Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Μία μέρα φοιτητής… για 31 μαθητές των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων

Μία μέρα φοιτητής… για 31 μαθητές των Δημιουργικών Εργαστηρίων Νέων

0
foitites-kespem

Μέσω της δράσης “Ταξιδεύοντας ανοίγουμε νέους ορίζοντες” επισκέφθηκαν το Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και περιηγήθηκαν στις σχολές του

Με πρωτότυπο τρόπο παρουσίασαν την εμπειρία τους σε γονείς και φίλους το μεσημέρι της Κυριακής στο ΚΕΣΠΕΜ

Μία πρωτότυπη, εποικοδομητική και απολαυστική εμπειρία έζησαν οι μαθητές Β’ και Γ’ Λυκείου που συμμετέχουν στο Δημιουργικό Εργαστήριο Νέων των ΚΕΣΠΕΜ της Ξάνθης.

Στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς ανέλαβαν να προετοιμαστούν για ένα ταξίδι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με σκοπό να αντλήσουν γνώσεις και εικόνες για τις σπουδές και τη φοιτητική ζωή.

Οι 31 μαθητές του προγράμματος που πήραν μέρος στο ταξίδι στις 12 Φεβρουαρίου (κάποιοι δεν μπόρεσαν να λάβουν μέρος) συμμετείχαν σε μια σειρά από επισκέψεις και συναντήσεις ενημέρωσης με προέδρους και καθηγητές τμημάτων, προκειμένου να μάθουν για το πανεπιστήμιο, τους κύκλους σπουδών, τις υποδομές και τις προοπτικές. Έζησαν για μία μέρα σαν… φοιτητές, αφού περιηγήθηκαν στους διαδρόμους των σχολών, έφαγαν στη φοιτητική λέσχη και μίλησαν με μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Με βιωματικό τρόπο προσέγγισαν το αντικείμενο σπουδών που θέλουν να ακολουθήσουν

Όπως μας ενημέρωσε η Χριστίνα Τσιμούδη, υπεύθυνη Συντονισμού των Δράσεων του Δημιουργικού Εργαστηρίου Νέων, «η δράση που ξεκίνησε πριν δύο μήνες, είχε τον τίτλο “Ταξιδεύοντας ανοίγουμε νέους ορίζοντες” και είχε ως στόχο η εμπειρία αυτή να κινητοποιήσει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε μια περίοδο που έχουν ανάγκη από υποστήριξη και να τους φέρει ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση των ονείρων τους». Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «ένα μέρος της ομάδας νέων που συμμετείχε στη δράση αποτελείται από νέους που μεγάλωσαν μέσα στα ΔΕΝ και που τόσο οι ίδιοι όσο και το εργαστήρι θέλουν να παρακολουθήσουν την κορύφωση της μαθητικής τους πορείας».

Η δράση ξεκίνησε με μια σειρά από συναντήσεις της ομάδας νέων με τους εμψυχωτές που στόχο είχαν την ανάπτυξη σχέσεων μεταξύ των μαθητών μέσα από βιωματικές δραστηριότητες καθώς διερευνήσανε τις επιθυμίες τους, τις δεξιότητες τους και τον τρόπο που αυτές συνδέονται με τις επιλογές σπουδών τους. Αρχικά, είχανε συναντήσεις προετοιμασίας με σκοπό να προετοιμάσουν την ομάδα νέων για το ημερήσιο ταξίδι στο ΑΠΘ, καθώς και να ενθαρρύνουν τη βαθύτερη κατανόηση γύρω από το πώς αντιλαμβάνονται οι νέοι από τα διαφορετικά θρακιώτικα τοπία το “σταυροδρόμι” αυτό. Να δουλέψουν τις επιθυμίες, τις δεξιότητες τους και το πώς αυτές συνδέονται με την σχολή που θα επιλέξουν. Ακολούθησαν και συναντήσεις αποτίμησης και αξιολόγησης με σκοπό την αφομοίωση της εμπειρίας του ταξιδιού.

Μέσω ραδιοφωνικής συνέντευξης και φωτογραφιών παρουσίασαν το ταξίδι τους

Αυτή την εμπειρία τους ανέλαβαν να παρουσιάσουν το πρωί της Κυριακής σε γονείς και φίλους με ενθουσιασμό, αλλά και με πρόθεση να μεταφέρουν όλα εκείνα τα χρήσιμα συμπεράσματα και τις πληροφορίες που έλαβαν από την επίσκεψη.

Μάλιστα, η παρουσίαση έγινε σε μορφή ραδιοφωνικής εκπομπής, μέσω της οποίας οι μαθητές διηγήθηκαν τα όσα έζησαν, τι σκέφτηκαν, πώς ένιωσαν και τι κρατάνε από αυτή τη δράση. Ευχαρίστησαν βέβαια τους συνοδούς τους από τα ΔΕΝ που τους έδωσαν αυτή την ευκαιρία και στη συνέχεια ακολούθησε προβολή φωτογραφιών και βίντεο από το ταξίδι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …