Σχόλια 17/05/16

0
fanourakis m
Οι υπερευαίσθητοι/ ες που προσβλήθηκαν από το «χτύπα σαν άντρας», τι λένε τώρα για τη συγκάλυψη του «χούφτωνε σαν άντρας»- πρέσβη της Βενεζουέλας;


Απορίες χωρίς απαντήσεις
Πολύς λόγος τελευταία για τη λίστα των Panama Papers και το όνομα Καφόπουλος που περιλαμβάνεται σ’ αυτήν. Έχει δε ενδιαφέρον το όνομα αυτό διότι είναι ίδιο μ’ αυτό του Διευθυντή της Υπηρεσίας Πολιτικών Υποθέσεων Θράκης. Ο οποίος εστάλη στην Ξάνθη ως εκλεκτός του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά αφού ανακλήθηκε ο Ν. Πιπερίγκος που υπηρετούσε ήδη εδώ.
Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι, προηγουμένως η κ. Σοφία Φιλιππίδου ζήτησε να μην έρθει στην Ξάνθη όταν της προτάθηκε. Ως προς το όνομα Καφόπουλος που υπάρχει στη λίστα τι ακριβώς συμβαίνει είναι δύσκολο να πούμε διότι η επικοινωνία με το γραφείο Ξάνθης είναι αδύνατη τηλεφωνικά για να υπάρξουν εξηγήσεις και απαντήσεις ως προς την ταυτότητα του ατόμου που αναφέρεται στην λίστα μαζί με άλλους πολλούς για μεταφορά χρημάτων και καταθέσεις σε ξένες τράπεζες.
Γ.Δ.


Ο Φανουράκης και οι ευχές του δημάρχου…
Ο Μανώλης Φανουράκης είναι ο νέος αντιπρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου μετά την αποχώρηση του Τοπ Ισμέτ. Κα μάλιστα με ευρεία αποδοχή αφού εκλέχθηκε με 21 ψήφους. Το ψήφισαν όλοι οι …ομογάλακτοι από την συμπολίτευση αλλά και την μείζονα αντιπολίτευση στην οποία ανήκει. Ο δήμαρχος μάλιστα μεταξύ των άλλων ευχών που του έδωσε του εξέφρασε την ..ελπίδα πως τώρα που έγινε αντιπρόεδρος ο κ. Φανουράκης και με δεδομένο ότι είναι φίλοι με τον πρόεδρο κ. Δρεμσίζη «θα περνάνε ομόφωνα τα θέματα», είπε χαρακτηριστικά. Τώρα αυτό βέβαια δεν είναι απαραίτητα καλό ούτε μπορεί κανείς να το θεωρεί δεδομένο… πιο πολύ σε λόγια να βρισκόμαστε….
Μ.Ξ.


Αιτήσεις παντού
Αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα καθημερινής σχεδόν χρήσης. Έτσι θα υπάρξει αύξηση στον ΦΠΑ από 23 στο 24% σε μια σειρά προϊόντων από τον Ιούλιο όπως: Τυποποιημένα είδη διατροφής (πάνω από 15-20 είδη), εστίαση, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και ταξί, επισκευή –συντήρηση σπιτιών, υπηρεσίες από συγγραφείς και καλλιτέχνες, άνθη-φυτά, αποχέτευση, ζωοτροφές για κατοικίδια.
Ακόμη, θα αυξηθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στην μπύρα, στα τσιγάρα, στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στον καφέ, στη συνδρομητική τηλεόραση, στα ξενοδοχεία, στα καύσιμα, στα τέλη ταξινόμησης των αυτοκινήτων και τέλη κυκλοφορίας από το 2017 και τέλος στον ΕΝΦΙΑ με την αύξηση των συντελεστών αναδρομικά για το 2016.
Γ.Δ.


Προσεχώς Ελληνίδες
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έκλεισε τη συμφωνία (μένει να το δούμε στις 24 Μαΐου) και πανηγύρισε για το μόνιμο Μνημόνιο-κόφτη που πέτυχε με τη νέα της διαπραγμάτευση. Κάτι για το οποίο επιχαίρει επίσης και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο πιο γνωστός νεοφιλελεύθερος της χώρας. Που σημαίνει ότι για να συμφωνούν αριστεροί και νεοφιλελεύθεροι σίγουρα κάποιος δεν κατάλαβε καλά τις επιπτώσεις του κόφτη.
Επιπλέον, το προσφυγικό δράμα ως δια μαγείας πλέον έχει εξαφανιστεί μιας και δεν προσφέρει τίποτε στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, οι ροές σταμάτησαν και, δεδομένης της ρήσης του πρωθυπουργού «οι θάλασσες δεν έχουν σύνορα», άρα πρέπει να τελείωσε ο πόλεμος στη Συρία.
Όλα τακτοποιήθηκαν λοιπόν και ήρθε η ώρα ν’ αρχίσουν να ασχολούνται με τα καθημερινά προβλήματα των πολιτών. Έτσι, με πρωτοβουλία τους 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ζητούν νομοθετικές τροποποιήσεις για τις πιάτσες του αγοραίου έρωτα και την απόσταση που θα πρέπει να έχουν από τα ξενοδοχεία. Είναι ένα φλέγον ζήτημα όντως αυτό, γιατί με τέτοια ανεργία και έλλειψη προοπτικής, κάπως θα πρέπει να απασχοληθούν χιλιάδες νεαρές Ελληνίδες. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση προνοώντας φροντίζει να τις εξασφαλίσει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στο αρχαιότερο επάγγελμα. «Προσεχώς Ελληνίδες» λοιπόν τώρα και δίπλα στα ξενοδοχεία. Έτσι χτίζεται σιγά-σιγά η Κούβα της Ευρώπης…


Είναι λάθος
Το ακούμε συχνά από πολλούς, το διαβάζουμε αλλά είναι λάθος. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα το είπε και ο πρωθυπουργός νομιμοποιώντας κατά κάποιο τρόπο τη λανθασμένη έκφραση. Ο λόγος για το «θα παράξουμε», «θα παράξει». Είναι λάθος και τα δύο. Το σωστό είναι παραγάγει-παραγάγουμε.
Και μια ελληνική ιδιαιτερότητα: Αρκετοί νεοέλληνες επειδή τους άρεσε ηχητικά χρησιμοποιούν την λανθασμένη έκφραση προφορικά πολύ συχνά. Και διαιωνίζουν το λάθος βέβαια…
Γ.Δ.


Κυριαρχούν τα μετρητά
Η διαφορετική νοοτροπία των Ελλήνων έναντι των υπολοίπων Ευρωπαίων συνεχίζει να διαφέρει και στο θέμα της χρησιμοποίησης του πλαστικού χρήματος. Οι Έλληνες συνεχίζουν να προτιμούν τα χρήματα στις συναλλαγές τους σε ποσοστό 96%!
Κατέχουμε το ευρωπαϊκό ρεκόρ και παρά τα capital controls ελάχιστοι κάνουν συναλλαγές με τις κάρτες τους. Αυτές τις χρησιμοποιούν μόνο για να κάνουν ανάληψη από τα ΑΤΜ.
Γ.Δ.


Ερωτηματολόγιο
Επίκαιρο αφού αφορά το Ασφαλιστικό. Λοιπόν ο τελευταίος νόμος για το ασφαλιστικό ψηφίστηκε το 2010. Πόσες φορές άλλαξε από τότε;
Α: 5
Β: 35
Γ: 105
Το σωστό είναι το 105 φορές!
Γ.Δ.


Κοινοτοπίας συνέχεια
Ξεκίνησαν χθες οι πανελλαδικές εξετάσεις και το πρώτο μάθημα στο οποίο κλήθηκαν να διαγωνιστούν οι μαθητές ήταν αυτό της Νεοελληνικής Γλώσσας, η γνωστή ‘’Έκθεση’’. Ρίχνοντας μια ματιά στα θέματα των τελευταίων χρόνων βλέπουμε συχνά κείμενα των Γραμματικάκη, Παπανούτσου, πολύ Ι.Μ. Παναγιωτόπουλο και πολλές επιφυλλίδες και διασκευές από τον ημερήσιο, περιοδικό ακόμη και τον επαρχιακό Τύπο. Ανάμεσα στους Πελεγρίνη, Τσιρόπουλο, Κουμάκη, βρίσκουμε σποραδικά έναν Σεφέρη, έναν Θεοτοκά, Καζαντζάκη, Καστοριάδη, ακόμη και Έλιοτ (διασκευασμένο). Μικρή σημασία έχουν οι συγγραφείς και τα κείμενα που επιλέγονται, αφού τα αποσπάσματα δεν δίνονται γι’ αυτό που ουσιαστικά είναι, αλλά ως προσχήματα και αφορμές για να κάνουν οι μαθητές κάτι άλλο. Ένα κείμενο δηλαδή που επιλέγεται συνήθως γιατί εμπίπτει ή το κάνουν να εμπίπτει σε μια από τις θεματικές περιοχές που τόσο θέλγουν διαχρονικά την εκπαίδευσή μας: την καταστροφή και την προστασία του περιβάλλοντος, την πολιτιστική μας κληρονομιά, τις κακές συνέπειες της τεχνολογίας (τηλεόραση, ίντερνετ), την αποξένωση του σύγχρονου ανθρώπου. Το κείμενο του Παπανούτσου από την «Πρακτική φιλοσοφία» θεωρούνταν παρωχημένο ήδη από την εποχή του, πριν μερικές δεκαετίες δηλαδή. Το θέμα «Τα χαρακτηριστικά της γνήσιας φιλίας και ο ρόλος των ΜΜΕ, δηλαδή των κοινωνικών δικτύων και η διαμόρφωση της γνήσιας φιλίας», βάζει σε αντιδιαστολή τα κοινωνικά δίκτυα με τη γνήσια φιλία σε μια εποχή που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κομμάτι της ζωής των νέων ανθρώπων και όχι μόνο. Σαν να ωθείς τους μαθητές να γράψουν πράγματα που δεν πιστεύουν, ενώ έχουν διαφορετικά βιώματα, με αφόρητες κοινοτοπίες και ηθικολογίες που μόνο 21ο αιώνα δεν θυμίζουν.
Χ.Δ.


Δεν υπάρχει σωτηρία!
parkarisma-pisinaΜόλις λίγες μέρες πριν γράφαμε για την προσπάθεια που γίνεται στο Λιμνίο από τον κ. Φίλιππο Στεργίου, πρόεδρο του Συλλόγου Σκακιστών Ξάνθης «Ο Δημόκριτος» και την απαξίωση από την δημοτική αρχή, αφού στο σημείο δεν υπήρχε κανένας κάδος σκουπιδιών, με αποτέλεσμα τα δοχεία συγκέντρωσης ρούχων και βιβλίων να γεμίζουν απορρίμματα. Για να λέμε όμως και τα θετικά, θα πρέπει να αναφέρουμε την άμεση ανταπόκριση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Καθαριότητας, που τήρησε τον λόγο του και καθαρίστηκε ο περιβάλλων χώρος, ενώ τοποθετήθηκε ένας πράσινος και ένας μπλε κάδος. Ακόμα και αν κάνει όμως όσα του αναλογούν ο δήμος, χρειάζεται σεβασμός και από τους δημότες. Η φωτογραφία χαρακτηριστική. Μόλις μπήκαν οι κάδοι… παραμερίστηκαν, αφού ο Ξανθιώτης οδηγός ήθελε να παρκάρει το αμάξι του κάτω από την σκιά. Εφόσον ο κάδος τον εμπόδιζε, τον γύρισε πλάγια, χωρίς να υπάρχει και εύκολη πρόσβαση. Τελικά, είμαστε ευρηματικοί όταν πρόκειται για την βολή μας. Το κοινό καλό μπορεί να περιμένει.
Χ.Δ.


Αιτήματα για 5 συνολικά γαλάζιες σημαίες στις παραλίες του νομού μας
Μύρισε καλοκαιράκι και ήδη οι παραλιακοί δήμοι άρχισαν τις προετοιμασίες για την καλοκαιρινή σαιζόν. Και πρωτίστως κατέθεσαν αιτήματα για ένταξη στο πρόγραμμα με τις Γαλάζιες σημαίες τα αποτελέσματα του οποίου θα βγουν προς το τέλος Μαΐου. Ο δήμος Τοπείρου κατέθεσε 2 αιτήματα για παραλία Μαγγάνων και Ερασμίου και ο δήμος Αβδήρων για 3 σημαίες και συγκεκριμένα για παραλία Μυρωδάτου, Μάνδρας και Πόρτο Μόλο όπως και πέρσι. Επίσης ο κ. Μίχογλου προχθές την προηγούμενη εβδομάδα επιθεώρησε τις παραλίες και οκ. Τσιτιρίδης έβγαλε γκρέιντερ για καθαρισμό της παραλίας Μάνδρας και Μυρωδάτου ενώ ο καθαρισμός από φύκια και σκουπίδια θα ολοκληρωθεί προς το τέλος Μαΐου. Τέλος Μαΐου θα γίνει και η δημοπρασία για τρίτο Beach Bar στην παραλία Μυρωδάτου και τον επόμενο μήνα θα περάσει από το Δημοτικό συμβούλιο η νέα δημοπρασία για το κάμπινγκ Μυρωδάτου. Ας ευχηθούμε αυτή τη φορά να τελεσφορήσει γιατί είναι κρίμα να μένει αναξιοποίητο ένα φιλέτο του δήμου Αβδήρων.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…