Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μακραίνει η λίστα των εξετάσεων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ

Μακραίνει η λίστα των εξετάσεων που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ

0

Προστίθενται 86 νέες εξετάσεις. Μεταξύ αυτών και η ψηφιακή μαστογραφία και η «διαγνωστική αρθροσκόπηση», η οποία είχε κοστολογηθεί το 2014 στα 1.500 ευρώ!

Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ Ξάνθης

Μεγαλώνει η λίστα των εξετάσεων που θα καλύπτει εφ’ εξής ο ΕΟΠΥΥ και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή με απόφαση του αν. υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Πρόκειται για 86 εξετάσεις οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονταν στην λίστα και πολλές εκ των οποίων οι ασφαλισμένοι έπρεπε να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Έτσι αυτή η απόφαση δίνει ανάσα ανακούφισης για χιλιάδες ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ

Εφ’ εξής η ψηφιακή μαστογραφία θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ

Ένα καλό νέο για τις γυναίκες, ένα θετικό βήμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Η εν λόγω εξέταση δεν καλύπτονταν από τον ΕΟΠΥΥ και τώρα με την νέα έγκριση συμπεριλαμβάνεται στην λίστα. Σημειώνεται ότι πρόκειται για μια δαπανηρή εξέταση κι αυτό λειτουργούσε αποτρεπτικά στο να την κάνουν πολλές γυναίκες χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Όπως επίσης και άλλες εξετάσεις που με την απόφαση Πολάκη θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ και επί των οποίων θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι τη συμμετοχή τους (15%). Μεταξύ αυτών των εξετάσεων που κοστολογήθηκαν για πρώτη φορά είναι το υπερηχογράφημα αυχενικής διαφάνειας και δευτέρου επιπέδου, ο προγεννητικός γονιδιακός έλεγχος για κυστική ίνωση, η εξέταση για τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV), η αξονική στεφανιογραφία, το κολπικό υπερηχογράφημα και η μοριακή εξέταση (PCR) για τη γρίπη τύπου Α (Η1Ν1).

Με την ίδια υπουργική απόφαση, η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μειώνεται σημαντικά η ορθοπαιδική εξέταση. Πρόκειται για τη «διαγνωστική αρθροσκόπηση», η οποία είχε κοστολογηθεί το 2014 στα 1.500 ευρώ ως «κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο» (ΚΕΝ). Η νέα τιμή της είναι σαφώς πιο χαμηλή, καθώς θα αποζημιώνεται στο εξής με συνολικά 300 ευρώ (150 ευρώ η ιατρική αμοιβή και 150 ευρώ τα αναλώσιμα). Πολύ χαμηλότερη τιμή δίνεται σε μια άλλη υπερκοστολογημένη ιατρική πράξη. Πρόκειται για την «τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων με ταυτόχρονη υπολογιστική τομογραφία (PET ? CT)». Η εν λόγω εξέταση είχε τιμολογηθεί με 800 ευρώ και η νέα της τιμή είναι στα 400 ευρώ. Με την υπουργική απόφαση κοστολογούνται και άλλες εξετάσεις, όπως οι μικροβιολογικές αναλύσεις νερού και τροφίμων και οι χημικές δοκιμές σε ύδατα, απόβλητα και έδαφος. Ενδεικτικά αναφέρεται η μικροβιολογική ανάλυση πόσιμου νερού (30 ευρώ), ο έλεγχος για λεγιωνέλλα (30 ευρώ) και η μικροβιολογική ανάλυση τροφίμων (15 ευρώ).

Ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ Ξάνθης

Οι διαγνωστικές εξετάσεις αποτελούν ένα «στοίχημα» για την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ. Αναζητείται τρόπος καλύτερης εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων, χωρίς να ξεπεραστούν τα στενά όρια του προϋπολογισμού του για εξετάσεις, ο οποίος είναι διαμορφωμένος οριακά πάνω από τα 300 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Να σημειώσουμε πως ο Οργανισμός δημιουργήθηκε το 2012 και κατά συνέπεια βρίσκεται ακόμη σε …παιδική ηλικία. Ιδιαίτερα στην αρχή προέκυψαν διάφορα προβλήματα λόγω της απροθυμίας των γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων να συμβληθούν Τέτοια προβλήματα είχαμε και στην Ξάνθη. Ωστόσο – σύμφωνα με πληροφορίες μας από τον ΕΟΠΥΥ Ξάνθης τώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί και ο Οργανισμό έχει συμβεβλημένους ένα ικανό αριθμό γιατρών και διαγνωστικών κέντρων που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία και την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ήπια «χόρεψε» ο «Μπάλλος» στην Ξάνθη την Παρασκευή

Σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Σε επιφυλακή οι Αρχές   Ετο…