Σχόλια 06/05/16

0
ragkousis-ee
Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης ορθώς κλείνει όλα τα ολοήμερα σχολεία διότι πλέον δεν υπάρχουν οικογένειες στη χώρα που να δουλεύουν και οι δύο γονείς…


Κάθε μέρα και μια διάρρηξη…
Καθημερινό φαινόμενο είναι οι παντός είδους διαρρήξεις στην πόλη μας. Χθες νωρίς το πρωί ο διανομέας της εφημερίδας μας κ. Μουτούς καθώς έκανε διανομή φύλλων της εφημερίδας μας στο κατάστημα New Stand επί της οδού 40 Εκκλησιών βρήκε παραβιασμένη την κλειδαριά και την πόρτα ανοιχτή. Ειδοποίησε αμέσως τον ιδιοκτήτη και την αστυνομία. Όπως είπε ο ιδιοκτήτης του πήραν 100 ευρώ σε κέρματα και ένα παλιό κινητό. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο διανομέας μας είναι ο πρώτος που αντιλαμβάνεται διαρρήξεις. Το φαινόμενο έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και δεν είναι περιστασιακό αλλά έχει μια σταθερή αυξητική τάση κι αυτό πρέπει να μας προβληματίσει ως κοινωνία αλλά και τις αρχές ώστε να εντατικοποιηθούν τα μέτρα καταστολής.
Μ.Ξ.


Βροχερός καιρός

Ας ελπίσουμε κάπως να σταματήσει αυτός ο βροχερός καιρός που ζούμε τις τελευταίες ημέρες. Διότι καλή μεν η βροχή για τους αγρότες μας, όμως η συχνή δεν ωφελεί ιδιαίτερα. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές βρέχει στην πόλη και στα περίχωρα κι όχι στον κάμπο που έχει τις δικές του ανάγκες και τις χρειάζεται τις βροχές.
Βέβαια με τα σημερινά συστήματα άρδευσης οι ανάγκες των αγροτών εξυπηρετούνται σε μεγάλο βαθμό, κυρίως όσοι χρησιμοποιούν συστήματα στάγδην σε ορισμένες καλλιέργειες.
Ο βροχερός καιρός πάντως δυσκολεύει τις βόλτες στην εξοχή, την παραμονή έξω στις καφετέριες και αναψυκτήρια και μαζί την αίσθηση της Άνοιξης.
Γ.Δ.


Νέα Πολιτική Κίνηση
Εάν τα νέα κόμματα που ιδρύονται ήταν επιχειρήσεις, η οικονομία θα πήγαινε καλά. Έτσι, προχθές ιδρύθηκε από το Γιάννη Ραγκούση νέα πολιτική κίνηση με την ονομασία «Με την Επόμενη Ελλάδα». Ο Γ. Ραγκούσης θυμίζουμε ότι υπήρξε πρώην Γραμματέας και κορυφαίος υπουργός του ΠΑΣΟΚ, στενός φίλος και συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, όπως επίσης και στενός φίλος του δικού μας Σωκράτη Ξυνίδη.
Το αν θα συμμετάσχει ο Σωκράτης στην Επόμενη Ελλάδα είναι άγνωστο. Διότι θα πρέπει προηγουμένως να αποχωρήσει από την πολιτική κίνηση του ΓΑΠ Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
Νέα κόμματα, νέες πολιτικές κινήσεις έχουμε, ψηφοφόρους χρειάζονται και αυτό είναι το δύσκολο.
Γ.Δ.


Επικίνδυνη περίπτωση
Όσοι δεν έχουν εμπλακεί ως οδηγοί σε ξαφνικό χαλάζι σε δρόμο εκτός πόλης με σχετικά υψηλή ταχύτητα, δεν μπορούν εύκολα να ερμηνεύσουν το προχθεσινό τροχαίο ατύχημα με κατάληξη τον θανάσιμο τραυματισμό δύο νέων κοριτσιών.
Ξαφνικά το όχημα είναι σα να κινείται σε πάγο επάνω, γεγονός ιδιαίτερα επικίνδυνο. Εάν μάλιστα βρεθεί μπροστά σου σταματημένο όχημα, πράγμα που απαιτεί στρίψιμο ή φρενάρισμα, τότε το κακό είναι δεδομένο. Από κει και πέρα η όποια προστασία μένει στην ποιότητα του αυτοκινήτου και μόνον.
Γ.Δ.


Η αρχαιογνωσία και οι άκαιρες δηλώσεις
«Η οικονομία και το νόμισμα αποκτούν νόημα μόνον όταν υπηρετούν τον Άνθρωπο. Η ρήση του Πρωταγόρα συνιστά τον κοινό ευρωπαϊκό δείκτη πορείας: “Πάντων χρημάτων μέτρον άνθρωπος”». Η κατακλείδα της πρόσφατης ομιλίας του ΠτΔ και κυρίως το μομέντουμ της ήταν αυτό που προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο κ. Παυλόπουλος, που εκ της θέσεώς του οφείλει να είναι υπεράνω όλων των κομμάτων, έριξε έστω και άθελά του νερό στο μύλο της συζήτησης που έχει ανάψει για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, η οποία τίθεται εν αμφιβόλλω μέσω δηλώσεων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ο ΠτΔ προκάλεσε σύγχυση στους Έλληνες πολίτες που τα προηγούμενα 24ωρα είχαν έρθει αντιμέτωποι με μια έντονη φημολογία για κλειστές τράπεζες μετά το Πάσχα και για κούρεμα καταθέσεων. Η αντίδραση από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήρθε άμεσα, στον απόηχο των ερμηνειών που δόθηκαν γύρω από τη χρήση της λέξης ‘’νόμισμα’’, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει την βεβαιότητα ότι ο ΠτΔ στηρίζει την εθνική επιλογή για μία ισχυρή Ελλάδα στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας. Χωρίς να λείπει η έμμεση αιχμηρή κριτική, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι την επιλογή για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη «οφείλουμε να την υπηρετούμε όλοι, χωρίς να δίνουμε αφορμές για παρερμηνείες». Καλή η αρχαιογνωσία, αλλά χρειάζεται και διάκριση με δηλώσεις για τους Μινώταυρους της οικονομίας και τις ρήσεις του Πρωταγόρα σε μια τόσο ανασφαλή περίοδο στο μέσο μιας ατελέσφορης διαπραγμάτευσης.
Χ.Δ.


Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχίες
Πίσω από κάθε επιτυχία σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας κρύβονται κάποιοι άνθρωποι. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία και απρόσωπα, έστω και αν οι πρωτεργάτες, εμπνευστές και δημιουργοί επιλέγουν να παραμένουν στην αφάνεια. Εξάλλου, στις μέρες μας προβάλλονται συνήθως και ξεχωρίζουν όσοι κάνουν θόρυβο και όχι όσοι πραγματικά εργάζονται και προσφέρουν. Αυτά με αφορμή την σύμπραξη των βυζαντινών χορωδιών των Σχολείων της Καβάλας και του Μουσικού της Ξάνθης με την διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου την Δευτέρα 9 Μαΐου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων. Ο πρώην διευθυντής του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης και νυν διευθυντής του Μουσικού Καβάλας, Γιάννης Κακάρας, ήταν ο εμπνευστής και πρωτεργάτης του θεσμού της συνάντησης των Μουσικών Σχολείων στην Ξάνθη. Ενός εξαιρετικά επιτυχημένου θεσμού που χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνεται και αποδίδει καρπούς. Τώρα με την εκδήλωση «Δρόμοι Βυζαντινοί» φαίνεται ότι ανοίγει έναν νέο μουσικό ορίζοντα για τους μαθητές και το φιλόμουσο κοινό. Και όμως λίγοι γνωρίζουν την προσφορά του, γιατί ο ίδιος επέλεξε να θέτει σε πρώτη μοίρα τα παιδιά και την μουσική και όχι την προσωπική του προβολή. Συγχαρητήρια, λοιπόν, γι’ αυτή την νέα προσπάθεια, που ευχόμαστε να στεφθεί με ανάλογη επιτυχία.
Χ.Δ.


Ορκίστηκε η Ειρήνη Πυρνάρη
pyrnari eiriniΣτη θέση του εκλιπόντος Γιώργου Παπασταματίου ορκίστηκε δημοτική σύμβουλος η πρώτη επιλαχούσα Ειρήνη Πυρνάρη. Η νέα δημοτική σύμβουλος, δικηγόρος στο επάγγελμα, ορκίστηκε τη Μεγάλη Τρίτη το μεσημέρι στο δημαρχείο και πλέον προετοιμάζεται για την παρουσία της στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου με την παράταξη της πλειοψηφίας.
Το γεγονός ότι είναι η σύντροφος του Θεολόγου Καλαϊτζή, ενός αυτοδιοικητικού με μακρά πορεία στην παράταξη της δημοτικής αρχής που σήμερα αντιμετωπίζει σοβαρές κατηγορίες, θα είναι δύσκολο να μην επηρεάσει τις σχέσεις εντός του συνδυασμού και από τις δύο πλευρές.
Οπωσδήποτε βέβαια πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, αφού ένας ακόμη νέος άνθρωπος συμπεριλαμβάνεται στο δημοτικό συμβούλιο και καλείται να δράσει και να προσφέρει.
Ε.Δ.


Από Φλεβάρη εκλογές στα επιμελητήρια
Δημοσιεύτηκε στο «Διαύγεια» η απόφαση του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η προθεσμία των εκλογών για την ανάδειξη οργάνων διοίκησης των επιμελητηρίων, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2017. Η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, με πρόσφατο έγγραφό της προς τα επιμελητήρια, ανακάλεσε προηγούμενη πρόσκληση για ορισμό εκπροσώπων σε εκλογικές επιτροπές επιμελητηρίων, που είχε σκοπό να επιμεληθούν τις εκλογικές διαδικασίες ανάδειξης νέων οργάνων στον επιμελητηριακό θεσμό.
Όπως αναφέρει το έγγραφο, ο λόγος της ανάκλησης είναι ότι με βάση τη νέα νομοθεσία, η οποία δεν καθιστά υποχρεωτική τη συνδρομή (ν. 4314/2014), τα μέλη των επιμελητηρίων τα οποία έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, δεν είναι σαφώς προσδιορισμένα. Ως εκ τούτου, υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας προβλημάτων στην εκλογική διαδικασία.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση. Αυτό όμως που κύρια απασχολεί την κυβέρνηση είναι αν θα προχωρήσει σε μαζική αναδιοργάνωση του επιμελητηριακού θεσμού, αφού υπάρχει η σκέψη να λάβουν περιφερειακή δομή τα επιμελητήρια και ως εκ τούτου να περιοριστούν, σκεπτόμενοι ότι ίσως έτσι έχουν και τη δυνατότητα μεγαλύτερης παρέμβασης από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στις επιμελητηριακές δυνάμεις.
Ε.Δ.


Η ΟΕΒΕ ευχαριστεί
Η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Νομού Ξάνθης, που είχε στείλει πριν τις γιορτές μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης των ξανθιωτών στην τοπική αγορά, με ανακοίνωσή της ευχαριστεί τους Ξανθιώτες καταναλωτές, που προτίμησαν για τις αγορές τους τα τοπικά καταστήματα της πόλης μας, κατά την διάρκεια των εορτών του Πάσχα, δίνοντας, όπως αναφέρουν, ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, διατηρώντας ταυτόχρονα τις θέσεις εργασίας, μιας και ο νομός μας πλήττεται σφόδρα από την ανεργία.
Ε.Δ.


Τι γίνεται με την ίδρυση ΑΜΚΕ
Σε ρυθμούς …χελώνας κινείται η προσπάθεια ίδρυσης της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) του φορέα δηλαδή που θα αναλάβει τα προγράμματα Leader και ΟΠΑΑΧ. Όπως είναι γνωστό στην τελευταία τους σύσκεψη οι δήμαρχοι ζήτησαν πρόσθετη γνωμάτευση από τον νομικό της ΚΕΔΕ για το αν αυτό είναι νομικά συμβατό με τον Καλλικράτη για να μην την …ξαναπατήσουν όπως με την ΔΕΑΠΕΧΩ που την απέρριψε ο νομικός της ΚΕΔΕ. Η εναλλακτική αυτή φαίνεται πως μπορεί να προχωρήσει γιατί υπάρχει προηγούμενο και σε άλλους δήμους η δημιουργία ΑΜΚΕ αλλά περιμένουν να πάρουν το τελικό o.k. για να είναι πλήρως κατοχυρωμένοι. Γενικότερα όμως παρατηρείται μια παρελκυστικότητα στο θέμα που είναι βέβαια σε απόλυτη ευθυγράμμιση με ότι συμβαίνει στη χώρα. Και για να το θέσουμε πιο σωστά: Με την απόλυτη ακινησία! Φοβούνται μη και δεν προλάβουν το Leader που θα άνοιγε δήθεν τον Γενάρη και βεβαίως δεν άνοιξε όπως και ο Αναπτυξιακός που θα κατατίθονταν τον Νοέμβριο και ακόμη μην τον είδαμε….
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …