Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Ένα βιβλίο- «οδοδείκτης» για το δήμο Αβδήρων και το σχεδιασμό του για το μέλλον

Ένα βιβλίο- «οδοδείκτης» για το δήμο Αβδήρων και το σχεδιασμό του για το μέλλον

0
parastatidis vivlio1

Μέσα από την πρώτη συγγραφική προσπάθεια του Γιώργου Παραστατίδη, με τίτλο: «Με γνώση και εμπειρία- Δήμος Αβδήρων 1999-2014 από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη»

Κατάμεστη η αίθουσα του Κοινωνικού Κέντρου «Σταύρος Χαλιορής», στο Μαγικό τη βραδιά της παρουσίασης. Τη συνεχή προσφορά του συγγραφέα στην Τ.Α. τόνισαν οι ομιλητές

Το πρώτο του συγγραφικό πόνημα, εμπνευσμένο από την εμπειρία, αλλά και την αφοσίωση που τον κατέκλυσε για την Αυτοδιοίκηση, παρουσίασε ο Γιώργος Παραστατίδης, το απόγευμα της Τετάρτης στο Κοινωνικό Κέντρο «Σταύρος Χαλιορής», στο Μαγικό, ένα χώρο με βαρύνουσα και συναισθηματική σημασία για τον ίδιο.

parastatidis vivlio2Στην παρουσίαση του βιβλίου του με τίτλο «Με γνώση και εμπειρία- Δήμος Αβδήρων 1999-2014 από τον Καποδίστρια στον Καλλικράτη» παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων και τοπικοί ιεράρχες, ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, ο πρώην δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Θράκης Μενέλαος Μαλτέζος, ο πρόεδρος των Λογιστών Ροδόπης Θόδωρος Σαββάκης, ο π. Γενικός Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στενός φίλος του συγγραφέα από τη Θεσσαλονίκη Παναγιώτης Κοκκόρης, ο πρόεδρος της ΔΟΥ Ξάνθης Επαμεινώνδας Αδαμακόπουλος, στελέχη και εργαζόμενοι από τα «πλαστικά Θράκης», αυτοδιοικητικοί του δήμου, πρώην συνάδελφοι του Γιώργου Παραστατίδη από την Εφορία Ξάνθης, δημότες και φίλοι. Το κοινό υποδέχθηκε η χορωδία του Κοινωνικού Κέντρου, ενώ το βιβλίο ανέλαβαν να παρουσιάσουν η πρώην δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη, ο πρώην δήμαρχος του (Καλλικρατικού) δήμου Αβδήρων Βασίλης Τσολακίδης και ο διευθυντής της ΦΕΞ και του Λαογραφικού Μουσείου Πασχάλης Ξανθόπουλος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε επίσης ο 90χρονος πατέρας του Γιώργου Παραστατίδης, η σύζυγος, τα παιδιά και τα εγγόνια του.

Ο Γιώργος Παραστατίδης πήρε το λόγο εμφανώς συγκινημένος και αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του για να ευχαριστήσει όλους όσους τον υποστήριξαν σε αυτή τη συγγραφική του απόπειρα, εκείνους που τον βοήθησαν με την παροχή των απαραίτητων στοιχείων, αλλά και όσους συνέδραμαν με κάθε τρόπο στην έμπνευση και την καταγραφή. Παράλληλα, έδωσε το στίγμα του λέγοντας, καταληκτικά ότι: «σας υπόσχομαι ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ τον άνθρωπο και τον τόπο αυτό που τόσο πολύ αγαπώ».

Η Εύα Τσακίρη παρουσίασε τη δομή του βιβλίου που περιλαμβάνει αφενός στοιχεία τεχνοκρατικά για το δήμο, τους διατελέσαντες δημάρχους, στατιστικά στοιχεία, γεωγραφικά όρια κλπ και αφετέρου παρουσιάζει ιστορικές διαδρομές του τόπου, τις ομορφιές της περιοχής, τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής, έργα που πρέπει να υλοποιηθούν και εμπειρίες που μπορούν να γίνουν οδηγοί για το μέλλον του δήμου. Η πρώην δήμαρχος Αβδήρων μίλησε για έναν «αγαπητό φίλο» και για έναν «υπηρέτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», με τον οποίο τους ένωνε η αγάπη για τον τόπο «χωρίς κόμμα και χρώμα». Μάλιστα τόνισε ότι: «Όσοι αγαπούν την Τ.Α. παραμένουν παρόντες και δυναμικοί ακόμη και όταν δεν είναι εκλεγμένοι. Αυτό δείχνει και ο Γιώργος Παραστατίδης που έχει μεράκι ψυχής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Για το βιβλίο ανέφερε ότι το αποτελεί εγχειρίδιο που καταγράφηκε με πολιτική σκέψη και προσωπική κατάθεση συναισθημάτων και εμπειριών για μία δύσκολη περίοδο στην Αυτοδιοίκηση, ενώ δεν παρέλειψε στο τέλος να ασκήσει και κριτική στο πρόγραμμα του «Καλλικράτη», για τον οποίο, όπως είπε, διαπιστώθηκε «ο ερασιτεχνισμός και η προχειρότητα του σχεδίου».

Για την καλύτερη παρακαταθήκη και μία πολύτιμη καταγραφή εντελώς σπάνια για περιφερειακό δήμο, μίλησε αναφερόμενος στο βιβλίο ο Βασίλης Τσολακίδης, παροτρύνοντας το υλικό και τα συμπεράσματά του να αποτελέσουν τη «μαγιά» για να «σχεδιάσουμε το μέλλον. Όχι τόσο εμείς, όσο οι νέες γενιές». Ο πρώην δήμαρχος Αβδήρων επεσήμανε την άψογη συνεργασία μεταξύ τους στην κοινή αυτοδιοικητική διαδρομή και χαρακτήρισε τον Γιώργο Παραστατίδη ως άνθρωπο ανιδιοτελή, οραματιστή, ευαίσθητο, πολιτικοποιημένο και όχι κομματικοποιημένο, μεθοδικό και ακούραστο. Τις δε προτάσεις του που περιλαμβάνονται στο βιβλίο τις χαρακτήρισε πρωτοπόρες, τις οποίες «θα πρέπει όλοι να τις μελετήσουν γιατί έτσι θα γνωρίσουν καλύτερα την περιοχή. Κλείνοντας απευθυνόμενος στον συγγραφέα είπε: «Τίμησες τον τίτλο του αυτοδιοικητικού και συνεχίζεις να τον τιμάς με τις πρωτοβουλίες σου».

Τόνο πιο προσωπικό και περιεχόμενο πιο βιωματικό, αλλά και με προσέγγιση περισσότερο γύρω από τον πολιτισμό μίλησε ο Πασχάλης Ξανθόπουλος για τον ίδιο τον Γιώργο Παραστατίδη, αλλά και για το βιβλίο του. Μάλιστα συνέδεσε τις εργασίες της Εφορίας με την Εφορεία (Νεωτέρων Μνημείων) και πώς μέσα από τη συνεργασία τους, με την παρουσία του ιδίου του συγγραφέα έφεραν την ευφορία! Τόνισε δε ότι στον πυρήνα των προσόντων για την αυτοδιοίκηση βρίσκεται η διοίκηση με γνώση και ικανότητα συνύπαρξης με τους άλλους, έχοντας στο επίκεντρο την υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια. Για το βιβλίο είπε πως «είναι ένα χρήσιμο βιβλίο και για τον πολίτη, για να μάθουμε ποιοι είμαστε» και σχολίασε ότι «μέσα από το βιβλίο η προσωπική άποψη γίνεται δημόσιος λόγος. Και είναι εξαιρετικός ο τρόπος που προτείνει να διοικείς. Ο Γιώργος Παραστατίδης πάντα επιζητούσε τη συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο και γι’ αυτό υπάρχουν 19.005 διαφορετικοί τρόποι ανάγνωσης, όσοι δηλαδή και οι δημότες του δήμου».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Ξάνθης που χαρακτήρισε το βιβλίο «παρακαταθήκη και οδοδείκτη για τους νεότερους που θέλουν να ασχοληθούν με την Τ.Α. Εξήρε δε τον χαρακτήρα του Γιώργου Παραστατίδη ως εφοριακού, ως αυτοδιοικητικού. Αλλά και ως οικογενειάρχη, υπογραμμίζοντας και τη συνδρομή τους στον πολιτισμό, μέσα και από την ενεργή συμμετοχή του ως προέδρου στο κοινωνικό κέντρο του Μαγικού.

Για τη συμβολή του στην αυτοδιοίκηση μίλησε και ο δήμαρχος των Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, κάνοντας αναφορά σε έναν άνθρωπο εργασιομανή, με γνώση για την ΤΑ και όραμα, αν και «αρκετά συγκεντρωτικό», όπως ανέφερε. Μάλιστα, ο δήμαρχος τόνισε ότι «πρόκειται για ένα συνεργάτη που θα ήθελε πλάι του κάθε δήμαρχος» και μετέφερε την πρόταση που θα απευθύνει στο δημοτικό συμβούλιο για την προμήθεια των βιβλίων του, προκειμένου να ενημερωθούν τόσο οι δημοτικοί σύμβουλοι, όσο και οι αποστολές που επισκέπτονται τον δήμο.

Τέλος, το λόγο πήρε και ο Παναγιώτης Κόκκορης που αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Γιώργο Παραστατίδη πριν 33 χρόνια, την εντιμότητα και την εργατικότητα του συγγραφέα. Για το βιβλίο ανέφερε ότι πρόκειται για ένα «ταξίδι αλησμόνητο και μεγάλο, ανάμεσα σε δυσκολίες, αλλά και ελπίδες, ένα αποτύπωμα που δείχνει τη συνέχιση της αγωνίας για την προβολή του δήμου» και τέλος, εκμυστηρεύτηκε την πρόθεση του Γιώργου Παραστατίδη να συνεχίσει τη συγγραφική διαδρομή.

Ο Γιώργος Παραστατίδης, το πρόσωπο της βραδιάς, έκλεισε την εκδήλωση μεταφέροντας την υπόσχεσή του ότι: «αυτή τη διαδρομή που ξεκίνησα από τα νεανικά μου χρόνια, θα τη συνεχίσω, όσο οι δυνάμεις μου είναι ζωντανές. Είναι πολύ όμορφη η διαδρομή της προσφοράς, αλλά πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί παρέα» και για το λόγο αυτό κάλεσε όλους τους γονείς να φέρνουν τα παιδιά τους στο Κοινωνικό Κέντρο, να γνωρίσουν τις δραστηριότητές του και να τις πλουτίσουν.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Από ‘δώ ως το φεγγάρι»: Ένα εργαστήριο για παιδιά από το Residui Teatro της Ισπανίας

Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024 και ώρες 11:00-13:30  στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ Η Φιλοπρόο…