Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ξεκινά εντός του Μαρτίου η νέα Αναπτυξιακή της Ξάνθης

Ξεκινά εντός του Μαρτίου η νέα Αναπτυξιακή της Ξάνθης

0
anaptixiaki-empros

Η ΔΕΑΠΕΧΩ Αβδήρων μετατρέπεται σε Αναπτυξιακή με μετόχους τους 4 δήμους της Ξάνθης, την ΠΕ Ξάνθης, το ΔΠΘ και το ΕΒΕ Ξάνθης

Αναπτυξιακός μοχλός για τον νομό Ξάνθης, με πρωταρχικό στόχο την συμμετοχή στα Leader του Μέτρου 19, ύψους 17 εκατ. ευρώ

Όπως είχαμε γράψει από τον Οκτώβριο ήδη, η ΔΕΑΠΕΧΩ του δήμου Αβδήρων θα είναι η νέα Αναπτυξιακή της Ξάνθης, αφού επιλέχθηκε ως λύση για να ξεπεραστεί το νομικό κώλυμα του Καλλικράτη για συμμετοχή των δήμων σε εταιρείες. Τότε είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κώστα Ζαγναφέρη, μετά την πρώτη συνάντηση υπό τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Γιώργο Παυλίδη. Χθες το πρωί έλαβε χώρα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθη η τρίτη συνάντηση, στην οποίο έλαβαν μέρος οι τέσσερεις Δήμαρχοι της Ξάνθης, Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, Γιώργος Τσιτιρίδης, Θωμάς Μίχογλου και Τζεμήλ Καπζά, ο Αντιπρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Μπότσαρης και ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης. Όπως τόνισε ο κ. Ζαγναφέρης, στόχος είναι να μην ‘’φύγουν’’ τα χρήματα των προγραμμάτων εκτός Ξάνθης, αλλά να αξιοποιηθούν προς όφελος του νομού, τόσο από οικονομικής πλευράς, όσο και εξ απόψεως τεχνογνωσίας.

Αποφασίστηκε το ποσοστό συμμετοχής των φορέων στην νέα Αναπτυξιακή

Ο κύβος ερρίφθη, λοιπόν, και όπως ανέφερε στο «Ε» ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, Κώστας Ζαγναφέρης, μέχρι το τέλος Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Στην σύσκεψη οριστικοποιήθηκε το ποσοστό συμμετοχής του κάθε φορέα με την ΠΕ Ξάνθης (προφανώς υπό την ΠΑΜ-Θ που έχει την νομική υπόσταση) να μετέχει κατά 23%, τον δήμο Ξάνθης με 22%, τον δήμο Αβδήρων με 20%, τον δήμο Τοπείρου με 12%, το δήμο Μύκης με 11%, το ΔΠΘ με 10% και το ΕΒΕ Ξάνθης με 2%. Ο δήμος Αβδήρων έχει τιμητική θέση ανάμεσα στους άλλους φορείς, αφού μέσω της δικής του Αναπτυξιακής θα πραγματωθεί το νέο αναπτυξιακό όργανο, ενώ αποφασίστηκε ο δήμος Αβδήρων και ως έδρα της εταιρείας, χωρίς να έχει οριστεί ακόμη αν θα είναι στα Άβδηρα ή στην Γενισέα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος της νέας Αναπτυξιακής θα τεθεί ο Δήμαρχος Αβδήρων, τιμής ένεκεν, σε αυτή την πρώτη φάση. Το επόμενο βήμα αφορά τις εγκρίσεις των διοικητικών οργάνων όλων των φορέων που συμμετέχουν (Περιφερειακό Συμβούλιο, Δημοτικά Συμβούλια, Πρυτανικό Συμβούλιο και ΔΣ ΕΒΕ), ώστε με τις αποφάσεις αυτές να προχωρήσει και επίσημα η ίδρυση της Αναπτυξιακής.

Με αρχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ και μελλοντική αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Οι νομικοί των δήμων μαζί με μια ομάδα οικονομολόγων και λογιστών αξιολόγησαν το κεφάλαιο της ΔΕΑΠΕΧΩ σε 50.000, σύμφωνα και με το αρχικό κεφάλαιο που υπήρχε, αλλά και τα χρήματα που έχει να λαμβάνει από διάφορα προγράμματα. Η ΔΕΑΠΕΧΩ του δήμου Αβδήρων δημιουργήθηκε ως εταιρεία ειδικού σκοπού, για την αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του δήμου, η οποία θα περάσει απευθείας στον δήμο. Τα τελευταία χρόνια ήταν ουσιαστικά ανενεργή, ενώ όπως μας ενημέρωσε ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης δεν υπήρχαν υπάλληλοι στην εταιρεία. Στο τυπικό μέρος, ο νυν πρόεδρος της ΔΕΑΠΕΧΩ, κ. Γαρούφας, θα αποστείλει πρόσκληση στους μετόχους προτείνοντας συμμετοχή στην νέα διάρθρωση μέσω των 2.000 μετοχών που έχουν λάβει συνολικά οι επτά φορείς που συμμετέχουν. Στο επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να έχει την απαιτούμενη ρευστότητα που προβλέπει το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι διαδικασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς, αφού αναμένεται στο προσεχές διάστημα το προσχέδιο του υπουργείου για υποβολή προτάσεων μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες, στο οποίο θα αξιολογηθούν οι Ομάδες Τοπικής Δράσης βάσει ρευστότητας, εμπειρίας και στελεχών. Όσον αφορά την στελέχωση της Αναπτυξιακής, ο κ. Ζαγναφέρης ανέφερε ότι θα γίνει από ιδιώτες που έχουν εμπειρία σε παρόμοια προγράμματα, γεγονός που θα προσμετρηθεί στην συνολική εμπειρία της εταιρείας.

Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων – CLLD/LEADER

Η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD), βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, είναι μια μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης τοπικών ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών, με τη συμμετοχή των εταίρων σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών οικονομικών και κοινωνικών φορέων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές. Είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό εργαλείο, ειδικά σε περιόδους κρίσης, που δείχνει ότι οι τοπικές κοινότητες μπορούν να κάνουν σταθερά βήματα προς πιο αποτελεσματικές μορφές οικονομικής, βιώσιμης και «χωρίς αποκλεισμούς» ανάπτυξης, σύμφωνα με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020» και να «καινοτομήσουν» προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα κοινωνικο-οικονομικά προβλήματα των αγροτικών περιοχών της χώρας, ενισχύοντας την κοινωνική συνοχή στις αγροτικές περιοχές. Η Ξάνθη, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 111.222 κατοίκους, με τους 56.151 να κατοικούν στην πόλη της Ξάνθης, ενώ οι υπόλοιποι περιφερειακά σε αγροτικές περιοχές. Η οδηγία της ΕΕ χαρακτηρίζει ως αγροτικές περιοχές που μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα αυτές που περιλαμβάνουν 15.000 έως 150.000 κατοίκους, εξαιρώντας τα αστικά κέντρα των νομών, ενώ δεν πρέπει να συναντώνται Δημ. Κοινότητες άνω των 15.000 κατοίκων.

‘’Στοίχημα’’ η συμμετοχή ιδιωτών, με την χρηματοδότηση να αυξάνεται από 50% σε 60%

Συμμετέχοντας στα δύο προγράμματα Leader CLLD και Leader Αλιείας, η Ξάνθη έχει την δυνατότητα αξιοποίησης επενδύσεων ύψους 17 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επενδύσεις κατά 60% ιδιωτικές και 40% δημόσιες. Στον δημόσιο χαρακτήρα περιλαμβάνονται παρεμβάσεις διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, δράσεις πολιτισμού, ενίσχυση ΜΚΟ και Συλλόγων, έργα ενεργειακής αναβάθμισης, φράγματα κ.ά. Στις ιδιωτικές επενδύσεις περιλαμβάνονται δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, μεταποίηση αγροτικών προϊόντων κ.ά. Ζητούμενο, μετά την αύξηση της συμμετοχής στις ιδιωτικές επενδύσεις από 50% σε 60%, είναι η ορθή και άμεση προβολή των προγραμμάτων με την διαδικασία του bottom up (από κάτω προς τα πάνω), ώστε να ενημερωθούν άμεσα και σωστά οι ενδιαφερόμενοι πολίτες και να καταθέσουν ιδέες για την κατεύθυνση που θα πρέπει να έχει ο σχεδιασμός. Σε περιοχές όπου υπήρχαν ήδη Αναπτυξιακές Εταιρείες, η διαδικασία αυτή την προώθησης μέσω φυλλαδίων και ημερίδων έχει ήδη ξεκινήσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Μέτρο 19 επισημαίνει τους κινδύνους καθυστέρησης σε όσους φορείς δεν έχουν την ανάλογη εμπειρία. Ας ελπίσουμε να μην επαληθευθεί στην δική μας περίπτωση.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…