Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πεσμένη η ζήτηση σε καυσόξυλα

Πεσμένη η ζήτηση σε καυσόξυλα

0
kafsoxila-web

Μείωση 20% εκτιμούν οι ξυλέμποροι – Σταθερές οι τιμές σε 60 – 62 ευρώ το χωρικό

Εισαγωγή καυσόξυλων από Βουλγαρία – Ποια τα μειονεκτήματα. Σε εφαρμογή πρόγραμμα διάθεσης στα ορεινά χωριά

Υποτονική είναι η ζήτηση σε καυσόξυλα παρότι μέσα Σεπτέμβρη. Προφανώς επηρεάζει το γεγονός ότι το καλοκαίρι δεν λέει να μας αφήσει… ωστόσο οι «λάτρεις» της ξυλόσομπας και του τζακιού είτε από άποψη και επιλογή είτε από ανάγκη – όταν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε γίνει ασύμφορη και πολλά νοικοκυριά στράφηκαν σ’ αυτή την πηγή θέρμανσης – είναι καιρός ν’ αρχίσουν τις προμήθειες καυσόξυλων μιας κι ο χειμώνας είναι κοντά.

Πτώση 20% από πέρσι η ζήτηση

Μείωση σε ποσοστό 20% παρουσιάζει η ζήτηση σε καυσόξυλα σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με την εκτίμηση της προέδρου του Συνεταιρισμού Προμήθειας Δασικών Προϊόντων & Ξύλου Ξάνθης κας Χρυσούλας Γρηγορίου, η οποία αποδίδει την υποτονικότητα στην αγορά ξύλου σε τρεις παράγοντες: Αφενός στο απόθεμα που έχουν οι καταναλωτές από την περσινή χρονιά επειδή ήταν ήπιος ο χειμώνας και δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι προμήθειές τους, αφ’ ετέρου δε στην έλλειψη ρευστότητας λόγω και των λοιπών υποχρεώσεων (Εφορία, ΕΝΦΙΑ κ.λ.π.). που καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε αγορά και την μεταθέτει σε πιο εύκαιρη για τον καθένα χρονική στιγμή και όταν …σφίξουν τα κρύα! Επίσης σημαντικός παράγοντας είναι το κλείσιμο της ψαλίδας μετά την πτώση της τιμής του πετρελαίου που οδήγησε αρκετά νοικοκυριά να επιστρέψουν σ’ αυτή την πηγή θέρμανσης και να εγκαταλείψουν τις ξυλόσομπες που αγόρασαν όταν η τιμή του ήταν απαγορευτική για το πορτοφόλι τους.

Σταθερές οι τιμές σε 60 – 62 ευρώ το χωρικό

Ωστόσο η κα Γρηγορίου επισημαίνει ότι οι τιμές είναι ίδιες με τις περσινές και κυμαίνονται από 60 έως 62 ευρώ το χωρικό. Ενημερώνει δε τους καταναλωτές ότι δεν μπορούν να κάνουν ευκολίες πληρωμής γιατί και οι ίδιοι οι ξυλέμποροι πληρώνουν τοις μετρητοίς τις παραγγελίες τους ενώ παλαιότερα πλήρωναν με επιταγές ή εγγυητικές: «Η αγορά του ξύλου φθίνει και οι επιχειρήσεις του κλάδου κλονίζονται. Πρέπει πλέον να πληρώνουν μετρητοίς καθώς δεν κυκλοφορούν ούτε επιταγές, ούτε εγγυητικές με αποτέλεσμα να μην έχουν κεφάλαια». Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με την Αγορανομική Διάταξη ΑΔ 4/2012 έχει θεσπιστεί και ισχύει από το 2012 η πώληση των καυσόξυλων με μονάδα μέτρησης το κυβικό μέτρο αντί το κιλό. Παρ’ όλα αυτά όμως – όπως αναφέρει η κα Γρηγορίου – αυτό δεν τηρείται απ’ όλους (ξυλεμπόρους και καταναλωτές που συνεχίζουν να διαθέτουν με το κιλό. Η ίδια είναι αντίθετη μ’ αυτό και συνιστά στους καταναλωτές ότι τους συμφέρει να αγοράζουν με το χωρικό και όχι με το κιλό: «Συμφέρει τον πελάτη να αγοράσει με το κυβικό γιατί θα πάρει αυτό που πληρώνει ενώ με το κιλό αφ’ ενός είναι παράνομο και αφ’ ετέρου υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που πληρώνει περισσότερα απ’ όσο παίρνει γιατί δεν ζυγίζονται σε γεφυροπλάστιγγα. Γνωρίζω περίπτωση πελάτη που πλήρωσε για 4 τόνους και πήρε 2.800. Ας αναρωτηθούν λοιπόν γιατί κάποιοι επιμένουν να πουλούν με τον κιλό ενώ έχει και πρόστιμο 1.000 ευρώ».

Εισαγωγή καυσόξυλων από Βουλγαρία – Ποια τα μειονεκτήματα

Γενικότερα η κα Γρηγορίου επισημαίνει πως έχει ισορροπήσει η κατάσταση στο χώρο της ξυλεμπορίας και ότι έχει σταματήσει το φαινόμενο να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια επιχειρήσεις παράνομες τότε που είχε άνθηση. Επίσης έχει μειωθεί και η εισαγωγή από Βουλγαρία γιατί οι τιμές δεν είναι και τόσο ελκυστικές όσο άλλοτε. Η ίδια αναφέρει πως η εισαγωγή από Βουλγαρία έχει το μειονέκτημα πως τα ξύλα επειδή κόβονται από πολύ πριν την παραγγελία έχουν υγρασία και μουχλιάζουν: «Εμείς σταθερά επιμένουμε να προμηθευόμαστε ξύλα από του δικούς μας συνεταιρισμούς, έχοντας ως αρχή να προτιμάμε τα δικά μας προϊόντα και να στηρίζουμε τους δικούς μας συνεταιρισμούς. Από ανάγκη κάναμε εισαγωγή από Βουλγαρία για 2 χρόνια όταν είχαμε έλλειψη στην δική μας αγορά».

Σε εφαρμογή πρόγραμμα διάθεσης στα ορεινά χωριά

Να σημειώσουμε ότι στο νομό μας υπάρχουν περίπου 20 συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στην ξυλοκοπή δένδρων που έχουν σημανθεί ως υλοτομήσιμα από το Δασαρχείο και τα διαθέτουν στους εμπόρους καθώς και ένα μέρος στο Δασαρχείο

Ως γνωστόν, με την εφαρμογή της ΚΕΔ (Κρατικής Εκμετάλλευσης Δασών) η Δασική Υπηρεσία προγραμμάτισε να ικανοποιεί τις ανάγκες σε καυσόξυλα των δασόβιων και παραδασόβιων πληθυσμών, διαθέτοντας τα παραγόμενα δασικά προϊόντα με τιμές κάτω του κόστους, επιδοτώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις θερμαντικές ανάγκες τους (άρθρο 138 Ν.Δ. 86/1989 – Δασικός Κώδικας). Με αυτό πετύχαινε από την μια την προστασία του Δάσους από αλόγιστη καυσοξύλευση και από την άλλη στήριζε οικονομικά τους πληθυσμούς της ορεινής Ελληνικής υπαίθρου, τόσο για τη συγκράτηση στους τόπους καταγωγής τους, όσο και ως αμοιβή και επιβράβευση για την συμβολή τους στη δασοπροστασία. Όπως αναφέρει ο Δασάρχης Ξάνθης Χρήστος Μήλιος το Δασαρχείο Ξάνθης έχει ήδη διανείμει με μειωμένο αντίτιμο ξύλα (αντί 15 ευρώ το χωρικό) που προμηθεύεται από τους 20 συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται στην ορεινή περιοχή του νομού μας, σε δικαιούχους του προγράμματος που εφαρμόζεται κάθε χρόνο. Παράλληλα δε έχει υποβάλλει αίτημα για συμπληρωματική πριμοδότηση ώστε να καλύψει όλους του δικαιούχους. Τέλος από 1ης Οκτωβρίου ξεκινά η άτυπη συλλογή ξερών κλαδιών για 3 μέρες την εβδομάδα( Δευτέρα – Τρίτη – Τετάρτη ) και έτσι οι κάτοικοι των ορεινών χωριών έχουν την δυνατότητα να συμπληρώσουν την καύσιμη ύλη τους. Σ’ ότι αφορά την λαθροϋλοτομία από τον δασαρχείο μας ενημέρωσαν πως έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί 2 – 3 παράνομοι ωστόσο – όπως σημείωσε ο κ. Μήλιος – το φαινόμενο είναι περιορισμένο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…