Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νέα επίθεση αδέσποτων σκυλιών στον κόμβο της Δημοκρίτου

Νέα επίθεση αδέσποτων σκυλιών στον κόμβο της Δημοκρίτου

0
adespota perisillogi

48χρονη ήταν αυτή την φορά το θύμα της επίθεσης από την αγέλη που συχνάζει στην περιοχή – Τα αδέσποτα είναι δικό μας δημιούργημα, δηλώνει ο πρόεδρος του ΦΟΞ

Για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα κάνει λόγο ο Δήμαρχος Ξάνθης, που επισημαίνει τις δεσμεύσεις του νόμου για δραστικές παρεμβάσεις

Οι επιθέσεις αδέσποτων σκύλων σε ανυποψίαστους πολίτες τείνουν να γίνουν καθημερινότητα στην Ξάνθη, αφού το θέαμα αγελών μεγαλόσωμων τετράποδων στο κέντρο της πόλης δεν εκπλήσσει πλέον κανέναν. Μόνο τους επισκέπτες της Ξάνθης, που αρχικά θεωρούν ότι εφαρμόζεται κάποιο ιδιότυπο πρόγραμμα φιλοζωίας. Παρά τις συχνές καταγγελίες και μηνύσεις κατά του δήμου Ξάνθης για τα αλλεπάλληλα κρούσματα, δεν φαίνεται κάποιο φως στον ορίζοντα, τουλάχιστον όχι άμεσα. Το τραγικό συμβάν του θανάτου ενός πεντάχρονου στην Κοζάνη από δύο δεσποζόμενα σκυλιά ανέδειξε και μία άλλη πτυχή του προβλήματος. Της έλλειψης παιδείας που υπάρχει σε πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων στην χώρα, από την οποία εκπορεύονται πάμπολλα προβλήματα.

Ένα από τα… στέκια αδέσποτων ο κόμβος της Δημοκρίτου

Πέρα από τα μεμονωμένα αδέσποτα που περιφέρονται στο κέντρο της πόλης, το κυριότερο πρόβλημα εστιάζεται στην δημιουργία αγελών που πολλές φορές ξεπερνούν και τα δέκα σκυλιά. Η ψυχολογία και η δυναμική των αδέσποτων αλλάζει και εμφανίζονται έτσι πιο επιθετικά. Ένα από τα ‘’στέκια’’ αδέσποτων στο κέντρο της πόλης είναι και ο κόμβος στην διασταύρωση των οδών Δημοκρίτου και Λ. Στρατού, όπου σημειώθηκε επίθεση την Κυριακή του Πάσχα με θύμα 48χρονη. Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο όπου τις παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Γ. Δουκέλης: «Τα αδέσποτα είναι δικό μας δημιούργημα, όσο και αν ψάχνουμε συνεχώς για υπευθύνους»

Ο πρόεδρος του Φιλοζωικού Ομίλου Ξάνθης, Γιάννης Δουκέλης, μίλησε στο «Ε» για την πηγή του προβλήματος, που είναι η παιδεία των ιδιοκτητών. «Πρέπει να καταλάβουμε ότι τα αδέσποτα είναι δικό μας δημιούργημα και να πάψουμε να ψάχνουμε υπευθύνους» δήλωσε χαρακτηριστικά. Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στην Κοζάνη, ο κ. Δουκέλης επισήμανε ότι όταν οι ιδιοκτήτες είναι απαίδευτοι, δεν μπορούμε να περιμένουμε να εκπαιδεύσουν τα σκυλιά τους, ούτε και στα πλέον βασικά. Έκανε μάλιστα αναφορά σε πρόσφατες τοποθετήσεις στην Ξάνθη για παρέμβαση εισαγγελέα στο ζήτημα των αδέσποτων, τονίζοντας ότι ο εισαγγελέας το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δώσει οδηγίες και να πιέσει την Αστυνομία, που είναι υπεύθυνη, για περισσότερους ελέγχους ακόμα και για επιβολή προστίμων σε όσους παραβαίνουν τον νόμο και δεν φροντίζουν ώστε τα ζώα τους να έχουν το απαραίτητο τσιπ και να έχουν κάνει τα εμβόλια που προβλέπονται. «Κανείς δεν καταγγέλλει περιστατικά παρανομίας, με αποτέλεσμα να διαιωνίζονται», σημείωσε ο ίδιος.

Δήμαρχος Ξάνθης: «Το κυνοκομείο ‘’πάγωσε’’ λόγω αποχής των μηχανικών, αλλά δεν μπορεί να είναι η λύση του προβλήματος»

Ο δήμος Ξάνθης ακολουθεί τα τελευταία χρόνια ένα πρόγραμμα συστηματικών στειρώσεων, με εμβολιασμούς αδέσποτων ζώων, στα οποία τοποθετείται ειδικό λουρί με το τσιπ, όπου περιέχονται όλα τα στοιχεία του ζώου. Παρότι το θέμα της δημοπράτησης του δημοτικού κυνοκομείου καθυστερεί μόνο λόγω της αποχής των μηχανικών από τις δημοπρασίες δημόσιων έργων, ο Δήμαρχος Ξάνθης τονίζει ότι η δημιουργία 40-50 θέσεων, όπως προβλέπει ο νόμος, στο κυνοκομείο δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. «Σχεδόν καθημερινά το συνεργείο που ασχολείται με την περισυλλογή αδέσποτων ζώων βρίσκει νέα αδέσποτα και κουτάβια παρατημένα, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες στειρώσεις τα τελευταία χρόνια», σημείωσε ο κ. Δημαρχόπουλος. Οι αρμοδιότητες του δήμου περιορίζονται στην στείρωση, τον εμβολιασμό, την περίθαλψη άρρωστων ζώων και στην προσπάθεια μετακίνησης κάποιων αδέσποτων από τις αγέλες που δημιουργούνται σε κάποιες περιοχές. «Ήδη φέτος έγιναν 300 στειρώσεις από τον κτηνίατρο που είναι συμβεβλημένος με τον δήμο και καταρτίζουμε τους όρους ώστε να είναι έτοιμη η νέα σύμβαση και να μην υπάρξει κενό. Ο κόσμος θεωρεί ότι μπορούμε να κλείσουμε όλα τα αδέσποτα σε ένα οικόπεδο και να ξενοιάσουμε, αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ξάνθης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…