Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΠΡΟΣΩΠΑ & ΓΕΓΟΝΟΤΑ 28-12-16

ΠΡΟΣΩΠΑ & ΓΕΓΟΝΟΤΑ 28-12-16

0
EBZ-empros

Να κλάψεις ή να γελάσεις

Κάποιοι ίσως να γνωρίζουν ότι κυκλοφορεί πανελληνίως η εφημερίδα «Το χωνί». Όχι τίποτε σημαντικό. Θυμίζουμε ότι αρχικός εκδότης της ήταν ο Νίκος Κακαουνάκης. Μετά τον θάνατό του ο τίτλος πουλήθηκε και συνεχίζει την έκδοσή του σε λίγες εκατοντάδες φύλλα. «Το χωνί» λοιπόν διαμαρτύρεται διότι σε δημοσκόπηση που παρήγγειλε σε εταιρία το 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν στη σχετική ερώτηση ότι δεν είδαν να υπάρχει ανάπτυξη στη χώρα. Κατά την εφημερίδα όμως, σε αντίθεση με τους ερωτηθέντες , ανάπτυξη υπάρχει. Την οποία όμως κρύβουν οι εφημερίδες και τα κανάλια από τον λαό. Είπαμε, εντάξει, υπάρχει ραγιαδισμός, όχι όμως κι έτσι. Έλεος και οι ντομάτες είναι ακριβές την περίοδο αυτή.

Γ.Δ.

Δεν φταίνε οι έμποροι βρεφών

Ας πούμε τα πράγματα όπως έχουν, κι ας μιλήσουμε με λόγια αλήθειας. Όχι, δεν φταίνε όσοι προσφέρουν βρέφη έναντι αμοιβής σε άτεκνους γονείς. Σε καμία περίπτωση δε φταίνε και οι γονείς που απευθύνονται στα διάφορα κυκλώματα από Αλβανία και Βουλγαρία που διαθέτουν νεογέννητα έναντι αδρής αμοιβής. Όχι, δεν υπάρχει εκεί το φταίξιμο. Ούτε στους υποψήφιους γονείς, ούτε σε όσους ασχολούνται με το να διαθέτουν τα νεογέννητα στους γονείς.

Έξω από τα δόντια. Η ευθύνη για το θέμα οφείλεται στη νοοτροπία που καλλιεργούν οι αρμόδιες κρατικές δομές υιοθεσίας βρεφών. Καθυστερούν, κωλυσιεργούν, δημιουργούν εμπόδια, βάζουν όρους και διαδικασίες αργές για σκόπιμη καθυστέρηση. Οπότε οι νέοι γονείς που απευθύνθηκαν αρχικά σ’ αυτές για νόμιμη υιοθεσία, ν’ αγανακτούν από τη γραφειοκρατία, την καθυστέρηση και τα τερτίπια των υπαλλήλων. Οι οποίοι στην ουσία ΔΕ θέλουν να υιοθετηθούν τα παιδιά, για τον απλό λόγο να μη χάσουν τη δουλειά τους. Γι’ αυτό, επειδή τους έμαθαν όλοι πλέον, απευθείας απευθύνονται στο όποιο κύκλωμα υπάρχει και λειτουργεί. Και το οποίο μεταξύ μας προσφέρει ύψιστο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο και κακώς διώκονται. Αυτή είναι η αλήθεια και η πικρή για τη χώρα μας πραγματικότητα. Που η πολιτεία ενώ την γνωρίζει δεν την διορθώνει αφενός και αφετέρου υποκριτικά, διώκει το ΄΄κύκλωμα προμήθειας βρεφών΄΄.

Γ.Δ.

Να είναι καλύτερη

Λίγες μέρες πριν τη νέα χρονιά και η ευχή είναι δεδομένη: Να είναι καλύτερο το 2017 από το 2016. Το 2016 να φύγει και να μην ξανάρθει, όπως λέει ο λαός μας. Να ΄ρθει μια νέα χρονιά και να ΄ναι νέα πραγματική. Με περισσότερες δουλειές, λιγότερη ανεργία, ν΄ αρχίσει δηλαδή να κινείται η οικονομία, να ξεκινήσουν οι επενδύσεις, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, να σηκώσουν κεφάλι οι επαγγελματίες, να μειωθεί η φορολογία, να καταργηθούν τα capital controls, να επιστρέψει –με δυο λόγια- το χαμόγελο στα χείλη των Ελλήνων. Όταν και εάν γίνουν όλα αυτά η νέα χρονιά θα είναι καλύτερη και ο κόσμος θα πάρει μια ανάσα ανακούφισης.

– Θα γίνουν όμως όλα αυτά;

– Δύσκολο…

Γ.Δ.

Από το mail Χαρδούβελη στην επιστολή Τσακαλώτου

Κόκκινο πανί είχε γίνει το περιβόητο mail Χαρδούβελη από την τότε αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση λίγο πριν τις εκλογές του 2015. Τέτοιο καιρό πριν δύο χρόνια, μαζί με τα μνημόνια που θα καταργούνταν με ένα νόμο και ένα άρθρο, κάποιοι ‘’έσκιζαν’’ και το mail που περιλάμβανε μέτρα ύψους 980 εκατ. ευρώ. Από τότε έχουμε χρεωθεί όχι απλά περισσότερα, αλλά υπερπολλαπλάσια μέτρα και δεσμεύσεις. Κόκκινο πανί για την τωρινή αντιπολίτευση γίνεται πλέον η επιστολή Τσακαλώτου, που απέστειλε πριν λίγες μέρες ο Υπ. Οικονομικών προς τους επικεφαλής του Eurogroup και του ESM. Δεν λέει κάτι το επαναστατικό, φυσικά, απλά παραδέχεται ότι ισχύουν όσα έχουν συμφωνηθεί, ότι θα ενεργοποιηθεί ο ‘’κόφτης’’ στις συντάξεις, ότι θα είμαστε γενικά συνεπείς και να μην ανησυχούν που δώσαμε μερικά δωράκια σε συνταξιούχους και νησιά. Αυτά έγιναν μια φορά και δεν θα επαναληφθούν. Όπως αναφέρει η επιστολή: «Σε ό,τι αφορά το μέτρο για τις συντάξεις, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και εγώ ο ίδιος καταστήσαμε δημοσίως ξεκάθαρο, ότι πρόκειται για ένα εφάπαξ ποσό που δεν θα έχει μόνιμη επίδραση στην πρόσφατη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις. Σχετικά με την προσωρινή αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά για συγκεκριμένα νησιά του Αιγαίου το μέτρο θα εφαρμοστεί μόνο για το 2017. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται πλήρως να ακολουθήσουν το δημοσιονομικό πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί και που βασίζεται στους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, 1,75% και 3,5% για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα». Οι διαπραγματεύσεις έχουν τελειώσει εδώ και καιρό και τώρα απλά εφαρμόζουμε όσα υπογράψαμε.

Χ.Δ.

Δημοτικό Συμβούλιο ‘’εξπρές’’

Σε γιορτινό κλίμα κινήθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ξάνθης χθες. Μανώλης Τσέπελης και Μανώλης Φανουράκης κέρασαν όλους τους παρισταμένους για την ονομαστική τους εορτή. Οι αγκαλιές, οι χειραψίες και οι ασπασμοί όλων με όλους μάλλον επηρέασαν και την διάθεση και δεν φάνηκε να υπήρχε ιδιαίτερη επιθυμία για φωνές και αψιμαχίες. Τα θέματα ήταν λίγα, αλλά αυτό δεν εμπόδισε στο παρελθόν κάποιες συνεδριάσεις να γίνονται πολύωρες. Πολλές οι απουσίες, φυσικά, λόγω ημερών και έπαιξε και αυτό τον ρόλο του στον να μην υπάρξουν πολλές ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Ξυνίδης, Ανταμπούφης και Κολλάρος το συνηθίζουν εξάλλου, να τοποθετούνται και να θέτουν ερωτήματα σε κάθε συνεδρίαση. Η συνεδρίαση διήρκεσε λίγο παραπάνω από μισή ώρα, ενώ συνεχίστηκε και η παράδοση των κοινών ανακοινώσεων των τεσσάρων παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Αυτή την φορά σχολίασαν την ‘’φιέστα’’ του Δημάρχου κατά την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, θεωρώντας αρνητικό για την εικόνα του δήμου τον αποκλεισμό και την μη πρόσκληση όλων των δημοτικών συμβούλων στην υποδοχή και την συζήτηση που ακολούθησε. Μπορεί να ‘’χαρίστηκαν’’ λόγω ημερών στον Δήμαρχο, λοιπόν, οι της αντιπολίτευσης, αλλά παραμένουν ενωμένοι στο μέτωπο που έχουν ανοίξει απέναντι στην δημοτική αρχή. Η συνέχεια με την νέα χρονιά.

Χ.Δ.

Πωλείται όπως είναι… επιπλωμένο

Στο σφυρί βγαίνει από την Πειραιώς στις 16 Ιανουαρίου μαζί με άλλα 5 ακίνητα της ΕΒΖ που κρίθηκαν μη παραγωγικά, και το εργοστάσιο Ζάχαρης της Ξάνθης, έναντι τουλάχιστον 7,8 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του μηχανολογικού εξοπλισμού. Πρόκειται για οικόπεδο 691,4 στρεμμάτων στην περιοχή Πετροχωρίου, όπου υπάρχουν κτίσματα συνολικού εμβαδού 51,2 στρεμμάτων –τα 44 στρέμματα είναι χώροι παραγωγής και τα 7,1 στρέμματα αποθήκες και χώροι γραφείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πώληση των ακινήτων εντάσσεται στη διαδικασία εξυγίανσης των οικονομικών της ΕΒΖ που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην εταιρία, το υπουργείο Ανάπτυξης και την Τράπεζα Πειραιώς. Μάλιστα οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές θα πρέπει να υποβάλλουν τις οικονομικές τους προσφορές για καθένα από αυτά τα έξι ακίνητα μέχρι τις 16 Ιανουαρίου 2017, στα γραφεία της Πειραιώς Real Estate.

Το ζητούμενο βέβαια είναι αν θα εμφανιστεί αγοραστής και δεν θα έχει την τύχη της ΣΕΒΑΘ…

Μ.Ξ.

Για το κάμπινγκ Μυρωδάτου

Στην Επιτροπή του άρθρου152 παραμένει η υπόθεση του δεύτερου διαγωνισμού του δήμου Αβδήρων για την εκμίσθωση του κάμπινγκ Μυρωδάτου. Σ’ αυτή όπως είναι γνωστό προσέφυγε ο πλειοδότης μετά από την ακύρωση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, κατακύρωσης του διαγωνισμού από την Αποκεντρωμένη με την αιτιολογία ότι ήταν ελλιπή τα δικαιολογητικά. Η επιτροπή αναμένονταν – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου κ. Τσιτιρίδη να βγάλει απόφαση τέλος του μήνα όμως σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες ούτε καν έχει συνεδριάσει ακόμη. Το μόνο που έκανε είναι να ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία ηλεκτρονικά από τον δήμο τα οποία και εστάλησαν. Έτσι η έκδοση απόφασης αν συνεδριάσει στις 15 – 16 Ιανουαρίου αναμένεται για μετά τις 20 – 22 Ιανουαρίου παρατείνοντας έτσι την αγωνία των ενδιαφερομένων.

Μ.Ξ.

ΑΜΘ η σιωπηλή

Η ΑΜΘ μάλλον πρέπει να πάρει τον τίτλο της πιο… αθόρυβης Περιφέρειας. Ούτε προβλήματα δημιουργούμε, ούτε πολυγκρινιάζουμε, ούτε ξεσηκώνουμε, ούτε παρεμβαίνουμε, μόνο ενοχλούμε πολύ πολύ με τα δικά μας. Αυτό φάνηκε και από το δημοσίευμα όπου καταγράφονται οι πιο… ήσυχοι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου. 50 από τους 300 οι πιο σιωπηλοί, εκ των οποίων εννιά από την ΑΜΘ. Λίγο δε το λες. Όλοι ΣΥΡΙΖΑ. Θα μου πεις αφού μόνο ΣΥΡΙΖΑ έχει στην ΑΜΘ, αν εξαιρέσεις τους τρεις της ΝΔ, τον Ιλχάν από το Ποτάμι και τη Χαρά Κεφαλίδου από το ΠΑΣΟΚ Δράμας. Στους πιο ομιλητικούς τους ΣΥΡΙΖΑ στην ΑΜΘ κατατάσσονται με λίγα λόγια μόνο η Γκαρά από τον Έβρο, ο Εμμανουηλίδης από την Καβάλα και ο Καραγιαννίδης από τη Δράμα.

Εντάξει, δεν είναι και μοναδικό κριτήριο οι ομιλίες στην Ολομέλεια -τα στοιχεία για τις οποίες πρέπει να πούμε ότι αντλήθηκαν από το περιοδικό «Βουλή και Ευρωβουλή»- απλά, αποτυπώνεται το χαμηλό προφίλ που πολλάκις έχουμε στηλιτεύσει, ότι υιοθετούν οι βουλευτές της περιοχής.

Ε.Δ.

Παύεται ο τοποτηρητής μουφτής του Διδυμοτείχου

Παύεται από τα καθήκοντα του τοποτηρητή της μουφτείας Διδυμοτείχου, ο Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου, με απόφαση που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», την οποία υπογράφει ο ασκών καθήκοντα γ.γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης Νικήτας Φραγκισκάκης. Στη θέση του, τοποθετείται προκειμένου να ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα του τοποτηρητή της μουφτείας Διδυμοτείχου και μέχρις αναλήψεως καθηκόντων από τον διοριζόμενο Μουφτή, ο μουσουλμάνος ιερωμένος Οσμάν Χαμζά. Η διαδικασία για την επιλογή προβλέπεται στο Ν. 1920/1991 «Περί Μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών», που διέπει το καθεστώς λειτουργίας και στις μουφτείες Ξάνθης και Κομοτηνής.

Ο Μεχμέτ Σερίφ Δαμάδογλου διορίστηκε το 1986. Στη μουφτεία Κομοτηνής το 1985 διορίστηκε ως τοποτηρητής μουφτής ο Χαφίζ Μ. Τζεμαλί Μέτσο, ο οποίος έλαβε το αξίωμα του μουφτή το 1990, ενώ στην μουφτεία Ξάνθης, υπηρετεί από το 1991 ως μουφτής, ο Μεχμετ Εμίν Σινίκογλου.

Ε.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…