Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ψύλλοι στ’ αυτιά» των καταναλωτών για «πειραγμένες» αντλίες καυσίμων

«Ψύλλοι στ’ αυτιά» των καταναλωτών για «πειραγμένες» αντλίες καυσίμων

0
pratirio

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου 1 στα 10 βενζινάδικα κλέβει. Τι συμβαίνει στα Πρατήρια της Ξάνθης;

Υπόνοιες για «δόλο» από την διαφορά των 10 λεπτών στο λίτρο σε κάποια βενζινάδικα, αφήνει ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Ξάνθης. Ζητά συχνότερους ελέγχους

«Φωτιά» βάζει στα πρατήρια καυσίμων και στους καταναλωτές νέα έρευνα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου που έγινε για λογαριασμό του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδας (ΣΕΕΠΕ) σε πρατήρια υγρών καυσίμων, αυτήν τη φορά στη Θεσσαλονίκη, τη Μαγνησία και την Αχαΐα που δείχνει ότι: «1 στα 10 βενζινάδικα και της περιφέρειας «πειράζει» την αντλία της απλής αμόλυβδης βενζίνης κλέβοντας τους καταναλωτές.

1 στα 10 βενζινάδικα με «πειραγμένη» αντλία

Η έρευνα διεξήχθη τον Δεκέμβριο με μυστικό όχημα του ΕΜΠ που ελέγχει την ακρίβεια της παραδιδόμενης ποσότητας καυσίμου στην αντλία. Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των δειγμάτων που ελήφθησαν από το ειδικό όχημα ήταν 70. Από αυτά, τα 8 ήταν προβληματικά. Δηλαδή το ποσοστό παράβασης έφτασε στο 11,43%, ενώ η υψηλότερη απόκλιση ήταν το 9,69%. Στην Πάτρα ελέγχθηκαν 25 βενζινάδικα, εκ των οποίων τα τρία έκαναν ελλειμματικές παραδόσεις έως και 4,28%. Το ποσοστό της παραβατικότητας ήταν μέχρι 4,28%. Και στον Βόλο η έρευνα του ΕΜΠ έγινε σε 25 πρατήρια υγρών καυσίμων, εντοπίζοντας δύο να κάνουν ελλειμματικές παραδόσεις σε ποσοστό έως και 4,28%. Το ποσοστό της παραβατικότητας ήταν 8%. Να σημειώσουμε ότι έντονη ήταν η αντίδραση των βενζινοπωλών, με την ομοσπονδία τους, την ΠΟΠΕΚ, να εγείρει ζήτημα αξιοπιστίας της έρευνας.

eustratiou vasilisΤι συμβαίνει στα Πρατήρια της Ξάνθης; – Γιατί υπάρχει έως και 10 λεπτά στο λίτρο διαφορά στην τιμή της Βενζίνης σε κάποια;

Στο ερώτημα αν έχουν διαπιστωθεί κρούσματα στα βενζινάδικα της Ξάνθης ο πρόεδρος του σωματείου πρατηριούχων υγρών καυσίμων κ. Βασίλης Ευστρατίου απάντησε πως δημιουργούνται υπόνοιες εξαιτίας των μεγάλων αποκλίσεων σε ορισμένα πρατήρια της τιμή των βενζίνης: «Όταν βλέπουμε 10 λεπτά χαμηλότερη τιμή στην βενζίνη σε 10 πρατήρια του νομού μας αυτό είναι μια ένδειξη ότι υπάρχει δόλος. Όταν η μέση νόμιμη τιμή είναι 1,57 – 1,60 το λίτρο και βλέπει ο καταναλωτής κάποια πρατήρια να πωλούν 1,48 ή 1,49 πρέπει να προβληματιστεί, γιατί μ’ αυτή την τιμή δεν βγαίνει η αγορά. Επίσης δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε έλεγχο στις αντλίες των συναδέλφων. Αρμόδιο για αυτό είναι το Τμήμα Εμπορίου Ξάνθης. Όμως βγαίνει μια φορά το χρόνο για έλεγχο. Σαν σωματείο επιζητούμε τον έλεγχο και μάλιστα πρόσφατα πήγαμε στην Αθήνα και συμμετείχαμε σε συνάντηση με την Ομοσπονδία μας στο αρμόδιο υπουργείο. Ζητήσαμε να γίνουν έλεγχοι σ’ όλη τη Βόρειο Ελλάδα. Μας το υποσχέθηκαν, μένει να το δούμε», αναφέρει ο κ. Ευστρατίου.

Τι μπορεί να κάνει ο καταναλωτής ώστε να μην τον κλέβουν;

Στο ερώτημα τι θα μπορούσε να κάνει ο καταναλωτής για να ελέγχει αν στο πρατήρια του βάζουν τόση βενζίνη όση πληρώνει επεσήμανε πως αυτό που θα βοηθούσε να αντιληφθεί αν το πρατήριο τον κλέβει θα ήταν αν είχε μια πιστοποίηση από την Αντιπροσωπεία που αγόρασε το αυτοκίνητο το για τα πόσα λίτρα χωρητικότητα έχει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου του ώστε να έχει την δυνατότητα να το ελέγχει σε σχέση μ’ αυτά που του βάζουν όταν λέει στο πρατήριο να το γεμίσει. Παράλληλα υπογράμμισε πως θα βοηθούσε να απομονωθούν τέτοια φαινόμενα αν οι καταναλωτές κατήγγειλαν στο Τμήμα Εμπορίου, φαινόμενα που διαπίστωναν.

Έλεγχος μια φορά τον χρόνο από το Τμήμα Εμπορίου στα Πρατήρια Καυσίμων – Δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις

Το «Ε» απευθύνθηκε στο Γενική Διεύθυνση Ανάπτυξης της Π.Ε. Ξάνθης όπου υπάγεται το Τμήμα Εμπορίου και στην Διευθύντρια κα Κασάπη η οποία και επιβεβαίωσε ότι έλεγχος γίνεται μια φορά τον χρόνο στα πρατήρια καυσίμων του νομού, με τα ειδικά λιτρόμετρα και πως δεν έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις. Μάλιστα σημείωσε πως έχουν γίνει κάποιες καταγγελίες και έχει γίνει έλεγχος από κλιμάκιο του Τμήματος Εμπορίου ωστόσο και πάλι δεν βεβαιώθηκαν παραβάσεις. Αναφορικά με την διαφορά στην τιμή της βενζίνη που επικαλέστηκε ο κ. Ευστρατίου η κα Κασάπη είπε πως αυτό άπτεται της πολιτικής των εταιρειών και δεν είναι αντικείμενο ελέγχου. Τέλος σε ερώτησή μας γιατί δεν γίνονται συχνότερα έλεγχοι στα Πρατήρια η κα Κασάπη απάντησε πως υπάρχει φόρτος εργασίας λόγω της πληθώρας των επιχειρήσεων που ελέγχονται και πως δεν επαρκεί το προσωπικό του Τμήματος Εμπορίου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…