Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα ΝΔ: Η Θράκη χρειάζεται κίνητρα ανάπτυξης

ΝΔ: Η Θράκη χρειάζεται κίνητρα ανάπτυξης

0
nd-klimakio1

Κικίλιας, Μηταράκης και Μπουκώρος επισκέφθηκαν παραγωγικές μονάδες της Ξάνθης – Τάχθηκαν υπέρ μειωμένων φορολογικών εισφορών στην περιοχή

Συνέντευξη τύπου στο ΕΒΕ: Ανέδειξαν την δυναμική της καριόκας, κατήγγειλαν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για τα Επιμελητήρια και δεσμεύτηκαν να πιέσουν για το 12%

Την Ξάνθη επισκέφθηκε την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου τριμελές κλιμάκιο βουλευτών της ΝΔ στο πλαίσιο της δράσης «Συμφωνία Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας στη Β. Ελλάδα». Το κλιμάκιο αποτελούμενο από τον Βουλευτή Α’ Αθηνών Βασίλη Κικίλια, τον βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη και τον βουλευτή Μαγνησίας Χρήστο Μπουκώρο επισκέφθηκε εξωστρεφείς παραγωγικές μονάδες καινοτομίας με έμφαση στον πρωτογενή τομέα, επιτυχημένες πρωτοβουλίες στον κλάδο της νεανικής επιχειρηματικότητας, δομές κοινωνικής αλληλεγγύης σε συνέχεια της πρωτοβουλίας «Κανένας στο Περιθώριο», καθώς και τις ομάδες Ρομποτικής της πόλης. Στόχος της επίσκεψης, μεταξύ άλλων, ήταν να σταλεί το μήνυμα, ότι χρειάζεται ένα κλίμα στο οποίο να μπορούν να κινητοποιηθούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και να αξιοποιηθούν οι ενδογενείς και κυρίως οι τοπικές αναπτυξιακές δυνατότητες, με αφορμή και την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη στην ΔΕΘ το Σάββατο.

Λίγες υποσχέσεις με στροφή στην ειλικρίνεια, το όραμα και το εφικτό για την χώρα

nd-klimakio2Στις εισαγωγικές τοποθετήσεις τους κατά την συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι τρεις βουλευτές, αναφέρθηκαν στην σημασία της Ξάνθης και της Θράκης ως ενός ζωτικού τμήματος της παραγωγής της χώρας. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι στην ΝΔ πιστεύουν στην Ελλάδα της αλήθειας και της παραγωγής, σημειώνοντας ότι αυτά που έχουν να υποσχεθούν είναι λιγότερα, αλλά βέβαια και εφικτά. «Θα ακούσετε λίγα πράγματα και ειλικρινή, ώστε μετεκλογικά να κάνουμε αυτά που θα υποσχεθούμε και λίγα παραπάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Μηταράκης ως οικονομολόγος εστίασε στις παραγωγικές δυνατότητες του τόπου, τις οποίες είδαν από κοντά, και στην ανάγκη να δείξουν ότι η Ελλάδα για να βγει από την κρίση πρέπει να παράγει και να εξάγει. Τόνισε ότι το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, είναι το έμψυχο δυναμικό της, σημειώνοντας την ανάγκη ενός μείγματος πολιτικής που θα οδηγήσει σε μείωση των φορολογικών βαρών, ειδικά εδώ στην Ξάνθη, όπου υπάρχουν όμορα κράτη με χαμηλότερο και πολύ πιο ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς. Δεν έκρυψε, παράλληλα, την ανησυχία του από την παντελή απουσία νέων επενδύσεων από την χώρα. Ο κ. Μπουκώρος δήλωσε συγκινημένος που βρέθηκε στην πατρίδα του Αλέξανδρου Μπαλτατζή με τον οποίο συνδέεται μέσω της εφημερίδας Ταχυδρόμος, της οποίας διετέλεσε διευθυντής, και την οποία ίδρυσε ο Αλέξανδρος Μέρος, ένας από τους βουλευτές του Αγροτικού Κόμματος του Μπαλτατζή. Επέκρινε την εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στην επιχειρηματικότητα και την ιδεοληψία που επηρεάζει τις αποφάσεις της.

Το μέλλον του 12% επιχορήγησης εργασίας

Ο κ. Μηταράκης, απαντώντας στο θέμα του 12%, ανέφερε ότι καταργήθηκε πρόσφατα και πράγματι είχε παγώσει από το 2010. Παραδέχθηκε ότι και η ΝΔ δεν ξεκίνησε τις πληρωμές, προσπάθησε όμως να ενισχύσει με άλλους τρόπους τις επιχειρήσεις της Θράκης επεκτείνοντας τον αναπτυξιακό νόμο. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ένα από τα απτά αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης είναι ότι προτιθέμεθα μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο να ρωτήσουμε την κυβέρνηση κατά πόσο αναγνωρίζει το ποσό μέχρι και την κατάργηση του θεσμού, κατά πόσο μπορεί αναδρομικά να πληρωθεί αυτό το ποσό ή να συμψηφιστεί με ασφαλιστικές εισφορές, όπως μας τόνισαν πολλές επιχειρήσεις, εφόσον θεωρούμε ότι δεν πρόκειται να επαναφέρει την επιδότηση του 12%. Θα πιέσουμε σ’ αυτή την κατεύθυνση, γιατί μιλάμε για σημαντικά ποσά».

Η επιτυχία της καριόκας Ξάνθης και οι δυνατότητες εξαγωγής

Ενδιαφέρουσες προτάσεις κατέθεσε επίσης ο κ. Μηταράκης για την προβολή της καριόκας, σημειώνοντας την ανάγκη επιβεβαίωσης μέσω ΠΟΠ της μοναδικότητας του προϊόντος. Παράλληλα εξήγησε ότι η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει μέσω του Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας, ώστε να δοθεί η κατάλληλη πρόσβαση στις αγορές. «Αυτό που πρέπει να απαιτήσετε από την κυβέρνηση είναι να προωθήσει το προϊόν μέσω του Φορέα, να συμπεριλάβει τους παραγωγούς στις κρατικές αποστολές στο εξωτερικό, ώστε να δώσει το κύρος της κυβέρνησης από πίσω», δήλωσε ο ίδιος.

Θα ανοίξει η Αστυνομική Σχολή;

Ο κ. Κικίλιας ως πρώην υπουργός Δημοσίας Τάξης τόνισε την σημασία της παρουσίας της Αστυνομικής Σχολής στην περιοχή, τονίζοντας ότι πρέπει να προταχθεί η επαναλειτουργία της. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος να λειτουργήσει. Σίγουρα οι συνθήκες ήταν τέτοιες το 2014 που επιβαλλόταν να βρεθεί λύση. Έχουμε διαβεί όμως πολύ δρόμο από τότε και η αλλαγή πολιτικής μπορεί να αλλάξει και τις εισροές», σημείωσε επί του θέματος.

Η σημασία των Επιμελητηρίων στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα

Στην ερώτηση για την μείωση των Επιμελητηρίων Περιφερειακά, ο κ. Μπουκώρος ανέφερε ότι περιμένουν τις αποφάσεις του αρμόδιου υπουργείου σε ένα ομιχλώδες τοπίο. Τόνισε όμως ότι είναι ένας θεσμός που η ΝΔ στηρίζει, καθώς στηρίζει με γνώση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την βασική δομή της ελληνικής οικονομίας.

Αίσθηση αισιοδοξίας από την Ξάνθη

Οι βουλευτές σημείωσαν ότι φεύγουν από την Ξάνθη πιο αισιόδοξοι απ’ ότι ήρθαν, αφού διέγνωσαν πως υπάρχουν πολλές δυνατότητες στον νομό, αξιόλογοι άνθρωποι και επιχειρήσεις που παλεύουν για να επιβιώσουν σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Εξέφρασαν μάλιστα την βεβαιότητά τους ότι η Ξάνθη μπορεί κάλλιστα να παράγει και να εξάγει. «Η Ελλάδα κατάφερε από μία κατεστραμμένη βαλκανική οικονομία να γίνει μια από τις δυνατότερες οικονομίες του κόσμου τα προηγούμενα χρόνια, γιατί δουλέψαμε. Και αυτό είναι που πρέπει να ξανακάνουμε και τώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης για Μάτι: Δεν έχουν τελεσιδικήσει οι αποφάσεις

Όσον αφορά τον νέο δικαστικό χάρτη, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι αποτελεί ιστορική τομή γ…