Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Νέος κύκλος μαθημάτων στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Νέος κύκλος μαθημάτων στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

0
stoikoi filosofoi

Αρχαία Ελληνικά για ενήλικες και δωρεάν τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού της Θράκης

Ξεκίνησαν τα μαθήματα για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017 στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης με διδάσκοντα καθηγητή τον φιλόλογο και συγγραφέα Θανάση Μουσόπουλο. Η συνεργασία του με το Ίδρυμα συνεχίζεται και φέτος με τα τμήματα Αρχαίων Ελληνικών (για ενήλικες) και Ιστορίας/Πολιτισμού Θράκης.

Την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου το κεντρικό θέμα των μαθημάτων, που θα είναι το θέμα του τριμήνου Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2016, είναι: Ο Φιλοσοφικός Λόγος στην ελληνιστική και ρωμαϊκή εποχή και στην ύστερη αρχαιότητα.

Στωικοί Φιλόσοφοι

Στο μάθημα της Τετάρτης θα ολοκληρωθεί η αναφορά στον Επίκουρο από τη Σάμο (341 – 270 π.Χ.), περνώντας από εκεί στους Στωικούς. Οι στωικοί υποστήριξαν ότι το κλειδί για να κατακτήσουμε την αρετή είναι να περιέλθουμε στην κατάσταση της απάθειας. Οφείλουμε να απελευθερωθούμε από τα πάθη μας. Το πάθος είναι μια άλογη και αφύσικη κίνηση της ψυχής, μια ορμή πλεονάζουσα που μας παρασύρει σε επικίνδυνες αντιδράσεις. Άρα, πρέπει να βγάλουμε από την ψυχή κάθε ίχνος πάθους, να φτάσουμε στην κατάσταση της απάθειας. Θα μελετηθεί η Αρχαία Στοά και ο περίφημος Ύμνος στον Δία του Κλεάνθη (π. 304 – π. 232 π.Χ.), ενώ θα γίνει αναφορά στην αρχαία μετρική και ιδιαίτερα στον δακτυλικό εξάμετρο.

Ιστορία / Πολιτισμός Θράκης: Αρχή των Εθνοτήτων και Μεγάλη Ιδέα

Στα μαθήματα Νοεμβρίου (16 και 30) θα εξεταστεί η ιστορία της ενιαίας Θράκης κατά τον 19ο και την πρώτη εικοσαετία του 20ού αιώνα, συνεχίζοντας τη μελέτη κεφαλαίων από το βιβλίο “Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας” του Νίκου Γ. Σβορώνου, φωτίζοντας ιδιαίτερα την Αρχή των Εθνοτήτων και στη συνέχεια τη Μεγάλη Ιδέα.

Αρχή των Εθνοτήτων: Πολιτική αρχή σύμφωνα με την οποία πληθυσμοί που ανήκουν στο ίδιο έθνος έχουν το δικαίωμα να ιδρύσουν ενιαίο κράτος και πληθυσμοί διαφορετικού έθνους, από εκείνο που αποτελεί τη μεγάλη μάζα των κατοίκων ενός κράτους, έχουν το δικαίωμα να αποσχιστούν. Η αρχή των εθνοτήτων, σύμφωνα με τον ιταλό πολιτικό Τζουζέπε Ματσίνι, «αποδίδει σε κάθε έθνος την κυριαρχία πάνω στον εαυτό του και πάνω στο έδαφος που κατοικεί, την ευχέρεια να θεσπίζει και να υιοθετεί κανόνες, με σκοπό να εκλέγει μια δική του κυβέρνηση σύμφωνη με τις ανάγκες του. Αυτή η αρχή είναι που του δίνει το δικαίωμα να μετασχηματιστεί από έθνος σε κράτος».

Μεγάλη Ιδέα: Ο όρος αναφέρεται στο ιδεώδες που διαδόθηκε στον ελληνικό κόσμο από το β΄ μισό του 19ου αιώνα και αποτέλεσε τον άξονα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας έως την τρίτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Κύριο θέμα της Μεγάλης Ιδέας ήταν η διεύρυνση των ελληνικών συνόρων, ώστε να συμπεριλάβουν περιοχές με ελληνικούς πληθυσμούς που βρίσκονταν υπό ξένη κυριαρχία.

Για τη Μεγάλη Ιδέα ο σπουδαστής Χρήστος Μιχαλόπουλος θα παρουσιάσει σχετική εργασία. Η παρακολούθηση στο τμήμα Ιστορίας και Πολιτισμού Θράκης είναι δωρεάν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…