Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Επιδρομές Βουλγάρων στα μανιτάρια της Ροδόπης

Επιδρομές Βουλγάρων στα μανιτάρια της Ροδόπης

0
foreas-siskepsi

Ομάδες κάνουν επιχειρήσεις – «σκούπα» και τα πουλάνε στην «μαύρη». Λαθραία αλιεία στην κοίτη του Νέστου. Λαθροθηρία στο παρθένο δάσος του Φρακτού

Τους έπιασαν οι κάμερες που τοποθέτησε ο Φορέας Δαιχείρισης Οροσειράς Ροδόπης. Συστάθηκε Ομάδα Εργασίας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να καθορίσει το νομοθετικό πλαίσιο για την διαχείριση των μανιταριών

Οργιάζει η φύση στην Ροδόπη, οργιάζει όμως και η λαθροθηρία στα δάση και στο παρθένο δάσος του Φρακτού, η λαθραλιεία στο Νέστο και στα ρέματα και λαθραία συλλογή μανιταριών όπου αποψιλώνονται ολόκληρες εκτάσεις και πωλούνται «μαύρα»! Στις παράνομες αυτές πράξεις συνήθως προβαίνουν οι γείτονές μας οι Βούλγαροι οι οποίοι κατεβαίνουν κατά ομάδες – σύμφωνα με καταγγελίες και οπτικό υλικό που έχει στη διάθεσή του ο Φ. Δ.Ο.Ρ. – από αφύλακτα περάσματα και συστηματικά κάνουν λαθρεμπόριο με τα ψάρια του Νέστου και τα μανιτάρια στα βουνά της Ξάνθης και της Δράμας όπως επίσης και λαθροθηρία.

Οργιάζει το λαθρεμπόριο μανιταριών και ψαριών της περιοχής μας από τους Βουλγάρους

Πριν 15 μέρες στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Εξοχής Δράμας πιάστηκαν τρεις 3 Βούλγαροι μεταφέροντας με το αυτοκίνητό του 61 κιλά μανιτάρια προστατευόμενης ποικιλίας τα οποία, όπως προέκυψε, είχαν περισυλλέξει από δασική περιοχή του Κάτω Νευροκοπίου. Το κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης, το Δασαρχείο καθώς και οι Μανιταρόφιλοι της περιφέρειας ΑΜΘ κι αυτός είναι ο λόγος που πραγματοποιήθηκε αρχές του μήνα σύσκεψη στο Μεσοχώρι Παρανεστίου με θέμα την άσκηση της αλιείας και τη συλλογή μανιταριών στα όρια του Εθνικού Πάρκου Οροσειράς Ροδόπης. Σκοπός αυτής της συνάντησης ήταν ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και φορέων για την αποτελεσματική φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής. Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, των Δασικών Υπηρεσιών Δράμας και Ξάνθης, του Τμήματος Αλιείας Ξάνθης, της Θηροφυλακής, του ΚΠΕ Παρανεστίου, της Εναλλακτικής Κοινότητας “Πελίτι” και του Συλλόγου Μανιταρόφιλων ΑΜ-Θ.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η παράνομη αλιεία και η παράνομη συλλογή μανιταριών είναι μεγάλα προβλήματα για τη βιοποικιλότητα του ΕΠΟΡ και ότι απαιτείται επαγρύπνηση και καλύτερος συντονισμός για την αποτελεσματική φύλαξη της προστατευόμενης περιοχής. Επιπλέον δεσμεύτηκαν για την αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάληψη δράσεων ενημέρωσης του κοινού, όπως δημιουργία δίγλωσσου ενημερωτικού έντυπου και τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων.

Λαθροθηρία στο παρθένο δάσος του Φρακτού και παράνομη συλλογή μανιταριών: Τους έπιασαν οι κάμερες που τοποθέτησε ο Φορέας

Όπως αναφέρει η κα Παναγιώτα Πορτάλιου Προϊσταμένη του Φορέα Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης έχει καταγραφεί το φαινόμενο της συλλογής μανιταριών σε κάμερες που έχουν τοποθετηθεί στον ορεινό όγκο από τον Φορέα όπως επίσης και η λαθροθηρία μέσα στο προστατευμένο παρθένο δάσος του Φρακτού όπου είναι προστατευμένη περιοχή και απαγορεύεται το κυνήγι. Έχουν επίσης «πιαστεί στα πράσα» κάποιες ομάδες από τους επόπτες του Φορέα οι οποίοι και έχουν καταγγείλει το γεγονός στο οικείο Δασαρχείο και στην Αστυνομία καθώς δεν έχουν ανακριτική αρμοδιότητα. Να σημειώσουμε ότι ο Φορέας έχει τοποθετήσει 28 θερμικές κάμερες σε 37 διαφορετικούς σταθμούς και σε έρευνα που έγινε από τον Φεβρουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2015 κατέγραψε 1947 φωτογραφίες από τις οποίες μόνο οι 180 αφορούν δραστηριότητα άγριων ζώων. Όλες οι υπόλοιπες αφορούν «δράσεις» λαθροκυνηγών από την Βουλγαρία οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί από τα ραβδωτά όπλα και τις διόπτρες που έχουν ενώ παρατηρήθηκε και μια κινητικότητα από έλληνες στις αρχές του 2016. Για τις παράνομες αυτές ενέργειες έχει ειδοποιηθεί το Δασαρχείο και έχουν υποβληθεί μηνύσεις.

Λαθραλιεία στην κοίτη του Νέστου και στα ρέματα του Εθνικού Πάρκου

Εκτός από την λαθροθηρία ο Φορέας έχει να αντιμετωπίσει και την λαθροαλιεία που επίσης παρατηρείται ως φαινόμενο και πάλι από τους γείτονες μας τους Βουλγάρους που ψαρεύουν πέστροφες και άλλα είδη ποταμίσιων ψαριών στην προστατευόμενη ζώνη Γ4 του Νέστου που εκτείνεται από την κοίτη του ποταμού έως το επικείμενο για κατασκευή φράγμα του Τεμένους. Η κα Πορτάλιου αναφέρει πως ο Φορέας δέχεται καταγγελίες από πολίτες αλλά και έχουν εντοπιστεί ομάδες από τους επόπτες του Φορέα και στα ρέματα του Εθνικού Πάρκου όπου επίσης είναι παράνομο. Να σημειώσουμε ότι το Πάρκο περιλαμβάνει τον ορεινό όγκο που εκτείνεται για την Ξάνθη από τα Μελίβοια και το Δημάριο, το Καρυόφυτο, την Καλιθέα κατά μήκος του Νέστου, Σταυρούπολη και Παρανέστι και όλο τον ορεινό όγκο της Δράμας.

Οι Μανιταρόφιλοι καταγγέλλουν: «Οι Βούλγαροι μας κλέβουν τα μανιτάρια μας…»

iakovidis manitariaΕιδικότερα σ’ ότι αφορά τη παράνομη συλλογή μανιταριών ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων ΑΜΘ κ. Νίκος Ιακωβίδης κάνει λόγο για συστηματική αποψίλωση των βουνών μας από προστατευόμενα είδη μανιταριών από ομάδες Βουλγάρων που «κλέβουν» τους δικούς μας καρπούς χωρίς να αποδίδουν φόρο και τονίζει την ανάγκη να ενταθούν τα μέτρα αστυνόμευσης και δημιουργηθεί ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται κάτι που δεν υπάρχει και επαφίεται στον κάθε Δασάρχη να αποφασίζει κατά το δοκούν. Επίσης τόσο η κα Πορτάλιου όσο και ο κ. Ιακωβίδης θέτουν θέμα κινδύνου της δημόσιας υγείας δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στο τι είδους μανιτάρια συλλέγονται και πωλούνται. Απ’ την πλευρά του ο Δασάρχης Ξάνθης κ. Χρήστος Μήλιος αναφέρει πως το Δασαρχείο είναι σε εγρήγορση και πως προβαίνει σε επιβολή προστίμων και κάνει κατάσχεση των μανιταριών και πως σύμφωνα με την ισχύουσα διάταξη επιτρέπεται η συλλογή άγριων μανιταριών μόνο για προσωπική χρήση και όχι σε μεγάλες ποσότητες.

Συστάθηκε Ομάδα Εργασίας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να καθορίσει το νομοθετικό πλαίσιο για την διαχείριση των μανιταριών – Δημοσιεύτηκε την Τρίτη 6/7 το ΦΕΚ

Η έλλειψη συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου φαίνεται πως απασχόλησε το υπουργείο Περιβάλλοντος και έτσι μόλις την Τρίτη 6 Ιουλίου αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ ΦΕΚ με αριθμό ΑΔΑ: 60ΡΟ4653Π8-Γ2Ρ με θέμα: «Σύσταση Ομάδας Εργασίας με αντικείμενο τον καθορισμό νομοθετικού πλαισίου για τη διαχείριση και πιστοποίηση των Αυτοφυών Εδώδιμων Μανιταριών της Ελλάδας ». Στην ομάδα εργασίας μεταξύ άλλων συμμετέχει και ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδίας Μανιταρόφιλων κ. Γ. Κωνσταντινίδης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …