Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Οι μηχανικοί και το ΤΕΕ αποτελούν τον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας και των πολιτών της»

«Οι μηχανικοί και το ΤΕΕ αποτελούν τον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας και των πολιτών της»

0
vavatsikos

Ο Κώστας Βαβάτσικος, διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΔΠΘ και εκ νέου υποψήφιος στο ΤΕΕ Θράκης με τη ΔΗΣΥΜ, μιλά για τα προβλήματα και τις προοπτικές των νέων μηχανικών

Θέτει ως πρώτο μέλημα την επιλογή μορφής ανάπτυξης που επιθυμούμε και την στροφή στις νέες εξελίξεις, ενώ στηλιτεύει τη στάση της πολιτείας, που βλέπει τους μηχανικούς ως εισπράκτορες

Με ιδιαιτέρως σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα προσέρχονται την Κυριακή στις κάλπες 102.725 διπλωματούχοι μηχανικοί για να εκλέξουν τις διοικήσεις στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας και στα περιφερειακά τμήματα του Επιμελητηρίου. Το Τεχνικό Επιμελητήριο αποτελεί τον μεγαλύτερο επιστημονικό φορέα της χώρας, γεγονός που δίνει σε αυτές τις εκλογές ιδιαίτερη σημασία. Τα θέματα που κυριαρχούν στην προεκλογική ατζέντα είναι ασφαλώς αυτά της μεγάλης ανεργίας που μαστίζει τον κλάδο με τη συνεπακόλουθη μετανάστευση των μηχανικών στο εξωτερικό, καθώς και της υπερφορολόγησης σε συνδυασμό με το νέο ασφαλιστικό. Το «Ε» συνομιλεί με νέους μηχανικούς της περιοχής, θέλοντας να δώσει βήμα στους προβληματισμούς, αλλά και στο όραμά τους για το μέλλον των μηχανικών στην Ελλάδα, όπως αυτό θα εκφραστεί μέσα από τις επικείμενες εκλογές. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήσαμε με τον Κωνσταντίνο Βαβάτσικο, πολιτικό μηχανικό και απόφοιτο του ΔΠΘ, ο οποίος είναι υποψήφιος στην Αντιπροσωπεία του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης με τον συνδυασμό της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Μηχανικών.

– Πολλά τα προβλήματα στον κλάδο των μηχανικών. Πού εντοπίζεις τα κυριότερα;

Η συνεχιζόμενη ύφεση ήταν και παραμένει η βασική αιτία για τη καθοδική πορεία του κλάδου μας. Πρέπει η οικονομία μας να περάσει άμεσα σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το στοίχημα για τους μηχανικούς και κάθε Έλληνα πολίτη είναι να αποφασίσουμε τι μορφή ανάπτυξης θέλουμε. Να αποφύγουμε κακές πρακτικές που οδήγησαν στο παρελθόν σε μεγάλες απορροφήσεις κονδυλιών για έργα χωρίς αντίκρυσμα. Να αναδείξουμε τις νέες εξελίξεις και πρακτικές στη σύνταξη των μελετών και την εκτέλεση των έργων. Να προχωρήσουμε σε ένα πιο απλοποιημένο νομοθετικό πλαίσιο που διευκολύνει το έργο των μηχανικών και μειώνει το χρόνο ολοκλήρωσης των ελέγχων στις υπηρεσίες.

-H Πολιτεία έχει αφουγκραστεί τα προβλήματα που αναδεικνύουν οι μηχανικοί της χώρας;

Η πολιτεία φαίνεται να αντιμετωπίζει τους μηχανικούς απλά ως εισπράκτορες που καλούνται να ολοκληρώσουν υποθέσεις επιβολής προστίμων στους πολίτες. Αυτό αποδεικνύεται και από τις αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις για την τακτοποίηση αυθαίρετων κατασκευών. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι μηχανικοί και το Τεχνικό Επιμελητήριο αποτελούν πρώτα και κύρια τον τεχνικό σύμβουλο της πολιτείας και των πολιτών της. Να αναδείξουμε τη λογική στον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι προτεραιότητες στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των έργων από την πολιτεία. Να προτείνουμε για τη χώρα και τους πολίτες της. Όπου αυτό ζητήθηκε στο παρελθόν οι μηχανικοί ανταποκρίθηκαν άμεσα και θα συνεχίσουν να το κάνουν και στο μέλλον.

– Η οικοδομική δραστηριότητα έχει σταματήσει ουσιαστικά εδώ και χρόνια. Πού πρέπει να στραφούν οι Έλληνες μηχανικοί εκτός από την μετανάστευση

Στο παρελθόν ο ρόλος του μηχανικού συνδυάστηκε με την οικοδομική δραστηριότητα. Σήμερα, πρέπει να αναδείξουμε τις νέες εξελίξεις στον κλάδο μας. Πρέπει να αναδείξουμε την ανάγκη για καλύτερο πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό που θα δώσει νέα ώθηση στους δήμους και τις περιφέρειες να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις. Πρέπει να αναδείξουμε τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και σε όλα τα παραπάνω η παρουσία των μηχανικών είναι τουλάχιστον απαραίτητη. Αλλά ακόμα και στην αποτίμηση του δομικού πλούτου της χώρας που κατασκευάστηκε τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει με ευθύνη απέναντι στους πολίτες να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την ενεργειακή του αποτίμηση και αναβάθμιση και την εξασφάλιση της στατικής επάρκειας, κυρίως των παλιότερων κατασκευών.

– Έχουμε στην πόλη μας μια Πολυτεχνική Σχολή. Μπορούν να ελπίζουν σε κάτι καλύτερο οι νέοι συνάδελφοί σου;

Οι νέοι συνάδελφοι έχουν την τύχη να φοιτούν σε μια εξαιρετική πολυτεχνική σχολή. Και αυτό αποτελεί μια σημαντική επιτυχία όλων όσων εργάζονται σε αυτή. Το επίπεδο των γνώσεων που λαμβάνουν είναι ιδιαίτερα υψηλό και αποτελεί το μεγαλύτερο εφόδιο για αυτούς. Πρέπει να εργαστούμε μαζί τους ώστε να μην υπάρξει ξανά στο μέλλον γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Σε ότι αφορά την ελπίδα, η ελπίδα είναι που μας κρατά ακόμα όρθιους να συνεχίσουμε εμείς τη δουλειά μας και οι μελλοντικοί συνάδελφοι στην πολυτεχνική σχολή με επιτυχία τις σπουδές τους. Όταν χαθεί η ελπίδα στους νέους ανθρώπους θα έχει χαθεί και η ίδια η χώρα.

– Η αποχή από τις εκλογές του ΤΕΕ αυξάνεται συνεχώς. Υπάρχει τελικά πολυφωνία ή διάσπαση με τις πολλές παρατάξεις;

Προσωπικά δεν πίστευα ποτέ ότι η πολυφωνία είναι πρόβλημα για τη δημοκρατία μας, αρκεί να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κλάδου μας και όχι τις προσωπικές στρατηγικές ορισμένων. Είναι σημαντικό να εκφράζονται όλες οι απόψεις και οι προτάσεις. Άλλωστε, ειδικά μεταξύ των μηχανικών πρέπει να υπερισχύει πάντα η λογική και η επιλογή της καλύτερης λύσης. Το σημαντικό είναι να υπάρχει καταγραφή και σύνθεση των απόψεων στον τρόπο που καθορίζονται οι δράσεις μας ως Τεχνικό Επιμελητήριο. Για αυτό και η αποχή συμφέρει όσους προσπαθούν να εγκλωβίσουν το Επιμελητήριο στις προσωπικές τους στρατηγικές. Δεν είναι η λύση για τους συναδέλφους.

– Τι σχεδιάζετε να αναδείξετε ως παράταξη εκπροσωπώντας την Θράκη;

Πάντα ως παράταξη και ως εκλεγμένα μέλη της αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης είμαστε δίπλα στους πολιτειακούς φορείς για να δώσουμε τη συμβουλή μας όπου αυτό ζητηθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί για την πόλη της Ξάνθης η συνέχεια στις προσπάθειές μας για την ανάδειξη, ενίσχυση και απόδοση στους δημότες του παλιού δημαρχείου ως χώρος που θα στεγάσει επιστημονικές, κοινωνικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες για όλους. Επίσης, για την καλύτερη και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των συναδέλφων και των πολιτών η ψηφιοποίηση του αρχείου της πολεοδομίας και η ανοιχτή πρόσβαση σε αυτό. Όμοια, η επιτάχυνση της κτηματογράφησης και ο καθορισμός χρήσεων γης με ανοιχτή πρόσβαση των αποτελεσμάτων σε μελλοντικούς επενδυτές που θέλουν να έρθουν στην περιοχή μας αλλά δεν γνωρίζουν πού να τοποθετήσουν χωρικά την επένδυσή τους. Αλλά και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής μας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη γεωθερμία και την ανάγκη οι μηχανικοί να προτείνουν τρόπους για διεύρυνση των εφαρμογών που σταδιακά εμφανίζονται να λειτουργούν στην περιοχή μας. Είναι τόσο πολλά που αυτός ο τόπος μπορεί να αναδείξει και τόσα πολλά που μπορεί να πετύχει με τους ανθρώπους του, μηχανικούς που ζουν και εργάζονται εδώ και διαθέτουν υψηλό επίπεδο κατάρτισης και εμπειρίας.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…