Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Από την επόμενη χρονιά αναμένονται αλλαγές στο κυνήγι

Από την επόμενη χρονιά αναμένονται αλλαγές στο κυνήγι

0
kinigos-oplo

Επιφυλακτικοί οι κυνηγοί της Ξάνθης για τον τρόπο εφαρμογής του πορίσματος της δημόσιας διαβούλευσης

Λ. Σερραίος: «Ο υπουργός κ. Τσιρώνης μιλά για ανέφικτες αλλαγές με αρκετή δόση ιδεοληψίας»

Εξαιρετικά ανήσυχοι και επιφυλακτικοί ήταν οι κυνηγοί της ΑΜ-Θ όλο το προηγούμενο διάστημα, λόγω της πρωτοβουλίας του υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για την έναρξη εθνικού διαλόγου αναφορικά με το κυνήγι. Ο διάλογος ξεκίνησε από τον Απρίλιο, με τον υπουργό να έχει συνομιλήσει με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς: τις επτά Κυνηγετικές Ομοσπονδίες της χώρας, πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, φιλοζωικές, οικολόγους, πολιτικά κόμματα, ακόμη και εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας. Στις 20 Απριλίου, οι έντεκα αναγνωρισμένοι κυνηγετικοί σύλλογοι της Θράκης συναντήθηκαν με μέλη της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταφέροντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, παρότι πέρυσι είχαν αναγκάσει τον υπουργό να ‘’κάνει πίσω’’ μετά τις πιέσεις που άσκησαν. Πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το θέμα του κυνηγιού και οι κυνηγοί βρίσκονται… «με το χέρι στην σκανδάλη», αναμένοντας να δουν πώς θα εφαρμοστούν στην πράξη τα πορίσματα του εθνικού διαλόγου.

Αρχή για εκσυγχρονισμό του κυνηγιού βλέπει ο υπουργός Γ. Τσιρώνης

«Έγινε η αρχή για να εκσυγχρονιστεί το κυνήγι στην χώρα μας, δεδομένου ότι πρόκειται για μια νόμιμη δραστηριότητα που αφήνει οικονομικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, συχνά όμως παρατηρούνται επίσης εκτεταμένες παρανομίες κατά την άσκησή της», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Τσιρώνης, κατά την παρουσίαση του πορίσματος της Αξιολόγησης των Απόψεων του Εθνικού Διαλόγου για το Κυνήγι. Ο κ. Τσιρώνης ανέφερε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η προστασία του κυνηγιού, της φύσης και της βιοποικιλότητας. Επίσης, η ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας μέσω της έκδοσης ηλεκτρονικών αδειών θήρας, με την οποία θα διαπιστώνεται η ταυτοπροσωπία και η επάρκεια του ατόμου που την κατέχει, ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου, πρόκειται να θεσμοθετηθεί επιβολή προστίμων, τα οποία θα εισπράττονται άμεσα, με στόχο τη μείωση δικαστικών υποθέσεων, αλλά και τη μείωση εγκληματικότητας. Επιπλέον, ο κ. Τσιρώνης στάθηκε στην ανάγκη καλύτερου ελέγχου στα οικονομικά των συλλόγων, «ώστε να παταχθούν οι λίγες καταγγελίες διασπάθισης του δημοσίου χρήματος», όπως είπε, ενώ εξήγγειλε και την δημιουργία του Ενιαίου Σώματος Φύλαξης της Φύσης.

Σύγχρονος σχεδιασμός με μελέτες και στοιχεία για την Άγρια Πανίδα

Σύμφωνα με το υπουργείο, με βάση τα κύρια σημεία του Πορίσματος για το κυνήγι, σχεδιάζεται να υπάρχουν πλέον σε δημόσια θέα στην ιστοσελίδα του εθνικού διαλόγου όλα τα επιπλέον θέματα που το αφορούν (μελέτες, λίστα με σχετική βιβλιογραφία, οικονομικά στοιχεία κλπ), τα οποία θα εμπλουτίζονται με επιπλέον στοιχεία και θα ενημερώνονται τακτικά. Προχωράει, επίσης, άμεσα η δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για την Διαχείριση της Άγριας Πανίδας (ΕΕΔΑΠ), ως ανεξάρτητου γνωμοδοτικού οργάνου, που θα βοηθάει τις δημόσιες υπηρεσίες με την εξειδικευμένη γνώση των συμμετεχόντων στην λήψη αποφάσεων (π.χ. ρυθμιστικές διατάξεις, παρακολούθηση ειδών, μελέτες για την άγρια πανίδα κλπ). Στο πλαίσιο αυτό συζητούνται με ειδικούς εμπειρογνώμονες κάποιες μικρές, αλλά απαραίτητες, όπως τις χαρακτηρίζει το υπουργείο, αλλαγές στην φετινή ρυθμιστική. Ακόμη, επιταχύνεται η σύνταξη Τοπικών Σχεδίων Δράσης με την ενεργή συνεργασία των εμπλεκομένων δομών (π.χ Δασαρχείου, Λιμενικού, θηροφυλακής, ΔΟΥ κλπ) και τίθενται οι βάσεις για την δημιουργία του ενιαίου Ελληνικού Σώματος Φύλαξης της Φύσης, αναζητώντας παράλληλα τρόπο να εξαιρεθεί η φύλαξη της υπαίθρου από τη σημερινή δέσμευση του 97,5% των πόρων του Πράσινου Ταμείου. Παράλληλα, συστήνεται νομοπαρασκευαστική επιτροπή για θέματα θηρευτικής νομοθεσίας.

Για ανάγκη λήψης μέτρων κάνει λόγο ο υπουργός – Από την επόμενη χρονιά βλέπουν αλλαγές οι κυνηγοί

Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, μέσα από το πόρισμα διαφαίνεται η ανάγκη λήψης μέτρων για την προστασία, τόσο του κυνηγιού, όσο και της φύσης-βιοποικιλότητας, όπως η ηλεκτρονική άδεια για όλους τους κυνηγούς, ο καλύτερος έλεγχος στα οικονομικά, το ενιαίο σώμα φύλαξης της φύσης με διαφορετικές ειδικεύσεις και δημόσιο έλεγχο, καθώς και η σύσταση επιτροπής θήρας, επιφορτισμένης να συντάσσει την ρυθμιστική. Όπως έγινε γνωστό, ο κ. Τσιρώνης είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος μετά την συνέντευξη τύπου, προκειμένου να τους ενημερώσει σχετικά με το πόρισμα που προέκυψε από τον εθνικό διάλογο για το κυνήγι, επισημαίνοντάς τους ότι «όσον αφορά την φετινή ρυθμιστική, αυτή θα λάβει υπόψη της όλα τα τεκμηριωμένα επιστημονικά δεδομένα που διασφαλίζουν την βιοποικιλότητα». Όπως δήλωσε στο «Ε» ο Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μακ.-Θράκης, Λοΐζος Σερραίος, οι όποιες αλλαγές γίνουν αναμένεται να εφαρμοστούν από την επόμενη κυνηγετική περίοδο 2017-2018, καθώς εκτός απροόπτου στις 20 Αυγούστου θα ξεκινήσει κανονικά η θηρευτική περίοδος.

Λ. Σερραίος: «Υπάρχει ανάγκη να κάτσουμε και να συζητήσουμε χωρίς ιδεοληψίες και αναθέματα»

Ο κ. Σερραίος τόνισε ότι οι περισσότερες συζητήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα διέπονται από έντονες ιδεοληψίες και αναθεματισμούς εκ προοιμίου, χωρίζοντας τους ενδιαφερόμενους σε οικολόγους, ζωόφιλους, ‘’δολοφόνους’’ κ.ά. «Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι όλοι μας αγαπάμε και νοιαζόμαστε για το περιβάλλον, έστω και αν ο σκοπός και τα κίνητρά μας είναι διαφορετικά. Οι κυνηγοί γνωρίζουν πολύ καλά την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος και της πανίδας, αφού αυτό είναι και το αντικείμενο της ενασχόλησής μας, που θα εκλείψει αν δεν το σεβόμαστε». Ο ίδιος δηλώνει επιφυλακτικός σχετικά με τον τρόπο που θα εφαρμοστούν τα πορίσματα του διαλόγου, καθώς απαιτούνται χρονοβόρες μελέτες για την ακριβή καταγραφή της πανίδας και λόγω του ότι πολλές από τις δηλώσεις του υπουργού αφορούν ζητήματα που είναι ανέφικτο να εφαρμοστούν στην παρούσα φάση.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…