Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Με λαϊκό ‘’χρώμα’’ οι Γιορτές Παλιάς Πόλης φέτος

Με λαϊκό ‘’χρώμα’’ οι Γιορτές Παλιάς Πόλης φέτος

0
akis panou

Ανακοινώθηκαν οι καλλιτέχνες για τις κεντρικές συναυλίες: Άγγελος και Στέλιος Διονυσίου, Δάντης, Ζωιδάκης, Γ. Μαργαρίτης και Ραλλία Χρηστίδου, 48 Ώρες και ένα 3ωρο αφιέρωμα στον Άκη Πάνου

Συζήτηση και αντιρρήσεις για διάφορες συνδιοργανώσεις του Κέντρου Πολιτισμού, που κοστίζουν αρκετά χρήματα κάθε χρόνο

Με κύριο θέμα την συζήτηση γύρω από το πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης συνεδρίασε το μεσημέρι της Πέμπτης, 30 Ιουνίου, το ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού δήμου Ξάνθης στο κτήριο της πλατείας Ματσίνη. Η έγκριση αφορά το κύριο μέρος του προγράμματος, τις κεντρικές δηλαδή συναυλίες την εβδομάδα των Γιορτών, καθώς δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί το τελικό πρόγραμμα με όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις. Η τελική του μορφή αναμένεται τις επόμενες μέρες, ώστε να γίνει η μετάφρασή του σε αγγλικά, τουρκικά και βουλγαρικά και να υπάρξει έγκαιρη προβολή των εκδηλώσεων στις γειτονικές χώρες.

Λαϊκές επιλογές για τις φετινές Γιορτές Παλιάς Πόλης

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού, Πασχάλης Λύρατζης, οι φετινές Γιορτές έχουν ένα λαϊκό ‘’χρώμα’’ ως επί το πλείστον, καθώς οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν ανήκουν στον χώρο του λαϊκού τραγουδιού. Το πρόγραμμα των βραδινών συναυλιών που ξεκινούν το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου έχει ως εξής:

Σάββατο 3/9: Άγγελος και Στέλιος Διονυσίου

Κυριακή 4/9: Νίκος Ζωιδάκης

Δευτέρα 5/9: Hiphop συγκρότημα από το Γκιφχορν

Τρίτη 6/9: Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα

Τετάρτη 7/9: Χρήστος Δάντης

Πέμπτη 8/9: Αφιέρωμα στον Άκη Πάνου

Παρασκευή 9/9: 48 Ores

Σάββατο 10/9: Γιώργος Μαργαρίτης – Ραλλία Χρηστίδου

Σχεδιασμοί για ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Άκη Πάνου

Όπως ανέφερε στην συνεδρίαση ο κ. Λύρατζης, υπήρχε η σκέψη για ένα μεγάλο αφιέρωμα στον συνθέτη Άκη Πάνου, ο οποίος έζησε αρκετά χρόνια στην Ξάνθη, το οποίο θα είχε παράλληλα με τον μουσικό χαρακτήρα και ιστορική παρουσίαση, με συμμετοχή της δημοσιογράφου της ΕΡΤ κας Μαρκουλή, η οποία θα κάλυπτε την εκδήλωση. Τελικά, τα στενά χρονικά περιθώρια δεν επέτρεψαν την οργάνωση ενός τόσο μεγάλου αφιερώματος, το οποίο απαιτούσε και την άδεια της οικογένειας του συνθέτη. Στην σκηνή θα ανέβουν όμως την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου πέντε τραγουδιστές και δέκα μουσικοί από Θεσσαλονίκη και Ξάνθη, παρουσιάζοντας ένα προσεγμένο μουσικό πρόγραμμα με αγαπημένες συνθέσεις του Άκη Πάνου. Η μόνη ένσταση για το πρόγραμμα ανήκε στον κ. Τσέπελη, ο οποίος αναφέρθηκε στις συναυλίες της Πέμπτης και της Παρασκευής, θεωρώντας καλύτερο το αφιέρωμα να γίνει την Παρασκευή, όταν και βρίσκονται στην πόλη μας πολλοί ξένοι επισκέπτες. Ο κ. Λύρατζης επέμεινε ότι οι καθημερινές είναι αυτές που θέλουν κίνητρο και ενίσχυση, καθώς Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή έτσι κι αλλιώς η πόλη γεμίζει με κόσμο.

Συνδιοργανώσεις και αντιρρήσεις για τα χρήματα που δίνονται

Ένα από τα θέματα ημερήσιας διάταξης ήταν η συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Όμιλο Λυκοδρομίου «Άγιος Παντελεήμων» Ξάνθης της «Γιορτής Μελιού» στο πλαίσιο των Γιορτών Παλιάς Πόλης. Ο Σύλλογος ζήτησε να στηθεί από το Κέντρο εξέδρα απέναντι από το γήπεδο του ΑΟΞ, να δοθούν κάποια φελιζόλ που περισσεύουν από το Καρναβάλι για διακόσμηση και να τυπωθούν αφίσες. Το Κέντρο ενέκρινε μόνο την ένταξη της Γιορτής Μελιού στο πλαίσιο των ΓΠΠ και στον χώρο όπου λειτουργεί κάθε χρόνο η εμπορική έκθεση, μέρος της οποίας μπορούν να είναι και οι παραγωγοί μελιού. Ο κ. Δημήτρης Μπένης, μάλιστα, τόνισε ότι δεν πρέπει να δημιουργηθεί προηγούμενο, γιατί είναι πιθανό τα επόμενα χρόνια να εμφανίζονται σύλλογοι με διάφορα προϊόντα και να ζητούν και αυτοί τα ίδια, υποβαθμίζοντας και την προσπάθεια που γίνεται με την εμπορική έκθεση. Ενστάσεις υπήρξαν από τον κ. Αχμέτ Καρρά και για την συνδιοργάνωση των Δημητρίων στο Δαφνώνα, με το Κέντρο να χορηγεί 9.300 ευρώ για το μουσικό σχήμα που θα επιλεγεί από τους διοργανωτές, με τον κ. Καρρά να ψηφίζει «λευκό» για το πρόγραμμα των Γιορτών Παλιάς Πόλης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…