Σχόλια 08/11/16

0
kouvelis-xenogiannakopoulou
Η Ισπανία με 50 εκ. πληθυσμό, έχει 14 υπουργούς. Η χρεοκοπημένη Ελλάδα με 11 εκ. έχει 49. Εδώ σ’ εμάς τα νούμερα δεν έχουν σημασία, μόνο οι (δικοί μας) άνθρωποι. Πώς θα βολέψουμε περισσότερους…


Διάλογος για τη λύση
Είναι ένα πρόβλημα και πρέπει να λυθεί. Μικρό ή μεγάλο δεν έχει σημασία. Αλλού είναι το θέμα. Ότι απαιτείται λύση. Ο λόγος λοιπόν για την ανάγκη ν’ αυξηθούν οι κάδοι απορριμμάτων στη Βιομηχανική Περιοχή. Οι επιχειρήσεις που συνεχίζουν εκεί να λειτουργούν έχουν τις δικές τους ανάγκες και ζητούν να λύνονται τα προβλήματα με συνεννόηση και μόνον .
Έτσι λοιπόν, ζητούν επανασχεδιασμό του αριθμού των απαραίτητων κάδων τόσο σκουπιδιών όσο και ανακυκλώσιμων υλικών. Πράγμα απλό και θα λυθεί μ’ έναν καλοπροαίρετο διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών, όπως γίνεται ήδη μεταξύ πολιτισμένων φορέων.
Γ.Δ.


Υποκρισία και Αλήθεια
«Η παρουσία Γκιουλενιστών στη Θράκη, προβληματίζει την τουρκική κυβέρνηση», μας ενημερώνει η σχετική είδηση από την Άγκυρα. Σιγά τα ωά θα πούμε εμείς. Διότι τόσα χρόνια που οι Γκιουλενιστές δρούσαν, τους ικανοποιούσε αυτό διότι τους βόλευε. Λειτουργούσαν τότε ιεροσπουδαστήρια, χώροι για μικρά παιδιά που μάθαιναν το Κοράνιο, υπήρχε ένας έντονος προσανατολισμός προς τη θρησκεία, κυρίως στα νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, τότε όλα ήταν αποδεκτά και καλώς καμωμένα. Τώρα που επήλθε η ρήξη λόγω πραξικοπήματος όπως λένε, δεν τους αρέσει τίποτε. Και θέλουν να παρέμβουν και να τα κλείσουν.
Ήδη αρκετοί μαθητές σταμάτησαν τα «φροντιστήρια» αυτά, υπάρχει ένα γενικό μούδιασμα για το τι μέλλει γενέσθαι. Το μούδιασμα δε αυτό είναι γενικό στη μειονότητα διότι κινδυνεύει αυτή αφενός με διάσπαση και αφετέρου, το σημαντικότερο, να σταματήσει να δέχεται τις όποιες επιρροές από Ανατολάς. Κι αυτό σίγουρα δεν το επιθυμούν. Η πλειοψηφία όμως αντιλαμβάνεται πλέον πως το συμφέρον της είναι εδώ, είναι η οικογένεια, οι φίλοι και συγγενείς όπως και τα οικονομικά και επαγγελματικά συμφέροντα. Η μειονότητα, η νέα γενιά αρχίζει και σκέφτεται ρεαλιστικά και όχι συναισθηματικά.
Γ.Δ.


Μα να μείνουν πάλι έξω;
Για τον Φώτη Κουβέλη ο λόγος. Που έμεινε στο περίμενε για άλλη μια φορά από τον Αλ. Τσίπρα, όπως και η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, τελευταία μεταγραφή από το ΠΑΣΟΚ. Μόνο που θα περιμένουν και οι δύο μελλοντικό πλέον ανασχηματισμό….
Την πόρτα εξόδου είδαν και άλλοι παλαιοπασόκοι που νόμισαν ότι είχαν βρει τη λύση στο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα έμειναν στα αζήτητα, όπως θα μείνουν και εκτός βουλής όταν γίνουν εκλογές.
-Έχουν και τα ωραία τους οι ανασχηματισμοί…
Γ.Δ.


Χτυπάει ανησυχητικά η κατάθλιψη
Πάνω από 500.000 Έλληνες πάσχουν από κατάθλιψη καθιστώντας ανησυχητική την αύξηση των περιστατικών στη χώρα μας. Αιτίες; Βασικές η οικονομική κρίση και η ανέχεια. Από κοντά βέβαια και τα οικογενειακά προβλήματα που χειροτερεύουν την ψυχολογία των ανθρώπων αυτών. Οι οποίοι κλείνονται στον εαυτό τους, αποφεύγουν τους φίλους τους, δεν μιλούν, δεν βγαίνουν συχνά έξω, γίνονται σκεφτικοί και απόμακροι, δεν μιλούν με ειδικό γιατρό και κυρίως αγνοώντας ότι πάσχουν από κατάθλιψη. Και κάτι στατιστικό για το σοβαρό αυτό θέμα. Στην χώρα μας το 36% περίπου του πληθυσμού αγγίζει τα όρια της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Και κάτι ακόμη: Μετά την εισαγωγή των μέτρων λιτότητας σημειώθηκε ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών κατά 35%.
Γ.Δ.


Ενάντια στον φασισμό με κρεμάλες;
Μια ειρηνική διαδήλωση μπορεί πολύ εύκολα να στιγματιστεί, όχι απαραίτητα από τους ίδιους τους διαδηλωτές, αλλά από τους γνωστούς-άγνωστους ‘’μπαχαλάκηδες’’ που φροντίζουν να κερδίζουν τις εντυπώσεις με τα επεισόδια που προκαλούν. Κάπως έτσι έγινε και στην αντιφασιστική διαδήλωση του Σαββάτου στην Ξάνθη, με αφορμή το εκ νέου άνοιγμα των γραφείων της Χρυσής Αυγής στην πόλη. Στην διαδήλωση βρέθηκε και ο Νίκος Κοσμίδης, μέλος της ΛΑΕΝ Ξάνθης, ο οποίος μετέφερε τον προβληματισμό του με ανάρτηση στο facebook. Όταν οι διαδηλωτές βρέθηκαν κάτω από τα γραφεία (από την πίσω πλευρά στην οδό Ηρώων) και αντίκρισαν στο μπαλκόνι τον βουλευτή της ΧΑ, άρχισαν συνθήματα με έντονη οργή. «Κάποια στιγμή αναρωτήθηκα πως περνούμε από το ‘’θάνατος στον φασισμό’’ στο ‘’φασίστες, κουφάλες, έρχονται κρεμάλες’’. Τι σημαίνει το ‘’τσακίστε τους φασίστες’’; Μήπως το αντιφασιστικό κίνημα κάποιες φορές βρίσκεται εγκλωβισμένο σ’ έναν αδιέξοδο ετεροκαθορισμό που εμποδίζει την πλατιά διάδοση των ιδεών του;». Στα ‘’παράλογα’’ της διαδήλωσης ο ίδιος στέκεται στην παρουσία εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ, που πριν λίγα χρόνια φώναζαν πως μνημόνια και φασισμός πάνε μαζί. Περνώντας αργότερα μπροστά από τα γραφεία, αντίκρισε όσους ήταν συγκεντρωμένοι εκεί. «Οι περισσότερες φυσιογνωμίες έδειχναν ανθρώπους του μεροκάματου και βιοπαλαιστές. Ανθρώπους που κανονικά θα έπρεπε να είναι ενάντια σε ό,τι τώρα υποστηρίζουν. Κι όμως, αυτούς τους ανθρώπους δεν έχουμε καταφέρει να τους δείξουμε πως το δίκιο τους δεν θα το βρουν μέσα από τον ναζισμό, τον φασισμό, τον εθνικισμό ή τον ρατσισμό. Πόσο μάλλον όταν κάποιοι απ’ αυτούς κατάγονται από οικογένειες που βίωσαν τον φασισμό των Νεότουρκων».
Χ.Δ.


Ανασχηματισμός όπως… μία από τα ίδια
Παραλλάσσοντας την γνωστή φράση, κάποιος σχολίασε εύστοχα τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης: «Αν ο ανασχηματισμός μπορούσε να αλλάξει κάτι, θα ήταν παράνομος». Έχουμε συνηθίσει το ανακάτεμα της τράπουλας, την τακτοποίηση όσων δεν είχαν λάβει κάποιο αξίωμα, αποπομπή όσων είχαν συγκεντρώσει τα πυρά και φτου κι απ’ την αρχή. Δεν το συζητάμε για το πόσος χρόνος χρειάζεται για να ενημερωθεί επαρκώς κάποιος για το τι συμβαίνει στο υπουργείο που αναλαμβάνει, να κατατοπιστεί έστω στα βασικά. Ιδίως όταν πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν καμία προηγούμενη εμπειρία όχι απλά με τον αντικείμενο, αλλά γενικότερα με την διοίκηση. Όσο και αν θέλουμε να βλέπουμε νέα πρόσωπα και να κάνουμε ‘’τόπο στα νιάτα’’, δεν είναι δυνατόν μία υπουργός 31 ετών να έχει την απαιτούμενη εμπειρία να διοικήσει ένα νευραλγικό υπουργείο. Βέβαια, και κάποιοι πιο σχετικοί με το πόστο τους κατάφεραν να μας κάνουν να αμφισβητήσουμε το πόσο παραγωγικοί θα είναι, αυτοαναιρούμενοι και απολογούμενοι για όσα έλεγαν πριν. Όπως ο νέος υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου, που ως πανεπιστημιακός μιλούσε για παράλληλο νόμισμα. Τότε ήταν ακαδημαϊκός, όμως, και «οι ακαδημαϊκοί μπορούν να λένε πολλά πράγματα. Όταν όμως καλούνται να υλοποιήσουν πρόγραμμα, βλέπουν ότι κάποια πράγματα που έχουν πει μπορεί να είναι λάθος». Αυτά είπε ο ίδιος. Έλα τώρα εσύ να τον λάβεις σοβαρά υπ’ όψη είτε ως πανεπιστημιακό, είτε ως υπουργό. Όσο δε για τον κ. Ζουράρι, που είχε προτείνει να ‘’συνωστίσουν’’ την Ρεπούση οι Χρυσαυγίτες, οι κόντρες άρχισαν ήδη στο υπουργείο Παιδείας. Ευτυχώς υπάρχει η νέα υπουργός Πολιτισμού που ξέρει να διώχνει την κακή ενέργεια και να θεραπεύει το τσάκρα. Πάντα υπάρχουν χειρότερα τελικά.
Χ.Δ.


Ποιο το αποτέλεσμα;
Καμιά σχέση δεν είχε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο του Σαββάτου με αυτό του 2013. Οι φορείς που το διοργάνωσαν δεν κατάφεραν να φέρουν ούτε τα μέλη τους ενώ από κόμματα συμμετείχε μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και από την τοπική αυτοδιοίκηση μόνο ο δήμος Μύκης.
Άφαντο το ΠΑΣΟΚ, άφαντη η ΝΔ κι αυτό είναι ένα μελανό σημείο γιατί ο στόχος του συλλαλητηρίου ήταν να δοθεί είναι ηχηρό αντιφασιστικό μήνυμα από την μαζικότητα της συμμετοχής. Μελανό επίσης σημείο είναι και η κατάληξή του που από μια διαδήλωση ενάντια στην βία κατέληξε με επεισόδια από το μπλόκ των κουκουλοφόρων.
Κατά συνέπεια μόνο θεωρητικά ήταν τα αποτελέσματα αυτής της κινητοποίησης γιατί και τα εγκαίνια των γραφείων της Χρυσής Αυγής έγιναν και επεισόδια έγιναν και κάποιοι συμπολίτες μας καταστηματάρχες θα πληρώσουν την μανία των κουκουλοφόρων.
Μ.Ξ.


Πού είναι η ΑΜΘ;
Ποικίλα σχόλια έχει συγκεντρώσει ο νέος μαγικός αριθμός για τα μέλη που απαρτίζουν το υπουργικό συμβούλιο της ελληνικής κυβέρνησης, Μάθαμε ότι η Ισπανία έχει, λέει, μόλις 13 υπουργούς και η Ιταλία 16. Ε, εμείς έχουμε περισσότερους. Είναι και τα πράγματα δύσκολα. Είναι και η ισορροπία εσωτερικά ευαίσθητη. Είναι και πολλοί που πρέπει να ικανοποιηθούν. Ας είναι. Εγώ σε κάτι άλλο θα σταθώ. 49 υπουργοί, αναπληρωτές και υφυπουργοί. Κάποιοι έφυγαν, νέοι ήρθαν και η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πλήρως απούσα.
Εδώ δεν έχουμε νέους βουλευτές; Δεν έχουμε έναν άνθρωπο που θα μπορούσε να αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο; Είναι δυνατόν να απουσιάζει μία ολόκληρη Περιφέρεια, από αυτές μάλιστα που συγκέντρωσαν το μεγαλύτερο ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές; Ποια ακριβώς είναι τα… ένσημα που πρέπει να έχει κάποιος για να δεχθεί το τηλεφώνημα από το Μαξίμου;
Η δική μας εξήγηση που αφορά τουλάχιστον τους βουλευτές της Ξάνθης, αλλά πιθανότατα και των υπόλοιπων νομών, είναι ότι η στάση του «μετόπισθεν» που έχουν υιοθετήσει οι βουλευτές μας σε παντός τύπου εκδηλώσεις, κοινωνικό διάλογο, παρεμβάσεις, ζητήματα καθημερινότητας της περιοχής ή κρίσιμα θέματα, είναι η ίδια που εμφανίζουν και εντός του κόμματος.
Οι ίδιοι λένε ότι αυτή τη στάση επιλέγουν και εντός του κόμματος και εντός της κοινωνίας. Όπως και να χει όμως, το να μη δίνεται η ευκαιρία σε έναν άνθρωπο από ολόκληρη της Περιφέρεια ΑΜΘ, με 12 βουλευτές δίνει ένα μήνυμα ότι η περιοχή αγνοείται.
Ε.Δ.


Πολύς κόσμος στον αγιασμό
Πολλές ευχές, αγκαλιές και χειραψίες είχε η τελετή αγιασμού του νέου περιφερειάρχη. Αρκετοί ήταν όσοι και από την Ξάνθη παραβρέθηκαν στην έδρα της Περιφέρειας για να τιμήσουν το Χρήστο Μέτιο και οπωσδήποτε να διαμορφώσουν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις, αφού δε θ’ αργήσουν να ξεκινήσουν και τα… αιτήματα προς τον νέο περιφερειάρχη.
Να πούμε επίσης ότι, διακριτική ήταν η παρουσία του Κώστα Ζαγναφέρη, ο οποίος έφυγε αμέσως μετά την τελετή, όπως και αυτή του Δημήτρη Πέτροβιτς ο οποίος έφυγε και επέστρεψε λίγο αργότερα. Είναι πάντως βέβαιο ότι αμφότεροι, παρά την πικρία τους θα συνεχίσουν τη συνεργασία τους με το νέο περιφερειάρχη, γνωρίζοντας ότι έχουν ένα σκοπό σημαντικό να υπηρετήσουν.
Κι εδώ που τα λέμε, δε τα ‘χουν με τον ίδιο το Μέτιο, αλλά με όσους εντός των Περιφερειακών Ενοτήτων τους, δεν τους στήριξαν, αφού αυτοί έπαιξαν και τον καθοριστικό ρόλο για το αποτέλεσμα.
Ε.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…