Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η νηστεία κάνει καλό στην υγεία και στην …σιλουέτα

Η νηστεία κάνει καλό στην υγεία και στην …σιλουέτα

0
nisteia2

Αυξάνονται οι …πιστοί της νηστείας – Την συστήνουν και οι διαιτολόγοι γιατί με νηστεία και δίαιτα χάνεις περισσότερα κιλά …και κάνεις αποτοξίνωση

Ευεργετική για την υγεία και αντικαρκινική η νηστεία, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Κρήτης

Επιστροφή στις ρίζες και συγκεκριμένα στην πατροπαράδοτη νηστεία της Σαρακοστής είναι μια τάση που κερδίζει ολοένα και περισσότερους οπαδούς αφού συμβαδίζει με τα πρότυπα της υγιεινής διατροφής και της αποτοξίνωσης του οργανισμού που αποτελεί βασικό πυλώνα για την καλή σωματική και ψυχική υγεία. Έτσι αυτό που οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας έκαναν επειδή τους το υπαγόρευε η θρησκευτική τους πίστη στο πλαίσιο του εξαγνισμού της ψυχής και του σώματος, οι νεοέλληνες το συνδυάζουν και με τις τάσεις της υγιεινής διατροφής και της αποτοξίνωσης καθόσον έχει διαπιστωθεί από έρευνες ότι είναι σύμμαχος της καλής υγείας και ασπίδα για τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

185 μέρες νηστείας τον χρόνο

Να σημειώσουμε ότι η θρησκεία μας υπαγορεύει συνολικά 16 εβδομάδες από τις 52 ήτοι 185 μέρες νηστεία, αποχή δηλαδή τις μισές μέρες του χρόνου από κρεατοφαγία, γαλακτοκομικών, ψαριών και αβγών καθόσον είναι τρεις οι περίοδοι της νηστείας και συγκεκριμένα: Η Σαρακοστή, (7 εβδομάδες) η νηστεία του Δεκαπενταύγουστου (2 εβδομάδες, η νηστεία των Χριστουγέννων (6 εβδομάδες ) και η κινητή νηστεία των 12 Αποστόλων (1 εβδομάδα) όπως επίσης και η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής. Αντίστοιχα η Αγιορείτικη νηστεία είναι 230 μέρες τον χρόνο και ορίζει παντελή αποχή από το κρέας ενώ περιλαμβάνει και το λεγόμενο Τριμέρι όπου την Καθαρά Δευτέρα – Τρίτη και Τετάρτη οι μοναχοί δεν τρώνε απολύτως τίποτε αλλά ούτε πίνουν και νερό! Το διαιτολόγιο των μοναχών, εκτός από πιστό στους κανόνες της Εκκλησίας, αποδεικνύεται και… αντικαρκινικό, όπως διαπιστώνουν οι επιστήμονες.

Με νηστεία και δίαιτα χάνεις περισσότερα κιλά …

Θεαματικά αποτελέσματα για την μείωση του σωματικού βάρους βλέπει η Διαιτολόγος – Διατροφολόγος κα Κάλη Αμπεριάδου και προτείνει ανεπιφύλακτα τον συνδυασμό δίαιτας και νηστείας, ενώ σημειώνει ότι περίπου το ένα τρίτο των πελατισσών της νηστεύει και η ίδια τις παρέχει διαιτολόγιο νηστείας: «Η περίοδος της νηστείας είναι μια καλή ευκαιρία να χάσει κανείς περισσότερο λίπος και κιλά με ένα σωστό διαιτολόγιο. Η μείωση των πολυακόρεστων λιπαρών και η πρόσληψη μόνο φυτικών πρωτεϊνών όταν συνδυαστεί με κατανάλωση με μέτρο τροφές με πολλές θερμίδες έχει πολύ καλά αποτελέσματα. Επίσης επιτυγχάνεται αποτοξίνωση του οργανισμού. Έχει καλή αποδοχή όμως χρειάζεται και υπομονή και επιμονή».

Η νηστεία κάνει καλό στην υγεία

Η νηστεία της Σαρακοστής ρίχνει την ολική και την κακή χοληστερίνη το ίδιο αποτελεσματικά με τα φάρμακα, ενώ μειώνει το σωματικό βάρος και καταπολεμά την κατάθλιψη. Αυτό δείχνει μελέτη από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, από τους επιστήμονες Κατερίνα Σαρρή, Νικόλαο Τζανάκη, Μανώλη Λιναρδάκη, Γεώργιο Μαμαλάκη και Αντώνη Καφάτο. Η μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «BMC Public Health», είναι η πρώτη που παρουσιάζει τη συνολική εικόνα της επίδρασης της περιοδικής φυτοφαγίας που ακολουθούν οι… πιστοί των διατροφικών κανόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας με σειρά βιοχημικών και βιολογικών παραμέτρων.

Η έρευνα έγινε σε 120 ενήλικες 20-60 ετών από την ευρύτερη περιοχή Ηρακλείου Κρήτης, οι οποίοι δεν έπασχαν από καμία χρόνια ασθένεια και δεν έπαιρναν φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες επί έναν χρόνο. Στους νηστεύοντες «παρατηρείται μείωση των επιπέδων των λιπιδίων του αίματος (κυρίως της ολικής χοληστερόλης και της LDL χοληστερόλης), καθώς και του σωματικού βάρους» συμπεραίνει η μελέτη. Παράλληλα, η περιοδική φυτοφαγία, όπως είναι ουσιαστικά η νηστεία, προλαμβάνει χρόνιες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές νόσους, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και διάφορες μορφές καρκίνου. Η διατροφή που συστήνεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία συνδυάζει με ιδανικό τρόπο τα πλεονεκτήματα της φυτοφαγικής και της κρεατοφαγικής δίαιτας, αποφεύγοντας τους κινδύνους που έχει για την υγεία η αυστηρή φυτοφαγία.

Οι γυναίκες αγαπούν τη νηστεία

Έξι έως οκτώ Ελληνίδες ακολουθούν τη θρησκευτική νηστεία έστω και μία ημέρα τον χρόνο, σύμφωνα με τη μεγάλη μελέτη ΕΠΙΚ (Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ιατρικής και Κοινωνίας), με υπεύθυνη στην Ελλάδα την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντωνία Τριχοπούλου. Τα ποσοστά αυτά κυμαίνονται από 60% στις εικοσάρες, τριαντάρες και σαραντάρες, σε 70% στις πενηντάρες, και 80% στις εξηντάρες, εβδομηντάρες και ογδοντάρες. Οι άνδρες υστερούν των γυναικών αλλά δεν περιφρονούν εντελώς τη νηστεία: το 45% ηλικίας 25-44 ετών νηστεύουν έστω και μία ημέρα τον χρόνο, ποσοστό που ανεβαίνει σε 50- 60% στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…