Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Νονοί και βαφτιστήρια εν δράσει…

Νονοί και βαφτιστήρια εν δράσει…

0
lambada-matoula

Έρευνα αγοράς για τις λαμπάδες και τα πασχαλιάτικα σε καταστήματα της Ξάνθης – Μειωμένη η κίνηση – Υποτονικό το αγοραστικό ενδιαφέρον

Βρήκαμε εντυπωσιακές χειροποίητες λαμπάδες σε προσιτές τιμές – Συμβουλές προς νέους νονούς

Μύρισε Πάσχα στην αγορά της Ξάνθης που γέμισε πασχαλιάτικες λαμπάδες και κάθε λογής δώρα για τα βαφτιστήρια! Ένα έθιμο που τηρείται απαρέγκλιτα και θέλει τον νουνό να στέλνει την λαμπάδα και το δωράκι στο βαφτιστήρι του! Το «Ε» έκανε μια έρευνα αγοράς και φωτογράφισε τις πιο όμορφες χειροποίητες λαμπάδες ενώ πληροφορήθηκε από τους καταστηματάρχες για τις προτιμήσεις των νουνών και των βαφτιστηριών και πως κινείται η αγορά γύρω από απ’ αυτά τα είδη

Τα βαφτιστήρια και οι προτιμήσεις τους…

Το Βιβλιοχαρτοπωλείο «Μακρή» επί της οδού Δαγκλή διαθέτει μια μεγάλη ποικιλία από χειροποίητες λαμπάδες αλλά και είδη δώρων για βαφτιστήρια και όχι μόνο. Όπως μας εξηγεί ο ιδιόκτητης Μάνος Μακρής μεγάλη ζήτηση από τα παιδιά έχουν οι λαμπάδες με ήρωες από κινούμενα σχέδια. Ιδιαίτερα τα κορίτσια ζητούν λαμπάδες με τις διάσημες κούκλες αλλά και με άλλα στολίδια τα λεγόμενα …κοριτσίστικα (πέτρες , χάνδρες και δαντέλες). Από δώρα οι νονοί περισσότερο αγοράζουν παιχνίδια. Το κατάστημα διαθέτει ωραία ξύλινα παιχνίδια καθώς επίσης και επιτραπέζια που επίσης προτιμώνται.

Σ΄ ότι αφορά την κίνηση ο κ. Μακρής μας λέει πως υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον το οποίο συνήθως κορυφώνεται την Μ. Εβδομάδα ενώ οι τιμές στις λαμπάδες ξεκινούν από 7 ευρώ έως 30 ευρώ η ακριβότερη.

Ανταγωνισμός από τις …σπιτίσιες λαμπάδες

Μαγνητίζουν το βλέμμα οι εντυπωσιακές λαμπάδες που εκθέτει το Αρωματοπωλέιο «Άρωμα» επί της οδού Τσιμισκή. Είναι όλες φτιαγμένες και στολισμένες από τα χέρια της ιδιοκτήτριας κας Σταματίας. Απλά υλικά όμως πολύ φαντασία, επιδεξιότητα και αισθητική δίνουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα που ικανοποιεί όλα τα γούστα αλλά απευθύνονται και σε όλες τις ηλικίες. Η κα Σταματία έχει καταθέσει πολύ προσωπική δουλειά όμως δεν είναι ευχαριστημένη από το αγοραστικό ενδιαφέρον του κόσμου αποδίδοντάς το στην έλλειψη χρημάτων. Μάλιστα αναφέρει πως φέτος η κίνηση είναι σαφώς μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές ακόμη και στις λαμπάδες που είναι ένα είδος φτηνό καθώς – όπως λέει – έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός κι όχι επειδή άνοιξαν πολλά καταστήματα μ’ αυτό το είδος αλλά γιατί πολλές νοικοκυρές προμηθεύονται υλικά και στολίζουν οι ίδιες λαμπάδες και μάλιστα τις πουλάνε στο περίγυρο τους. Επίσης είναι γνωστό ότι πολλοί σύλλογοι και ιδρύματα αυτές τις μέρες διαθέτουν λαμπάδες όπως το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης και το Γηροκομείο. Οι λαμπάδες που θα βρείτε στο «Άρωμα» κοστίζουν από 7 έως 18 ευρώ.

Τέχνης ταξίδια ….

Μια μεγάλη γκάμα από λαμπάδες και είδη δώρων όλα χειροποίητα προτείνει η κα Ματούλα προκαλώντας τον πελάτη σε «Τέχνης Ταξίδια», στο κατάστημά της επί της οδού Σταθμού. Και η κα Ματούλα δεν είναι ευχαριστημένη από την κίνηση ωστόσο ευελπιστεί – όπως λέει – ότι θα αυξηθεί τις μέρες της Μ. Εβδομάδας. Η ίδια διακοσμεί και δημιουργεί εικαστικές συνθέσεις μεταμορφώνοντας απλά υλικά σε …τεχνουργήματα.

Οι τιμές προσιτές. Οι λαμπάδες της κοστίζουν από 6 έως 16 ευρώ.

Συμβουλές προς νέους νονούς

Αν μπήκατε πρόσφατα στο club ή απλά δεν έτυχε να μάθετε τα εθιμοτυπικά δείτε τι πρέπει να περιλαμβάνει το δώρο για το Πάσχα για το πνευματικό σας παιδί σύμφωνα με την ελληνική παράδοση. Το βαφτιστήρι είτε είναι μικρό στην ηλικία είτε είναι μεγάλο σίγουρα περιμένει με ανυπομονησία τη λαμπάδα και τα δώρα της νονάς ή του νονού. Εκτός λοιπόν από την λαμπάδα τα δώρα της νονάς/νονού το Πάσχα παλαιότερα τουλάχιστον ήταν ένα ζευγάρι παπούτσια, το τσουρέκι (αν είναι και από τα χεράκια σας ακόμα καλύτερα) και το σοκολατένιο αυγό. Επειδή τα έθιμα όμως μετεξελίσσονται και προσαρμόζονται στις ανάγκες της εποχής καλό είναι να ρωτήσετε τους γονείς εκ των προτέρων τι προτιμούν και καλύτερο όλων το βαφτιστήρι σας που μπορείτε να πάτε μαζί να διαλέξετε την λαμπάδα και το δώρο του!

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…