Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα ‘’Παράταση’’ στην κόντρα γιατρών και ΕΟΠΥΥ

‘’Παράταση’’ στην κόντρα γιατρών και ΕΟΠΥΥ

0
eopyy giatroi-web

Δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για το 2016 οι 2.500 συμβεβλημένοι γιατροί που μεταθέτουν την επίσχεση εργασίας για τις 8 Ιουνίου

Υποσχέσεις για οριστική εκκαθάριση των οφειλών από την διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, που επιθυμεί να μπει δυναμικά στην ηλεκτρονική εποχή

Πίστωση χρόνου στον ΕΟΠΥΥ έδωσαν οι συμβεβλημένοι γιατροί, καθώς αποφάσισαν να μεταθέσουν για τις 8 Ιουνίου την επίσχεση που είχαν εξαγγείλει για χθες, έπειτα από την ανακοίνωση του Οργανισμού ότι ξεκίνησε τη διαδικασία ενταλματοποίησης και πληρωμής των παρόχων του. Ο νέος πρόεδρος του Οργανισμού, Σωτήρης Μπερσίμης, ανακοίνωσε πως δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία ανοίγει ο δρόμος της οριστικής εκκαθάρισης των οφειλών. Ειδικότερα για τις υπηρεσίες ιατρικών επισκέψεων, η συγκεκριμένη ενέργεια αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος της εβδομάδας. Διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί απειλούν με επίσχεση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση εξόφλησης των οφειλομένων. Οι περίπου 2.500 γιατροί δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ για το 2016, συμπληρώνοντας, δηλαδή, πέντε μήνες απλήρωτοι από τον Οργανισμό.

Τέλος στις αντοχές των γιατρών του ΕΟΠΥΥ

Η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ) ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι μετακινεί κατά μία εβδομάδα την επίσχεση, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ξεπερνώντας κάθε περιθώριο υπομονής ως προς τις μεγάλες αδικίες που υφίστανται οι ιατροί από αυτές τις πρακτικές, ως ένδειξη καλής θέλησης προς το κοινωνικό σύνολο, το οποίο αντιλαμβάνεται πλήρως την ειλικρινή στάση μας, αποφασίζουμε να μεταθέσουμε την αναγγελθείσα ημερομηνία της επίσχεσης για τις 8 Ιουνίου. Δίνουμε παραπάνω και από το χρονικό περιθώριο που έθεσε στην ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ για την πληρωμή του Ιανουαρίου του 2016. Η ημερομηνία αυτή είναι τελεσίδικη και καθιστούμε υπεύθυνη την ηγεσία του ΕΟΠΥΥ για την τήρηση της». Νωρίτερα, η Ένωση Γιατρών ΕΟΠΥΥ διευκρίνιζε πως: «Οι αντοχές των ιατρών του ΕΟΠΥΥ τελείωσαν απέναντι στις ατέρμονες προσχηματικές υποσχέσεις του Οργανισμού, που καθιστούν αδύνατη την επαγγελματική δραστηριότητα των ιατρών του ΕΟΠΥΥ, η οποία προαπαιτεί τακτικές πληρωμές κάθε μήνα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες», ζητώντας προκαταβολικά την κατανόηση των ασφαλισμένων για την ταλαιπωρία τους.

Φορολογούνται για τα χρήματα που δεν έχουν πάρει

Όπως αναφέρουν οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, η στάση πληρωμής του Οργανισμού το 2015 για τις επισκέψεις του Β’ εξαμήνου χρεώνει τους κλινικούς γιατρούς με ένα επιπρόσθετο φόρο (βάσει της έκδοσης του τιμολογίου παροχής υπηρεσιών) που κυμαίνεται από 1.200 έως 4.200 ευρώ, ανάλογα με τη δήλωση εισοδήματος. Σημειώνουν, μάλιστα, ότι χωρίς να έχουν πληρωθεί ούτε ένα ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2016, έχουν εκδοθεί τιμολόγια, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ήδη φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τις 4.500 ευρώ, για εισόδημα που δεν έχει καν εισπραχθεί. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, έχει ζητήσει την άμεση έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την εκκαθάριση των δαπανών των γιατρών και άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους από το έτος 2011. Υπογράμμιζε, επίσης, ότι για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού προς τους γιατρούς έχει κοινοποιηθεί σειρά εξωδίκων οχλήσεων και όπως τόνιζε: «Παρότι λαμβάνει υποσχέσεις ότι οι γιατροί θα πληρωθούν, η διαδικασία δεν προχωρά».

Δεσμεύσεις για πληρωμές των παρόχων μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης

Παρά τις πρόσφατες δεσμεύσεις του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για την πληρωμή των προμηθευτών και την κάλυψη των χρεών του ΕΟΠΥΥ στα δημόσια νοσοκομεία, υπάρχουν αμφιβολίες στον ιατρικό κόσμο. Ο αρμόδιος υπουργός τόνισε ότι μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα καλυφθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου και θα κλείσει ένας κύκλος ανασφάλειας, αν και ο κύκλος της αξιολόγησης δεν φαίνεται να κλείνει άμεσα.

Νέα ‘’ηλεκτρονική’’ εποχή στον ΕΟΠΥΥ – Τέλος στα χειρόγραφα παραπεμπτικά

Ωστόσο, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ προχωρά στον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών και για τον λόγο αυτό επέστησε την προσοχή σε όσα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν να υποβάλλουν παραπεμπτικά για παρακλινικές εξετάσεις χειρόγραφα. Προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως τα οριζόμενα στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.), η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ενημέρωσε ότι από τον Μάιο του 2016 και μετά δεν θα γίνεται πλέον αποδεκτή η υποβολή δαπάνης χειρόγραφων παραπεμπτικών είτε υποβάλλονται από ιδιώτη πάροχο είτε από δημόσια δομή. Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ στο πλαίσιο της πλήρους καταγραφής και πιστοποίησης των γιατρών που συνταγογραφούν για όλες τις αποζημιούμενες από αυτόν παροχές (φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις, φυσικοθεραπείες, είδη πρόσθετης περίθαλψης) καλεί όσους γιατρούς δεν έχουν ήδη εγγραφεί στο ηλεκτρονικό του μητρώο, να το πράξουν μέχρι και την 30-06-2016. Μετά από αυτή την ημερομηνία συνταγές, παραπεμπτικά και ιατρικές γνωματεύσεις που εκδίδονται από γιατρούς που δεν έχουν πιστοποιηθεί δεν θα αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.

 

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Νέα ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast» για την τήρηση της νομιμότητας στους αιγιαλούς και τις παραλίες

Παρουσιάστηκε από τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Οικονομία   Τη νέα ψηφιακ…