Αρχική ΑΘΛΗΤΙΚΑ Αθλητικά Νέα «Γεύση» από… Μπαρτσελόνα στην Ξάνθη!

«Γεύση» από… Μπαρτσελόνα στην Ξάνθη!

0
la-masia

Στο Αθλ. Κέντρο Πηγαδίων έγινε η πρώτη επαφή και παρουσίαση της «Λα Μασία» στην Ελλάδα

Δύο προπονητικά camp του καταλανικού συλλόγου θα πραγματοποιηθούν στα Πηγάδια στις 04-08 και 11-15 Ιουλίου

«Θα μπορούσα να γίνω ένας νέος… Μέσι, ή να υπάρξω συμπαίκτης του στη Μπαρτσελόνα», είναι το όνειρο εκατομμυρίων νεαρών παιδιών σε όλο τον κόσμο, που κάνουν τα πρώτα τους ποδοσφαιρικά βήματα σε διάφορες ακαδημίες. Βλέποντας εξάλλου τα «μαγικά» που κάνουν με τη μπάλα στο γήπεδο τόσο ο Αργεντινός άσος, όσο και οι συμπαίκτες του στη «Μπάρτσα», ο θαυμασμός είναι αναπόφευκτο συναίσθημα, όχι μόνο για μικρά παιδιά αλλά και για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους.

Για να φτάσει βέβαια κάποιος σε αυτό το υψηλό επίπεδο, ή έστω να πλησιάσει σε αυτό, θα πρέπει να διαθέτει όλα αυτά τα αθλητικά προσόντα, τις δεξιότητες και ένα «πακέτο» ικανοτήτων το οποίο θα μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι στα στάνταρ που ζητούν οι ιθύνοντες της καταλανικής ομάδας για να δεχτούν ένα νέο μέλος στον τεράστιο – από πολλές απόψεις – σύλλογο.

Η πρώτη επαφή της «Λα Μασία» στην Ελλάδα έγινε στην Ξάνθη!

Η διαδρομή των νεαρών παικτών που κάποια στιγμή μπορεί να φτάσουν να παίζουν στη μεγάλη ομάδα της Μπαρτσελόνα, ξεκινάει από τις ακαδημίες του συλλόγου, τη «Λα Μασία» (La Masia), όπως είναι ευρέως γνωστή στο ποδοσφαιρικό κοινό. Η ομάδα της Βαρκελώνης, μέσα από ένα δίκτυο που συνδέεται με εκατοντάδες ακαδημίες σε δεκάδες χώρες του κόσμου, εργάζεται, προπονεί, αναπτύσσει τις ικανότητες και βρίσκει τα επόμενα ταλέντα που – όπως προαναφέραμε – αν καλύπτουν το «πακέτο» των απαιτήσεων, τους δίνεται κάποιες φορές – εφόσον οι συγκυρίες το επιτρέπουν – να δοκιμάσουν τις δυνατότητες τους στα… υψηλότερα ηλικιακά τμήματα και να συνεχίσουν καθ’ αυτό τον τρόπο.

Τα τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα μπορεί να έχουν ένα δίκτυο που εξαπλώνεται σε δεκάδες – ίσως και εκατοντάδες – χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα. Αυτό όμως συνέβαινε μέχρι την περασμένη Τρίτη, καθώς για πρώτη φορά επιχειρείται από συνεργάτες των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα η – κατ’ αρχήν γνωριμία – κι έπειτα η σύσταση ακαδημίας στη χώρα μας.

Μάλιστα η πρώτη επαφή της «Λα Μασία» επί ελληνικού εδάφους έγινε στην Ξάνθη, καθώς από την πόλη μας ξεκίνησε η ενημέρωση για τη λειτουργία ποδοσφαιρικού camp που στοχεύει στην εδραίωση και ανάπτυξη του παραπάνω τρόπου λειτουργίας για νεαρούς Έλληνες παίκτες.

Το διάστημα 04-08 και 11-15 Ιουλίου το προπονητικό camp στην Ξάνθη

Η παρουσίαση του σχεδίου έγινε το απόγευμα της Τρίτης στο «Le Chalet», από τους συνεργάτες των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα (FCBESCOLA/BarcelonaCamps), κ. Φρανκ Φαν Ντερ Πόελ και Κωνσταντίνο Παυλίδη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν προπονητές από ακαδημίες της Ξάνθης και γειτονικών Νομών, τους οποίους οι εκπρόσωποι ενημέρωσαν για το project. Σχετικά με τα προπονητικά camp υπογράμμισαν πως: «Αφορά 5νθήμερα camp στα οποία θα γίνονται καθημερινά δύο προπονήσεις από 1,5 ώρα (πρωί – απόγευμα), συν 2 ώρες θεωρίας και τακτικής. Στην Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί στο Αθλ. Κέντρο της Ξάνθης στα Πηγάδια το διάστημα 04-08 και 11-15 Ιουλίου. Οι εκπαιδευόμενοι θα χωρίζονται σε γκρουπ και θα προπονούνται ανάλογα τη θέση (οι τερματοφύλακες ξεχωριστά) ενώ στο τέλος θα γίνονται φιλικά παιχνίδια. Τα camp απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 18 ετών, αγόρια και κορίτσια. Η τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο είναι 270 Ευρώ, στην οποία περιλαμβάνονται οι προπονήσεις με τους καταξιωμένους Έλληνες και Ισπανούς προπονητές, ενώ θα δίνεται σε κάθε παιδί δώρο μία επίσημη αυθεντική στολή της Μπαρτσελόνα και στο τέλος δίπλωμα/πιστοποίηση συμμετοχής στο camp. Όσον αφορά το επόμενο έτος, το καλοκαίρι του 2017 θα λειτουργήσει μία ακαδημία συνεργαζόμενη με τη ¨Λα Μασία¨, η οποία θα ιδρυθεί σε πόλη της Β. Ελλάδας, χωρίς να είναι εφικτό αυτή τη στιγμή να γνωστοποιηθεί που ακριβώς για διάφορους λόγους».

«Οι παίκτες έρχονται για να μάθουν και να απολαύσουν την εμπειρία υπό το βλέμμα προπονητών της Μπαρτσελόνα»

Σχετικά με την εκδήλωση, οι εκπρόσωποι των «BarcelonaCamps» κ.κ. Φαν Ντερ Πόελ και Παυλίδη σε αποκλειστικές δηλώσεις τους στο «Ε» τόνισαν:

Φαν Ντερ Πόελ: «Έχουμε αναλάβει την προώθηση του σχεδίου (project) των «FCBARCELONACAMPS» στην Ελλάδα. Αυτό είναι το πρώτο βήμα, με το δεύτερο να είναι προγραμματισμένο για το 2017, όταν θα δημιουργηθεί η πρώτη ακαδημία της Μπαρτσελόνα στην Ελλάδα. Σε πρώτο στάδιο ενημερώνουμε το κοινό, τις κατά τόπους ακαδημίες και τους γονείς νεαρών παικτών σχετικά με το πλάνο. Έπειτα θα ακολουθήσουν τα προπονητικά camp που θα γίνουν αυτό το καλοκαίρι σε πέντε πόλεις στην Ελλάδα, με πρώτη την Ξάνθη και θα ακολουθήσουν Αθήνα, Πάτρα, Βόλος, Θεσσαλονίκη. Αυτή τη στιγμή η Μπαρτσελόνα λειτουργεί 150 περίπου αντίστοιχα camp σε διάφορες χώρες, ο αριθμός αλλάζει ανάλογα τις απαιτήσεις και το που εστιάζει το project. Τόσο οι νεαροί ποδοσφαιριστές που έρχονται για να δουλέψουν μαζί μας, όσο και οι γονείς και οι υπεύθυνοι των ακαδημιών όπου αγωνίζονται είναι απόλυτα ικανοποιημένοι από τον τρόπο δουλειάς μας και τη μεταξύ μας συνεργασία. Οι παίκτες έρχονται για να μάθουν, να παίξουν και να απολαύσουν την εμπειρία και είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μένουν ικανοποιημένες στο τέλος όλες οι πλευρές».

Συνεχίζοντας ο κ. Ντερ Πόελ σημείωσε: «Αρχικά θα προπονηθούν με Έλληνες προπονητές που θα επιλεγούν πολύ προσεκτικά από τη Μπαρτσελόνα και θα πρέπει να πληρούν κάποια κριτήρια, όπως και πτυχίο προπονητή UEFA A, ενώ κατά τη διάρκεια των camps θα έρθουν εδώ προπονητές των ακαδημιών της Μπαρτσελόνα από την Ισπανία».

Για τις ικανότητες που θα πρέπει να έχει ένας παίκτης ώστε να κάνει «κλικ» στους ιθύνοντες του καταλανικού συλλόγου: «Οι ικανότητες εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Από την πρώτη ημέρα γίνεται αξιολόγηση των ικανοτήτων από τους προπονητές μας και επικεντρώνονται στους τομείς που υπερτερούν, ώστε να τους αναπτύξουν ακόμη περισσότερο, αλλά και εκεί όπου υστερούν ώστε να βελτιωθούν.

Περισσότερο ¨ποντάρουμε¨ στο συνδυασμό της δυναμικότητας στο παιχνίδι που είναι χαρακτηριστικό των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και της τεχνικής που είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά των παικτών της Μπαρτσελόνα».

Για το επίπεδο του ελληνικού ποδοσφαίρου ο ίδιος πρόσθεσε: «Το επίπεδο είναι πολύ καλό σε πολλές ακαδημίες που έχω συνεργαστεί στο παρελθόν και έχω δει φανταστικούς παίκτες στις μικρές ηλικίες με λαμπρό μέλλον, στους οποίους με τη δική μας συνεισφορά ίσως τους ανοίξουμε τους ορίζοντες στον τρόπο παιχνιδιού τους».

Όσον αφορά τον παίκτη που θαυμάζουν οι περισσότεροι εκπαιδευόμενοι νεαροί της Μπαρτσελόνα ανά την υφήλιο: «Σίγουρα όλοι θαυμάζουν τον Μέσι και μιλούν γι’ αυτόν, όπως και για τα άλλα αστέρια της Μπαρτσελόνα όπως οι Νέιμαρ, Σουάρες και Ινιέστα».

Οι πέντε «πυλώνες» της Μπαρτσελόνα για την επιτυχία

Από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνος Παυλίδης τόνισε: «Ένας βασικός στόχος της Μπαρτσελόνα, εκτός από το να προπονεί σωστά ποδοσφαιριστές, είναι να διαμορφώνει την προσωπικότητα ενός παίκτη και να του παρέχει όλα τα εφόδια που χρειάζονται και έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Οι ακαδημίες της Μπαρτσελόνα, πέρα από τις ποδοσφαιρικές ικανότητες δίνουν πολύ μεγάλη βάση στη σχολική εκπαίδευση των παιδιών. Έχουν πέντε «πυλώνες» που είναι ο σεβασμός, η ομαδική εργασία, η ταπεινότητα, ο μόχθος και ο στόχος για να φτάσουν εκεί που θέλουν. Αυτά είναι τα βασικά στοιχεία της ομάδας που την έχουν οδηγήσει στην κορυφή. Έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχουν πάρα πολλά ταλέντα κυρίως στις ηλικίες 8 έως 12 ετών που θεωρούμε ότι αν καθοδηγηθούν με τη μέθοδο της Μπαρτσελόνα έχουν πολλές πιθανότητες να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές.

Όπως θα γνωρίζετε υπάρχουν πολλές επιτυχίες ελληνικών ακαδημιών όταν αγωνίζονται σε διεθνή τουρνουά στο εξωτερικό, αλλά αργότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες, όταν οι παίκτες γίνονται 16, 17 ετών πολλές φορές «χάνονται» και ακολουθούν πτωτική πορεία. Νομίζω ότι με αυτή τη μέθοδο, τη φιλοσοφία και το σύστημα που δουλεύει η Μπαρτσελόνα μπορούν να αξιοποιηθούν πάρα πολλά παιδιά. Ασφαλώς και δεν είναι δεδομένο ότι θα μπορέσουν να παίξουν στη Μπαρτσελόνα, όμως θα μπορέσουν να προπονηθούν όπως συμβαίνει με τους νεαρούς παίκτες της «Λα Μασία», να αναπτύξουν τις δεξιότητες και να αποκτήσουν ποδοσφαιρικές και όχι μόνο γνώσεις που ενδεχομένως να τους βοηθήσουν να συνεχίσουν επαγγελματικά με το ποδόσφαιρο, αγωνιζόμενοι σε κάποια ομάδα της Ελλάδας ή και του εξωτερικού. Οι εγκαταστάσεις του Αθλ. Κέντρου της Ξάνθης δεν έχουν να ζηλέψουν σε τίποτα με προπονητικά κέντρα που συναντούμε σε χώρες του εξωτερικού και γι’ αυτό το λόγο εξάλλου επιλέξαμε αυτό το μέρος ως ένα από τα πέντε που θα επισκεφθούμε συνολικά σε όλη την Ελλάδα».

* Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το τηλ. 6937849231 ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα fcbarcelonacamps.gr.

Δημήτρης Καλτέκης

dkaltekis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αθλητικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λεύκιππος: Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε στη Θεσσαλονίκη απέναντι στη ΧΑΝΘ

Αποκλείστηκε από τον  μεγάλο τελικό αλλά τερμάτισε 3ος στον 3ο Όμιλο της National League 1…