Σχόλια 02/06/16

0
Η κυβέρνηση κατάφερε μ’ ένα νόμο σε μια μέρα να ξεπλύνει όλο το μαύρο χρήμα της μεταπολίτευσης. Η απόσυρση είναι στάχτη για το πόπολο…


Κοινωφελής και στους άλλους δήμους εντός του 2016
Τη διαβεβαίωση της αν. υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου ότι το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας που έδωσε προβάδισμα στην πιλοτική του εφαρμογή σε αδύναμους δήμους με υψηλά ποσοστά ανεργίας θα επεκταθεί και στους υπόλοιπους δήμους εντός του 2016 έλαβε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Βαγγέλης Λαμπάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψη της υπουργού στην Ξάνθη.
Και φυσικά οι δήμοι αναμένουν πώς και πώς την επέκταση του προγράμματος, ο δε κ. Λαμπάκης ανέλαβε να ενημερώσει τους άλλους 21 δημάρχους της ΑΜΘ για τη δέσμευση, αλλά και την ανάγκη συνδρομής τους στη δρομολόγηση της υλοποίησης.
Ε.Δ.

Τα δεξιά χέρια του δημάρχου…
Παντός καιρού και για δύσκολες αποστολές αναδεικνύεται ο Αλέκος Κυριακίδης και απόδειξη ότι και ο πρώην και ο νυν δήμαρχος του ανέθεσαν ο μεν κ. Στυλιανίδης να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά στην ΕΑΠΑΞ (έως και που πήραν φωτιά τα μπατζάκια του!) ο δε νυν κ. Δημαρχόπουλος του εμπιστεύτηκε αρχικά την δημοτική αστυνομία – ένα δύσκολο πόστο με δεδομένο το πρόβλημα με τα τραπεζοκαθίσματα στην Παλιά Πόλη και μετά την κατάργησή της τώρα τον τοποθετεί αντιδήμαρχο Πρασίνου, Αγροτικών και Δασών αλλά και Κοιμητηρίων, επίσης μια δύσκολη εποπτεία με δεδομένα τα προβλήματα που κάθε φορά παρουσιάζονται αλλά και την παραβατικότητα που παρατηρείται στην περιοχή.
Εμείς να του ευχηθούμε καλή επιτυχία όπως βέβαια και τον κ. Κυριάκο Παπαδόπουλο που αναβαθμίζεται σε αντ’ αυτού και Οικονομικών και Διοικητικών. Φαίνεται πως ο Κυριακίδης και Παπαδόπουλος είναι τα… δεξιά χέρια του δημάρχου.
Μ.Ξ.


Ο παραλογισμός της ημέρας
Ίσως θα έπρεπε η εφημερίδα να καθιερώσει στη στήλη των σχολίων καθημερινά, όπως έκανε με το ερωτηματολόγιο, τον «παραλογισμό της ημέρας». Κι αυτό για να βοηθηθούν οι αναγνώστες να διατηρήσουν τη λογική τους και την κριτική τους σκέψη. Διότι αυτό που υφιστάμεθα όλο το διάστημα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι μία διαρκής επίθεση στη λογική μας και μία προσπάθεια να καθιερωθεί η παράνοια ως κανονικότητα.
Για παράδειγμα σήμερα, ο παραλογισμός της ημέρας θα μπορούσε να είναι ο κώδικας Τιμής που προωθεί ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης στα σχολεία, τον οποίο θα πρέπει να υπογράφουν οι γονείς με την εγγραφή του παιδιού τους στο σχολείο. Στον κώδικα αυτό περιλαμβάνεται και η παρότρυνση στους γονείς να πάψουν να θεωρούν και βεβαίως να προσφωνούν αναλόγως τα παιδιά τους ως “πριγκίπισσες” ή “βασιλόπουλα”!
Ναι, σωστά ακούσατε! Μετά από μήνες «επιστημονικών» ερευνών ο υπουργός κατέληξε ότι τα προβλήματα των ελληνικών σχολείων ξεκινούν από το πως προσφωνούν τα παιδιά οι γονείς τους!
Τέρμα λοιπόν «τα πρίγκιπά μου» και «βασίλισσά μου» που δημιουργούν ταξικούς εχθρούς στο σχολείο και στην κυβέρνηση. Σύντροφε Κωστάκη και συναγωνίστρια Ελενίτσα στο εξής θα φωνάζετε τα παιδιά σας στο σπίτι!


Ο ταξικός πόλεμος του ΣΥΡΙΖΑ
Για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση λέει ότι ένα κομμάτι των πολιτών είναι ταξικός εχθρός που πρέπει να εξοντωθεί. Όπως έγραψε σε άρθρο του στην «Αυγή» ο βουλευτής Γιώργος Κυρίτσης: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διεξάγει έναν ακήρυκτο ταξικό πόλεμο υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων και εις βάρος των ευπορότερων. Γι’ αυτό ακριβώς ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, για να μετακυλήσει όσο μπορεί τα βάρη στους μενουμευρωπαίους, και αυτό ακριβώς κάνει».
Οι πλούσιοι δηλαδή παύουν να είναι οι εχθροί. Εχθροί δεν είναι ούτε καν οι εύποροι, αλλά οι «ευπορότεροι». Δηλαδή όσοι Έλληνες είναι πάνω από το όριο φτώχειας. Και ο Κυρίτσης βρήκε τρόπο να τους αναγνωρίζει. Από την ψήφο τους στο δημοψήφισμα. Όσοι ψήφισαν «Ναι» πρέπει να τιμωρηθούν από ένα καθεστώς που αντιλαμβάνεται τον ρόλο του ως ταξικού εκδικητή.
Η κυβέρνηση μοιάζει με κάτι κουραδόμαγκες που όταν φάνε ξύλο στον δρόμο γυρίζουν σπίτι και δέρνουν τη γυναίκα τους. Θέλει να εκδικηθεί τους Έλληνες που ψήφισαν «Ναι» επειδή ταπεινώθηκε από τους Ευρωπαίους μετά το δημοψήφισμα και ψηφίζει τώρα η ίδια «ναι» σε ότι της ζητούν…


Σενάρια για δικαιολογία
Οι τεράστιες ουρές έξω από τα σούπερμαρκετ, οι τρομακτικές ελλείψεις σε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, οι λεηλασίες και η έξαρση του παρεμπορίου, οι συνεχείς διακοπές στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και στην υδροδότηση και η αύξηση της εγκληματικότητας συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό στη χώρα με τα μεγαλύτερα (κατ’ εκτίμηση) αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Κοινωνικών Συγκρούσεων της Βενεζουέλας, από τις αρχές του έτους έως και τον περασμένο Απρίλιο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.000 συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας.
Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός οδεύει προς το 700% ενώ ως το τέλος του έτους η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω κατά 8%. Οι θάνατοι βρεφών στα δημόσια νοσοκομεία είναι 100 φορές συχνότεροι από ό,τι πριν μια τριετία και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη θεραπεία. Και μπροστά σε όλα αυτά τα δεινά, ο Μαδούρο, ο διάδοχος του Τσάβες, δηλώνει ότι ξένες δυνάμεις σχεδιάζουν (!) να εισβάλλουν στη Βενεζουέλα!!
Συνωμοσιολογία και ψέματα για να κρυφθεί η αλήθεια. Μπορεί όμως; Όχι, διότι η πείνα δεν κρύβεται…
Γ.Δ.


Δίκαιο αίτημα, αλλά…
Απόλυτα σωστό το αίτημα του Περιφερειάρχη για κάλυψη όλης της ΑΜΘ με ψηφιακό σήμα. Μόνο που τα ώτα των υπευθύνων δεν ακούν, αλλά κι όταν ακούσουν, αδιαφορούν. Αυτό συμβαίνει και στην περίπτωση του αιτήματος αυτού. Έχει επισημανθεί καιρό τώρα, αλλά ενδείξεις για επίλυση δεν υπάρχουν. Μάλιστα το θέμα έχουν θέσει δημοσίως τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης πολλές φορές αλλά λύση στον ορίζοντα δεν υπάρχει. Γι’ αυτό προφανώς, για να ευαισθητοποιήσει την Πολιτεία, εστάλη επιστολή στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Ας αναμένουμε λοιπόν μήπως υπάρχει λύση αφού το αίτημα υποβλήθηκε στο υψηλότατο επίπεδο.

Γ.Δ.


Διαφωνούν για τους οίκους ανοχής
Σε σύσκεψη που έγινε με πρόσκληση του Γραφείου Ισότητας των Φύλων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με αφορμή την ερώτηση που κατατέθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης από 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις ισχύουσες χωροταξικές προϋποθέσεις για την εγκατάσταση των οίκων ανοχής, εκφράστηκε η αντίθεση των γυναικείων ως επί το πλείστον παριστάμενων οργανώσεων στο αίτημα των 17 βουλευτών προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με την άρση των χωροταξικών προϋποθέσεων για την εγκατάσταση των οίκων ανοχής, με το σκεπτικό ότι «η εκμετάλλευση των εκδιδόμενων ατόμων στους οίκους ανοχής αποτελεί την πιο σκληρή και απάνθρωπη μορφή βίας και στέρησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Αντί να αναζητήσουμε τρόπους για να σταματήσει η εκμετάλλευση των ατόμων αυτών, διολισθαίνουμε, εάν υιοθετηθεί η πρόταση των 17 βουλευτών, σε ακόμη χειρότερες αναχρονιστικές μεθόδους προαγωγής της πορνείας».
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές εστίασαν στην τροπολογία που επέκτεινε τις απαγορεύσεις εγκατάστασης οίκων ανοχής ακόμη και σε ακτίνα 200 μέτρων από ξενοδοχεία 3,4 και 5 αστέρων (αλλά όχι 1 και 2!), σημειώνοντας ότι: «η περαιτέρω επέκταση του πλαισίου που συντελέστηκε με την επίμαχη τροποποίηση μετέτρεψε από εξαιρετικά δύσκολη σε πρακτικά αδύνατη την νόμιμη εγκατάσταση των εκδιδομένων με αμοιβή προσώπων στον δομημένο αστικό ιστό».
Ε.Δ.


Διυλίζοντας τον κώνωπα
Τα κυβερνητικά ατοπήματα και οι αερολογίες διά στόματος στελεχών της δίνουν και παίρνουν καθημερινά. Πλέον δεν προλαβαίνει κανείς να σχολιάσει κάτι και έχει έρθει κάτι άλλο πιο τρανταχτό. Το θέμα με τις ‘’πριγκίπισσες’’ και τα ‘’βασιλόπουλα’’ που αποδόθηκε στον υπουργό Νίκο Φίλη, περιέχεται στο πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για την Παιδεία, της οποίας πρόεδρος είναι ο κ. Λιάκος. Και κάπου εκεί χάθηκε το νόημα και αναλώθηκαν οι περισσότεροι με το αν το είπε, πώς ακριβώς το είπε και ποιος το είπε. Μήπως όμως καταπίνουμε την κάμηλο και διυλίζουμε τον κώνωπα έτσι; Καταπίνουμε ένα ασυνάρτητο κείμενο (το πόρισμα του Εθνικού Διαλόγου), όπου ο καθένας λέει ό,τι θυμάται, δίνοντας την ευκαιρία να επαναφέρουν οι εμπνευστές τους στην τάξη όσους δεν αναπαράγουν επακριβώς τις φράσεις του κειμένου. Είναι να γελά όμως κανείς με ένα κείμενο πρόχειρο που είναι συγχρόνως αυταρχικό. Αυτό το κείμενο δεν μπορεί να απαγορεύσει τίποτε, ούτε να επιβάλλει τίποτε, προτάσεις κάνει προς τον Υπουργό, που αν θελήσει θα τις υιοθετήσει. Και δικαιούται να γελάει κανείς, αλλά συγχρόνως να ανησυχεί για την προχειρότητά του, τις αστείες διατυπώσεις του, την καθεστωτική του νοοτροπία που θέλει να επιβάλει τον ανθρωπισμό με διαγγέλματα από το Υπουργείο. Δεν είναι να παίρνεις στα σοβαρά ένα κείμενο που έγινε στο γόνατο από συρραφές και δεν το παίρνουν σοβαρά ούτε οι ίδιοι. Καθόμαστε και συζητάμε σοβαρά για να τραβήξουμε διαχωριστική γραμμή στο τι είπε και τι δεν είπε μια επιτροπή που θέλει να βάλει παιδιά να υπογράφουν συμβόλαιο τιμής. Μια επιτροπή που θεωρεί κάτι «υποχρεωτικά προαιρετικό», δίνοντας συμβουλές για την ανατροφή των παιδιών με το δάχτυλο υψωμένο.
Χ.Δ.


Η αύξηση έρχεται μόνο στα… λουκέτα
Προχθές ανακοινώθηκε η διακοπή λειτουργίας του ξενοδοχείου Athens Ledra Hotel. 150 εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά. Πρόσφατα είχαμε την πτώχευση της Ηλεκτρονικής Αθηνών, με την οποία έκλεισε ένας κύκλος στο εγχώριο λιανεμπόριο ηλεκτρικών ειδών, οδηγώντας στην ανεργία 400 εργαζόμενους. Αυτές όμως δεν είναι οι μοναδικές εταιρείες που αποφάσισαν να ‘’κατεβάσουν ρολά’’ λόγω της οικονομικής κατάστασης και της αδυναμίας τους να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Αλυσίδες βιβλιοπωλείων, εταιρείες security και κάποιες άλλες μπορεί να ανήκουν στα πιο προβεβλημένα ‘’λουκέτα’’ λόγω γνωστών και εμβληματικών ονομάτων, ο κύκλος όμως των ‘’λουκέτων’’ δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές και δεν φαίνεται ότι θα σταματήσει εδώ. Από την αρχή του χρόνου μέχρι το τέλος Μαΐου ‘’κατέβασαν ρολά’’ 15.435 επιχειρήσεις, όλων των νομικών μορφών σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ. Αριθμός ο οποίος είναι αυξημένος κατά 45,87% σε σχέση με το τι συνέβη το αντίστοιχο διάστημα του 2015, όταν αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο 10.581 εταιρείες. Η κατάσταση είναι ακόμη πιο απογοητευτική, καθώς εκτός από τις διαγραφές εταιρειών στην γενικότερη εικόνα μπαίνουν και οι ιδρύσεις επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης (από το 2012 που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία στο ΓΕΜΗ) το ισοζύγιο μεταξύ συστάσεων επιχειρήσεων και διαγραφών είναι αρνητικό. Οι διαγραφές επιχειρήσεων σε όλη τη χώρα ξεπέρασαν το πρώτο πεντάμηνο του 2016 κατά 2.949 τις συστάσεις εταιρειών, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια (12.486 φέτος, 15.379 το 2015, 18.030 το 2014). Πάντα υπάρχουν και χειρότερα, λοιπόν, για όσους αναρωτιόνταν πόσο χειρότερα μπορούν να γίνουν τα πράγματα.
Χ.Δ.


Το εξαιρετικό Ντοκιμαντέρ της ΤΕΔΚ για τον νομό Ξάνθης
Ένα πολύ καλό εργαλείο έχει στα χέρια του ο δήμος της Ξάνθης και η αντιπεριφέρεια για την προβολή και την ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς και της ταυτότητας της περιοχής μας. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που έκανε η ΤΕΔΚ Ξάνθης, το οποίο και πρόβαλε χθες το βράδυ το κανάλι της Ορεστιάδας. Μια εξαιρετική δουλειά που προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο όλο το τουριστικό πακέτο του νομού μας από τον καταρράκτη στο Λειβαδίτης και τις ομορφιές του ορεινού τμήματος του νομού μας ως τον Νέστο και την Βιστονίδα. Τα Άβδηρα, τον αρχαιολογικό χώρο, το Μουσείο και τον παραδοσιακό οικισμό, το Μεγάλο Δάσος (Κοτζά Ορμάν) στο Δασοχώρι αλλά και την Παλιά Πόλη με αρχοντικά της καθώς και το Παζάρι της Ξάνθης με το ιδιαίτερο πολυπολιτισμικό του χρώμα. Επίσης τα εξαίρετα δειλινά της Βιστονίδας με τα φλαμίγκο, το γραφικό ψαροχώρι Πόρτο Λάγος. Πραγματικά καταπληκτική δουλειά που αν κρίνουμε από το γεγονός ότι δεν είναι ευρέως γνωστή πρέπει το ντοκιμαντέρ αυτό να κρατιέται σε κάποιο συρτάρι ενώ θα μπορούσε να ενταχθεί στο πρόγραμμα προβολή τους νομού μας. Ας φροντίσουν οι αρμόδιοι…
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…