ΣΧΟΛΙΑ 27/01/2017

0
karamanlis ioannis

Φτωχαίνει η Περιφέρεια

Αυτή είναι δυσάρεστη είδηση από τη μια πλευρά αλλά ιδιαίτερα σοβαρή από την άλλη. Τι λέει λοιπόν αυτή η είδηση; «Σε ελεύθερη πτώση τα εισοδήματα των κατοίκων της ΑΜ – Θράκης». Έτσι είναι δυστυχώς με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Έτσι, έχουμε: Μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά 132 ευρώ για το 2014 και πολύ περισσότερο για το 2015 και 2016. Και τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι η φτωχότερη περιφέρεια στη χώρα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση φτώχυνε κι άλλο. Οι κάτοικοί της δηλαδή, έχουν μειωμένο εισόδημα. Είχαμε που είχαμε το χαμηλότερο, πάμε πιο κάτω τώρα και είναι άγνωστο πού θα σταματήσει αυτή η φτωχοποίηση για τους κατοίκους της Περιφέρειάς μας.

-Δυστυχώς αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Γ.Δ.

Καιρικό

Δε θα γλυτώσουμε εύκολα φέτος από την κακοκαιρία και τον ψυχρό καιρό. Έτσι, συνεχίζεται το κρύο, ο αέρας (που κάνει χειρότερα τα πράγματα) και τα χιόνια στα ορεινά. Βέβαια για να λέμε την αλήθεια, ο νομός μας σε σχέση με άλλους γειτονικούς, την «βγάζει καθαρή», διότι αλλού τα προβλήματα είναι κατά πολύ χειρότερα. Χειμώνας βαρύς και με μάκρος φέτος και να δούμε πότε με το καλό θα στρώσει ο καιρός.

Γ.Δ.

Μια άλλη εποχή στην πόλη

Το μποτιλιάρισμα στην οδό Μπρωκούμη μεγάλο. Κυρίως στο ρεύμα του δρόμου, αυτό της ανόδου προς την πλατεία Ελευθερίας. Τα σταματημένα οχήματα πολλά και οι οδηγοί απορούσαν για την αιτία αυτής της στασιμότητας. Οπότε, ξαφνικά και χωρίς να γίνει αντιληπτό από κάποιο θόρυβο, εμφανίστηκε η αιτία. Ήταν ένα κάρο που το έσερνε ένα αδύνατο και ταλαιπωρημένο άλογο! Το οποίο κυλούσε αργά (αντί για ρόδες ξύλινες με μεταλλικό στεφάνι διέθετε ρόδες από αυτοκίνητο!), γι’ αυτό και δεν έκανε θόρυβο. Όλοι έμειναν με ανοιχτό το στόμα. Ένα αλογόκαρο στο κέντρο της πόλης το 2017. Μετά το αρχικό ξάφνιασμα, ακολούθησαν τα πειράγματα στα οποία ο γενειοφόρος οδηγός του ΄΄συγκροτήματος΄΄ αντί απαντήσεως, χαμογελούσε. Εικόνα μιας άλλης εποχής σε μια πόλη που πατάει με το ένα πόδι στη Δύση και με το άλλο στην Ανατολή.

Έρχεται ο Χατζηδάκης

Στον πρώην υπουργό και νυν βουλευτή Κώστα Χατζηδάκη έχουν καταλήξει στη Νέα Δημοκρατία Ξάνθης να έρθει για την κοπή της βασιλόπιτας. Δεν είναι άσχημη επιλογή. Αντιθέτως, ο Χατζηδάκης είναι καλός ομιλητής, γνωστό στέλεχος κι έχει την ευθύνη σύνταξης του Οικονομικού Προγράμματος της Ν.Δ. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά όλα δείχνουν ότι ο Φεβρουάριος είναι η επιλογή και μάλιστα αρχές.

Γ. Δ.

«Όχι» στην έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών

Δεν εκδίδονται στην Τουρκία τελικά, με χθεσινή απόφαση του Αρείου Πάγου, οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί που κατά την απόπειρα του πραξικοπήματος τον Ιούλιο στη γειτονική χώρα κατέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο. Σε μια πρώτη αντίδραση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε την απόφαση κάνοντας λόγο για «πολιτικά κίνητρα» πίσω από την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης. Οι αναιρέσεις συζητήθηκαν σε τρία διαφορετικά ποινικά τμήματα, με διαφορετικές και πάλι συνθέσεις. Ενώπιον του Αρείου Πάγου οι τρεις αντεισαγγελείς των τριών συνθέσεων του Ποινικού Τμήματος, Βασιλική Θεοδώρου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης και Νίκος Παντελής τάχθηκαν κατά της έκδοσης των οκτώ. Οι τρεις αντεισαγγελείς υποστήριξαν ότι κινδυνεύει η ζωή τους σε περίπτωση που επιστρέψουν στην Τουρκία, καθώς υπάρχει η περίπτωση επαναφοράς της θανατικής ποινής, υποστηρίζοντας επίσης ότι δεν θα τύχουν μιας δίκαιης δίκης. Έγινε δεκτό ακόμη το επιχείρημα ότι η έκδοσή τους στην Τουρκία θα τους εξέθετε σε βασανιστήρια και εξευτελισμό. Και για τους οκτώ ήρθη το μέτρο κράτησής τους στις φυλακές, εφόσον δεν κρατούνται για άλλη αιτία. Οι ίδιοι ήταν παρόντες και εμφανώς συγκινημένοι στην ανάγνωση της απόφασης του δικαστηρίου. Η απόφαση του Αρείου Πάγου κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το θέμα καθώς, όπως προβλέπει ο νόμος, όταν η απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου είναι αρνητική, κανείς δεν μπορεί να την αλλάξει.

Μια απόφαση που μας κάνει να νιώσουμε ότι εξακολουθούμε να παραμένουμε κράτος δικαίου, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν υποκύπτουμε στα καπρίτσια κανενός. Όσο η Δικαιοσύνη παραμένει ορθή και οι δημοκρατικές αξίες ζωντανές, τα πέπλα του σκοταδισμού, της απολυταρχίας και της καταπάτησης κάθε ανθρώπινου δικαιώματος μοιάζουν με ασθενές νέφος.

Χ.Δ.

Νέος Αστυνομικός Διευθυντής στην Ξάνθη

Κατόπιν των τελευταίων κρίσεων στα Σώματα Ασφαλείας της χώρας, το Ανώτερο Συμβούλιο Κρίσεων της ΕΛΑΣ, υπό την Προεδρία της Αντιστρατήγου Ζαχαρούλας Τσιριγώτη και τη συμμετοχή τεσσάρων Υποστρατήγων προήγαγε στο βαθμό του Αστυνομικού Διευθυντή τον αξιωματικό Ιωάννη Καραμανλή, ο οποίος τοποθετήθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης. Ο Ιωάννης Καραμανλής μέχρι σήμερα έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις στις Σέρρες και μέχρι πρόσφατα στο ως Αστυνομικός Υποδιευθυντής της Α.Δ. Σερρών. Ο μέχρι πρότινος εκτελών χρέη Διευθυντού Ευάγγελος Γκίκας παραμένει στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης και διατηρείται στο βαθμό του Αστυνομικού Υποδιευθυντή. Ο κ. Γκίκας υπηρέτησε ως αναπληρωτής Διευθυντής το προηγούμενο διάστημα με συνέπεια, γι’ αυτό και έτυχε της αποδοχής της τοπικής κοινωνίας.

Χ.Δ.

Το δημαρχιλίκι θέλει τρέξιμο…

Ο πιο φτωχός δήμος του νομού μας είναι ο δήμος Τοπείρου κατά γενική ομολογία μηδέ εξαιρουμένου και του ίδιου του δημάρχου Θωμά Μίχογλου. Τεράστιο πρόβλημα ανεργίας, μεγάλη φτώχεια και ανέχεια ειδικά σε κάποιους οικισμούς. Και ενώ είναι εγνωσμένο και παραδεκτό το πρόβλημα και θα έπρεπε τόσο η δημοτική αρχή όσο και οι πολιτικές αρχές του τόπου να εντατικοποιήσουν την προσπάθεια με στόχο να ενισχυθεί η κοινωνική πολιτική του δήμου, με σχεδιασμό όμως και όχι αποσπασματικά, όπως επίσης και να του δοθεί η δυνατότητα να μπει σε προγράμματα που θα του επιτρέψουν να υλοποιήσει κάποια έργα και δράσεις από το ΕΣΠΑ, βλέπουμε μια αδράνεια. Ο δήμος Τοπείρου είναι ο μοναδικός δήμος που δεν έχει τεχνική υπηρεσία και δεν μπορεί να κάνει μια μελέτη για να πάρει ένα έργο. Με δανεικούς μηχανικούς από τον δήμο Αβδήρων βολεύεται για κανένα αγροτικό δρόμο! Και για να τα λέμε όλα δεν φτάνει να παραπονιέται διαρκώς ο δήμαρχος γι αυτό πρέπει να προσπαθήσει περισσότερο. Απ’ το γραφείο δουλειές δεν γίνονται αλλά από τα κέντρα αποφάσεων τα υπουργεία. Και δεν αρκεί κάποιος για να είναι καλός δήμαρχος να βλέπει και να ελέγχει αν δουλεύουν καλά οι υπάλληλοι του δήμου, δεν είναι ελεγκτής δημοσίου είναι δήμαρχος και το δημαρχιλίκι θέλει τρέξιμο!

Μ.Ξ.

Γενική Έκθεση Ξάνθης και προετοιμασία για νέο Γκίνες

Ξεκίνησε στο Επιμελητήριο Ξάνθης η προετοιμασία για την διοργάνωση της 4ης Γενικής Έκθεσης Ξάνθης που θα πραγματοποιηθεί 22 – 26 Μαρτίου στο Αμοιρίδιο. Ήδη έχουν σταλεί e- mail σε όλα τα επιμελητήρια της χώρας όπως επίσης και της Τουρκίας, Βουλγαρίας , Ρουμανίας προκειμένου να ενημερωθούν οι επιχειρήσεις μέλη που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν. Σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζονται επίσης και μουσικές εκδηλώσεις, κάποια συναυλία αλλά και μαγειρέματα. Αλλά αυτό που θα κάνει την διαφορά είναι όπως και πέρσι  κάτι αντίστοιχο με το Γκίνες για την καριόκα. Κάποια ιδέα είναι στα σκαριά για νέο Γκίνες αλλά δεν ξέρουμε τι ακριβώς… Αυτό που γνωρίζουμε μόνο είναι ότι θα έχει σχέση με την επιχειρηματικότητα του νομού μας.

Μεθαύριο τα σπουδαία…

Μ.Ξ.

ΠΑΛΙΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

patriarxis athinagoras

Η επίσκεψη του Πατριάρχη Αθηναγόρα στην Ξάνθη, τον χαιρετά ο τότε Μουφτής Μουσταφά Χιλμή

(αρχείο Κ. Μαυρομάτη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Στηρίξτε το Φεστιβάλ Μουσικής Θα πρέπει να γίνει σε όλους τους Ξανθιώτες κατανοητό ένα πρά…