Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «ΟΧΙ» Δημαρχόπουλου σε μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου στην Ξάνθη

«ΟΧΙ» Δημαρχόπουλου σε μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου στην Ξάνθη

0
dimotiko apr16

Βρέθηκε η απόφαση του 2002 παραχώρησης οικόπεδου στην Ξάνθη όμως δεν ισχύει είπε ο δήμαρχος – Πρότεινε να ιδρυθεί Τμήμα Μουσικών σπουδών στην Ξάνθη

Σιγή ιχθύος της αντιπολίτευσης για τις φορολογικές διενέξεις των συλλόγων – Κανένα σχέδιο πυροπροστασίας για την Π. Πόλη

 

Στα εκτός ημερησίας θέματα ήταν το «ζουμί» της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 30 Αυγούστου. Ειδικότερα έγινε αναφορά στο ζήτημα του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης μετά από ερώτηση του Νίκου Ανταμπούφη και δόθηκαν κάποιες απαντήσεις από τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλο, ενώ μια σειρά από ζητήματα καθημερινότητας έθιξαν με ερωτήσεις τους ο κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου και ο Δημήτρης Μπένης. Στα θέματα ημερήσιας διάταξης έγινε μια εκτενής συζήτηση αναφορικά με τις οικονομικές ενισχύσεις του δήμου προς τους συλλόγους και εκφράστηκαν απόψεις και θέσεις από όλους τους επικεφαλής των παρατάξεων.

Μια …περίεργη σιωπή …

Αίσθηση και πολλά ερωτηματικά προκάλεσε η σιωπή όλων των επικεφαλής για ένα άλλο ζήτημα που κάνει «κρότο» τις τελευταίες μέρες στην πόλη και αφορά την στάση των συλλόγων μετά το «τελεσίγραφο» του τοπικού Εφόρου ότι θα φορολογηθούν σαν επιχειρήσεις. Ουδείς ανέφερε το παραμικρό κι αυτή η …κραυγαλέα σιωπή ενισχύει την άποψη ότι η αντιπολίτευση αφήνει στην δημοτική αρχή την «καυτή πατάτα», να επωμιστεί δηλαδή με το όλο βάρος της ευθύνης αν πάει κάτι στραβά στις Γιορτές Π. Πόλης και μετά να την περιμένει στην …γωνία!

Ο δήμαρχος «έκλεισε την πόρτα» για μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου στην Ξάνθη

Μ’ ένα βροντερό «ΟΧΙ» ο δήμαρχος Ξάνθης έκοψε τις ελπίδες όσων ζητούν την μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου Ξάνθη από την Διομήδεια στην Ξάνθη. Παρότι ο κ. Δημαρχόπουλος παραδέχτηκε ότι είχε μια επαφή με τους γονείς και τους δασκάλους του Μουσικού και παρότι ο Διευθυντής του Μουσικού κ. Παναγιώτης Κουτάκης που παραβρέθηκε στην συνεδρίαση παίρνοντας τον λόγο αποκάλυψε ότι με παραίνεσή του κ. Δημαρχόπουλου κατέβηκαν στην Αθήνα για να επιδιώξουν λύση ο δήμαρχος Ξάνθης υπαναχώρησε λέγοντας ότι για την ανέγερση του Μουσικού Σχολείου έχει αρμοδιότητα ο δήμος Αβδήρων και αυτός κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες και για να γίνει μετεγκατάσταση χρειάζεται η συναίνεσή του ενώ μόλις την Δευτέρα το Δημοτικό συμβούλιο Αβδήρων έχει εγκρίνει ψήφισμα για παραμονή του Μουσικού Σχολείου στον δήμο Αβδήρων. Είπε επίσης πως προτεραιότητα του δήμου Ξάνθης αυτή την στιγμή είναι να εντάξει στο ΕΣΠΑ την ανέγερση του 4ου Λυκείου και του 18ου δημοτικού, δύο έργα με ωρίμανση.

Μια απόφαση «φαντομάς»…

Απαντώντας στο ερώτημα του κ. Ανταμπούφη αναφορικά με την ισχύ ή όχι της απόφασης 393 και ημερομηνία 25/8/2002 του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης για δωρεάν παραχώρηση στην δευτεροβάθμια έκτασης 15 στρεμμάτων στο στρατόπεδο Στεφανίδη για την ανέγερση του Μουσικού Σχολείου, ο δήμαρχος απάντησε πως μετά από έρευνα που έκαναν οι υπηρεσίες βρεθηκε πως η έκταση ανήκε στο στρατόπεδο και όχι στον δήμο και πως κατατέθηκε αίτημα στο υπουργείο Άμυνας, το οποίο με την σειρά του ζήτησε την συναίνεση του δήμου και της νομαρχιακής αυτοδιοίκηση ωστόσο δεν κατέστησε σαφές γιατί δεν προχώρησε η διαδικασία. Ο κ. Ξυνίδης αποσαφήνισε πως η έκταση που παραχώρησε ο δήμος ήταν δημοτική και πως δόθηκε προτεραιότητα στην ανέγερση του 1ου ΓΕΛ χωρίς ωστόσο να απαντηθεί η ερώτηση που έθεσε ο κ. Κουτάκης, πως αναγέρθηκε το 1ο ΓΕΛ σε οικόπεδο που προορίζονταν για το Μουσικό Σχολείο. Στο δια ταύτα ο δήμαρχος έκλεισε το θέμα λέγοντας πως δεν ισχύει η απόφαση και δεν μπορεί να αξιοποιηθεί ενώ δεν έγινε δεκτό και το αίτημα του κ. Κουτάκη αλλά και του κ. Μπένη να συζητηθεί ως θέμα ημερήσιας διάταξης το ζήτημα του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης. Σε μια προσπάθειά του δε να αμβλύνει τις εντυπώσεις έκανε πρόταση να επιδιώξει ο δήμος σε συνεργασία με το ΔΠΘ να ιδρυθεί στην Ξάνθη που έχει την υποδομή και την μουσική παιδεία – όπως είπε – Τμήμα Μουσικών Σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για να λάβει απάντηση : «Φέρτε πρώτα το Μουσικό Σχολείο στην Ξάνθη και μετά συζητείστε το …»

«Γκουαντάναμο» τα Κοιμητήρια Ξάνθης

Με «Γκουαντάναμο» παραλλήλισε τα Κοιμητήρια της πόλης ο κ. Μπενης προκειμένου να εκφράσει την αντίθεσή του με το συρματόπλεγμα που έχει τοποθετηθεί. Ζήτησε δε να αφαιρεθεί και να υψωθεί ο τοίχος ώστε να αποτρέψει την πρόσβαση από την γύρω περιοχή. Ωστόσο απάντηση δεν πήρε.

Κανένα σχέδιο πυροπροστασίας για την Π. Πόλη

Πήρε όμως ο κ. Τσιακίρογλου σε μια σειρά ερωτήσεων αλλά και προτάσεων που έθεσε. Συγκεκριμένα ανέδειξε το πρόβλημα που παρατηρείσαι με τα ζώα συντροφιάς μέσα στους χώρους των πάρκων και πρότεινε ο δήμος να δημιουργήσει ιδιαίτερο χώρο (dog park) στην περιοχή που εφάπτεται της οδού Σταύρου Βλαχοπούλου στη νότια πλευρά και μεταξύ των διασταυρώσεων της ανωτέρω οδού με τις οδούς Αδριανουπόλεως και Ανδρέου Δημητρίου. Ο δήμαρχος επιφυλάχτηκε ως προς αυτό. Η δεύτερη ερώτηση αφορούσε το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι 150 οικογένειες που διαμένουν στο νεόκτιστο συγκρότημα επί της οδού Λεωφόρου Στρατού 3 που επίσης ανέδειξε ο κ. Τσιακίρογλου και συνηγόρησε κάτοικος της περιοχής. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε η πρόσβαση των παιδιών στα σχολεία τους, καθώς και η μετακίνηση των ηλικιωμένων έχουν μεγάλη επικινδυνότητα από τα διερχόμενα με υψηλή ταχύτητα οχήματα και ότι συχνότατα έχουν αναφερθεί περιστατικά που παρ’ όλίγον να αποβούν μοιραία για τη σωματική τους ακεραιότητα. Ο δήμαρχος είπε πως ο δρόμος είναι ήπιας κυκλοφορίας ωστόσο ζήτησε από τις τεχνικές υπηρεσίες να μελετήσουν ποια τεχνική παρέμβαση μπορούν να κάνουν ώστε να μειωθεί η ταχύτητα των οχημάτων (π.χ. νησίδα). Τέλος το άλλο θέμα αφορούσε την πυροπροστασία της Π. Πόλης και ο κ. Τσιακίρογλου ζήτησε να ενημερωθεί αν υπάρχει ΜΕΛΕΤΗ – ΣΧΕΔΙΟ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ πυροπροστασίας. Τόσο ο κ. Τσέπέλης όσο και ο κ. Ταρενίδης παραδέχτηκαν ότι δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο ή μελέτη για την πυροπροστασία της Π. Πόλης και ούτε έχει γίνει ποτέ άσκηση ετοιμότητας για την αντιμετώπιση πυρκαγιάς.

Οι Παιδικές Χαρές και οι χορηγίες στους συλλόγους…

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης ο κ. Ξυνίδης ζήτησε διευκρινίσεις από την κα Μανά για τις Παιδικές χαρές με αφορμή την έγκριση του Α.Π. (4ο θέμα) και η κα Μανά είπε πως το ένα σκέλος του έργου που αφορά την περίφραξη έχει ολοκληρωθεί όχι όμως και το σκέλος του έργου που αφορά την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού. Η διευκρίνιση κρίθηκε απαραίτητη γιατί όπως επεσήμανε ο κ. Ξυνίδης να μην παραπληροφορούμε τον κόσμο ότι άνοιξαν οι παιδικές χαρές! Τέλος με αφορμή την διοργάνωση του 12ου πανελλήνιου Φεστιβάλ Ποντιακών χορών στην Ξάνθη (18ο θέμα) και την αναμόρφωση του προϋπολογισμού ώστε να δοθεί από τα αποθεματικά ενίσχυση 5.000 ευρώ άνοιξε ένας κύκλος συζήτησε για τις οικονομικές ενισχύσεις και αν και με ποια κριτήρια και διαδικασία πρέπει ο δήμος να τις κατανείμει. Ειδικότερα ο κ. Ξυνίδης έθεσε το πλαίσιο λέγοντας πώς πρέπει να μπουν κριτήρια όπως κάνουν και άλλοι δήμοι και να συνδεθεί το ύψος της ενίσχυσης από την δραστηριότητα του συλλόγου και την σημασία που έχει η εκδήλωση για το δήμο. Επίσης για ν’ αντιμετωπιστεί το θέμα των συνεχών αναμορφώσεων του προϋπολογισμού πρότεινε να ζητηθεί από τους συλλόγους το πρόγραμμά τους ώστε ο δήμος να προγραμματίσει τα ποσά που θα διαθέσει. Ο κ. Μπένης είπε πως είναι πολύ σημαντική η διοργάνωση γιατί προβάλλει πανελλαδικά την πόλη και πως έπρεπε να καλύψει ο δήμος το 50% των δαπανών. Πρότεινε δε να γίνεται μια αξιολόγηση για το που και πόσα λεφτά των δημοτών δίνονται στους συλλόγους και πως χρησιμοποιούνται. Ο δήμαρχος συμφώνησε ότι πρέπει να μπουν κριτήρια και δεσμεύτηκε να το δρομολογήσει.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…