Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κοινωνική πολιτική στα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Ξάνθης

Κοινωνική πολιτική στα τιμολόγια της ΔΕΥΑ Ξάνθης

0
vlavi dagkli17

Αποφασίστηκε ομόφωνα μείωση σε όσους έχουν υπαχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο, σε άτομα με αναπηρία αλλά και μείωση των τόκων υπερημερίας για όλους τους οφειλέτες

Οικονομία και έλεγχο στο πόσιμο νερό θα φέρουν τα νέα συστήματα τηλε-ελέγχου – Νέα περίπτωση διαρροής επιδιορθώθηκε στην οδό Δαγκλή

Μια θετική και με κοινωνικό πρόσημο απόφαση έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΞ στην συνεδρίαση της 21ης Μαρτίου. Παρότι η απόφαση δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη, ούτε έχει συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ξάνθης, ήταν ομόφωνη. Παρών στην συνεδρίαση και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θανάσης Ξυνίδης. Κατόπιν πρότασης του προέδρου της ΔΕΥΑΞ, Μαρίνου Σδρέβανου, αποφασίστηκε να έχουν μείωση 40% στο αντίτιμο του νερού που καταναλώνουν όσοι πολίτες έχουν ενταχθεί στο κοινωνικό τιμολόγιο του δήμου Ξάνθης. Επίσης, πολίτες που έχουν αναπηρία άνω του 80% ή έχουν προστατευόμενα μέλη με αναπηρία άνω του 80% θα τύχουν έκπτωσης 70% επί του νερού που καταναλώνουν. Αποφασίστηκε ακόμη μείωση κατά 3,5 μονάδες στους τόκους υπερημερίας για όλους τους οφειλέτες, αφού πολλοί είναι αυτοί που προβαίνουν σε διακανονισμούς με χαμηλές δόσεις, με αποτέλεσμα να μην καταφέρνουν να αποπληρώσουν το αρχικό κεφάλαιο της οφειλής με την αύξηση των τόκων. Η απόφαση αυτή θα έχει σχετικά μικρή επιβάρυνση για την ΔΕΥΑΞ, που υπολογίζεται στις 30.000 ευρώ τον χρόνο.

Έλεγχος, οικονομία και ποιότητα στο πόσιμο νερό με τους νέους σταθμούς

Όπως δημοσιεύσαμε στο χθεσινό φύλλο του «Ε», η ΔΕΥΑΞ θα προμηθευτεί 56 νέους τοπικούς σταθμούς τηλε-ελέγχου του δικτύου ύδρευσης, που θα προστεθούν στους 20 υπάρχοντες, προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ, τα οποία εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ 2014-2020 με απόφαση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου. Οι 20 υπάρχοντες τοπικοί σταθμοί είχαν κατασκευαστεί σταδιακά τα προηγούμενα χρόνια με έξοδα της ΔΕΥΑΞ. Οι νέοι σταθμοί θα τοποθετηθούν κυρίως εξωτερικά, στις πηγές του Παραδείσου και στις γεωτρήσεις στην περιοχή του αεροδρομίου. Όπως δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ: «Το ένα κομμάτι του έργου αυτού αφορά τα παροχόμετρα που θα τοποθετηθούν στις πηγές και στις γεωτρήσεις. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε το νερό που διαθέταμε, καθώς τιμολογείται, όχι όμως και την ακριβή παραγωγή νερού. Έτσι θα μπορούμε να ελέγχουμε καλύτερα το νερό που φτάνει στην πόλη, αλλά και τις απώλειες και διακυμάνσεις που παρατηρούνται στους τοπικούς σταθμούς. Μέσα από το σύστημα που έχουμε εγκαταστήσει στην περιοχή Χονδρεμπορίου ελέγχεται 24 ώρες το 24ωρο η στάθμη των δεξαμενών, οπότε μπορούμε να παρέμβουμε άμεσα σε περίπτωση βλάβης ή διαρροής. Το δεύτερο μέρος αφορά την ποιότητα του νερού, αφού θα υπάρχουν πάνω αυτόματοι χλωριοποιητές με μετρήσεις και αυτόματους δοσομετρητές». Οι νέοι αυτοί σταθμοί θα δίνουν γενικότερα πληροφορίες για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων, την ποιότητα και τις διαρροές, ενώ θα ενημερώνουν και για τυχόν παραβιάσεις των χώρων. Ιδιαίτερα στο αντλιοστάσιο του Δροσερού έχουν μειωθεί αισθητά οι παραβιάσεις το τελευταίο διάστημα αφού τοποθετήθηκαν κάμερες που παρακολουθούνται συνεχώς από φύλακα.

Διαρροή πόσιμου νερού στην οδό Δαγκλή, που μάλλον υπήρχε για χρόνια

Επιβεβαίωση για το πόσο χρήσιμοι θα είναι οι τοπικοί σταθμοί και ο ηλεκτρονικός έλεγχος ήταν και το περιστατικό που συνέβη προχθές στην είσοδο της οδού Δαγκλή από την κεντρική πλατεία. Μετά από διαμαρτυρία καταστηματάρχη για κακοσμία από σχάρα όμβριων υδάτων έγινε έλεγχος και διαπιστώθηκε όντως παράνομη σύνδεση αποχέτευσης. Κατά τον έλεγχο εντοπίστηκε κατά λάθος διαρροή πόσιμου νερού. Μετά από δοκιμαστικές τομές στον πεζόδρομο βρέθηκε η βλάβη, ενώ όπως σχολίασε ο κ. Σδρέβανος η διαρροή θα πρέπει να συνέβαινε για χρόνια.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…