ΣΧΟΛΙΑ 08/12/2016

0
karnavalistes palia

Αρνητικές εξελίξεις Ι

Μαζεμένα του ήρθαν του αγαπητού δημάρχου μας Χαρ. Δημαρχόπουλου. Η πρώτη αρνητική εξέλιξη ήταν αυτό με τον Σύνδεσμο Απορριμμάτων που η ΔΙΑΑΜΑΘ πάει να τον εξαφανίσει όπως και τον ΧΥΤΑ. Ο Μαμσάκος το ‘χει βάλει αμέτι – μουχαμέτι να το παίζει ηγεμόνας στα σκουπίδια με πρώτο θύμα τον δήμο μας. Το δεύτερο χτύπημα ήρθε από τη μη έγκριση της μελέτης για την Αστική Ανάπτυξη. Εδώ το χτύπημα ήταν πολύ βαρύ και σοβαρότερο διότι η έγκριση θα σήμαινε 8,5 εκ. ευρώ για έργα στην πόλη. Ποσό διόλου ευκαταφρόνητο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε με τις συνεχείς μειώσεις των ενισχύσεων των δήμων.

Γ. Δ.

Αρνητικές εξελίξεις ΙΙ

Το γεγονός ότι η συνολική μελέτη – πρόταση του Μητροπολιτικού δήμου Ξάνθης για το πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης αξιολογήθηκε πέμπτη, δηλαδή τελευταία, (εξαιρώ τον δήμο Ορεστιάδας), έχει τον αντίκτυπό της και στις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου.

Δεκάδες άτομα, κυριολεκτικά, με όλες τις ειδικότητες, δεν κατάφεραν να παρουσιάσουν μια αξιοπρεπή μελέτη. Και βέβαια πέρα από τις αναμφίβολες ευθύνες των υπαλλήλων, κυρίαρχη ευθύνη φέρει και ο επικεφαλής, δηλαδή ο δήμαρχος. Που δεν οργάνωσε σωστά την επιστημονική του ομάδα, δεν την συντόνισε όπως έπρεπε και κυρίως αντιμετώπισαν όλοι την πρόκληση του προγράμματος με δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία.

Αγνόησαν ότι οι μεγάλες ευκαιρίες απαιτούν δουλειά, τρέξιμο, όραμα και βέβαια κατάλληλους συνεργάτες. Στην περίπτωσή μας τίποτε από όλα αυτά δεν υπήρχε.

Γ. Δ.

Το οικονομικό μέρος

Η υπόθεση της αποτυχίας της μελέτης του Δήμου μας για το πρόγραμμα Αστικής Ανάπτυξης έχει και μια άλλη παράμετρο ιδιαίτερα σημαντική. Κι αυτή δεν είναι άλλη από την Οικονομική. Δηλαδή, αυτά τα 8,6 εκ. ευρώ θα διαχέονταν στην οικονομία του τόπου, της Ξάνθης. Θα πρόσφεραν εργασία, θα γινόταν πολύ μεγάλος τζίρος που στο μεγαλύτερο ποσοστό θα αφορούσε Ξανθιώτικες επιχειρήσεις. Τα οφέλη θα ήταν προφανή και μεγάλα κι αυτά τα είχε μεγάλη ανάγκη ο τόπος. Όταν μάλιστα τα δημόσια ταμεία έχουν στεγνώσει και δίνουν ψίχουλα στην Αυτοδιοίκηση.

Γι’ αυτό οι ευθύνες είναι μεγάλες. Διότι χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία.

Γ. Δ.

Οι ευθύνες της αντιπολίτευσης

Σ΄ αυτό το μεγάλο θέμα της υλοποίησης του προγράμματος Αστικής Ανάπτυξης που για την Ξάνθη χάθηκε, υπάρχουν κι αλλού ευθύνες. Κι αυτές επιμερίζονται – αναλογικά – και στην αντιπολίτευση του Δήμου. Που αν αφαιρεθεί η παραμονή της παράταξης Τσιακίρογλου για να συζητηθεί και υπάρξει ομοφωνία στο θέμα, οι υπόλοιπες παρατάξεις αποχώρησαν.

Κι έτσι, έμεινε η πλειοψηφία με μία πρόταση όχι σοβαρή και με συγκεκριμένες στοχεύσεις, χωρίς κριτική για το πρόγραμμα στο επίπεδο που έπρεπε.

Από την άλλη υπάρχει η έπαρση της πλειοψηφίας πως ‘’όλα τα ξέρει, όλα τα γνωρίζει’’. Αποδείχτηκε πως σ’ ένα ιδιαίτερα μεγάλο και βασικό πρόγραμμα έκαναν προχειροδουλειά.

Έτσι από υποχρέωση και μόνο κατέθεσαν μια μεγάλη μελέτη για να ‘’τελειώνουν’’ χωρίς ιδιαίτερη επεξεργασία, χωρίς ομοιογένεια και ρεαλισμό.

-Δυστυχώς, τα 8,6 εκ. ευρώ πάνε, χάθηκαν για την Ξάνθη. Και κάποιοι ευθύνονται γι’ αυτό.

Γ. Δ.

Απεργία

Γενική εικοσιτετράωρη απεργία έχει κηρύξει για σήμερα η Γ.Σ.Ε.Ε. Μια απεργία στην οποία συμμετέχει και η ΑΔΕΔΥ που επικρίνει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ότι σε πλήρη συμφωνία με δανειστές, ΣΕΒ και τους υπόλοιπους φορείς ετοιμάζει νέο γύρο λεηλασίας και αντεργατικών μέτρων.

Γ. Δ.

Άλλα χρόνια τότε άλλα τώρα…

Που’ ναι τα χρόνια τότε που τέτοια εποχή οι ένοικοι των πολυκατοικιών της πόλης μας συναγωνίζονταν για το ποιο μπαλκόνι θα είναι πιο φωταγωγημένο και με τον καλύτερο χριστουγεννιάτικο στολισμό! Που’ ναι τα χρόνια τότε που οι βιτρίνες όλων των καταστημάτων φεγγοβολούσαν και μάλιστα κάποτε υπήρχαν σκέψεις να καθιερωθεί να δίνεται βραβείο για την καλύτερα στολισμένη βιτρίνα όπως γινόταν στην Κομοτηνή. Όμως ήρθε η κρίση και όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν. Το μόνο που βλέπεις είναι πού και πού κανένα μπαλκόνι με κάτι λαμπάκια που ξέμειναν από τα χρόνια και στις βιτρίνες μόνο κάτι Χριστουγεννιάτικες πινελιές. Όχι βέβαια ότι ήταν καλό κι εκείνο το υπερβολικό μιας και έβγαζε μια χλιδή με πολύ κιτς αισθητική ωστόσο ήταν δείκτης αφ’ ενός ψυχολογικής διάθεσης αλλά και ανεμελιάς στο σκέλος της δαπάνης που τώρα εκλείπουν και τα δύο.

Μ.Ξ.

Και ξανά τα ίδια…

Άρχισε τις φοβέρες και πάλι ο κ. Σόιμπλε επαναφέροντας το σενάριο του Grexit αν δεν πάρει η κυβέρνηση νέα σκληρά μέτρα για 4,5 δις. Και βέβαια αυτά αντιστοιχούν σε νέους φόρους και νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Ένα νέο μνημόνιο δηλαδή. Και φτου και απ την αρχή. Μας πετάνε ένα …κόκαλο δήθεν ανάπτυξης για να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι. Κι αυτή η κατάσταση δεν έχει τέλος και δεν βγαίνει πουθενά. Είναι σαν να κάνουμε κύκλους γύρω από τον εαυτό μας και να μην μπορούμε να απεγκλωβιστούμε από αυτή την περιδίνηση και να βουλιάζουμε ακόμη περισσότερο…

Κι αναρωτιέμαι πως μ’ αυτά τα δεδομένα και το πλεόνασμα στα 4.5 δις που ζητά το Βερολίνο μπορεί να εφαρμόσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αν αναλάβει την εξουσία, το πρόγραμμα της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων που έχει στο πρόγραμμά του.

Φοβάμαι πως είναι μονόδρομος ….

Μ.Ξ.

Χριστουγεννιάτικος ‘’συγχρονισμός’’

Σήμερα το απόγευμα θα γίνει στην Κεντρική Πλατεία η φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Για πρώτη χρονιά, όπως ξαναγράψαμε, θα συμμετέχουν τοπικοί φορείς του πολιτισμού και του αθλητισμού. Θα είναι μια όμορφη εκδήλωση που θα γεμίσει χρώμα, τραγούδια και χαρά τα παιδιά, στα οποία κυρίως απευθύνεται. Βέβαια, ανάγκη από χαμόγελα έχουμε όλοι, και οι μεγάλοι. Ίσως περισσότερο εμείς. Θετική η στροφή σε πιο ελληνικά έθιμα φέτος, κάτι που θα γίνει πιο συστηματικά και οργανωμένα την επόμενη χρονιά, όπως μας είπαν οι συμμετέχοντες. Ο Αη-Βασίλης της… Coca Cola θα γίνει κάτι πιο κοντά στον Βασίλειο της Καισαρείας. Τα ξωτικά θα γίνουν στοιχειά του δάσους, τα παιδιά θα τραγουδήσουν ελληνικά τραγούδια των ημερών και όχι τα γνωστά αγγλικά και αμερικάνικα. Κάποιες από αυτές τις σκέψεις θα υλοποιηθούν φέτος, κάποιες ετοιμάζονται για του χρόνου.

Το κακό όμως είναι αυτό που θα παρουσιάσει ο δήμος μετά την φωταγώγηση του δέντρου. Πέρυσι, που για πρώτη φορά μεταφέρθηκε η Γειτονιά του Αη-Βασίλη στην πλατεία Διοικητηρίου, μετά το τέλος των εκδηλώσεων και της συναυλίας, αλλά και κατά την διάρκεια, μικροί και μεγάλοι τριγυρνούσαν μέσα στην φωταγωγημένη Γειτονιά. Φέτος, Πέμπτη θα γίνει η φωταγώγηση του δέντρου, Παρασκευή τα εγκαίνια της Γειτονιάς, ενώ τα δωρεάν παιχνίδια για τα παιδιά που ανέλαβε ο δήμος Ξάνθης να τοποθετήσει (καρουζέλ, τραινάκι, τσουλήθρα), θα είναι έτοιμα την επόμενη εβδομάδα. Φοβερός συγχρονισμός, ομολογουμένως. Ούτε κινητή εορτή να ήταν τα Χριστούγεννα και ξεχαστήκαμε γιατί έπεσαν νωρίς φέτος. Η Γειτονιά είναι πολύ στριμωγμένη μόνο μέσα στην κυκλική πλατεία Διοικητηρίου, ενώ οι άλλοι χώροι μπροστά εμφανίζουν εικόνα εργοταξίου. Κρίμα.

Χ.Δ.

ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Νεαροί καρναβαλιστές σε φωτογραφία των πρώτων χρόνων του θεσμού

(Από το αρχείο του Π. Δημητριάδη)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…