Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ενιαίο μέτωπο για ν’ αλλάξει η Natura 2000

Ενιαίο μέτωπο για ν’ αλλάξει η Natura 2000

0
varka-psarades

θα υποβληθεί πρόταση στο ΥΠΑΑΤ με συνοπτική μελέτη διαχείρισης του αλιευτικού πεδίου της περιοχής μας – Μιλά στο «Ε» ο διευθυντής του ΙΝΑΛΕ Καβάλας

«Το Θρακικό Πέλαγος αποτελεί το 40% του αλιευτικού πεδίου της χώρας και είναι …αχαρτογράφητες οι επιπτώσεις αν εφαρμοστούν οι αλλαγές που προβλέπει η Natura 2000»

«Φουντώνουν» οι αντιδράσεις στην περιφερειακή κοινωνία για τις νέες εντάξεις χερσαίων και θαλάσσιων περιοχών της ΑΜΘ και μαζί τους νέους περιορισμούς στην Αλιεία και σε χερσαίες δραστηριότητες που επιφέρει η τροποποίηση της Natura 2000. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα κοινό μέτωπο με μπροστάρη την περιφέρεια ΑΜΘ και τις αρμόδιες Διευθύνσεις καθώς και το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝΑΛΕ) που εποπτεύεται από τον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο επίσης εμπλέκεται μαζί με το υπουργείο Περιβάλλοντος στις μεταβολές της Natura 2000.

Περιορίζουν την αλιεία στο μεγαλύτερο αλιευτικό πεδίο της χώρας

Όπως είναι ήδη γνωστό και το «Ε» έχει αναφερθεί σε ρεπορτάζ του στο θέμα της Natura 2000, επεκτείνεται η ζώνη προστασίας της Natura 2000 έως τα 6 μίλια σε θαλάσσιες περιοχές από τον Έβρο έως την Καβάλα και μ’ αυτό τον τρόπο ουσιαστικά τίθεται υπό απαγόρευση η αλιεία, δεδομένου ότι κατά πλειοψηφία η αλιευτική δραστηριότητα στην περιοχής μας ασκείται από αλιευτικά σκάφη με δυνατότητα αλιείας έως των 3 μιλίων και για 6 μήνες τα χρόνο με 200 μέτρα από την ακτή λόγω του καιρού! Οι περιορισμοί τίθενται για την προστασία 2 είδη θηλαστικών (δελφινιών), και 2 είδη θαλασσοπουλιών και των λιβαδιών Ποσειδωνίας ωστόσο τόσο η Ένωση αλιέων Θράκης όσο και οι επιστημονικοί φορείς όπως το ΙΝΑΛΕ αμφισβητούν ευθέως την αναγκαιότητα για νέες εντάξεις και αυστηροποίηση του καθεστώτος προστασίας των εν λόγω ειδών και κάνουν λόγο για οριζόντια μέτρα και περιορισμούς χωρίς στόχευση με βάση στοιχεία και μελέτες που έχει στη διάθεσή του το ΙΝΑΛΕ και δεν ζητήθηκαν ποτέ από το υπουργείο όπως αναφέρει στο «Ε» ο διευθυντής κ. Αργύρης. Καλλανιώτης: «Το Θρακικό Πέλαγος αποτελεί το 40% του αλιευτικού πεδίου της χώρας. Είναι από τα μεγαλύτερα αλιευτικά πεδία και επιβάλλεται να το υπερασπιστούμε. Αν χαθεί μια φορά χάνεται για πάντα κι αυτό θα συμβεί αν ισχύσουν οι αλλαγές στην Natura 2000. Αυτό που επίσης φοβούνται και οι αλιείς είναι και τι άλλο κρύβουν αυτές οι δεσμεύσεις καθώς οι επιπτώσεις θα φανούν από την χρήση. Κι επιτέλους πρέπει κάποτε να κατοχυρωθούν κάποια επαγγελματικά δικαιώματα. Σ’ αυτή την περιοχή δραστηριοποιούνται επαγγελματικά κάποιοι άνθρωποι και κανείς δεν το αναγνωρίζει αυτό», τονίζει ο κ. Καλλανιώτης.

Στα σκαριά πρόταση της περιφέρειας για την Natura 2000

Να σημειώσουμε πως η νέα χαρτογράφηση έγινε με βάση μια μελέτη ιδιωτικού φορέα ενώ το ΙΝΑΛΕ που διαθέτει ακριβή στοιχεία και μελέτες για την περιοχή δεν συμμετείχε ούτε καν στην διαβούλευση όπως δεν συμμετείχε και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό και επειδή εκτιμήθηκε απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς που συμμετείχαν στην προχθεσινή σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, πως υπάρχει μια ρευστότητα γύρω από το θέμα και πως υπάρχουν περιθώρια παρέμβασης να κατατεθεί μια πρόταση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που θα περιλαμβάνει μια συνοπτική διαχειριστική μελέτη με ακριβή στοιχεία που θα περιλαμβάνει μια στοχευμένη πρόταση διαχείρισης του αλιευτικού πεδίου της περιοχής. Μάλιστα όπως σημείωσε ο κ. Καλλανιώτης το ΙΝΑΛΕ είναι σε θέση να αναλάβει την σύνταξη αυτής της πρότασης αν έχει την στήριξη της περιφέρειας. Μάλιστα όπως ανέφερε και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Π.Ε. Ξάνθης κ. Γιαννόπουλος που επίσης συμμετείχε στην σύσκεψη αποφασίστηκε στην κατάρτιση της πρότασης να συμβάλλουν όλες οι αρμόδιες Διευθύνσεις της Περιφέρειας. Να σημειώσουμε ότι στην σύσκεψη δεν εκφράστηκε ούτε μια αντίθετη άποψη και αυτό είναι υποδηλωτικό ότι αναγνωρίζεται απ’ όλους η αναγκαιότητας της άρσης των νέων εντάξεων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…