Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Απαντά στο δημοσίευμα του «Ε» ο ένας εκ των δύο καθηγητών του ΔΠΘ

Απαντά στο δημοσίευμα του «Ε» ο ένας εκ των δύο καθηγητών του ΔΠΘ

0
DPTH-empros

Απέστειλε επιστολή στην εφημερίδα μας μετά το ρεπορτάζ «Σύννεφα οικονομικού σκανδάλου στο ΔΠΘ»

Μετά τη θετική ανταπόκρισή του σε πρόσκλησή μας, θα ακολουθήσει συνέντευξη, όπου θα εκθέσει την επιχειρηματολογία του για όσα του καταλογίζονται

Επιστολή προς την εφημερίδα μας απέστειλε, με αφορμή το ρεπορτάζ «Σύννεφα οικονομικού σκανδάλου στο ΔΠΘ», ο ένας εκ των δύο καθηγητών στους οποίους αναφέρεται το δημοσίευμα. Ο κ. Βασίλης Τσαουσίδης, καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και μέλος του Συμβουλίου του ΔΠΘ διαμαρτύρεται για όσα του καταλογίζονται και κάνει λόγο για μεθοδεύσεις από την πλευρά του Πρύτανη, που, όπως σημειώνει, «προσβάλλουν κάθε ακαδημαϊκή αξία και προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημία στο κύρος του πανεπιστημίου».

Όπως δεοντολογικά οφείλουμε, δημοσιεύουμε σήμερα την επιστολή του κ. Τσαουσίδη που απευθύνεται προς την εφημερίδα. Του γνωρίζουμε ότι το ρεπορτάζ βασίστηκε σε επίσημα έγγραφα του ακαδημαϊκού Ιδρύματος και, ανταποκρινόμενοι στην απαίτηση του να δημοσιεύσουμε το κείμενο απάντησης που μας απέστειλε, κρίναμε σκόπιμο να του απευθύνουμε εγγράφως πρόσκληση για συνέντευξη, προκειμένου να εκθέσει την επιχειρηματολογία του, απαντώντας ευθέως σε όσα του αποδίδονται, όπερ και θα γίνει μετά τη θετική ανταπόκρισή του.

Σε δύο συνοδευτικά μακροσκελέστατα κείμενα, στα οποία μας παραπέμπει, ο κ. Τσαουσίδης παραθέτει την επιχειρηματολογία του σχετικά με τα ζητήματα που θίγονται στο ρεπορτάζ και αναφέρεται και σε άλλες υποθέσεις σχετικά με τη λειτουργία της διοίκησης του πανεπιστημίου, κρίνοντας ότι εμπεριέχουν σκοπιμότητες ή είναι επιλήψιμες και πάντως διαταράσσουν την ορθή λειτουργία του Ιδρύματος, θέματα που θα μας καταθέσει συνολικά στην προσεχή συνέντευξη.

Η απάντηση του καθηγητή στο ρεπορτάζ της εφημερίδας ,την οποία δημοσιεύουμε αυτούσια ύστερα από απαίτηση του έχει ως κατωτέρω:

Το άρθρο «σύννεφα οικονομικού σκανδάλου στο Δ.Π.Θ.», το οποίο δημοσιεύσατε την Πέμπτη 20/10/2016 και είναι ακόμη αναρτημένο διαδικτυακά, είναι απολύτως συκοφαντικό προς εμένα, εφόσον αναφέρεστε συγκεκριμένα στο εργαστήριό μου. Καταρχάς, αναφέρετε ψευδώς ότι το “ανύπαρκτο” εργαστήριo χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί το Πανεπιστήμιο και όχι το εργαστήριο. Τα ερευνητικά ανταγωνιστικά έργα δεν χρηματοδοτούν εργαστήρια και κτίρια. Τα ερευνητικά έργα χρηματοδοτούν έρευνα, τις δε συμβάσεις τις υπογράφει το Πανεπιστήμιο και όχι ο διευθυντής κάποιου εργαστηρίου. Επομένως, αντιλαμβάνεσθε ότι είναι θεωρητικά και πρακτικά αδύνατο να χρηματοδοτηθεί ένα ανύπαρκτο εργαστήριο. Η ερευνητική πρόταση, στην οποία αναφέρεστε, ολοκληρώθηκε και ελέγχθηκε αρμοδίως και επιτυχώς. Ο κ. Καραμπίνης επιχειρεί τώρα να την “καταγγείλει”, προκειμένου να συσκοτίσει τη δημοσιογραφική έρευνα για τα έργα και τις ημέρες του, γνωρίζοντας ότι διαπιστώθηκε η αρτιότητά της – εξάλλου την υπέγραψε ό ίδιος εκ μέρους του Πανεπιστημίου, ως πρόεδρος τότε της Επιτροπής Ερευνών.

> Δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει όμως δύο εκατομμύρια ο κ. Καραμπίνης. Σας εγγυώμαι, ως επιστημονικά υπεύθυνος των ερευνητικών έργων, ότι από έργα που έχουν ελεγχθεί με τις διαδικασίες που προβλέπονται από πραγματικούς πραγματογνώμονες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση χρήματα, εφόσον ήδη διαπίστωσε ότι προήγαγαν την έρευνα στην Ευρώπη. Αυτό το γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς ερευνητικές συμβάσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Καραμπίνης θα μπορούσε, πριν διασπείρει αμφιβολίες περί οικονομικών εκκρεμοτήτων, να κάνει μια απλή ερώτηση σε κάποιον που γνωρίζει ή στους αρμοδίους της ευρωπαϊκής ένωσης – όχι όμως στον ίδιο τον κύριο Γιούνκερ στον οποίο απευθύνθηκε. Σε αυτόν θα μπορούσε να απευθυνθεί αν δεν ήθελε απάντηση.

Ο πληροφοριοδότης σας είναι προφανώς ο ίδιος ο ανώνυμος καταγγέλλων, ο οποίος ισχυρίστηκε τις ίδιες ανακρίβειες, όπως και εσείς, οι οποίες ελέγχθηκαν αρμοδίως και βεβαιώθηκε ότι είναι ανακρίβειες, σε αντίθεση με αυτό που ισχυρίζεστε στο άρθρο σας. Για παράδειγμα, τα κάγκελα στο “ανύπαρκτο” εργαστήριό μου ελέγχθηκε ότι δεν τα έβαλε ο σιδεράς του σπιτιού μου και το αυτοκίνητό μου δεν το αγόρασα από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά το έφερα από την Αμερική μαζί με την υπόλοιπη οικοσκευή μου και δεν έχω καμία απολύτως εταιρεία ή μετοχές σε εταιρεία με την οποία συνεργάστηκα ή συνεργάζομαι εγώ ή συγγενείς μου. Οι υπόλοιπες ανηθικότητες σε σχέση με τον Ειδικό Λογαριασμό αποκτούν χαρακτήρα θράσους, δεδομένου ότι την περίοδο εκείνη αναγκάστηκα να ζητήσω εισαγγελική παραγγελία, για να ξεπεράσω την άρνηση της επιτροπής ερευνών να μου δώσει τα βιογραφικά όσων εργάζονταν στον Ειδικό Λογαριασμό, ώστε να εξηγήσω, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου στο Συμβούλιο Διοίκησης, γιατί κάποια πράγματα δεν γίνονταν σωστά. Τα συμπεράσματά μου, δε, για τη συγκεκριμένη περίοδο προσλήψεων 2007-2009 επί προεδρίας της Επιτροπής Ερευνών Καραμπίνη, μπορείτε να τα βρείτε στα πρακτικά του Συμβουλίου.

Η υπόθεση του ανώνυμου κατέληξε σε σαφές πόρισμα σχετικά με τις ανακρίβειες και τα ψεύδη του- η πληροφόρησή σας, επομένως, είναι λανθασμένη. Οφείλατε βεβαίως, όπως επιβάλλει η δημοσιογραφική δεοντολογία, να ζητήσετε τη γνώμη μου πριν δημοσιοποιήσετε συκοφαντίες και ψεύδη, και όχι μόνο να τη ζητήσετε αλλά και να την δημοσιοποιήσετε προς αντίκρουση του ανωνυμογράφου. Ο κ. Καραμπίνης επιχείρησε να ενεργοποιήσει και πάλι την ανώνυμη καταγγελία, χωρίς αποτέλεσμα, τον Ιούνιο του 2015 (την ίδια ημέρα της συζήτησης στο Συμβούλιο των δημοσιευμάτων της Εφημερίδας των Συντακτών για τη σίτιση και τις εταιρείες φωτοβολταϊκών μελών της διοίκησης).

Με την ευκαιρία της επαφής σας με τον ίδιο τον ανώνυμο καταγγέλλοντα, θα σας παρακαλούσα, αντί να αναλάβετε δημόσια την αποκατάσταση της προσβολής που κάνατε στην προσωπικότητά μου, να καταγγείλετε στη Δικαιοσύνη τον ανώνυμο που εσείς φαίνεται να γνωρίζετε.

Τέλος, ήθελα να σας ρωτήσω, χωρίς να αμφισβητώ την αντικειμενικότητά σας, αν ασχοληθήκατε τότε με τις εταιρείες που πραγματικά υπήρχαν μελών του Πρυτανικού Συμβουλίου και συγγενών τους και που τις κατήγγειλε επώνυμα ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών. Ή, αν ασχοληθήκατε αργότερα με την απευθείας ανάθεση 615.000 ευρώ στον ίδιο τον κύριο Καραμπίνη που κατήγγειλε επώνυμα ο ίδιος δημοσιογράφος, και να με παραπέμψετε στο φύλλο εκείνο ή την αντίστοιχη ηλεκτρονική σας έκδοση. Σας ενημερώνω δε ότι όλες οι παραπάνω υποθέσεις ερευνώνται από όλες τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της χώρας.

Τα υπόλοιπα θέματα που θίγετε τα απαντάω στην πρώτη επιστολή που σας έστειλα με τίτλο “Πρυτανικά μαθήματα λασπολογίας”. Την αιτία την περιγράφω στη δεύτερη επιστολή που σας έστειλα με τίτλο “Ακαδημαϊκά τσιφλίκια. Συμπεράσματα ενός εσωτερικού μέλους ΔΠΘ”. Περιμένω να τις δημοσιεύσετε μαζί βεβαίως με την παρούσα επιστολή, την οποία αναμένω να δημοσιεύσετε ηλεκτρονικά και εντύπως χωρίς καμία καθυστέρηση.

Η εφημερίδα μας οφείλει να καταγράψει την επιφύλαξή της αναφορικά με το ύφος της απάντησης και τη χρηστικότητα των φράσεων που χρησιμοποιήθηκαν. Δε φέρουμε καμία ευθύνη για τυχόν αξιόποινο των εκφράσεων και των χαρακτηρισμών που περιέχονται στην απάντηση, καθώς ήταν απαίτηση του ίδιου του συντάκτη, ο οποίος και φέρει την ευθύνη των γραφομένων του. Εμείς ως εφημερίδα, δεοντολογικά, καταγράψαμε τη δική του άποψη, χωρίς να υιοθετούμε ούτε το περιεχόμενο της απάντησης και ειδικά τις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μηχανικοί: «Η χώρα φτιάχτηκε από εμάς και εμείς θα σχεδιάσουμε το μέλλον της»

  Εκδήλωση του ΤΕΕ Θράκης στην Ξάνθη με καλεσμένο τον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό …