Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Η ξηρασία έφερε καλή ποιότητα και τιμή στα καπνά του νομού μας

Η ξηρασία έφερε καλή ποιότητα και τιμή στα καπνά του νομού μας

0
kapnoparagogos-empros

Μειωμένη η παραγωγή στον μπασμά – Οι καπνοπαραγωγοί περιμένουν αύξηση στις τιμές 10 – 20 λεπτά

Για τα Βιρτζίνια ήταν μια καλή χρονιά. Άρχισε η «καπνοπούληση» για το 1ο και 2ο χέρι. Εκτίμηση για 20 – 30 λεπτά υψηλότερη τιμή

«Τρίβουν τα χέρια τους» από χαρά οι καπνοπαραγωγοί που καλλιεργούν καπνά ποικιλίας «Βιρτζίνια» κυρίως στον κάμπο και στην Σταυρούπολη καθώς η φετινή χρονιά με την παρατεταμένη ξηρασία τους ευνόησε με αποτέλεσμα το προϊόν τους να έχει καλή ποιότητα και αυτό με την σειρά του να αποτελεί προϋπόθεση για να πετύχουν καλύτερες τιμές από πέρσι. Σε αντίθεση μ’ αυτούς οι καπνοπαραγωγοί μπασμά κυρίως της ορεινής περιοχής του νομού μας έχουν μικρότερες προσδοκίες καθώς η ξηρασία δεν τους ευνόησε δεδομένου ότι τα καπνοχώραφά τους δεν είναι ποτιστικά και έτσι έχουν μικρότερη παραγωγή σε κιλά αλλά καλή ποιότητα. Ωστόσο η όποια αύξηση στην τιμή πάρουν λόγω ποιότητας θα εξανεμιστεί λόγω της μικρότερης ποσότητας.

Μειωμένη η παραγωγή στον μπασμά λόγω ξηρασίας

«Σκοτώνεσαι στην δουλειά και στο τέλος μπαίνεις και μέσα… Πουλάμε όσο μας δίνουν οι εταιρείες που έχουμε υπογράψει …πληρώνουμε και φόρο 29%, πληρώνουμε και ΕΛΓΑ, τι μένει; Μόνο ο ιδρώτας μας!», λέει με απογοήτευση ο κ. Ρετζέπ Σαλή Χασάν, καπνοκαλλιεργητής από ορεινό χωριό του Δήμου Μύκης. Φέτος έβγαλε δεν έβγαλε 300 κιλά με ατέλειωτη δουλειά όλη την άνοιξη και το καλοκαίρι ο ίδιος και η γυναίκα του καθώς γι αυτούς που δεν γνωρίζουν η καλλιέργεια του καπνού και ιδιαίτερα του μπασμά είναι ιδιαιτέρως απαιτητική και κοπιαστική. Παλιότερα μάλιστα ήταν ακόμη περισσότερο καθώς τα φύλλα του καπνού τα παστάλιαζαν και τα έδενα σε δέματα μια διαδικασία που διαρκούσε όλο το φθινόπωρο ενώ τώρα – όπως μας πληροφορεί ο κ. Ρετζέπ έχει απλοποιηθεί η διαδικασία και τα τοποθετούν σε κουτιά. Οι εταιρείες τα ελέγχουν, αξιολογούν την ποιότητα τους τα ζυγίζουν και καθορίζουν τις τιμές. Πέρσι που ήταν μια δύσκολη χρονιά ο κ. Ρετζέπ πούλησε 4,20 ευρώ το κιλό και πήρε και 300 ευρώ ετήσια επιδότηση. Φέτος που είναι πιο λίγη η ποσότητα του μπασμά αλλά καλή η ποιότητα περιμένει 10 – 20 λεπτά περισσότερα στην τιμή ωστόσο η εταιρεία ακόμη δεν έχει κάνει την εμφάνισή της και ο ίδιος δεν γνωρίζει με ποια τιμή θα πουλήσει τελικά: «Πουλάμε γουρούνι στο σακί… δεν ξέρουμε τι τιμή θα μας πουν και αν έχουμε υπογράψει συμβόλαιο δεν μπορούμε παρά να δεχτούμε την τιμή που θα δώσει η εταιρεία», υπογραμμίζει ο κ. Ρετζέπ.

Καλή χρονιά για τα Βιρτζίνια Περιμένουν αύξηση στην τιμή

Στο μεταξύ ο κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος που εκτός από αντιδήμαρχος του δήμου Ξάνθης είναι και καπνοπαραγωγός στην Σταυρούπολη με 200 στρέμματα καλλιέργεια καπνού ποικιλίας Βιρτζίνια μας πληροφορεί ότι ήδη οι εταιρείες παίρνουν το πρώτο χέρι καθώς όπως εξηγεί τα τελευταία χρόνια ακολουθείται μια άλλη μέθοδος δηλαδή να αγοράζουν οι εταιρείες σταδιακά κατατάσσοντας σε 1ο , 2ο 3ο κ.λ.π. τα …χέρια στον καπνό και αναλόγως με την ποιότητα βαθμολογούνται και βγαίνουν και οι τιμές. Πέρσι τα Βιρτζίνια είχαν μέση τιμή στα 2,50 και τα Βιολογικά στα 2,80 – 3,50. Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει πως αυτή η μέθοδος είναι πιο δίκαιη. Την εκτίμηση πως οι τιμές θα είναι 20 – 30 λεπτά υψηλότερες φέτος διατυπώνει ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών , καπνοπαραγωγός τύπου «Βιρτζίνια» Μιχάλης Πασχαλίδης, ως συνάρτηση της υψηλής ποιότητας ωστόσο επιφυλάσσεται γιατί ακόμη δεν ξεκίνησε η αγορά. Αυτό που επίσης ανέφερε είναι πως η καπνοκαλλιέργεια παρουσιάζει μια στασιμότητα στην περιοχή μας και πως έχουν μειωθεί οι ποσότητες καθώς έχουν μειωθεί και οι καπνοκαλλιεργητές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στις Βρυξέλλες ο Αυγενάκης για το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας

Οι αλλαγές στην ΚΑΠ είναι από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών…