Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Ηρεμία στους …εκνευρισμένους γείτονες συστήνει ο Αν. Υπουργός Άμυνας από την Ξάνθη

Ηρεμία στους …εκνευρισμένους γείτονες συστήνει ο Αν. Υπουργός Άμυνας από την Ξάνθη

0
xairetismos

Μήνυμα Βίτσα: Τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας είναι και θα είναι απαραβίαστα και αδιαπράγμάτευτα»

Απολογισμός πεπραγμένων των δύο χρόνων διακυβέρνηση: «Είμαστε υπερήφανοι χωρίς να είμαστε ικανοποιημένοι». «Δεν θα πάρουμε νέα μέτρα διαβεβαιώνει ο υπουργός

Αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε από την Ξάνθη ο Αν. υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Βίτσας, σε κεντρική του ομιλία την Κυριακή το απόγευμα στο ξενοδοχείο «Ελισσώ», απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Ο κ. Δ. Βίτσας επισκέφτηκε την Ξάνθη στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Θράκη και επ’ ευκαιρία της τελετής παράδοσης-παραλαβής του νέου Διοικητή του Δ.Σ.Σ. Μια κίνηση που φέρει τη σημειολογία της, ιδιαίτερα υπό την παρούσα συγκυρία. Ωστόσο εντάσσεται και στο ευρύτερο επετειακό πλαίσιο των δύο χρόνων διακυβέρνησης και για το λόγο αυτό τόσο ο κ. Βίτσας όσο και ο επανεκλεγείς γραμματέας της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου προέβησαν σε απολογισμό πεπραγμένων της κυβέρνησης και σε επαναπροσδιορισμό των στόχων της επόμενης περιόδου. Η κοινή συνισταμένη της αξιολόγησής τους έφερε θετικό πρόσημο: «Είμαστε υπερήφανοι χωρίς να είμαστε ικανοποιημένοι», η ενδεικτική φράση του κ. Βίτσα. «Γκρίζα σκιά», το γεγονός ότι δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση με τους δανειστές και προκαλεί αμηχανία ωστόσο ο υπουργός επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ψηφίσει νέα μέτρα: «η Κυβέρνηση δεν υπογράφει λευκά χαρτιά και λέει όχι στην προληπτική νομοθέτηση νέων μέτρων 4,5 δις ευρώ που ζητούν οι δανειστές», είπε χαρακτηριστικά.

vitsas omiliaΜήνυμα Βίτσα : «Ας καλμάρουν όσοι εκνευρίζονται…. Τα σύνορά μας είναι απαραβίαστα και αδιαπραγμάτευτα»

Υπό την σκιάν της προκλητικής ενέργειας παραβίασης των Εθνικών Χωρικών Υδάτων στα Ίμια- 21 χρόνια μετά – και των άλλων προκλητικών δηλώσεων και απειλών από τον Ερντογάν και Τούρκους Αξιωματούχους, εξ αφορμής της απόφασης του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει του 8 τούρκους Αξιωματικούς ο κ. Βίτσας είπε επί λέξει: «Ας καλμάρουν όσοι εκνευρίζονται με την απόφαση. Διαλαλούμε προς κάθε κατεύθυνση ότι αντιμετωπίζουμε τις απειλές και τις προκλήσεις με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.Ο Ελληνικός λαός βάζει πάνω απ’ όλα την εθνική κυριαρχία. Τα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια σύνορά μας είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης. Η εθνική ανεξαρτησία αυτής της χώρας δεν δόθηκε ως χάρισμα από κάποιους . Κατακτήθηκε με αγώνες με πολλές θυσίες των Ελλήνων και των Ελληνίδων. Οι όποιες συνθήκες, διεθνείς συνθήκες ήρθαν να επικυρώσουν το αποτέλεσμα αυτών των αγώνων και η αμφισβήτηση αυτών των συνθηκών που ορίζουν τα εθνικά σύνορα στην περιοχή μας απ’ αυτούς που εκφράζουν αυτήν την αμφισβήτηση δεν αποτελεί ένδειξη δύναμης αλλά αδυναμίας. Για την Ελλάδα αποτελούν δύναμη οι άνθρωποι της, η ιστορία της, η φιλειρηνική πολιτική που ασκεί και πάνω απ’ όλα η πολιτική σεβασμού του διεθνούς Δικαίου και η τήρηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

kosmos 1«Τους έχουμε χαλάσει τον τρόπο ζωής, τα σχέδιά τους γι αυτό αυτή η λυσσαλέα αντίδραση»

Ο υπουργός Άμυνα μιλώντας σε ένα ολιγάριθμο σχετικά ακροατήριο, παρόντων των τριών βουλευτών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης υπενθύμισε τα προτάγματα που έθεσε η κυβέρνηση και συγκεκριμένα τις τρεις ανατροπές: 1)Στην πολιτική ζωή, στόχος που επιτεύχθηκε – όπως είπε ο κ. Βίτσας – καθώς με τον ΣΎΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ανατράπηκε το εξουσιαστικό σύστημα που αναπαράγεται τόσα χρόνια στην χώρα. 2) Ανατροπή του οικονομικού συστήματος: «Αυτό που επικρατούσε το οικονομικό σύστημα πάντα κάποιοι λίγοι πάντα να κερδίζουν και οι πολλοί πάντα να χάνουν και η χώρα να ζει με δανεικά και να φτάσει να έχει χρέος 320 δις …Και πάντα η σχέση της πολιτικής με την οικονομική εξουσία. Τους έχουμε χαλάσει τον τρόπο ζωής, τα σχέδιά τους γι αυτό αυτή η λυσσαλέα αντίδραση», σημείωσε ο κ. Βίτσας. Και συνέχισε ότι τρίτη ανατροπή ήταν η ρήξη του πελατειακού συστήματος που επικρατούσε που έφτασε πλέον να είναι κοινωνική συνήθεια. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της αξιολόγησης διαβεβαιώνοντας ότι θα κλείσει χωρίς να παρθούν νέα μέτρα με ορίζοντα το 2019, υπογραμμίζοντας την αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας ενέργειας και επιτέθηκε στην ΝΔ αλλά και στο σύνολο της αντιπολίτευσης που δεν έχουν προτείνει τίποτε – όπως είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κομμάτια της κοινωνίας που είναι αδύναμα», σημείωσε ο κ. Βίτσας και αναφέρθηκε σε μια σειρά πρωτοβουλίες της κυβέρνησης υπέρ αδυνάτων και την διεύρυνση του προγράμματος κατά της ανθρωπιστικής κρίσης με δράσεις όπως την θέσπιση του ΚΕΑ, την καθιέρωση της κάρτας Αλληλεγγύης, τον νόμο για τους ανασφάλιστους, την αύξηση του προϋπολογισμού στην Υγεία και 6.000 προσλήψεις και στην Παιδεία και στην μείωση της ανεργίας κατά 4 μονάδες που αναλογούν σε 250.000 θέσεις εργασίας.

«Χτυπήματα» στην διαπλοκή

Έθιξε επίσης και το ζήτημα της διαπλοκής και αναφέρθηκε στα θαλασσοδάνεια που έδιναν οι τράπεζες στα συστημικά ΜΜΕ και στα κόμματα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και στην προσπάθεια διαλεύκανσης που επιχειρεί η κυβέρνηση,στο σκάνδαλα της ΑΤΕ που είναι υπό διερεύνηση και στις 27 υποθέσεις εξοπλιστικών που διερευνά-όπως είπε-ο οικονομικός εισαγγελέας. Κλείνοντας ο υπουργός αναφέρθηκε και στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης λέγοντας πως είναι περήφανος για τους έλληνες και την χώρα που παρέδωσαν μαθήματα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και εξήρε επίσης και την συμβολή και των Ενόπλων δυνάμεων στην αντιμετώπισή της σημειώνοντας πως επέδειξαν αυτοθυσία και φιλάνθρωπα αισθήματα και συνεργάστηκαν άψογα μ’ όλες τις δομές αλληλεγγύης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…