Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Το Γυμνάσιο Γενισέας δίδαξε… συρτάκι στους Καταλανούς

Το Γυμνάσιο Γενισέας δίδαξε… συρτάκι στους Καταλανούς

0
mathites geniseas

Εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών της Γενισέας στην Βαρκελώνη στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματο

Βιωματική εμπειρία για τα παιδιά που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των καθηγητών και παρουσίασαν στα αγγλικά την περιοχή τους

Τα ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια έχουν αποδώσει πολλούς καρπούς στους συμμετέχοντες μαθητές και εκπαιδευτικούς. Ιδιαίτερα όταν αφορά σχολεία της επαρχίας και μαθητές με περιορισμένες δυνατότητες για γνωριμία με άλλες χώρες και άλλους πολιτισμούς, η ωφέλεια που προκύπτει είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Από την Γενισέα στην Βαρκελώνη οι μαθητές του Γυμνασίου

Αποστολή του Γυμνασίου της Γενισέας, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος eTwinning – Erasmus+, πραγματοποίησε πολυήμερη εκπαιδευτική επίσκεψη στο Institut Camarles της Καταλονίας στην Ισπανία από τις 18 έως τις 22 Απριλίου με σκοπό την παρακολούθηση μαθημάτων στο εκεί σχολείο, την ανταλλαγή καλών εκπαιδευτικών πρακτικών και κουλτούρας. Μαθητές και καθηγητές διδάχτηκαν και δίδαξαν μαθήματα ελληνικής λογοτεχνίας, Πληροφορικής, Φυσικών επιστημών, ξένων γλωσσών και παραδοσιακών χορών στην Αγγλική. Πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής, με την ξενάγηση των μαθητών σε μνημεία της Βαρκελώνης. Η επίσκεψη έληξε με επίσημη τελετή αποχαιρετισμού και βραδιά τοπικών παραδοσιακών εδεσμάτων.

Βιωματική εμπειρία για μαθητές που δεν είχαν ταξιδέψει ούτε μέχρι την Θεσσαλονίκη

Το «Ε» επικοινώνησε με την διευθύντρια του Γυμνασίου Γενισέας, Ολυμπία Λαμπάκη, η οποία, ως πρεσβευτής ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην ΑΜ-Θ, συντόνισε την όλη προσπάθεια από τον Σεπτέμβριο του 2015. Στην εκδρομή συμμετείχαν τρεις εκπαιδευτικοί και 12 μαθητές, οι οποίοι φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών της Βαρκελώνης. Όπως ανέφερε η κα Λαμπάκη, το πρόγραμμα ήταν διαθεματικό και αφορούσε ταυτόχρονα την προβολή των ομιλούμενων μητρικών γλωσσών στο κάθε σχολείο. Από τις 20 χώρες της ΕΕ και την Τυνησία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, το Γυμνάσιο αποδέχθηκε την πρόσκληση των Ισπανών, με την κα Λαμπάκη, ως καθηγήτρια φυσικής αγωγής, να διδάσκει στους Καταλανούς μαθητές συρτάκι, ενώ οι δικοί μας μαθητές χόρεψαν τοπικούς χορούς. «Ήταν μεγάλη εμπειρία για τα παιδιά, που ανταποκρίθηκαν πέρα από τις προσδοκίες μας όταν τους δόθηκε κίνητρο, παρουσιάζοντας στα αγγλικά την πόλη και την περιοχή τους. Έχει γίνει πολλή δουλειά όλους αυτούς τους μήνες και χαιρόμαστε για την ευκαιρία που δόθηκε σε ένα επαρχιακό και υποβαθμισμένο σχολείο να μετέχει σε μια τέτοια δράση», σημείωσε η κα Λαμπάκη, η οποία τόνισε ότι οι μαθητές ήταν τόσο ενθουσιασμένοι από την επίσκεψη που δεν ήθελαν να επιστρέψουν.

Μεγάλη κινητοποίηση στην στήριξη του προγράμματος από τοπικούς επιχειρηματίες

Όπως ανέφερε η διευθύντρια του Γυμνασίου, η προσπάθεια αυτή δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί, αν δεν συνέβαλαν οικονομικά επιχειρηματίες και σύλλογοι της περιοχής, αφού το πρόγραμμα eTwinning δεν προβλέπει κάλυψη των εξόδων για επισκέψεις σε άλλες χώρες. Ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Γενισέας ευχαριστούν τους παρακάτω χορηγούς:

ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ Μ.Ε. ΗΡΑΚΛΗΣ Α. ΖΩΓΡΑΦΟΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΣΤΑΥΡΟΣ ΧΑΛΙΟΡΗΣ», ΣΥΛΛΟΓΟ RoboSpecialists, KTHMA BOYΡΒΟΥΚΕΛΗ, ΚΗΠΟΡΑΜΑ – ΒΟΥΡΒΟΥΚΕΛΗΣ Δ., ΚΑΡΥΟΦΥΛΛΑΚΗ ΑΕ, ΚΡΗΤΙΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΞΑΝΘΗΣ, ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΙΚΡΟΓΕΥΜΑΤΑ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΙΟΣ, ΓΛΥΚΟΠΩΛΕΙΟ, ΚΑΦΕ – ΟΥΖΕΡΙ ΑΡΙΣΤΟΣ, ΓΚΙΟΥΝΑΪ ΜΟΛΛΑ, ΑΚΜΗ – ΟΚΑΛΙΔΗΣ, Electric ΙΣΜΕΤ ΕΦΕΝΤΗ, ΜΠΟΥΓΑΤΣΑ «ΑΝΟΙΞΗ», ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ ΝΟΠΗ-ΜΠΑΜΠΗΣ, ΚΡΕΟΠΩΛΕΙΟ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΠΟΥΤΑΚΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ, ΑΝΘΗ – ΦΥΤΑ ΓΚΙΚΑΣ, ΓΕΝΝΑΔΙΟ ΑΡΙΣΤΙΠΠΟ, ΟΙΚΟΣΥΝΘΕΣΗ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΣΤΟΓΛΟΥ, ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΕΝΙΣΕΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΓΕΝΙΣΕΑΣ, ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ Δ. ΑΒΔΗΡΩΝ κα ΡΟΥΦΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜ-Θ και τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Μ. ΑΜΟΙΡΙΔΗ καθώς και όλους τους κατοίκους και επαγγελματίες των χωριών του δήμου Αβδήρων.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…