Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το «Ρολόι των Νέων» θα ‘’χτυπήσει’’ και πάλι στην Ξάνθη

Το «Ρολόι των Νέων» θα ‘’χτυπήσει’’ και πάλι στην Ξάνθη

0
roloi neon16

Μετά την περσινή πρώτη διοργάνωση, για δεύτερη χρονιά μαθητές και φοιτητές της Ξάνθης αναλαμβάνουν να συζητήσουν για ζητήματα που αφορούν τον δήμο Ξάνθης

Την Παρασκευή ξεκινούν οι εργασίες προσομοίωσης του Δημοτικού Συμβουλίου, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και της Οικονομικής – 41 νέοι θα δουν με άλλη ματιά τα προβλήματα της πόλης

Το Ρολόι των Νέων έρχεται για δεύτερη χρονιά στην πόλη μας. Πέρυσι κατάφεραν να εκπλήξουν ευχάριστα τους Ξανθιώτες πραγματοποιώντας ένα νεανικό δημοτικό συμβούλιο, το οποίο όχι απλά δεν είχε να ζηλέψει σε τίποτα το εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο της πόλης, αλλά γέμισε ελπίδες με την νέα αυτή γενιά Ξανθιωτών που μελέτησε τα θέματα, σεβάστηκε την αντίπαλη παράταξη, θεμελίωσε και στήριξε τις απόψεις της με επιχειρήματα, χωρίς περιττές φωνασκίες και προσωπικές επιθέσεις, κάτι που κατά κόρον αντικρίζουμε στις κανονικές συνεδριάσεις. Έχοντας ολοκληρώσει με επιτυχία την πρώτη του προσομοίωση, μία από τις πρώτες πανελλαδικά, και εμπλουτίζοντας την σύνθεσή του με νέους πολίτες, γνώσεις και εμπειρίες, το «Ρολόι των Νέων» θέτει τον επόμενο φιλόδοξο στόχο του, να μετεξελιχθεί σε Forum Νεολαίας της Θράκης και της ευρύτερης περιοχής. Όπως ανέφεραν στο «Ε» μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής: «Η κουλτούρα μας θεμελιώνεται στην αρχή πως ο πολίτης πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής, να αποφασίζει για την μοίρα του και να συμμετέχει ενεργά στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Έχοντας ως βασικό άξονα αυτή την αρχή, το ‘’Ρολόι των Νέων’’ επιδιώκει μέσα από τις θέσεις και τις αντιθέσεις να συνθέσει ένα ευρύ φάσμα απόψεων και να διαδραματίσει έναν ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της τοπικής κοινωνίας».

Τι είναι το Ρολόι των Νέων

roloi synedriasi16Μαθητές και φοιτητές της Ξάνθης λαμβάνουν θέσεις Δημάρχου, Αντιδημάρχων, αρχηγών παρατάξεων και Δημοτικών Συμβούλων, συζητούν θέματα που απασχολούν την πόλη της Ξάνθης και αποφασίζουν ψηφίζοντας τις δικές τους προτάσεις. Οι συμμετέχοντες, ουσιαστικά, αλληλεπιδρούν με βάση τον γόνιμο διάλογο, με αποτέλεσμα να εξοικειώνονται με τους θεσμούς και τα κοινά, μέσα από έναν σύγχρονο τρόπο διαδραστικής εμπειρίας. Η προσομοίωση περιλαμβάνει φανταστικές δημοτικές παρατάξεις, οι οποίες καλύπτουν ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Κάθε παράταξη αποτελείται από τον επικεφαλής και τους Δημοτικούς Συμβούλους της και προσπαθεί να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο με προτάσεις μέσα από τη συνεργασία και τη δημοκρατική λειτουργία των μελών της. Είναι μία προσπάθεια που γίνεται αποκλειστικά από φοιτητές και μαθητές χωρίς κανέναν κομματικό προσανατολισμό. Πρόκειται για μία προσομοίωση διαδικασιών δημοτικού συμβουλίου που δίνει την ευκαιρία τόσο σε φοιτητές όσο και σε μαθητές της Ξάνθης να καταλάβουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα δημοτικό συμβούλιο και να τους βάλει στη διαδικασία να ασχοληθούν με τα κοινά και τα προβλήματα του δήμου προτείνοντας λύσεις και ιδέες για την επίλυση τους.

Η φετινή διοργάνωση έρχεται με αλλαγές και αναβάθμιση

Όπως μας ανέφερε ο Ελισσαίος Ντούβελος, ένας εκ των ιδρυτικών μελών του θεσμού και μέλος της φετινής οργανωτικής επιτροπής, το «Ρολόι των Νέων» θα υποδεχθεί φέτος τους συνέδρους από την Παρασκευή 24 Μαρτίου έως και την Κυριακή 26 Μαρτίου, έχοντας υιοθετήσει μια σειρά αλλαγών για την αναβάθμιση της διαδικασίας της προσομοίωσης. «Πέρυσι συμμετείχαν περισσότεροι μαθητές και φοιτητές, αλλά φέτος επιλέξαμε για την καλύτερη διεξαγωγή των συνεδριάσεων να μετέχουν 41 ‘’σύμβουλοι’’, παρότι υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και εκδηλώσεις συμμετοχής», δήλωσε ο Ελισσαίος, εξηγώντας μας ότι εκτός από τους δημοτικούς συμβούλους, την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και τον γραμματέα, θα υπάρξουν και πέντε πρόσωπα ‘’πίεσης’’, τα οποία θα εκπροσωπούν ανάλογα με τα θέματα συζήτησης είτε τον πρόεδρο ενός Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, είτε τον αρμόδιο κάποιου υπουργείου που με τις παρεμβάσεις και τοποθετήσεις τους θα παρουσιάσουν πτυχές των προς συζήτηση θεμάτων. Το ‘’Ρολόι των Νέων’’ έχει κάνει βήματα και δεν επαναπαύθηκε στην περσινή επιτυχία, έχοντας αποκτήσει Ακαδημαϊκή επιτροπή, Νομική υπηρεσία, καθώς και αυστηρότερους κανόνες αξιολόγησης και διαφάνειας.

Ανοιχτή εκδήλωση την Παρασκευή με ποικιλία θεμάτων και ομιλητών

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την τελετή έναρξης και την ανοιχτή εκδήλωση από τις 16:30 έως τις 18:30 με ομιλητές: Θεράπων Φάκας, σύμβουλος ανάπτυξης και επικοινωνίας «Οι δεξιότητες του 21ου αιώνα», Θανάσης Μουσόπουλος, φιλόλογος-συγγραφέας «Ξάνθη – Η πόλη των ονείρων μας», Μιχάλης Αμοιρίδης, περιφερειακός σύμβουλος «Η τουριστική ανάπτυξη της τοπικής περιοχής», Ορέστης Στεφάνου, ιδρυτής Ηλιακού Μικροζυθοποιείου Ξάνθης «Μπύρα με οικολογική συνείδηση», Γιάννης Σιδηρόπουλος, δημοσιογράφος «Ψηφιακή ενημέρωση και κοινωνικά δίκτυα, αξιοπιστία και fake news», Σαμπιχά Σουλεϊμάν, πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης ‘’Η Ελπίδα’’ «Από τον οικισμό του Δροσερού στις επιτροπές του ΟΗΕ», Γιώργος Μπαλατσούκας, φοιτητής Νομικής ΑΠΘ-συνιδρυτής ‘’Ρολόι των Νέων’’ «Μια νέα ιδέα για την τοπική αυτοδιοίκηση».

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους νεαρούς δημοτικούς συμβούλους

Οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιηθούν κατ’ αρχάς στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης (σπίτι Χατζιδάκι), ενώ οι ολομέλειες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Οργανωτική Επιτροπή του #XanthiConf17 αποτελείται από τους: Συντονίστρια: Μισαηλίδου Ευρώπη, Υπεύθυνος Ακαδημαϊκών Θεμάτων: Χατζηνικολάου Θοδωρής, Υπεύθυνος Επικοινωνίας και Marketing: Αγαθαγγελίδης Αλέξανδρος, Υπεύθυνος Ηλεκτρονικής Υποστήριξης: Ντούβελος Ελισσαίος, Υπεύθυνη Logistics: Παπαδοπούλου Μαρία, ενώ η Ακαδημαϊκή Επιτροπή αποτελείται από τους: Μουσόπουλος Θανάσης, Μπαλαφούτης Θανάσης, Συρόπουλος Απόστολος. Η συζήτηση φέτος θα διεξαχθεί πάνω στα παρακάτω θέματα:

Α. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

Ενέργειες του Δήμου για την βελτίωση της εικόνας της πόλης βάσει του «Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης»

Μετάβαση του Δήμου στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και στην ψηφιακή πολιτική (X@nthi)

Εφαρμογή προγραμμάτων τεχνολογικής αναβάθμισης σχολείων με σκοπό την προώθηση της ρομποτικής και των νέων τεχνολογιών

Β. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

Μέριμνα του Δήμου για την φροντίδα των αδέσποτων

Επεμβάσεις για την αισθητική βελτίωση συνοικιών της πόλης και της Παλιάς Πόλης

Προώθηση προτάσεων στα αρμόδια υπουργεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος της παιδικής επαιτείας και εκμετάλλευσης

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…