Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γ. Στασινός: Υπό «κατάρρευση» τα δημόσια έργα

Γ. Στασινός: Υπό «κατάρρευση» τα δημόσια έργα

0
stasinos xanthi

Έμφαση στο «πάγωμα» των δημοσίων συμβάσεων από την εφαρμογή του νέου νόμου Σπίρτζη έδωσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη

Περιοδεία πραγματοποίησε στην ΑΜΘ, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος στις 20 Νοεμβρίου

Τα θέματα που έχουν τεθεί πρώτα στην ατζέντα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, αλλά και τα επιμέρους προβλήματα που απασχολούν τους μηχανικούς της Ξάνθης βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής επίσκεψης του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού στην Ξάνθη, ο οποίος πραγματοποίησε περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με αφορμή τις επικείμενες εκλογές στο φορέα στις 20 Νοεμβρίου. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο αντιπεριφερειάρχης και μηχανικός Κώστας Ζαγναφέρης, ο εντεταλμένος σύμβουλος για τον Τουρισμό στην ΑΜΘ και επίσης μηχανικός Μιχάλης Αμοιρίδης, ο αντιπρόεδρος της ΔΚΜ Ξάνθης και μέλος της ΔΕ του ΤΕΕ ΠΤ-Θράκης Βασίλης Ασημίδης και το μέλος της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ και εκπρόσωπος Θράκης Κώστας Μπούρας.

Παράλυση στον κλάδο και τη χώρα προκαλεί η εφαρμογή του νέου νόμου για τα δημόσια έργα

Στις δηλώσεις του ο κ. Στασινός έδωσε βαρύτητα στο νέο νόμο 4410/2016 που «παγώνει» όλες τις δημόσιες συμβάσεις έργων, αφού δεν προβλέφθηκε προγραμματική περίοδος, κι έτσι παρότι το νομοθέτημα έχει άμεση εφαρμογή (από 8/8/2016), ουσιαστικά παραλύει όλο το σύστημα διενέργειας διαγωνισμών, εκτέλεσης δημόσιων έργων και προώθησης των έργων μέσω ΕΣΠΑ, πράγμα που όπως τόνισε, επιβαρύνει τόσο τους μηχανικούς όσο και τους δημόσιους φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και την κοινωνία.

Ακόμη, ανέδειξε τα κενά, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί το νέο πολυνομοσχέδιο αφενός στο ζήτημα της έκδοσης αδειών, όπου πλέον ο μηχανικός αναλαμβάνει την ευθύνη, προχωρά τις εργασίες και έπεται ο έλεγχος των αρμόδιων υπηρεσιών και αφετέρου στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια για την εφαρμογή των νέων διατάξεων για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, η κυβέρνηση επιδιώκει με χαμηλά πρόστιμα να δώσει κίνητρα για ένταξη στο νόμο. «Η κυβέρνηση εφαρμόζει μία εισπρακτική πολιτική στα αυθαίρετα, αλλά για την ομαλή μετάβαση από τον νόμο 4178/2013 που λήγει στις 8 Οκτωβρίου μέχρι την εφαρμογή του νέου νόμου απαιτούνται τουλάχιστον 5-6 μήνες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές στο σύστημα», σημείωσε ο κ. Στασινός, ενημερώνοντας ότι έλαβε τη διαβεβαίωση του Πάνου Σκουρλέτη ότι θα δοθεί η απαραίτητη παράταση, προκειμένου να δρομολογηθούν οι απαραίτητες ενέργειες.

Για μια ακόμη φορά, ο πρόεδρος του ΤΕΕ μετέφερε τη δήλωση και αίτημά του να χυθεί «άπλετο φως» στη διαχείριση από την πλευρά της Attica Bank, προκειμένου, όπως τόνισε: «να δούμε τι περιέχει το μαύρο κουτί να μάθουν αν και ποιοι πήραν χαριστικά λεφτά, τι προσλήψεις έγιναν, αν δόθηκαν δάνεια που δεν έπρεπε, ώστε να σταματήσουν να υπάρχουν σκιές».

Προτάσεις για να δοθούν κίνητρα για τους νέους μηχανικούς

Στη μεταξύ μας συζήτηση ο κ. Στασινός σχολίασε επίσης την πολυνομία που υπάρχει στα πολεδομικά ζητήματα και τη δυσκολία των μηχανικών να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις, ενημερώνοντας για τη νέα δωρεάν υπηρεσία που θα παρέχεται από τον επόμενο μήνα στους μηχανικούς από το ΤΕΕ, όπου θα είναι αναρτημένη και διαθέσιμη όλη η νομοθεσία κωδικοποιημένη. Ακόμη, αναγνώρισε τη δυσκολία των νέων μηχανικών να ανταποκριθούν στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών του ΤΣΜΕΔΕ, λόγω της σημαντικότατης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας και μετέφερε τις προτάσεις που ο ίδιος έχει καταθέσει ως πρόεδρος του ΤΕΕ, προκειμένου να δρομολογούνται με ευκολότερο και πιο συντονισμένο τρόπο οι εργασίες των μηχανικών, ώστε να δοθούν κίνητρα στον κλάδο και κυρίως στους νέους και να «ξεσκαλώσουν» διαδικασίες που ταλαιπωρούνται στο δαίδαλο της γραφειοκρατίας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Στασινός ανέφερε τις προτάσεις τους για ηλεκτρονικό σύστημα αδειοδοτήσεων, ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου, εντάξεις 30% έργων ΕΣΠΑ έως το τέλος του χρόνου, λύση στο ζήτημα των οικοδομικών συνεταιρισμών, αλλά και την δημιουργία εφαρμογής στο Κτηματολόγιο για τις χρήσεις γης, όπου σε χάρτη να αποτυπώνεται όλο το νομικό καθεστώς για κάθε κτίριο, προς διευκόλυνση των μηχανικών για το καθεστώς που ισχύει ανά περίπτωση.

Απαιτείται ειδική μέριμνα για τα προβλήματα που εντοπίζονται στην Παλιά Πόλη της Ξάνθης

Κατά την επίσκεψή του στην Ξάνθη ο πρόεδρος του ΤΕΕ ενδιαφέρθηκε για τα επιμέρους ζητήματα που εντοπίζονται από τους μηχανικούς στην περιοχή, ενημερώθηκε για τα προβλήματα και, μεταξύ άλλων, ανέδειξε την ανάγκη να υπάρξει ειδική μέριμνα για τον παραδοσιακό οικισμό της Παλιάς Πόλης, όπου η νομοθεσία σε συνδυασμό με την ερμηνεία της από τις ελεγκτικές αρχές προκαλεί εμπόδια στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σημαντική για τη Θράκη η επίσκεψη του Γ. Στασινού

Από την πλευρά τους, τα μέλη του ΤΕΕ από την Ξάνθη που συμμετείχαν στη συνάντηση, υπογράμμισαν τη σημασία την παρουσίας του προέδρου του ΤΕΕ στην Ξάνθη, αναδεικνύοντας το θεσμικό ρόλο συμβούλου της Πολιτείας που έχει ο φορέας, σε συνδυασμό με την κρισιμότητα της συγκυρίας για τον κλάδο που δοκιμάζεται λόγω της κατάρρευσης της οικοδομικής δραστηριότητας. «Το ΤΕΕ είναι ο στυλοβάτης του κάδου που διανύει μία κρίσιμη καμπή και που έχει επιτελέσει με την προεδρία του Γιώργου Στασινού πολύ σημαντικό έργο», σημείωσε ο Μιχάλης Αμοιρίδης, προσθέτοντας: «Ελπίζω ότι και στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου να ισχυροποιηθούν αυτές οι δυνάμεις, ώστε το ΤΕΕ ενισχυμένο να μπορέσει να στηρίξει τον κλάδο και τη χώρα. Ιδιαίτερα για την περιοχή πιστεύω ότι η υποστήριξή του είναι σημαντική για τα έργα που έχουν δρομολογηθεί και όσα σχεδιάζουμε για τη συνέχεια».

Εκλογές στο ΤΕΕ

Οι εκλογές του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος θα διεξαχθούν την Κυριακή 20 Νοεμβρίου.

Υποψηφιότητες για τα αξιώματα θα γίνονται δεκτές έως τις 11 Οκτωβρίου. Η θητεία των εκλεγέντων θα διαρκέσει από το 2017 έως το 2019.

Στα 155 αιρετά Μέλη της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ προβλέπονται 3 θέσεις για την Ανατολική Μακεδονία και 3 για τη Θράκη. Τα δε αιρετά Μέλη της Αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Τμήματος Θράκης είναι 52 και της Ανατολικής Μακεδονίας 45

-Τμήμα Θράκης: Νομός Ροδόπης 15, Νομός Έβρου 18, Νομός Ξάνθης 19

-Τμήμα Ανατολικής Μακεδονίας: Νομός Καβάλας 27, Νομός Δράμας 18.

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…