Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Όταν η γαστρονομία της παράδοσης γίνεται …γκουρμέ

Όταν η γαστρονομία της παράδοσης γίνεται …γκουρμέ

0
athanasiou xrysoskoufos

Ο σπουδαστής των ΙΕΚ Ξάνθης Α. Αθανασίου βραβευμένος με το βραβείο «Χρυσός Σκούφος» μιλά στο «Ε» για την αγάπη του στην μαγειρική

‘Η μαγειρική είναι απλή… Λίγο αλατάκι, λίγο πιπεράκι και πολύ … αγάπη και μεράκι». Μυήθηκε στην τέχνη της κουζίνας από την Σαρακατσάνα γιαγιά του

Σκηνές από την «Πολίτικη Κουζίνα», μια ταινία με διεθνή αναγνώριση, ανακάλεσε στην μνήμη μας ο σπουδαστής β’ εξαμήνου του ΙΕΚ ΟΑΕΔ Ξάνθης Αθανάσιος Αθανασίου μιλώντας στο «Ε» για την μεγάλη του αγάπη , την μαγειρική, μετά την βράβευσή του με τον βραβείο «Χρυσός Σκούφος» στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Μαγειρικής Επαγγελματικής Κατάρτισης με τίτλο: «Φαντασία Γεύσεων με Σερραϊκό Άρωμα». Μόνο που δεν ήταν ο παππούς του αυτός που τον μύησε στην μαγερική σε κάποιο πατάρι στην Πόλης παίζοντας με ζάχαρη και κανέλα – όπως στην ταινία – αλλά η γιαγιά του η Γιαννιώτισσα που έψηνε στην αυλή το ψωμί, το φαϊ και τις ξακουστές βλάχικες πίτες, την αλευρόπιττα, την λαχανόπιτα, την πλατσαριά στην γάστρα όπως συνήθιζαν οι Σαρακατσάνοι…

Η μαγειρική είναι απλή… Λίγο αλατάκι, λίγο πιπεράκι και πολύ … αγάπη και μεράκι

«Μ’ άρεσε από μικρός να μαγειρεύω από τότε που έβλεπα την γιαγιά μου στην αυλή και μύριζα το ψωμί στην γάστρα και μετά στην Γερμανία που μ’ άφηνε η μάνα μου να την βοηθώ ή να τελειώνω κάποιο φαγητό ενώ εκείνη δούλευε…», λέει ο Θανάσης που στα 42 του τώρα παντρεμένος και με 2 παιδιά αποφάσισε να ακολουθήσει το όνειρό του κι ενώ έχει άλλο επάγγελμα για βιοπορισμό, να εγγραφεί και να σπουδάζει στο ΙΕΚ Ξάνθης στο τμήμα μαγειρικής. Λάτρης όπως μας λέει της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας μας αποκαλύπτει το μυστικό της γεύσης: «Η μαγειρική είναι απλή, αλατάκι, πιπεράκι, ελαιόλαδο, δεν χρειάζονται πολλά. Χρειάζεται όμως πολύ αγάπη και μεράκι. Σίγουρα θεωρώ πως η μεσογειακή κουζίνα είναι ότι καλύτερο…». Του αρέσουν πολύ τα …μακαρόνια αλλά και τα Θρακιώτικα πιάτα όπως τα σουτζουκάκια, το γιαουρτλού, το κεμπάπ, το ντονέρ ενώ βρίσκει πολύ ενδιαφέρουσα επίσης και την πολίτικη κουζίνα.

Κέρδισε «Χρυσό σκούφο» με ένα πιάτο παραδοσιακό με γκουρμέ στοιχεία

Το δικό του πιάτο που βραβεύτηκε ήταν ένας συγκερασμός της παράδοσης με γκουρμέ απόδοση. Μια σούπα βελουτέ νηστίσιμη και χωρίς λάδι, με χορταρικά, σέλινο, πιπεριές, πατάτες και κριθαράκι και σερβιρισμένη μέσα σε κολοκύθα μασαρισμένη ( κολοκύθα βρώσιμη), γαρνιρισμένη με μια σάλτσα πιπεριά και ένα μίγμα με νερό και βασιλικό. Το πιάτο του είχε να διαγωνιστεί τα παραδοσιακά πιροσκί και κερκέλια (παραδοσιακά ποντιακά πασχαλινά γλυκά). Βασικός κριτής του διαγωνισμού που διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Σερρών και του ΙΕΚ Δημοσίου Σερρών ήταν ο επί 40ετία προσωπικός μάγειρας της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Σκούρας. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν 147 σπουδαστές που διαγωνίστηκαν σε 12 κατηγορίες. Μετά την σημαντική αυτή διάκριση που πήρε ο κ. Αθανασίου σκέφτεται αφού τελειώσει την φοίτησή του στο ΙΕΚ Ξάνθης να ασχοληθεί και επαγγελματικά αν στο μέλλον του δοθεί η ευκαιρία γιατί όπως λέει: «Είναι ευχή αυτό που αγαπάς να το κάνεις δουλειά γιατί βάζεις αγάπη και μεράκι…». Αυτά έβαλε και ο κ. Αθανασίου και κέρδισε τον «Χρυσό Σκούφο» αν και δεν έχει ψευδαισθήσεις. Όπως λέει η μαγειρική είναι δύσκολη δουλειά και πολύ κουραστική και δεν αμείβεται όσο νομίζει ο κόσμος: «Δουλειές υπάρχουν αλλά για τους πιο πολλούς που δουλεύουν, τα λεφτά είναι λίγα και πολλές οι ώρες εργασίας με ένταση και ορθοστασία. Δουλεύουν από τις 11 το πρωί μέχρι τις 1 το βραδύ και αμείβονται μέχρι 700 ευρώ».

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …