Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επίκειται νόμος «συμμάζεμα» στο χύμα τσίπουρο

Επίκειται νόμος «συμμάζεμα» στο χύμα τσίπουρο

0
tsipouro kazani

13 καζάνια λειτουργούν στην Ξάνθη – 70 τόνοι τσίπουρο η παραγωγή του 2015. 950 οινοποιήσιμα στρέμματα έχει ο νομός μας

«Άναρχη κατάσταση – χρειάζονται κανόνες», λένε οι οινοποιοί Ο. Βουρβουκέλης και Ν. Σγουρίδης

«Τσιπουροκατάσταση» επιχειρεί να δημιουργήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης λίγες μέρες πριν …ανάψουν τα καζάνια για την φετινή παραγωγή τσίπουρου! Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου είναι θέμα ημερών η διαμόρφωση νέου πλαισίου για τη διακίνηση του χύμα τσίπουρου, του λεγόμενου διήμερου. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η υφιστάμενη κατάσταση γύρω από το θέμα χαρακτηρίζεται… άναρχη καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο αφήνει κενά στην διαδικασία ελέγχου της παραγωγής, που έχει σαν αποτέλεσμα διαφυγόντα κέρδη από φόρους για το δημόσιο αλλά και τίθεται – όπως τουλάχιστον επικαλείται το υπουργείο – και θέμα δημόσιας υγείας.

Ετοιμάζεται νέος νόμος για το χύμα τσίπουρο

Αναλυτικά σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΟΠ και του ΙΟΒΕ, το 2014 διακινήθηκαν λαθραία 8,2 εκατ. φιάλες με τα διαφυγόντα έσοδα από ΕΦΚ και ΦΠΑ να φθάνουν τα 130 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Επίσης, διακινήθηκαν 24 εκατ. λίτρα χύμα «τσίπουρου διημέρων», με τις απώλειες φορολογικών εσόδων να υπολογίζονται σε 300 εκατ. ετησίως και τις δηλωμένες ποσότητες να ανέρχονται περίπου στα 7 εκατομ. λίτρα. Να σημειώσουμε πως σήμερα το τσίπουρο των διήμερων διακινείται ουσιαστικά ως αγροτικό προϊόν με φορολογική επιβάρυνση 0,59 ευρώ το λίτρο ενώ ο φόρος στην άνυδρη αιθυλική αλκοοόλη είναι κοντά στα 25 ευρώ το λίτρο. Ο νέος νόμος – όπως προϊδέασε ο υπουργός – δε θα εξομοιώνει το φόρο του χύμα με το εμφιαλωμένο αλλά θα προβλέπει μια σχετική δίκαιη αντιμετώπιση.

950 οινοποιήσιμα στρέμματα έχει ο νομός μας

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία για το χύμα τσίπουρο, για την απόσταξη απαιτείται άδεια από το Τελωνείο στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου είναι εγκατεστημένος ο άμβυκας όπου θα διενεργηθεί η απόσταξη. Η χρονική διάρκεια αυτής δεν μπορεί να υπερβεί για κάθε παραγωγό τα οκτώ εικοσιτετράωρα συνεχή ή χωρισμένα κατ’ ανώτατο όριο και συναρτάται με την ποσότητα των πρώτων υλών που προορίζονται για απόσταξη. Οι παραγωγοί πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά δήλωση συγκομιδής στην οικεία Διεύθυνση Γεωργίας και μόνο όσοι παραγωγοί έχουν μέχρι και 1 στρέμμα καλλιέργειας δεν είναι υποχρεωμένοι να το δηλώσουν. Στο νομό μας -σύμφωνα με στοιχεία από την Διεύθυνση Γεωργίας της Π.Ε. Ξάνθης για το 2015 είχαμε 950 στρέμματα οινοποιήσιμα και 30 -40 παραγωγοί που υπέβαλλαν δηλώσεις για να τους χορηγηθούν άδειες από το Τελωνείο Ξάνθης. Ωστόσο υπολογίζεται πως ο αριθμός των παραγωγών που κάνει απόσταξη διήμερου είναι 4πλασιος.

13 καζάνια στην Ξάνθη – 70 τόνοι τσίπουρο η παραγωγή του 2015

Σύμφωνα με στοιχεία από το Τελωνείο Ξάνθης για το 2015 λειτούργησαν στον νομό μας 13 άμβυκες (καζάνια). Η ανώτερη ποσότητα διήμερου είναι 1.080 λίτρα και ανώτερη χονδρική διάρκεια απόσταξης 6 48ωρα. Το 2015 έκαναν απόσταξη 250 – 270 παραγωγοί οι περισσότεροι από την περιοχή των Αβδήρων και στο νομό είχαμε παραγωγή 70 τόνων τσίπουρου διήμερου. Να σημειώσουμε πως από 1000 κιλά σταφύλια παράγονται 300 κιλά στέμφυλα που αντιστοιχούν σε 54 λίτρα τσίπουρου. Συνολικά στην χώρα υπάρχουν 10.000 άδειες διήμερου αποστάγματος.

Άναρχη κατάσταση – χρειάζονται κανόνες, λένε οι οινοποιοί Ο. Βουρβουκέλης και Ν. Σγουρίδης

Όπως εξηγεί ο οινοποιός, παραγωγός των οίνων «Κτήμα Βουρβουκέλη» Οδυσσέας Βουρβουκέλης υπάρχουν στρεβλώσεις σ’ όλη την διαδικασία με το διήμερο τσίπουρο και ότι γενικά επικρατεί μια άναρχη κατάσταση και προφανώς το υπουργείο θα αυστηροποιήσει το πλαίσιο για να ελέγξει αν αυτοί που πουλάνε χύμα τσίπουρο είναι δηλωμένοι κατ’ επάγγελμα αγρότες, αμπελουργοί και αν φορολογούνται γι αυτή την δραστηριότητα. Ο οινοποιός, παραγωγών των Οίνων Σγουρίδη κ. Ναπολέων Σγουρίδης αναφέρει πως υπάρχει τεράστια διαφορά στην φορολόγηση του εμφιαλωμένο και του χύμα και γι αυτό θεωρείται ένα φτηνό προϊόν. Ωστόσο επισήμανε πως πρέπει να μπουν κάποιοι βασικοί κανόνες γιατί έχει παγιωθεί ένα καθεστώς που ευνοεί μια κατάσταση διαφυγόντων φόρων για το δημόσιο.

Είναι ενδεικτικό ότι οι 320 τόνοι που κατασχέθηκαν στις αρχές του 2016 στη Λάρισα αντιστοιχούσαν στο 14% της ετήσιας κατανάλωσης εμφιαλωμένου τσίπουρου των επίσημων αποσταγματοποιών και στο 5%-7% της ετήσιας δηλούμενης παραγωγής χύμα τσίπουρου. Εάν η ποσότητα αυτή φορολογούνταν όπως το τσίπουρο των επίσημων αποσταγματοποιών, θα απέφερε στα δημόσια ταμεία περίπου 1,7 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΟΠ και μισό εκατ. ευρώ από ΦΠΑ. Σ’ ότι αφορά τον νέο νόμο σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να διατηρηθεί η δυνατότητα παραγωγής με ατέλεια μιας μικρής ποσότητας αλλά η συνολική παραγωγή των διήμερων θα υποχρεούται να μπαίνει στα επίσημα κανάλια διακίνησης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…