Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ιαματικά και με ΦΕΚ τα Λουτρά Ποταμιάς

Ιαματικά και με ΦΕΚ τα Λουτρά Ποταμιάς

0
loutra potamias

Αναγνωρίστηκαν ως Ιαματικές Πηγές και ενδείκνυνται για μετατραυματικές κακώσεις και μυοσκελετικές παθήσεις

«Κλειδί» για την τουριστική αξιοποίηση των Λουτρών η παραχώρηση για 40 χρόνια από το ΤΑΙΠΕΔ – Υπάρχουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές

Ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της τουριστικής αξιοποίησης των Λουτρών Ποταμιάς του δήμου Αβδήρων έγινε στις αρχές του Δεκέμβρη και συγκεκριμένα στις 5 Δεκεμβρίου που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση αναγνώρισης των Λουτρών ως «Ιαματικές Πηγές». Η απόφαση αυτή ανοίγει τον δρόμο για ιαματικό τουρισμό στην περιοχή μια εναλλακτική μορφή τουρισμού με δυναμική.

Η λουτροθεραπεία στην Ποταμιά ενδείκνυται για μετατραυματικές κακώσεις και μυοσκελετικές παθήσεις

Στην απόφαση αναγνώρισης των ιαματικών πηγών της Ποταμιάς αναφέρεται η ιαματική τους δράση σε μετατραυματικές κακώσεις και μυοσκελετικές παθήσεις. Όπως είναι γνωστό το νερό δεν είναι πόσιμο αλλά προσφέρεται μόνο για λουτροθεραπεία, με ανώτατο όριο θερμοκρασία στου 39 βαθμούς Κελσίου. Όπως είναι γνωστό τα Λουτρά αυτή την στιγμή λειτουργούν με δυο πισίνες (ανδρών – γυναικών). Είναι επίσης γνωστό ότι κτηριακό συγκρότημα – καθόσον παλαιότερα υπήρχαν ξενώνες – μετά τους βανδαλισμούς που υπέστη έχει εγκαταλειφθεί καθώς δεν έχουν γίνει εργασίες αποκατάστασης των εγκαταστάσεων. Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι το συγκρότημα λειτουργούσε κανονικά έως και το καλοκαίρι του 2008, με μικρές και αποσπασματικές βελτιώσεις. Το χειμώνα του 2008-2009 λεηλατήθηκε και καταστράφηκε, ενώ αφαιρέθηκε το σύνολο του ηλεκτρολογικού και λειτουργικού εξοπλισμού της εγκατάστασης, καθώς και τα κουφώματα των επιμέρους κτιρίων. Η λειτουργία του σταμάτησε για δύο χρόνια προξενώντας επιπρόσθετες καταστροφές και ξεκίνησε με την λειτουργία των πισίνων μόνο μετά την αποκατάσταση που έκανε η πρώην δημοτική αρχή περί το 2012, που εγκαινίασε ο πρώην δήμαρχος Βασίλης Τσολακίδης

Ικανοποιητική επισκεψιμότητα των Λουτρών Ποταμιάς

Όπως αναφέρει ο υπεύθυνος που έχει οριστεί από τον δήμο Αβδήρων για τα Λουτρά κ. Δήμος Γαρούφας, οι περίοδοι μεγάλης επισκεψιμότητας των Λουτρών είναι το Φθινόπωρο και την Άνοιξη και η κίνηση είναι ικανοποιητική καθώς είναι γνωστά για την ιαματικές τους ιδιότητες από παλιά στην ευρύτερη περιοχή και το αντίτιμο είναι χαμηλό (2,50 ευρώ για τους συνταξιούχους, ανέργους και 4 ευρώ για τους υπόλοιπους ενώ γίνονται και προσφορές σε ομάδες και ΚΑΠΗ). Δεν υπάρχει μόνιμο προσωπικό και απασχολούνται μόνο άτομα που προσλαμβάνονται από το πρόγραμμα της Κοινωφελούς εργασίας και τις περιόδους που τελειώνει η σύμβασή τους, λειτουργούν με έναν υπάλληλο του δήμου με απόσπαση και μια νοσηλεύτρια. Όπως σημείωσε ο κ. Γαρούφας ευελπιστεί πως τώρα που υπάρχει και επίσημη αναγνώριση των ιαματικών πηγών θα αυξηθεί η επισκεψιμότητα.

«Κλειδί» η παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ για την τουριστική αξιοποίηση των Λουτρών

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για το δήμο είναι να δοθεί από το ΤΑΙΠΕΔ στο οποίο ανήκουν,η άδεια παραχώρησης στο δήμο για 40 έτη ώστε να του δοθεί η δυνατότητα εποινοικίασης σε υποψήφιους επενδυτές καθώς αυτή την στιγμή διαθέτει μόνο άδεια για εκμετάλλευση. Όπως ανέφερε ο κ. Γαρούφας έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση του δημάρχου κ. Γιώργου Τσιτιρίδη με στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ στα οποία κατέθεσε το αίτημα είτε για αγορά των Λουτρών από τον δήμο Αβδήρων είτε για παραχώρηση. Η περίπτωση της αγοράς απορρίφθηκε και αναφορικά με την παραχώρηση έλαβε θετικά μηνύματα ωστόσο ακόμη δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Οι προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση συνεχίζονται – όπως διαβεβαίωσε ο κ. Γαρούφας – και μάλιστα έχει ενημερωθεί και η υφυπουργός Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά, υπάρχει συχνή τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα αρμόδιο για τις Ιαματικές Πηγές έχουν ενημερωθεί επανειλημμένως οι βουλευτές του νομού ωστόσο αποτέλεσμα ακόμη δεν υπάρχει παρά μόνο στα λόγια…«Αν γίνει παραχώρηση από το ΤΑΙΠΕΔ στο δήμο για 40 έτη τότε θα μπορέσει ο δήμος μέσω δημοπρασίας να το εκμισθώσει και να γίνει μια σημαντική επένδυση. Έχουν εκφράσει ενδιαφέρον έλληνες και ξένοι επενδυτές με πολύ φιλόδοξα επενδυτικά σχέδια», σημειώνει ο κ. Γαρούφας.

Γιατί να μην λειτουργήσουν τα Λουτρά Ποταμιάς στα πρότυπα του Πόζαρ Αριδαίας;

Ερωτηθείς αν η δημοτική αρχή εξετάζει το ενδεχόμενο να μπει στην διαδικασία να το λειτουργήσει στα πρότυπα του Πόζαρ στην Αριδαία που ο εκεί δήμος έχει κάνει τεράστιες επενδύσεις καθιστώντας το Πόζαρ σημείο αναφοράς για τον Ιαματικό τουρισμό στα Βαλκάνια και την ενδοχώρα ή του Σιδηροκάστρου, ο κ. Γαρούφας απάντησε πως αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ενταχθεί σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα και γι αυτό όμως προϋπόσταση αποτελεί η παραχώρηση στο δήμο από το ΤΑΙΠΕΔ. Κατά συνέπεια αυτό είναι το «κλειδί» και αποτελεί «στοίχημα» για την δημοτική αρχή να λάβει την παραχώρηση.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…