Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τον αποκλεισμό της από τη διαχείριση του Leader καταγγέλλει η ΟΕΒΕ Ξάνθης

Τον αποκλεισμό της από τη διαχείριση του Leader καταγγέλλει η ΟΕΒΕ Ξάνθης

0
mpatazakidis-3

Με έντονο καταγγελτικό ύφος επιρρίπτει ευθύνες στα «γνωστά κυκλώματα» και εκφράζει επιφυλάξεις για το νέο εγχείρημα μέσω της Αναπτυξιακής Ροδόπης

Προτρέπει την δραστηριοποίηση των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών για: « να μην επαναληφθεί η ψηφοθηρική και μεροληπτική χρησιμοποίηση του προγράμματος»

Για ενορχηστρωμένη προσπάθεια αποκλεισμού της από κάθε συζήτηση και δράση για το πρόγραμμα Leader καταδεικνύοντας ως «ενορχηστρωτές», «γνωστά κυκλώματα από μια συγκεκριμένη πολιτική ομήγυρη» καταγγέλλει η ΟΕΒΕ Ξάνθης σε ανακοίνωση του εξέδωσε. Παράλληλα καταλογίζει ευθύνες σ’ αυτά τα κυκλώματα για το αποτυχημένο εγχείρημα της ΑΝΞΑ και εκφράζει την ανησυχία της αλλά και την επιφυλακτικότητα της για την επιτυχία του τωρινού μέσω της Αναπτυξιακής Ροδόπης επειδή και στο νέο σχήμα: «Είναι τα ίδια συμφέροντα που ευθύνονται για την καταστροφή των αναπτυξιακών εργαλείων του νομού και την απώλεια εκατομμυρίων ευρώ, όπως μαρτυρά το ναυάγιο της Αναπτυξιακής Ξάνθης και των χρηματοδοτήσεων που κατασπαταλήθηκαν ή των προγραμμάτων που χάθηκαν, καθώς και η εν γένει λειτουργία και πρακτική που δεν φαίνεται να εξασφαλίζει το ελάχιστο των τεχνικών και πολιτικών δυνατοτήτων για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του νομού». Να σημειώσουμε ωστόσο ότι δεν απαντά γιατί κάνει λόγο για αποκλεισμό ενώ η ΟΕΒΕ Ξάνθης δεν συμμετείχε στο προηγούμενο εταιρικό σχήμα και ακόμη και αν δεν προσκλήθηκε να συμμετέχει γιατί δεν το επεδίωξε ως θεσμικός φορέας δεδομένου ότι η ΟΕΒΕ Ροδόπης συμμετέχει. Βέβαια επ’ αυτού επεχείρησε έμμεσα ν’ απαντήσει ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Μέτιος όταν μίλησε στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβυλίου Ξάνθης όπου ανέφερε πως από την Ξάνθη επελέγη να συμμετέχει το ΕΒΕ γιατί στην Ροδόπη δεν συμμετέχει κανένα από τα δύο, και ότι σε κάθε περίπτωση το ΕΒΕ προσκλήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη.

Η ΟΕΒΕ Ξάνθης καταγγέλλει αποκλεισμό της από την διαχείριση του Leader από «γνωστά κυκλώματα»

Ειδικότερα η ανακοίνωση της ΟΕΒΕ μ’ ένα έντονα καταγγελτικό ύφος αναφέρει: «Ή Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης εκφράζει την αυξανόμενη ανησυχία της για τους χειρισμούς των τοπικών παραγόντων στο θέμα της υποβολής φακέλου στο πρόγραμμα Leader CLLD και της διεξόδου που θα μπορούσε να παράσχει σε ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις για την ενίσχυση του αγροτουρισμού και των συναφών και διασυνδεόμενων επιχειρήσεων, μελών της Ομοσπονδίας. Παράλληλα καταγγέλλει τις νέες μεθοδεύσεις που ακολουθούνται και εκφράζει την αγανάκτησή της για τον αποκλεισμό της ΟΕΒΕ από κάθε συζήτηση και δράση εδώ και αρκετούς μήνες. Όπως προκύπτει από τα γεγονότα που πληροφορούμαστε από τον Τύπο, οι όποιες συζητήσεις έγιναν εξυπηρέτησαν μια συγκεκριμένη πολιτική ομήγυρη, η οποία περιχαρακώνεται και επιχειρεί να συνεχίσει να συντηρεί κυκλώματα, μικροκομματικά συμφέροντα και πελατειακές εξαρτήσεις».

Επισημαίνει πως οι εμπλεκόμενοι με τον νέο εγχείρημα ότι είχαν να προσφέρουν στην τοπική ανάπτυξη οι εμπλεκόμενοι με το νέο εγχείρημα, το έχουν πράξει και με ειρωνικό τρόπο καταλήγει: «πράγμα που μπορεί κανείς να αντιληφθεί από την εικόνα που έχει σήμερα η Ξάνθη». Σ’ ότι αφορά το Leader: « Κρίνουμε ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και εκφράζουμε συγκρατημένες επιφυλάξεις για την ορθότητα της τελικής λύσης που επιλέχθηκε. Όχι επειδή θεωρούμε ότι κατέχουμε τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται, αλλά γιατί δεν υπήρξε η αναγκαία διαβούλευση, δημόσιων και ιδιωτικών φορέων γι’ αυτήν την υπόθεση. Αλλά και επειδή συγκεκριμένοι παράγοντες συνεχίζουν να εξυπηρετούν συγκεκριμένες νοοτροπίες, που έχουν δοκιμαστεί και αποτύχει στην περιοχή. Διότι όπως ομολογήθηκε και κατά τις συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, το Leader αποτελεί στην ουσία έναν «μηχανισμό για τον οποίο είναι εξαιρετικά ουσιώδης η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας που να αποδεικνύεται με στόχευση και συγκεκριμένες δράσεις ενημέρωσης και διαβούλευσης».

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει: «Ελπίζουμε ότι όλες αυτές οι ενέργειες, τελούν υπό την εποπτεία της Περιφέρειας ΑΜΘ η οποία μέχρι σήμερα φαίνεται να χειρίζεται θεσμικά ορθά και αποτελεσματικά τις υποθέσεις της περιοχής και έχει τον πλέον επιτελικό χαρακτήρα για το σχεδιασμό. Όπως επίσης και των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών που θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν περισσότερο. Για να μην επαναληφθεί η ψηφοθηρική και μεροληπτική χρησιμοποίηση του προγράμματος, χωρίς να υφίσταται δυνατότητα ελέγχου της ισότιμης αξιοποίησής του από όλους τους ενδιαφερόμενους επαγγελματοβιοτέχνες που μαζί με τους εργαζόμενους εργατοϋπαλλήλους θα πρέπει αξιοκρατικά να έχουν το ουσιαστικό όφελος».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…