Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στον εισαγγελέα στέλνει ο Θ. Ξυνίδης τον δήμαρχο

Στον εισαγγελέα στέλνει ο Θ. Ξυνίδης τον δήμαρχο

0
xynidis-apoxorisi 1

Κατέθεσε μήνυση για πλαστογράφηση πρακτικού της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής και εξαπάτηση του δημοτικού Συμβούλιου

Αποχώρησε η Κοινωνία Δημοτών γιατί δεν ήρθε ως θέμα των υπόμνημα των συλλόγων. Αποχώρησε και η παράταξη Καμαρίδη. Με άδεια έδρανα και στα «ψιλά» πέρασε η Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης

Εικόνα διάλυσης παρουσίασε το Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης κατά την συνεδρίαση της Παρασκευής 9 Σεπτεμβρίου αφού το κύριο θέμα και ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αφορά τη Στρατηγική της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, την πρόταση με την οποία ο δήμος Ξάνθης θα διεκδικήσει το ένα από τα δύο διαθέσιμα χρηματοδοτικά πακέτα των 17 εκ. ευρώ συνολικά του ομότιτλου προγράμματος Β.Α.Α. πέρασε στα ψιλά και συζητήθηκε με άδεια έδρανα μετά την αποχώρηση των συμβούλων της παράταξης «Κοινωνίας Δημοτών» με επικεφαλής τον κ. Θανάση Ξυνίδη και της παράταξης «Νέα Εποχή Ξάνθη – Σταυρούπολη» με επικεφαλής τον κ. Ιπποκράτη Καμαρίδη. Τόσο ο κ. Ξυνίδης όσο κι ο κ. Καμαρίδης επικαλέστηκαν διαφορετικούς λόγους για την αποχώρησή τους που σε καμιά περίπτωση δεν συσχετίζονταν με το θέμα, το οποίο πέρασε με συνοπτικές διαδικασίες κατά πλειοψηφία αφού ο κ. Ανταμπούφης ψήφισε Λευκό με την αιτιολογία ότι δεν έχει συνεκτικότητα η πρόταση και ότι υπερτερούν τα έργα κατασκευής ενώ οι υπόλοιπες παρατάξεις, του κ. Τσιακίρογλου και ο κ. Κολάρος ψήφισαν «ΝΑΙ».

Μήνυση Ξυνίδη στον δήμαρχο

Μύριζε μπαρούτι από νωρίς…στη συνεδρίαση αφού με το καλημέρα σας ο κ. Ξυνίδης ζήτησε και πήρε τον λόγο για να ενημερώσει το σώμα ότι η παράταξη «Κοινωνία των Δημοτών» κατέθεσε μήνυση στον εισαγγελέα καταγγέλλοντας λαθροχειρία και πλαστογράφηση του πρακτικού της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Συγκεκριμένα όπως εξήγησε ενώ η Επιτροπή Ποιότητας αποφάσισε ομόφωνα την απαγόρευση ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων από την Στοά του Νούση έως την Eurobank αναγνωρίζοντας επικινδυνότητα για τον πολίτη λόγω της στενότητας των κοινόχρηστων χώρων αυτή η διάταξη απαλείφθηκε από το πρακτικό που κατατέθηκε προς έγκριση από το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Ξυνίδης κατηγόρησε την δημοτική αρχή για «σαφή εξαπάτηση του δημοτικού συμβουλίου» και μάλιστα είπε πως κατέθεσε το πρακτικό και στους Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης αλλά και προς το δημοτικό συμβούλιο προς ενημέρωση. Δεν έκρυψε τον αιφνιδιασμό του ο δήμαρχος χαρακτηρίζοντας τη στάση της μείζονος αντιπολίτευσης «ανήκουστη και πρωτοφανή» και αφήνοντας υπόνοιες ότι κάτι άλλο υποκρύπτει. Ο κ. Καμαρίδης σήκωσε ακόμη περισσότερο τους τόνους ζητώντας επειγόντως ενημέρωση και είπε χαρακτηριστικά ότι: «Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, Αν είναι έτσι και μας φέρνεις να ψηφίζουμε άλλα αντ’ άλλων θα έπρεπε να πηδήξετε από τα παράθυρα». Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δρεμσίζης προσπάθησε να τον κατευνάσει και να του πει ότι θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί σε άλλο χρόνο, όμως εκείνος τον κατηγόρησε για προσπάθεια συσκότισης.  

Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ συμπολίτευσης κα αντιπολίτευσης

Η αντιπαράθεση μεταξύ δημοτικής αρχής και μείζονος αντιπολίτευσης συνεχίστηκε στο επόμενο θέμα εκτός ημερησίας και με την μορφή του κατεπείγοντος που αφορούσε την γνωμοδότηση του Δ.Σ. σε θετική απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας μετά από εισήγηση της υπηρεσίας Δόμησης για την συνέχιση και ολοκλήρωση της διαδικασίας μιας υψομετρικής μελέτης στην περιοχή της Σταυρούπολης για την οποία θα δώσει την θετική έγκριση η περιφέρεια. Ο κ. Ξυνίδης εξέφρασε τις αντιρρήσεις επί της διαδικασίας ζητώντας να αναβληθεί και να τεθεί σε ημερήσια διάταξη επισημαίνοντας ότι αυτή η …πρεμούρα να περάσει με συνοπτικές διαδικασίες είναι ύποπτη. Ζήτησε δε να δει την μελέτη η οποία και του δόθηκε. Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει το θέμα ο κ. Παπαδόπουλος δημιουργήθηκε σύγχυση καθώς αποκαλύφθηκε ότι ο δήμος έκανε προσκύρωση ενώ δεν είχε δρόμο το οικόπεδο (στο οποίο θέλει να κτίσει κάτοικος Σταυρούπολης και ζήτησε δρόμο για να βγάλει άδεια). Κατόπιν αυτών και αφού ο κ. Ανταμπούφης χαρακτήρισε προβληματική διαδικασία ο δήμαρχος πρότεινε να παραπεμφθεί το θέμα ξανά στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής.    

Ετεροχρονισμένες αντιδράσεις… Αποχώρησαν γιατί δεν συζητήθηκε το υπόμνημα των συλλόγων

Το αποκορύφωμα όμως της αντιπαράθεσης ήρθε στην συνέχεια και πάλι αιφνιδιαστικά όταν ο κ. Θανάσης Ξυνίδης ανακοίνωσε ότι η παράταξή του αποφάσισε να αποχωρήσει καταγγέλλοντας την δημοτική αρχή για υποτίμηση και απαξίωση του δημοτικού συμβουλίου κατ’ εξακολούθηση με αφορμή την «άρνησή της να φέρει προς συζήτηση το υπόμνημα των πολιτιστικών συλλόγων το οποίο υπογράφουν 30 από τους 60 και καταγράφονται οι θέσεις τους για όλο το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την τοπική εφορία. Να σημειώσουμε πως είναι απορίας άξιον γιατί η μείζονα αντιπολίτευση επέλεξε ετεροχρονισμένα να αντιδράσει ενώ στο προηγούμενο συμβούλιο που ήταν και πιο επίκαιρο το θέμα, τήρησε σιωπή – στάση που είχε καταγραφεί από το «Ε» – όπως και το ότι μόνο ο κ. Ανταμπούφης προσπάθησε να πει κάτι αλλά δεν δόθηκε συνέχεια, κι αυτό το υπενθύμισε τώρα στο σώμα λέγοντας πως ο ίδιος νιώθει διπλά υποτιμημένος ωστόσο δεν αποχώρησε αλλά πρότεινε να τεθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης το υπόμνημα των συλλόγων. Ο κ. Λύρατζης διευκρίνισε πως το Κέντρο Πολιτισμού δεν έχει σχέση με το υπόμνημα και ο κ. Κολλάρος συμφώνησε με την πρόταση του κ. Ανταμπούφη, Ο κ. Καμαρίδης και η κα Δημούδη ομοίως αποχώρησαν.

Για πολιτικά παιχνίδια τους κατηγόρησε ο δήμαρχος

Παίρνοντας τον λόγο ο δήμαρχος εξέφρασε την λύπη του για την στάση αυτή: «Βλέπω πως το δημοτικό συμβούλιο έχει χάσει τον δρόμο του». Εξήγησε πως για να έρθει ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη πρέπει να υπάρχει εισήγηση από υπηρεσία και πως γι αυτό δεν υπάρχει και πως ο ίδιος επέλεξε να κάνει αυτό που έπρεπε από το να μπει στη διαδικασία των ατέρμονων συζητήσεων για ένα θέμα που δεν προσφέρεται για πολιτική αντιπαράθεση και αφορά ένα κορυφαίο θεσμό του δήμου. Τέλος κατηγόρησε τις παρατάξεις που αποχώρησαν ότι η στάση τους υποκρύπτει πολιτική σκοπιμότητα και ότι διαλύουν το δημοτικό συμβούλιο ενώ συζητείται ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η Στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης, επιδεικνύοντας πολιτική ανωριμότητα και υποσκελίζοντας την προσπάθεια του δήμου.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…