Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Από Νοέμβριο μπαίνουν τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ

Από Νοέμβριο μπαίνουν τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ

0
farmaka-rafia

Με στόχο την διαφύλαξη των ασθενών τίθενται οι περιορισμοί στην νέα λίστα φαρμάκων της Επιτροπής Θετικής Λίστας του υπουργείου Υγείας

Δ. Κάλφα: «Πρόφαση η διασφάλιση των ασθενών. Αν θέλει έλεγχο το υπουργείο θα πρέπει να μην αφαιρεθεί το κουπόνι και να μην διατίθενται τα φάρμακα στα μάρκετ»

Το φάρμακο είναι ένας τομέας που απασχολεί εντόνως την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έχουν συγκροτηθεί επιτροπές επί επιτροπών, οι οποίες συνεδριάζουν από καιρού εις καιρόν και προτού προλάβουν να ολοκληρώσουν και να καταθέσουν τα πορίσματά τους δημιουργούνται άλλες. Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση των προτάσεων του ΕΟΠΥΥ για τη φαρμακευτική πολιτική, και ενώ είχαν προηγηθεί μέσα στο καλοκαίρι συνεδριάσεις άλλων επιτροπών και υποεπιτροπών για το ίδιο θέμα, συγκροτήθηκε και νέα Ομάδα Εργασίας του υπουργείου Υγείας «για τον αποτελεσματικό έλεγχο της φαρμακευτικής δαπάνης και τη διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα». Η συγκεκριμένη Ομάδα, στην οποία προεδρεύει ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων κ. Ηλίας Γιαννόγλου, συνεδρίασε δύο φορές την περασμένη εβδομάδα και θα συνεδριάζει κάθε εβδομάδα για έναν μήνα, οπότε αναμένεται να εκδοθεί πόρισμα.

«Οι Επιτροπές γίνονται για να μην γίνει τίποτα»

Ήδη ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος εξέφρασε την επιφύλαξη ότι: «συνήθως οι επιτροπές γίνονται για να μη γίνει τίποτε», για να λάβει την διαβεβαίωση από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ότι το συγκεκριμένο πόρισμα θα νομοθετηθεί. Μάλιστα, ο κ. Πολάκης φέρεται να συνέστησε στα μέλη της Ομάδας Εργασίας να πάρουν ως βάση τα 11 σημεία της πρότασης του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτήρη Μπερσίμη που έχουν ήδη κατατεθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΟΠΥΥ έχει υποβάλει μία σειρά προτάσεων στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας με στόχο τον περιορισμό της δημόσιας εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.

Κούβελας: «Οι περιορισμοί στην λίστα μπαίνουν για την διαφύλαξη των ασθενών»

Οι όποιοι περιορισμοί στις θεραπείες μπαίνουν μόνο για ιατρικούς λόγους και όχι για οικονομικούς, δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θετικής Λίστας του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας. Ο ίδιος τάσσεται υπέρ της λίστας και της διαπραγμάτευσης, τονίζοντας ότι το σύστημα δεν μπορεί να μην επιβλέπεται. Σημειώνει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στην πολιτική που ακολουθείται στο φάρμακο, και δη σε αυτήν που αφορά τα γενόσημα, για την επίτευξη των οποίων απαιτούνται νομοθεσία και αξιολογητές. Μάλιστα, έχει δηλώσει κάθετα ότι η λίστα δεν καταρτίζεται για τον έλεγχο της δαπάνης. Ο ρόλος της επιτροπής είναι να τεκμηριώνει ποιες θεραπείες πληρούν τα κριτήρια αποτελεσματικότητας, ασφάλειας και καταλληλότητας προκειμένου να αποζημιωθούν από τον ασφαλιστικό οργανισμό. Ετσι, φάρμακα που χαρακτηρίζονται από την άδειά τους δυνητικώς δρώντα ή lifestyle, δεν μπορούν να αποζημιωθούν από το Δημόσιο. Όπως είπε: «Για να έχουμε ένα ευνομούμενο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης, οφείλουμε να έχουμε έναν κατάλογο επιλεγμένων φαρμάκων, και ανά ένδειξη να αποζημιώνονται τα καλύτερα για όλον τον πληθυσμό. Αν λοιπόν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, στη συνέχεια μπορούμε να διαπραγματευθούμε την τιμή τους. Αυτό είναι το νόημα της λίστας».

Δ. Κάλφα: «Πολλαπλός ο κίνδυνος από την έξοδο των φαρμάκων από τα φαρμακεία»

Αντίθετη άποψη φαίνεται να έχει η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Δέσποινα Κάλφα. Από την μέχρι τώρα εμπειρία της από παρόμοιες επιτροπές και νομοθετήματα, θεωρεί ότι όλη αυτή η προσπάθεια θα αποδειχθεί μια ‘’χίμαιρα’’. Καθώς εντός του Νοεμβρίου φαίνεται ότι θα κάνουν ‘’πρεμιέρα” στα ράφια των σούπερ μάρκετ και σε σημεία λιανικής πώλησης φάρμακα ευρείας χρήσης, όπως παυσίπονα και αντιπυρετικά, που πλέον δεν θα πωλούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία, η κα Κάλφα ισχυρίζεται ότι η διασφάλιση των ασθενών που επικαλείται το υπουργείο είναι μια πρόφαση. «Αν το υπουργείο πραγματικά θέλει να διασφαλίσει τους ασθενείς και να τους προφυλάξει, δεν θα πρέπει να αφαιρεθεί το κουπόνι από τα φάρμακα, ώστε να υπάρχει έλεγχος». Όπως μάλιστα τόνισε: «Είναι σοβαρό ζήτημα το ότι φεύγουν γενικής διάθεσης φάρμακα από το φαρμακείο και μπορούν πλέον να πωλούνται στα σούπερ μάρκετ, και δεν έχει να κάνει με την μεγαλύτερη πρόσβαση των καταναλωτών, όπως λέγεται. Η πρόσβαση είναι μεγάλη ήδη με τα χιλιάδες φαρμακεία που λειτουργούν. Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρόκειται για καταναλωτικά προϊόντα, αλλά για φάρμακα. Η τάση που έχει η ελληνική κοινωνία στην κατανάλωση φαρμάκων ενδεχομένως θα θέσει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία λόγω της κατάχρησης των φαρμάκων. Εξάλλου, ο ρόλος του φαρμακοποιού είναι και συμβουλευτικός». Η κα Κάλφα ανέφερε χαρακτηριστικά πολλές περιπτώσεις ασθενών που προσέρχονται στα φαρμακεία για να προμηθευτούν ένα φάρμακο, αλλά κατόπιν διευκρινιστικών ερωτήσεων από τους φαρμακοποιούς γίνεται αλλαγή στο φάρμακο που χορηγείται, αφού αυτό μπορεί να τους βλάψει αν υπάρχουν άλλα προβλήματα υγείας ή αλλεργίες.

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει κανονικά να εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ, με το οποίο θα γνωστοποιείται ο κατάλογος των 216 φαρμάκων που θα κυκλοφορούν πλέον ελεύθερα. Οι φαρμακοποιοί έχουν λάβει την διαβεβαίωση ότι η δραστική ουσία των φαρμάκων που θα πωλούνται εκτός φαρμακείων θα είναι μικρότερη. Επικρατεί όμως γενικώς μία σύγχυση και κατάσταση αναμονής για το ‘’πού θα κάτσει η μπίλια’’, όπως χαρακτηριστικά μας είπε η κα Κάλφα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηχανικοί: «Η χώρα φτιάχτηκε από εμάς και εμείς θα σχεδιάσουμε το μέλλον της»

  Εκδήλωση του ΤΕΕ Θράκης στην Ξάνθη με καλεσμένο τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό …