Σχόλια 23/09/16

0
ipogenitikotita
Η υπόθεση του Ελληνικού αναδεικνύει όλη την υποκρισία και τον παραλογισμό που βουλιάζουν χρόνια τώρα τη χώρα. Προφητική η ονομασία του…


Μεγάλος κίνδυνος
Γερνάμε ως χώρα επικίνδυνα, πολύ επικίνδυνα μάλιστα. Μειώνονται οι νέοι και σταδιακά έχουμε μεταβληθεί ως χώρα γερόντων και μεσηλίκων. Έχουμε μεταβληθεί σε ένα απέραντο καφενείο όπου μέσα του ζουν και κινούνται συνταξιούχοι. Παντού γύρω συνταξιούχοι, συζητήσεις για συντάξεις, επικουρικές, επιδόματα και.. φάρμακα και γιατρούς.
Όλη η ιστορία είναι μια τρέλα. Έχει γίνει αυτοσκοπός της ζωής ΟΛΩΝ, δυστυχώς, πότε θα πάρουν σύνταξη. Δηλαδή, να σταματήσουν και να φύγουν από την παραγωγική διαδικασία και να βρεθούν ως συνταξιούχοι. Γεμίζουν τα καφέ, αδειάζουν τα εργοστάσια, οι νέοι φεύγουν έξω, όσοι μένουν δεν κάνουν οικογένεια, μένουν με τους γονείς, ψάχνοντας για δουλειά!
Όλα αυτά σούμα, μας οδηγεί σ’ ένα εφιαλτικό νούμερο, της τρομακτικής μείωσης του πληθυσμού στα 8 έως 10 εκατομμύρια. Δηλαδή μείωση από 1 έως 3 εκατομμύρια!
Τρέλα και κίνδυνος μαζί. Με ευθύνες σε όλους πλέον. Η Ελλάδα κινδυνεύει από συρρίκνωση κι εμείς σφυρίζουμε αδιάφοροι.
Γ.Δ.


Ο κύκλος που δεν κλείνει
Ήταν σαν να άκουγες τον πρωθυπουργό μιας κανονικής χώρας. Αλλά αυτή δεν είναι μια κανονική χώρα. Είναι μια χώρα ρημαγμένη από την πενταετία του Καραμανλή, την αδράνεια του Παπανδρέου, τις παλινδρομήσεις του Σαμαρά, τις ομολογημένες αυταπάτες του Τσίπρα. Οι ευθύνες δεν μοιράζονται ασφαλώς στα τέσσερα. Είναι άλλο να διπλασιάζεις τις δημόσιες δαπάνες και άλλο να αργείς να πάρεις μέτρα. Είναι διαφορετικό να φρενάρεις και διαφορετικό να καταφεύγεις ως αντιμνημονιακή αντιπολίτευση σε μια ακραία διχαστική ρητορική μόνο και μόνο για να υπογράψεις ως κυβέρνηση ένα τρίτο Μνημόνιο.
Όλα αυτά ανήκουν ενδεχομένως στο παρελθόν. Ο κύκλος της μεταπολίτευσης όμως είναι ακόμη ανοιχτός, αποδεικνύεται πολύ σκληρός για να πεθάνει ακόμη και από τον θανατηφόρο ιό της κρίσης. Ο ίδιος ο Τσίπρας έγινε μέρος του αντιγράφοντας μερικούς από τους πρωταγωνιστές του.
Συμπέρασμα: Ζούμε την περίοδο που ο κύκλος δεν κλείνει.
Π.Δ.


Περί Διαπλοκής

Επειδή με όλα αυτά που ακούγονται τις τελευταίες μέρες, λογικό είναι να έχει δημιουργηθεί κάποια σύγχυση, είναι χρήσιμο να βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους.
Για παράδειγμα περί διαπλοκής: Διαπλοκή λοιπόν είναι η σύνδεση καναλαρχών και εκδοτών με κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αντιθέτως οι αντίστοιχες σχέσεις με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, όπως προκύπτει από το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, διαπνέονται πάντα από πνεύμα ηθικής και νομιμότητας. Αντιστοίχως, οι επιχειρηματίες που αναλαμβάνουν την κατασκευή δημόσιων έργων λέγονται «εργολάβοι» μόνο όταν έχουμε να κάνουμε με κυβερνήσεις συστημικές. Με κυβερνήσεις αντισυστημικές όπως η σημερινή, οι άνθρωποι αυτοί ονομάζονται «εργολήπτες» και ο ρόλος τους δεν είναι το κέρδος, αλλά κυρίως η κοινωνική προσφορά. Όσο για τις αποκαλύψεις περί προνομιακής δανειοδότησης φιλικής τράπεζας σε έναν τέτοιο εργολήπτη με 77 εκ σε ένα χρόνο, αυτό είναι εντελώς διαφορετικό από τα γνωστά «θαλασσοδάνεια» που λάμβανε επί 27 χρόνια διαπλεκόμενος με κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εργολάβος- ιδιοκτήτης καναλιών.
Αν δεν καταλαβαίνετε τις διαφορές, περισσότερες πληροφορίες στα τοπικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ…


Κτηματολόγιο… γιοκ
Το’ χουμε ξαναπεί: Η Ελλάδα και η Αλβανία είναι οι μόνες χώρες στην Ευρώπη που δεν διαθέτουν κτηματολόγιο. Και δεν θ’ αποκτήσουν, όσο υπάρχουν ακόμη, ελάχιστες έμειναν είναι αλήθεια, εκτάσεις που δεν έχουν καταπατηθεί. Όταν ολοκληρωθεί η καταπάτηση, τότε ναι, θα έχουμε Κτηματολόγιο!!
Είμαστε λαός καταπατητών, αυθαίρετων κτισμάτων και βέβαια ισχυριζόμενοι με κάθε τρόπο ότι «εμείς αγαπάμε την πατρίδα μας». Την αγαπάμε αφού την καταπατήσουμε, την βρωμίσουμε με τα σκουπίδια μας, την κάψουμε και αφού χτίσουμε το αυθαίρετό μας.
-Διαφωνεί κάποιος;
Γ.Δ.


Φθινόπωρο
Και ημερολογιακά πλέον είμαστε στο Φθινόπωρο. Οι πρώτες βροχές εξάλλου που έπεσαν χθες και προχθές ήταν το μήνυμα που εστάλη προς όλους μας. Για τους ευαίσθητους ρομαντικούς το Φθινόπωρο αποτελεί την κατεξοχήν δική τους εποχή. Με μια ηρεμία και γαλήνη της φύσης, με τον καιρό που γίνεται πιο αποδεκτός χωρίς ακρότητες, με μια αποδοχή του μέσου όρου.
Βέβαια, για να δει κανείς και να ζήσει με τις αισθήσεις του το Φθινόπωρο θα πρέπει ν’ ανέβει στο βουνό. Εκεί θα το καταλάβει καλύτερα, θα το νιώσει πραγματικά.
Γ.Δ.


Αποχαιρετώντας το καλοκαίρι….
Χθες Πέμπτη στις 17.21 ώρα Ελλάδος ακριβώς αποχαιρετήσαμε το καλοκαίρι και καλωσορίσαμε το Φθινόπωρο! Γιατί χθες 22 Σεπτεμβρίου ξεκίνησε η φθινοπωρινή ισημερία σηματοδοτώντας την αστρονομική έναρξη του φετινού φθινοπώρου, ενώ αντίστοιχα στο νότιο ημισφαίριο θα αρχίσει η άνοιξη. Στη φθινοπωρινή ισημερία, η νύχτα και η μέρα έχουν σχεδόν την ίδια διάρκεια. Στη συνέχεια, στο βόρειο ημισφαίριο η μέρα θα μικραίνει και η νύχτα θα μεγαλώνει, ώσπου η τελευταία θα φθάσει στο ζενίθ της στο χειμερινό ηλιοστάσιο του Δεκεμβρίου. Και σύμφωνα με την αστρονομία: Η Ισημερία δεν συμβαίνει σε μια σταθερή μέρα του χρόνου αλλά μεταξύ 22 και 24 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο. Η ημερομηνία αλλάζει επειδή η Γη κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από το άστρο της, τον Ήλιο κάθε 365,25 μέρες. Λόγω αυτού κάθε τέταρτο έτος είναι δίσεκτο (δηλαδή ο Φεβρουάριος έχει 29 και όχι 28 μέρες). Τα δίσεκτα χρόνια, η ισημερία πηγαίνει πίσω μια ολόκληρη μέρα σε σχέση με τα προηγούμενα. Η πανσέληνος που είναι πιο κοντά στην φθινοπωρινή ισημερία λέγεται και harvest moon (πανσέληνος θερισμού δηλαδή) και πήρε το όνομα της από το γεγονός ότι το φεγγάρι είναι τόσο φωτεινό που επιτρέπει στους αγρότες να εργαστούν και στη διάρκεια της νύχτας.
Καλό Φθινόπωρο λοιπόν!!!
Μ.Ξ.


Ο δήμος Τοπείρου και το Μεγάλο Δάσος
Παραχωρήθηκε εκ μέρους του Δασαρχείου Καβάλας το Περιβαλλοντικό Πάρκο Νέστου για 10 χρόνια στον δήμο Τοπείρου. Είναι ένα πάρκο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με ελεύθερη πρόσβαση και πολύ κοντά στη θάλασσα. Περιέχει, Αναψυκτήριο, Πωλητήριο Τοπικών Παραγόμενων Προϊόντων, Εκθεσιακό Χώρο με εκθέματα όπως αυτά προδιαγράφονται στην εγκεκριμένη Μουσειογραφική Μελέτη υποδομών ερμηνείας περιβάλλοντος στο παραποτάμιο δάσος Νέστου, Χώρο Προβολών και ενημέρωσης, παιδική χαρά, τεχνητή Λίμνη με Παρατηρητήριο, υπαίθριο εκθεσιακό χώρο και προσομοίωση αρδευτικού συστήματος παλιάς εποχής. Περιχαρής ο δήμαρχος Θωμάς Μίχογλου όπως ο ίδιος δηλώνει σε σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου κάνει σχέδια προκειμένου να το αξιοποιήσει και να το καταστήσει πόλο έλξης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής. Η αλήθεια είναι πως είναι το Μεγάλο Δάσος αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα του δήμου Τοπείρου και μπορεί με τον κατάλληλο σχεδιασμό να προκαλέσει το ενδιαφέρον των επισκεπτών εγχώριων και ξένων όπως και των σχολείων να το εντάξουν στο πρόγραμμα των εκδρομών τους. Κι αν γίνει αυτό θα αποκτήσει τουριστικό υπόβαθρο μια άλλης μορφής τουρισμού εκτός του παραλιακού που έχει ο δήμος Τοπείρου σε περιορισμένα πλαίσια βέβαια. Αρκεί να τηρηθούν οι κανόνες προστασίας του δάσους και να μην γίνουν αυθαιρεσίες.
Μ.Ξ.


Στις ‘’παχιές αγελάδες’’ όλοι μάγκες
Είχε ενδιαφέρον η συζήτηση στη Βουλή κατά την επικύρωση της συμφωνίας για το «Ελληνικό». Περισσότερο ενδιαφέρον προκαλεί η τοποθέτηση διαφόρων στελεχών της κυβέρνησης. Ο Φλαμπουράρης μίλησε για «νίκη», ο Μπαλτάς παραδέχθηκε ότι πρόκειται για «αναγνωρισμένη ήττα» και ο Τσακαλώτος χαρακτήρισε τη συμφωνία παραχώρησης του «Ελληνικού», ως «μέρος του συμβιβασμού των εκλογών του Σεπτεμβρίου». Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι η κυβέρνηση υπέστη «ήττα» στη διαπραγμάτευση του 2015. Έσπευσε, φυσικά, να τονίσει: «Ιστορικά η Αριστερά πάντα πήγαινε καλά όταν άρχιζε ο οικονομικός κύκλος να ανεβαίνει». Όταν δηλαδή υπάρχει χρήμα στα ταμεία η Αριστερά κινείται άνετα, μοιράζει λεφτά και θέσεις, χωρίς κόπο. Πλέον όμως κανείς δεν ελπίζει. Η απογοήτευση είναι διάχυτη όπου και αν σταθεί κανείς, με όποιον και αν μιλήσει. Το αποτύπωσε σε αριθμούς και πρόσφατη έρευνα της MARC, λίγα εικοσιτετράωρα από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μόλις ένα χρόνο μετά τις τελευταίες εκλογές. Τα νούμερα είναι συγκλονιστικά ακόμη και σε περίπτωση στατιστικού λάθους. Στο ερώτημα «Τι συναισθήματα έχετε ένα χρόνο μετά τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη;», το 83,1% δήλωσε ότι αισθάνεται χειρότερα. Μόλις, το 12,1% διαβλέπει μια ελπίδα για το μέλλον. Στο ερώτημα «Ποια λέξη θα αποτύπωνε τη στάση σας απέναντι στην Κυβέρνηση;», το 37,7% δήλωσε «απογοήτευση», το 34% δήλωσε «οργή/θυμό», το 9,3% «δυσπιστία», το 7,7% «κατανόηση», το 7,3% «ανοχή» και μόλις το 2,5% «υποστήριξη». Να τους ξαναφωνάξουμε, λοιπόν, για να κυβερνήσουν και πάλι. Όταν θα αυξηθεί το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν, όμως.
Χ.Δ.


‘’Ναι σε όλα’’ από Κουρουμπλή
Μιλώντας προχθές με τον Μπάμπη Ευστρατίου, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών, τον ρώτησα τι έγινε με την συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή. «Ναι σε όλα», ήταν η πρώτη απάντηση. Η Ομοσπονδία έθεσε υπόψη του υπουργού τρέχοντα και μη ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, με κύρια θέματα την υποστελέχωση των υπηρεσιών και τις προσλήψεις, τους Οργανισμούς, τα υπηρεσιακά συμβούλια, τις αρμοδιότητες των υπηρεσιών, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις Περιφέρειες, τις μισθολογικές απώλειες, την κατάργηση των αποζημιώσεων στους εργαζόμενους των Διευθύνσεων Ανάπτυξης, που εκτελούν ελέγχους εκτός ωραρίου εργασίας, τα προβλήματα στην αναγνώριση της προϋπηρεσίας, τις αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του νόμου για την αποζημίωση των μετακινήσεων για την εκτέλεση υπηρεσίας και άλλα πολλά. Ο Υπουργός φάνηκε απροετοίμαστος για να δώσει απαντήσεις και ‘’αδιάβαστος’’ στα ζητήματα αυτά, για τα οποία θα έπρεπε ήδη να ήταν ενήμερος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην πάρει καμιά συγκεκριμένη θέση, αλλά να αρκείται σε γενικόλογα ‘’ναι’’, που προκάλεσαν πικρό γέλιο σε κάποιους και οργή σε κάποιους άλλους. Αρκέστηκε να δηλώσει ότι οι Περιφέρειες που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού εντός του έτους θα ενισχυθούν με προσωπικό και θα εξετασθεί άμεσα από την πλευρά του Υπουργείου ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών για τα αιρετά μέλη των υπηρεσιακών συμβουλίων. Ο κ. Κουρουμπλής, εξάλλου, δεν είναι κανένας χθεσινός. Ξέρει να προσφέρει ανέξοδες υποσχέσεις με το γνωστό χτύπημα στην πλάτη, κυριολεκτικά ή μεταφορικά.
Χ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…