ΣΧΟΛΙΑ 16/12/2016

0

Η δύναμή μας

Οι αναγνώστες των εφημερίδων είναι η δύναμή τους. Έτσι και με το Εμπρός, που έγινε συνήθεια σαράντα χρόνων που καλά κρατεί και συνεχίζει. Καθημερινή κυκλοφορία, άνθρωποι κάθε ηλικίας, σε πόλη και χωριά περιμένουν την εφημερίδα ΄΄Ε΄΄ για να διαβάσουν τα τοπικά νέα, τα σχόλια, να ενημερωθούν. Μια ζωντανή εφημερίδα με ποικίλη ειδησεογραφία που εκδόθηκε το 1977 και από τότε κυκλοφορεί ανελλιπώς.

Τις ημέρες αυτέ, ξεκίνησε η είσπραξη των συνδρομών για το 2016. Είμαστε βέβαιοι ότι και φέτος η ανταπόκριση θα ‘ναι μεγάλη. Κι αυτό διότι οι συμπολίτες μας αναγνωρίζουν τον δύσκολο αγώνα που δίνει η εφημερίδα για να συνεχίσει την καθημερινή της παρουσία.

Γ. Δ.

Το χρήμα

Η πορεία του χρήματος διαχρονικά υπήρξε ποικίλη. Οι τρεις όμως κατατάξεις του είναι οι σπουδαιότερες. Για χιλιάδες χρόνια υπήρξε μεταλλικό. Με διάφορες προσμίξεις για να αποκτήσει και την ανάλογη αξία του. Χρυσό, ασημένιο, χάλκινο, απλή λαμαρίνα. Ακολούθησε συμπληρωματικά το χάρτινο χρήμα. Τεράστια η ποικιλία του και πολύ μεγάλη επίσης και η ονομαστική του αξία. Κέρδισε την προτίμηση διότι δεν είχε βάρος, μεταφερόταν εύκολα αλλά ήταν πλέον φθαρτό έναντι των μεταλλικών.

Σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην Τρίτη περίοδο χρήματος , του πλαστικού. Που δεν εμφανίζει εικόνα και αίσθηση χρήματος μεν, αλλά έχει ανταλλακτική αξία πάρα πολύ μεγάλη. Είναι ελαφρύ, εύχρηστο και δεν κινδυνεύει από άμεση κλοπή γιατί ισχύουν ασφαλιστικές δικλείδες.

Το μέλλον που τρέχει τι άλλο θα μας επιφυλάξει ως προς τη χρήση, τον τρόπο και το μέσον, είναι άγνωστο. Θα ΄ναι πάντως κάτι πλέον νεωτεριστικό από τα παραπάνω τρία στάδια που γνωρίσαμε.

Γ. Δ.

Η Ελλάδα σήμερα

Η Ελλάδα όχι μόνο έρχεται τελευταία στις 28 χώρες, όχι μόνο αυξήθηκε η διαφορά της με την δεύτερη χειρότερη τη Ρουμανία, αλλά τα προβλήματα αποκτούν πλέον δομικό, δηλαδή μη ανατάξιμο, χαρακτήρα: η ανέχεια χτυπάει τη μια στις τρεις οικογένειες, η πρόσβαση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στις υπηρεσίες υγείας και δικαιοσύνης είναι απολύτως ανεπαρκής, η κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι δραματική, η μεσαία τάξη δέχεται πρωτοφανή επίθεση που παρόμοια δεν υπήρξε ποτέ. Πρόκειται, με δυο λόγια, για τη φωτογραφία μιας χώρας σε κοινωνικό και οικονομικό μαρασμό.

-Ελλάδα ώρα μηδέν.

Γ. Δ.

Επίσκεψη

Εθιμοτυπική επίσκεψη πραγματοποίησε στον δήμαρχο Αβδήρων Γ. Τσιτιρίδη ο Ίβο Σιούκοβ, βούλγαρος επιχειρηματίας, ο οποίος ενδιαφέρεται για το κάμπινγκ Μυρωδάτου. Ο κ. Σιούκοβ συνοδευόμενος από Ξανθιώτες συνεργάτες του πραγματοποίησε την επίσκεψη αυτή για να πληροφορηθεί σε ποιο σημείο βρίσκεται η υπόθεση του διαγωνισμού της δημοπρασίας σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις και την αναμονή της απόφασης από την Επιτροπή του Άρθρου 152

Ο δήμαρχος από την πλευρά του δήλωσε στον ενδιαφερόμενο επενδυτή πως σύντομα, μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχει βγει η αναμενόμενη απόφαση. Εν αναμονή λοιπόν για να δούμε προς τα πού θα πάει αυτή η υπόθεση με την ενοικίαση του κάμπινγκ Μυρωδάτου.

Δεν πειράζει να χάσουμε και μερικά νησιά

Τάδε έφη υπουργός ονόματι Ζουράρις της παρούσης κυβέρνησης παρακαλώ. Προερχόμενος δε εκ των ΑΝΕΛ που ισχυρίζονται ότι διακονούν τον πατριωτισμό με φανατισμό, τρομάρα τους.

Ο δε λαλίστατος Ζουράρις αφού διαπίστωσε την ΄΄πατάτα΄΄ που εκστόμισε, τα πήρε πίσω όλα διά της γνωστής μεθόδου ΄΄για όλα φταίνε οι δημοσιογράφοι΄΄. Ούτως εχόντων λοιπόν των πραγμάτων, αγαπητοί αναγνώστες, η στήλη προτείνει την αποστολή και παραμονή ως ένα από τα νησιά που εκχωρεί ο καθηγητής για να μονάσει εκεί και συσκεφθεί μετά του εαυτού του και διαλογισθεί περί του μεγέθους της ανοησίας που εκστόμισε ο αθυρόστομος ανήρ.

-Ταύτα και μένω

Νέα λαϊκή αγορά στους Τοξότες

Ως γνωστόν, στην Ξάνθη δεν λειτουργεί μόνο μία λαϊκή αγορά, η γνωστή ως Παζάρι στο κέντρο της πόλης, αλλά ανοίγουν σε διαφορετικές μέρες και άλλες λαϊκές σε διάφορες περιοχές του νομού. Ο δήμος Τοπείρου ανακοίνωσε την έναρξη λειτουργίας Λαϊκής Αγοράς στον οικισμό Τοξοτών, στη θέση «Σταθμός Τοξοτών» από την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016 και κάθε Παρασκευή με ωράριο λειτουργίας 07:00 έως 15:00. Παράπονο δεν έχουμε, από λαϊκές αγορές άλλο τίποτα.

Χ.Δ.

Ψηφίστε ή… αψηφήστε!

Πολλοί είχαν προειδοποιήσει εδώ και μέρες ότι θα συνέβαινε. Ο πρωθυπουργός νόμιζε ότι μπορούσε να εφαρμόσει στη διεθνή κοινότητα τα δικά του ‘’παιχνίδια’’. Όσα εξήγγειλε είναι αντίθετα με αυτά που έχει πρόσφατα υπογράψει. Και αυτό που τελικά εξήγγειλε είναι «κόλλυβα» μπροστά σε εκείνα που είχε εξαγγείλει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Είχε υποσχεθεί τον «ακατάσχετο λογαριασμό» για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες για να μπορούν να δουλέψουν τις επιχειρήσεις τους. Άκρα του τάφου σιωπή στο θέμα. Υποσχέθηκε το ακατάσχετο των οικογενειακών και προνοιακών επιδομάτων. Σιωπή κι εκεί. Το επίδομα των 350 ευρώ το ονόμασε 13η σύνταξη. Ψηφίζουν μάλιστα και για την μεταφορά του καζίνο της Πάρνηθας στο Ελληνικό. Αυτό που θα γινόταν πάρκο και θα δινόταν στον λαό. Και από το κίνημα του «Δεν πληρώνω», φτάσαμε στον διπλασιασμό, σχεδόν, των διοδίων από τον Απρίλιο του 2017, όχι μόνο στην Εγνατία, αλλά σχεδόν σε όλη την χώρα. Εντός του 2016 πήρε ουσιαστικά από τους συνταξιούχους 2 δισ. ευρώ και το 2017 μας φορτώνει με πρόσθετα φορολογικά βάρη 2,5 δισ. ευρώ. Με όλο αυτό τον αποκλεισμό και τις ‘’επαναστάσεις’’ μας είμαστε μόνοι και γεωπολιτικά. Με τον Ζουράρι να μοιράζει νησιά, φτάνει να μην χάσουμε την γλώσσα (ποιος την απειλεί επιτέλους αυτή την γλώσσα;). Πήραμε τις προηγούμενες μέρες και χθες κατά την ψηφοφορία γερές δόσεις λαϊκισμού με όσους κόπτονται για το καλό των συνταξιούχων. Σε ένα Κοινοβούλιο που μόνο ναός της Δημοκρατίας δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται πλέον με το επίπεδο των ανθρώπων που μας εκπροσωπούν.

Χ.Δ.

Έκτακτα καιρικά φαινόμενα;

Οι πολλές και συχνές προειδοποιήσεις για ακραία καιρικά φαινόμενα, και μάλιστα με μορφή ‘’έρχεται το τέλος του κόσμου’’, έχουν οδηγήσει τους περισσότερους να μην τις λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψη. Είμαστε για τα καλά στον χειμώνα, όμως, ζούσε σε μια περιοχή με αρκετό κρύο, ιδίως στα ορεινά, οπότε θα πρέπει να υπάρχει προσοχή και επαγρύπνηση από όλους συνεχώς. Τις τελευταίες μέρες στην ορεινή Ξάνθη ο υδράργυρος έφτασε ακόμη και τους μείον δέκα βαθμούς, ενώ σε πολλά σημεία έκαναν την εμφάνισή τους τα πρώτα χιόνια. Προσεκτικοί, λοιπόν, όσοι επιχειρήσουν εξορμήσεις το Σαββατοκύριακο, έχοντας στο αυτοκίνητό τους όλα όσα προβλέπονται για την ασφαλή μετακίνησή τους. Η κάθε εποχή έχει τις χάρες της, όταν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να την χαρούμε.

Χ.Δ.

Μουσικό και Ειδικό: Τα δύο σχολεία στο ίδιο οικόπεδο…

Τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Αβδήρων η τροποποίηση του τοπικού ρυμοτομικού για το οικόπεδο στην Διομήδεια που παραχωρήθηκε για την ανέγερση του Μουσικού Σχολείου. Η ανάγκη για τροποποίηση προέκυψε γιατί ο δήμος προκρίνει έτσι την πρόταση του δημάρχου για ανέγερση στο ίδιο οικόπεδο και του Ειδικού Σχολείου Γενισέας και με την σύμφωνη γνώμη των συμβούλων της Γενισέας αλλά όχι της παράταξης Τσολακίδη που δεν θέλει να φύγει το Ειδικό Σχολείο από την Γενισέα. Να σημειώσουμε ότι ο δήμαρχος Γιώργος Τσιτιρίδης υποστηρίζει αυτή την θέση επειδή υπάρχει αρκετός χώρος για την ανέγερση δύο σχολείων και γιατί σαν έργο είναι πιο ώριμο το Μουσικό. Όταν λέμε έτοιμο όχι και ότι έτοιμο να… πέσει, αφού χρειάζεται έγκριση του ρυμοτομικού από το υπουργείο, να δημοσιευτεί σε ΦΕΚ και μετά να γίνει η μελέτη που θα πάρει τουλάχιστον 2 χρόνια και μετά να ενταχθεί σε πρόγραμμα. Δηλαδή υπό ομαλές συνθήκες βάλε 5 – 6 χρονάκια…

Και για να το πούμε και Μουσικά: Κάνε υπομονή και κάποτε αυτό το σχολείο θα κτιστεί»!

Μ.Ξ.

Και ο δήμος Αβδήρων μέτοχος της ΑνΡο

Με 10.000 ευρώ θα συμμετέχει και ο δήμος Αβδήρων στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Αναπτυξιακής Ροδόπης. Η απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο της Τετάρτης. Όπως είναι γνωστό και ο δήμος Τοπείρου πήρε απόφαση για 10.000 ευρώ και 2.500 μετοχές και μόνο ο δήμος Ξάνθης το καθυστερεί. Να θυμίσουμε ότι ο δήμαρχος Ξάνθης δήλωσε την επιφύλαξή του να συμμετέχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΑνΡο προβάλλοντας νομικό κώλυμα και προκαλεί εντύπωση πως αυτό δεν ισχύει για τους δήμους Αβδήρων και Τοπείρου.

Περίεργα πράγματα! Μάλλον εδώ ισχύει το: « Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μήνες κοσκινίζει …»

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…