ΣΧΟΛΙΑ 19/01/2017

0

Εκλεισε ‘’Ο Ταχυδρόμος’’

Μια ιστορική εφημερίδα της Καβάλας ‘’Ο Ταχυδρόμος’’ από τις αρχές του νέου χρόνου έπαψε πλέον να κυκλοφορεί μετά από 86 χρόνια παρουσίας. Έκλεισε έτσι τη μακρόχρονη παρουσία του που σημάδεψε τη ζωή της γειτονικής πόλης για δεκαετίες. Τελευταίος εκδότης του ημερήσιου Ταχυδρόμου ήταν οι δυο αδελφοί Μουτσοκάπα, γιοι του ιδρυτή.

Γ. Δ.

Κακοκαιρία και ταλαιπωρία

Δυστυχώς, η κακοκαιρία συνεχίζεται και όλα δείχνουν πως θα συνεχιστεί για μέρες ακόμη στην περιοχή μας. Βέβαια αέρας και βροχή εμποδίζουν την κυκλοφορία με αποτέλεσμα αρκετοί Ξανθιώτες να μένουν μέσα και ν’ αφήνουν τα ψώνια για αργότερα, εκτός βέβαια από τα απαραίτητα. Από την άλλη, η παραμονή στο σπίτι υποχρεώνει στο άναμμα του καλοριφέρ ή των κλιματιστικών από το πρωί μέχρι το βράδυ. Έτσι δημιουργείται υπερκατανάλωση που το δίκτυο δεν μπορεί να αντέξει. Η τελευταία βλάβη εξάλλου σ’ αυτό το γεγονός οφειλόταν. Το δίκτυο της ΔΕΗ έχει συγκεκριμένο όριο αντοχής του φορτίου. Εάν ξεπεραστεί, καταρρέει κι έχουμε το γνωστό μπλάκ άουτ.

Γ. Δ.

Μεγάλη ευκολία

Ομολογώ πως με ξαφνιάζει η μεγάλη ευκολία με την οποία οι αρμόδιοι του νομού, αποφασίζουν να κλείσουν τα σχολεία και να μη γίνονται μαθήματα. Κάποιοι μάλιστα κατά το παρελθόν καταδίκαζαν αυτές τις εύκολες αποφάσεις. Και να τώρα, που αυτοί αποφασίζουν, λαμβάνουν τις ίδιες αποφάσεις.

-Το πιο ωραίο; Προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα!

Γ. Δ.

Δύσκολη η διάσωση του ΔΟΛ

Δύσκολα είναι τα πράγματα για τον ΔΟΛ. Ο παραδοσιακός Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, που εκδίδει το «Βήμα», τα «Νέα», διάφορα περιοδικά και έχει στην ιδιοκτησία του ιστοσελίδες και το ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα FM», βρίσκεται στον αέρα και η προσπάθεια διάσωσής του θεωρείται αβέβαιο εγχείρημα. Και αυτό παρότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει πλέον με θετικό μάτι την προοπτική σωτηρίας του συγκροτήματος.

Με δεδομένο ότι θα πάρει τουλάχιστον δύο μήνες η απομάκρυνση του Στ. Ψυχάρη, ο οποίος θα κινηθεί νομικά κατά των τραπεζών που θα αποκτήσουν τον έλεγχο του συγκροτήματος, είναι προφανές ότι δεν θα είναι εύκολο να βρεθεί χρηματοδότης, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με διάφορους ενδιαφερομένους, όπως ο Φ. Μπόμπολας και ο Δ. Μάρης, είτε για την εξαγορά του ΔΟΛ από τον ΠΗΓΑΣΟ είτε για τη συμμετοχή τους στο μετοχικό σχήμα. Και αυτό είναι πολύ δύσκολο, επειδή όλα αυτά εξαρτώνται από τις δανειακές υποχρεώσεις του ΔΟΛ και τα ΜΕΓΆΛΑ κεφάλαια που θα χρειαζόταν να επενδυθούν.

Γ.Λ.

Αθρώποι…

Να συμφωνήσω πως όλοι οι άνθρωποι είναι πλάσματα του ενός και μοναδικού Θεού , του οποίου Θεού παραδέχεται ο καθένας και αν παραδέχεται, δεν είναι αυτό το θέμα. Αλλά μερικοί «ανθρώποι, παρακαλώ ο τόνος και η ορθογραφία να παραμείνουν στη θέση τους, παραείναι του Θεού. Πέρασαν και δεν ακούμπησαν από τούτο τον Κόσμο. Δεν ανέτρεψαν τίποτα, ούτε ένα μικρό τραπέζι, δε φόρεσαν ποτέ τους ούτε ένα φανελάκι ανάποδα, μπρος πίσω, όλα τα άφησαν όπως τα βρήκαν, δεν αμφέβαλλαν για τίποτα, ούτε και για αυτόν ακόμα που πυροβόλησε ένα αδέσποτο σκυλί ή για αυτόν που ζει μέσα σε μια κούτα κάτω… από ένα ξερό γιοφύρι. Τίποτα, τίποτα απολύτως. Δεν τους αφορά τίποτα. Όλα ίσωμα. Ακόμα και το εγκεφαλογράφημα ενός κλινικά νεκρού ανθρώπου, μπορεί κάποια στιγμή να δείξει ένα σκίρτημα μνήμης, που να αποτελεί τον τελευταίο αποχαιρετισμό σε αυτό το Θείο δώρο που του χαρίστηκε. Τι θλίψη ρε γαμώτο…

Σωτηρία Μαραγκοζάκη

Για την απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152 για το κάμπινγκ Μυρωδάτου

Σε πρόσφατο ρεπορτάζ μας αναφορικά με την απόφαση της Επιτροπής του Άρθρου 152 για το κάμπινγκ Μυρωδάτου τέθηκε ως προβληματισμός αν και κατά πόσο είναι εκπρόθεσμη η απόφαση, πιθανότητα που θα μπορούσε να προσβληθεί από τον επιλαχόντα στα διοικητικά δικαστήρια. Αυτό όμως δεν υφίσταται ούτε ως προβληματισμός καθώς σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες μας η απόφαση είναι εκπρόθεσμη καθώς εκδόθηκε μεν στις 12 Ιανουαρίου αλλά ο χρόνος των 30 ημερών (ημερολογιακών ή εργάσιμων) μετρά από τις 16 Δεκεμβρίου και όχι από τις 5 και 6 Δεκεμβρίου που κατέθεσαν την προσφυγή τους, ο δήμος και ο πλειοδότης αντίστοιχα κι αυτό γιατί τότε έλαβε τον φάκελο με όλα τα στοιχεία από την Αποκεντρωμένη. Κρίναμε σκόπιμο να το αναφέρουμε για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις

Μ.Ξ.

Περί της μονιμοποίησης των συμβασιούχων

Υπέρ της μονιμοποίησης των 8μηνιτών συμβασιούχων και όχι των 2μηνιτών έχει ταχθεί η ΠΟΕ – ΟΤΑ και ο εδώ σύνδεσμος δημοτικών υπαλλήλων. Κι αυτό γιατί στην πρώτη περίπτωση η πρόσληψη γίνεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ ενώ στην δεύτερη είναι επιλογή της εκάστοτε δημοτικής αρχής, οπότε μπορεί να έχουν και ρουσφετολογικό χαρακτήρα. Αυτά λένε οι δημοτικοί υπάλληλοι και οι ιδιωτικοί αναρωτιούνται: Κάτι με άρση της μονιμότητας στο δημόσιο δεν είχε ψηφιστεί γιατί ήταν από τα πρώτα που ζητούσαν στα μνημόνια οι δανειστές; Τι έγινε αυτό ξεχάστηκε; Και μπαίνουμε πάλι στη διαδικασία της μονιμοποίησης των δημοσίων υπαλλήλων που αποδεδειγμένα έχει στοχοποιηθεί ως ένας παράγοντας μείωσης της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας της δημόσιας διοίκησης;

Μ.Ξ.

Δεν χρειάζεται ψυχολόγους το ‘’απέραντο φρενοκομείο’’

Φαίνεται ότι σταδιακά μπαίνουμε σε καθεστώς ‘’βενεζουελοποίησης’’, αλλά ακόμη δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η Βενεζουέλα του Μαδούρο είναι χώρα-πρότυπο για τον πρωθυπουργό μας. Φίλη ψυχολόγος μου έλεγε ότι ‘’μαγειρεύεται’’ ένας απίστευτος κρατισμός στο χώρο των θεραπειών (ψυχοθεραπεία, ειδική αγωγή, λογοθεραπεία), σύμφωνα με τον οποίο θα μπορείς να υπάρχεις μόνο αγκαλιά με τον (χρεωκοπημένο) ΕΟΠΥΥ, που δεν έχει να καλύψει την οξυγονοθεραπεία και τα ογκολογικά φάρμακα των καρκινοπαθών. Όπως μου είπε: Το πράσινο φως για να δουλεύεις θα στο δίνουν συνδικαλιστικοί φορείς με ετήσιους καταλόγους θεραπευτών, που θα περνούν αντίστοιχα τεστ συμμόρφωσης κάθε χρόνο. Η αμοιβή (2,26 ευρώ μεικτά), η συχνότητα καθώς και η χρονική διάρκεια των συνεδριών (45 λεπτά) θα καθορίζεται από το κράτος. Οι ειδικότητες θα αναγνωρίζονται από το κράτος με βάση τα εδώ ακαδημαϊκά κριτήρια (τα οποία είναι εξαιρετικά χαμηλά, αφού δεν υπάρχει ούτε καν πειραματική έρευνα στην Ελλάδα). Και μπορεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής να είχε πει ότι «η χώρα έχει μεταβληθεί σε απέραντο φρενοκομείο», εμείς όμως είμαστε με την Μελίνα Μερκούρη που είπε: «Οι Έλληνες δεν έχουν ανάγκη τους ψυχολόγους, επειδή έχουν φίλους». Ας αφεθούμε, λοιπόν, στις εναλλακτικές προσεγγίσεις και θεραπείες, φίλοι μου, και αφήστε αυτά τα επιστημονικά. Κοστίζουν και δεν μας χρειάζονται. Ήλιο και καλή παρέα να ‘χουμε μόνο.

Χ.Δ.

Ας ελπίσουμε να τέλειωσαν τα… γυμνάσια της ΔΕΗ

Τα εξ αμάξης έχουν ακούσει αυτές τις μέρες υπάλληλοι και τεχνικοί της ΔΕΗ, ακόμα και η ίδια η ΔΕΗ σαν να είναι πρόσωπο, με τις συνεχείς και κάποιες φορές πολύωρες διακοπές ρεύματος. Κάποια τα άκουσαν τηλεφωνικά, οι περισσότεροι όμως τα ‘’άκουσαν’’ μόνο πάνω στον εκνευρισμό των Ξανθιωτών, χωρίς να φτάνει στα αυτιά τους η οργή. Η ζωή μας είναι εξαρτημένη πλέον σε πολύ μεγάλο βαθμό από την ηλεκτρική ενέργεια. Έχει γίνει απαραίτητη και δεδομένη, σαν να πρόκειται για τον αέρα που αναπνέουμε. Σχεδόν κάθε μας ενέργεια και κίνηση προϋποθέτει την ύπαρξη ηλεκτρισμού. Γι’ αυτό και τα προβλήματα ήταν πολλά αυτές τις μέρες, με κυριότερο το θέμα της θέρμανσης και του φωτισμού, αλλά και της λειτουργίας των μηχανημάτων σε πολλούς επαγγελματικούς χώρους. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης κλήθηκε πολλές φορές για απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, ενώ σημειώθηκαν και μερικά ποιο σοβαρά περιστατικά. Την Δευτέρα στην περιοχή της Καλλιθέας ξέσπασε φωτιά σε κουζίνα σπιτιού, καθώς η συσκευή ήταν ανοιχτή όταν έγινε η διακοπή. Μόλις επανήλθε το ρεύμα, ξαναλειτούργησε και η ηλεκτρική κουζίνα, με αποτέλεσμα να προκληθεί φωτιά. Η φωτιά, ευτυχώς, περιορίστηκε άμεσα χάρη στην παρέμβαση της Πυροσβεστικής. Με αφορμή το περιστατικό αυτό, η Πυροσβεστική Υπηρεσία συμβουλεύει τους πολίτες, σε περιπτώσεις διακοπών ρεύματος, να κλείνουν τους διακόπτες σε όλες τις συσκευές, για να αποφεύγονται παρόμοια προβλήματα όταν η παροχή αποκαθίσταται.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…