Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Πολύχρωμη Πολυπολιτισμική Ομπρέλα Ξάνθης καταρρίπτει τους μύθους για τον HIV

Η Πολύχρωμη Πολυπολιτισμική Ομπρέλα Ξάνθης καταρρίπτει τους μύθους για τον HIV

0
plateia profylaktika

Δράση στην πλατεία για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS

Τα μέλη της μοίρασαν φυλλάδια και 600 προφυλακτικά για την πρόληψη και την καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των οροθετικών

Τη φωνή τους ένωσαν με όλους όσους μάχονται για να καταρρίψουν τα στερεότυπα απέναντι στους οροθετικούς, τα μέλη της Πολύχρωμης Πολυπολιτισμικής Ομπρέλας Ξάνθης (ΠΠΟΞ), διοργανώνοντας δράση αφύπνισης και ευαισθητοποίησης την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, που έχει οριστεί την 1η Δεκεμβρίου.

Τα μέλη της ΠΠΟΞ μοίρασαν το απόγευμα της Τετάρτης στους ξανθιώτες 600 προφυλακτικά και ενημερωτικό υλικό, προκειμένου να καταρρίψουν μύθους και φόβους γύρω από τον HIV, να πληροφορήσουν νέους και μεγαλύτερους για τους τρόπους πρόληψης και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα οροθετικά άτομα, που ακόμη και σήμερα εξαιτίας διακρίσεων και προκαταλήψεων, βιώνουν αποκλεισμούς στην κοινωνική και την επαγγελματική τους ζωή.

«Ο κόσμος ήταν πολύ δεκτικός», μας μετέφερε η Φιλίππα Διαμάντη, μέλος της ΠΠΟΞ, μετά την ολοκλήρωση της δράσης, «λίγο πιο αμήχανα ήταν τα κορίτσια και αυτό αποτυπώνει και το στερεότυπο που υπάρχει ότι το προφυλακτικό είναι… ανδρική υπόθεση». Όπως ανέφερε, σκοπός της δράσης ήταν να ενημερωθούν οι πολίτες για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS και να κατανοήσουν ότι η πρόληψη αφορά όλα τα φύλα και όλους τους ανθρώπους που είναι σεξουαλικά ενεργοί. «Η προφύλαξη είναι αναγκαία και μας αφορά όλους. Είναι σημαντικό αυτό να γίνει κατανοητό και να μη μεταθέτουμε την ευθύνη στον άλλο», σημείωσε η ίδια. Υπογράμμισε πάντως, ότι η άγνοια που υπάρχει ακόμη και σήμερα για τον ιό HIV, για τις εξελίξεις μέσω της αντιρετροϊκής αγωγής και για τους τρόπους που μεταδίδεται ο ιός προκαλεί στιγματισμό για τους οροθετικούς, αποκλεισμούς και διακρίσεις, που πρέπει να εξαλειφθούν. «Πλέον, ειδικά στις ανεπτυγμένες χώρες, οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν από τον HIV AIDS. Με την αντιρετροϊκή αγωγή, ένας οροθετικός μπορεί να ζήσει μία λίγο πολύ φυσιολογική ζωή, ενώ μειώνεται σημαντικά και η πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Οι φοβικές αντιδράσεις προκαλούνται είτε από άγνοια, είτε από καθαρή προκατάληψη», συμπλήρωσε η Φιλίππα.

Να σημειώσουμε ότι η δράση υλοποιήθηκε με τη συνδρομή της Θετικής Φωνής (Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας), που χορήγησε τα προφυλακτικά και το ενημερωτικό υλικό. Πρόκειται για ένα φορέα δραστήριο με δομές πρόληψης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ο οποίος δίνει τη δυνατότητα εξετάσεων δωρεάν και ανώνυμα, αλλά υποστηρίζει και τους οροθετικούς, προκειμένου να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να ξεφύγουν από τον αυτοαποκλεισμό και να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι. (Το Checkpoint της Θετικής Φωνής στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην Αλ. Σβώλου 15).

Ας καταρρίψουμε τους μύθους σχετικά με τον HIV

• Πρώτα απ’ όλα, οι οροθετικοί δεν συνιστούν απειλή για άλλους ανθρώπους.

• Ναι, ο HIV μεταδίδεται, αλλά δεν κολλάει τόσο εύκολα.

• Δεν μπορείς να μεταδώσεις τον ιό μέσω της καθημερινής επαφής.

• Τα προφυλακτικά είναι καλός τρόπος πρόληψης της σεξουαλικής μετάδοσης του HIV.

• Είναι δυνατό να προληφθούν σχεδόν όλες οι περιπτώσεις μετάδοσης του HIV από την μητέρα στο παιδί.

• Γίνεται αυτή την περίοδο πολλή συζήτηση για το πώς επιδρά η αντιρετροϊκή αγωγή στη μεταδοτικότητα του ιού.

Μολονότι τα αντιρετροϊκά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα προφυλακτικά και τις ασφαλείς πρακτικές στο σεξ, όλοι οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η πετυχημένη αντιρετροϊκή αγωγή μειώνει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

Ο HIV δεν μεταδίδεται με:

• Σάλιο, δάκρυα, ιδρώτα, κόπρανα ή ούρα

• Αγκαλιά

• Φιλί

• Μασάζ

• Χειραψία

• Τσιμπήματα εντόμων

• Συγκατοίκηση με κάποιον οροθετικό

• Κοινή χρήση τουαλέτας ή ντους

• Συνύπαρξη σε εργασιακούς χώρους, σε γυμναστήρια, πισίνες, εστιατόρια, συναυλιακούς χώρους κλπ

Ο HIV δεν κολλά με κανενός είδους κοινωνική συναναστροφή, ούτε από τα έντομα. Είναι σημαντικό να το γνωρίζουμε αυτό και να αισθανόμαστε άνετα δίπλα στους ανθρώπους που ζουν με τον ιό.

Ξεκίνησε η λειτουργία της Πολύχρωμης Πολυπολιτισμικής Ομπρέλας Ξάνθης

Η Πολύχρωμη Πολυπολιτισμική Ομπρέλα Ξάνθης ξεκίνησε πρόσφατα να λειτουργεί. Αποτελείται από πρώην μέλη της Πρωτοβουλίας κατά της Ομοφοβίας Ξάνθης και νέα άτομα που είτε ανήκουν στην lgbt κοινότητα, είτε στέκονται αλληλέγγυοι ενάντια στην ομοφοβία, την τρανσφοβία και κάθε είδους αποκλεισμούς που προκύπτουν εξαιτίας διακρίσεων με βάση το φύλο, το σώμα, τη σεξουαλικότητα. Η ΠΠΟΞ επιδιώκει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία για τα δικαιώματα που διεκδικεί, αλλά και να «ανοίξει» θέματα που θεωρούνται ταμπού και δημιουργούν στερεότυπα.

Στο πλαίσιο των δράσεών της, η ΠΠΟΞ πρόσφατα διοργάνωσε στο βιβλιοπωλείο ΔΥΟ την παρουσίαση του βιβλίου της Δήμητρας Κογκίδου με τίτλο «Πέρα από το ροζ και το γαλάζιο», όπου τίθενται θέματα έμφυλων ρόλων και κοινωνικοποίησης μέσα από τα παιδικά παιχνίδια.

Στη συζήτησή μας, η Φιλίππα Διαμάντη επισημαίνει ότι «στην Ξάνθη δεν υπήρξε καμία ομοφοβική αντίδραση και αυτό αποτυπώνει και την ευαισθησία της κοινωνίας. «Πέρυσι στη χώρα μας ψηφίστηκε το Σύμφωνο Συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, άρα μιλάμε πια με άλλους όρους, πιο ισότιμους. Δεν έχουμε κατακτήσει όσα θέλουμε, αλλά έχει ανοίξει ο διάλογος». Προσθέτει επίσης ότι ένας ακόμη σημαντικός ρόλος της ΠΠΟΞ είναι οι άνθρωποι της lgbt κοινότητας που ζουν στην Ξάνθη να μπορέσουν να εκφραστούν, «να βρουν μια ζεστή εστία, μια ομπρέλα, να κοινωνικοποιηθούν και να νιώσουν άνετα».

Ζακ Κωστόπουλος: “Στην Ελλάδα συγχέουμε λανθασμένα λόγω της άγνοιας τον HIV και το AIDS¨

«Κάτι το οποίο λανθασμένα συγχέουμε στην Ελλάδα λόγω της άγνοιας είναι ο HIV και το AIDS. Ακούμε να μιλάνε για φορείς του AIDS κάτι που είναι λάθος γιατί το AIDS είναι η νόσος. Το να πεις ότι κόλλησες AIDS είναι λάθος. Είναι σαν να έχεις γρίπη και να λες ότι κόλλησες πυρετό. Δεν κολλάς πυρετό, ίωση κολλάς. Αυτό που μεταδίδεται είναι ο HIV, ο οποίος είναι ένας ιός που αν κάποιος τον έχει και δεν ακολουθήσει την αντιρετροϊκή θεραπεία που χρειάζεται κάποια στιγμή κι όχι άμεσα γιατί εξελίσσεται με αργούς ρυθμούς, θα μεταλλαχθεί σε AIDS. Θα φτάσουμε στο στάδιο, δηλαδή, που είναι πολύ εξασθενημένο το ανοσοποιητικό γιατί αυτό κάνει ο ιός, εξασθενεί το ανοσοποιητικό, κι αυτό θα σε οδηγήσει στο να αρχίσεις να νοσείς..» Ζακ Κωστόπουλος, οροθετικός ακτιβιστής.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…