Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το Μουσείο ‘’Αλέξανδρος Μπαλτατζής’’ είναι πλέον πραγματικότητα

Το Μουσείο ‘’Αλέξανδρος Μπαλτατζής’’ είναι πλέον πραγματικότητα

0
baltatzi-egainia1

Εγκαίνια την Κυριακή στο Νεοχώρι Σταυρούπολης, πατρίδα του Αλέξανδρου Μπαλτατζή, από την Υφυπουργό Εσωτερικών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Πλήθος κόσμου και συνεταιριστών γέμισαν την αυλή του πατρικού σπιτιού του αναμορφωτή του συνεταιριστικού κινήματος της χώρας και μεγάλου πολιτικού

Δεκαπέντε χρόνια πέρασαν από τις πρώτες ενέργειες και την παραχώρηση από τον τότε δήμο Σταυρούπολης στον δήμο Ξάνθης της πατρικής οικίας του Αλέξανδρου Μπαλτατζή στο Νεοχώρι. Μετά από περιόδους στασιμότητας και αναμονής, ήρθε τελικά η στιγμή να ανοίξει τις πύλες του στον κόσμο το Μουσείο, που είναι αφιερωμένο στην μνήμη και την δράση του μεγάλου άνδρα. Σε μια ηλιόλουστη κυριακάτικη μέρα, στις 23 Οκτωβρίου, παρουσία εκατοντάδων Ξανθιωτών, Νεοχωριτών, αλλά και συνεταιριστών από πολλά μέρη της Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του Μουσείου από την Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Ευστρατίου Κόλλια–Τσαρουχά.

Τους σύναξε στο πατρικό του σπίτι ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής

baltatzi-egainia2Ένας αναμορφωτής του συνεταιριστικού κινήματος στην Ελλάδα, ένας άνθρωπος που ένωνε και δημιουργούσε όσο ζούσε, δεν θα μπορούσε να μην ενώσει και τώρα που το πατρικό του σπίτι φιλοδοξεί να καταστεί πόλος έλξης και σημείο αναφοράς για τους απανταχού συνεταιριστές. Την τελετή των εγκαινίων τέλεσε ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ενώ με την παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση του Κέντρου Μελετών «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» ο βουλευτής Σερρών και πρόεδρος της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής Μιχάλης Τζελέπης, ο πρώην Υπουργός και πρώην βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός, η γραμματέας του αείμνηστου Αλέξανδρου Μπαλτατζή κα Νίνα Ζωγράφου που προσέφερε μεγάλο μέρος του αρχειακού υλικού, ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου, ο Περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Μπούτος ως εκπρόσωπος του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη και του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκο Εφραιμίδη, ο αντιδήμαρχος Ξάνθης Κυριάκος Παπαδόπουλος ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης, ο πρόεδρος της ΣΕΚΕ Παναγιώτης Ταρενίδης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννης Δρεμσίζης, o Aστυνομικός Διευθυντής Ευάγγελος Γκίκας, εκπρόσωπος του Στρατηγού και της Πυροσβεστικής, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Λομβαρδέας και κ. Ηλιάδης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Νίκος Κιατίπης, ο πρώην Δήμαρχος Σταυρούπολης Γιάννης Τσεγγελίδης ο οποίος ενέταξε την αποκατάσταση Μουσείου σε προγράμματα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΟΔΕ Γ. Ιγνατιάδης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΠΟ Γιώργος Γκιρτζίκης, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξάνθης Κώστας Χατζηελευθεριάδης, υπότροφοι της ΣΕΚΕ από διάφορα μέρη της χώρας, φορείς και κάτοικοι του Νεοχωρίου, Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι, καθώς και συνεταιριστές από Τρίκαλα, Αγρίνιο, Κατερίνη και Κιλκίς.

Ένας χώρος τιμής, θύμησης και διαπαιδαγώγησης

baltatzi-egainia3Στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του Κέντρου Μελετών, Θεόδωρος Ρωμανίδης είπε μεταξύ άλλων: «Ο χώρος αυτός θα είναι χώρος τιμής, θύμησης και διαπαιδαγώγησης. Τόπος αναζήτησης αλλά και ερμηνείας τον σκοπού, του τρόπου και της πραγμάτωσης ενός οράματος. Του οράματος του Αλεξάνδρου Μπαλτατζή. Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής ήταν ο άνθρωπος της δράσης και της πράξης. Είχε την ικανότητα να υπερβαίνει τα πάντα, να θέτει νέες προκλήσεις, να αναμετριέται με ό,τι ισχυρότερο μπορούσε να φαντασθεί ο καθείς μας. Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, αυτός ο πεισματάρης Καυκάσιος, με το επιχειρηματικό δαιμόνιο, την ακατάβλητη ζωτικότητα και εργατικότητα, την μοναδική ικανότητα να συλλαμβάνει πρωτοποριακές ιδέες και να τις υλοποιεί, θα μπορούσε να ήταν ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της πατρίδας μας. Δεν έγινε γιατί τον συνεπήρε από νεαρό μαθητή ακόμα το πάθος για την συνεταιριστική ιδέα, ο μόνος δρόμος για να βγει από την αθλιότητα και να απαλλαγεί από την εκμετάλλευση ο αγροτικός κόσμος της χώρας». Ευχαριστώντας ονομαστικά όλους όσοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση αυτού του εγχειρήματος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό φάρο, μέσω του οποίου ζωντανεύει και φωτίζεται η ακριτική περιοχή της ορεινής Ξάνθης.

Αλ. Κοντός: «Δεν είχε απλά ιδέες, αλλά δύναμη και σθένος για να τις κάνει πράξη»

Στην προσωπικότητα και το έργο του Αλέξανδρου Μπαλτατζή αναφέρθηκε και ο συνονόματός του πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός. Όπως τόνισε, ο Αλ. Μπαλτατζής δεν συμμετείχε στο συνεταιριστικό κίνημα, αλλά ήταν αυτός που το αναμόρφωσε, το έθεσε σε νέες βάσεις. Σημείωσε δε ότι η μεγάλη διαφορά του Ξανθιώτη πολιτικού ήταν πως όχι απλά είχε ιδέες, κάτι που πολλοί έχουν, αλλά ότι είχε την δύναμη και το σθένος να τις κάνει πράξη και να αγωνιστεί γι’ αυτές. «Ο Μπαλτατζής έζησε μία ασκητική ζωή, δύσκολη ζωή, αφιέρωσε όλη του την ύπαρξη στην στήριξη των ελλήνων αγροτών», είπε χαρακτηριστικά, μνημονεύοντας το μεγάλο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που φέρει το όνομά του και γίνεται αφορμή να μνημονεύεται σε όλη την χώρα μέσα από δράσεις και προγράμματα. Την εκδήλωση έκλεισε με πολύ ιδιαίτερο τρόπο ο κ. Χρήστος Ζουρνατζίδης, γνωστός ως Κίσσινγκερ, ο οποίος τραγούδησε συνοδεία ποντιακής λύρας ένα τραγούδι αφιερωμένο στον Αλέξανδρο Μπαλτατζή. Αφού κατατέθηκε στεφάνι στην προτομή του τιμώμενου στο κέντρο της αυλής του πατρικού του σπιτιού, η κα Κόλλια-Τσαρουχά έκοψε την κορδέλα και άνοιξε επίσημα τις πύλες του Μουσείου.

Στο Μουσείο Μπαλτατζή μπορούν να ξεναγηθούν επισκέπτες, φορείς, σχολεία ύστερα από συνεννόηση με το ΔΣ του Κέντρου Μελετών, αλλά και φορέων της περιοχής, ώστε εξουσιοδοτημένα άτομα να τους ξεναγούν στους χώρους και να τους ενημερώνουν για το έργο και την ιστορία του κορυφαίου αγροτικού ηγέτη. Όπως ενημέρωσε το ΔΣ του Κέντρου, σύντομα θα υπάρχει ιστοσελίδα στο διαδίκτυο για πληρέστερη ενημέρωση και ευκολότερη πρόσβαση στο Μουσείο.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…