Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Ξηρολίμνη των νεκρών κύκνων

Η Ξηρολίμνη των νεκρών κύκνων

0
kyknoi 3

Εντοπίστηκαν πάνω από 50 νεκρά πουλιά στην Ξηρολίμνη Φαναρίου – Περισυλλέγονται από κλιμάκιο του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας

Δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο συνέλεξε η Κτηνιατρική Ροδόπης – Εκφράζονται φόβοι για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Σε νεκροταφείο κύκνων έχει μεταβληθεί η Ξηρολίμνη στο Φανάρι καθώς έχουν εντοπιστεί πάνω από 50 νεκρά πουλιά να επιπλέουν στα νερά της λίμνης. Κλιμάκιο του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστονίδας-Ισμαρίδας από χθες το πρωί έκανε συλλογή των νεκρών πουλιών μετά από ειδοποίηση που έλαβε από πολίτες ενώ ειδοποιήθηκε η Κτηνιατρική Υπηρεσία Ροδόπης προκειμένου να συλλέξει δείγματα για εργαστηριακό έλεγχο ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου των πουλιών.


kyknoi  1Εκφράζονται φόβοι για μόλυνση από γρίπη των πτηνών

Το γεγονός ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει και δεν υπάρχουν ακραία φαινόμενα οδηγεί τους επιστήμονες του Φορέα να υποψιάζονται ότι τα πουλιά μολύνθηκαν από την γρίπη των πτηνών. Όπως αναφέρει η Βιολόγος, MSc Οικολογική Ποιότητα και Διαχείρισης Υδάτων του Φορέα κα Ευτέρπη Πατετσίνη υπάρχει ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε κύκνο στον Έβρο και οικόσιτα πτηνά στο χωριό Σώστη Ροδόπης τις 27 Ιανουαρίου. Μάλιστα οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Π.Ε Ροδόπης θανάτωσαν όλα τα πουλερικά( 56 συνολικά)της μολυσμένης οικόσιτης εκμετάλλευσης και ενταφιάστηκαν άλλα 41 πουλερικά, που ήταν ήδη νεκρά εξαιτίας του νοσήματος, ενώ καθαρίστηκε και απολυμάνθηκε ο χώρος της εκμετάλλευσης: «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ο θάνατος των πουλιών να οφείλεται στην γρίπη των πτηνών που όπως γνωρίζουμε είχαν εμφανιστεί πολλά κρούσμα στην Βόρειο Ευρώπη και με την μετανάστευση των πουλιών ήρθαν και στην χώρα μας. Δεν έχουν βρεθεί πουλιά τραυματισμένα από σκάγια και ούτε υπάρχουν ενδείξεις ότι πέθαναν από παγωνιά ή ασιτία όπως την προηγούμενη εβδομάδα στον Νέστο. Ήταν τότε που επικρατούσαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και οι κύκνοι πέθαναν από ασιτία καθώς δεν έβρισκαν τροφή. Ωστόσο τα ακριβή αίτια του θανάτου των κύκνων θα τα μάθουμε μόλις βγουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων. Ήδη έχει επιληφθεί η Κτηνιατρική Υπηρεσία Ροδόπης», επισημαίνει η κα Πατετσίνη.

Οδηγίες για την Δημόσια Υγεία από την Κτηνιατρική Υπηρεσία Ροδόπης

Να σημειώσουμε ότι εξαιτίας των κρουσμάτων η Κτηνιατρική Υπηρεσία Ροδόπης εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες προστασίας. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως «παρότι μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί μόλυνση του ανθρώπου από τον υπότυπο Η5Ν8, συνιστάται η αποφυγή επαφής του κοινού με τα άγρια πτηνά και κυρίως τα υδρόβια. Σε περίπτωση ανεύρεσης κάποιου άγριου νεκρού πτηνού παρακαλούμε να ειδοποιούνται άμεσα οι Κτηνιατρικές Αρχές. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να έρχονται σε επαφή με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής τους».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η προσωπική διαφορά «καταπίνει» τις αυξήσεις στις συντάξεις

Ανάσα ανακούφισης ύψους 7,75% στους συνταξιούχους αλλά…   «Πάγωμα» της προσωπικής διαφοράς…