Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Biolive: ένα ξανθιώτικο σαπωνοποιείο στην Παλαιά Μορσίνη

Biolive: ένα ξανθιώτικο σαπωνοποιείο στην Παλαιά Μορσίνη

0
biolive koutsouridis

Από λογιστής… σαπωνοποιός ο Πάνος Κουτσουρίδης, έχει δημιουργήσει μια πρωτότυπη και δυναμική επιχείρηση στην Ξάνθη

Βιολογικά σαπούνια, αιθέρια έλαια, φυτικά έλαια και κρέμες είναι μερικά από τα προϊόντα υγείας και ομορφιάς του ‘’μυρωδάτου’’ εργαστηρίου

Γνωστό όνομα στην πόλη και την αγορά της Ξάνθης, συνδεδεμένο με το ιστορικό εστιατόρια «Κληματαριά». Ο Πάνος Κουτσουρίδης όμως ακολούθησε άλλα βήματα. Λογιστής, βρέθηκε κι αυτός, όπως πολλοί νέοι άνθρωποι στις μέρες μας, χωρίς δουλειά. Τότε, πριν από τέσσερα χρόνια, του ‘’μπήκε’’ η ιδέα της κατασκευής σαπουνιών. Πειραματικά τον Ιούνιο του 2012 ξεκίνησε μόνος του προσπαθώντας να βρει πληροφορίες κυρίως από το διαδίκτυο, με τις δοκιμές να λαμβάνουν χώρα στο σπίτι του. Όπως δήλωσε στο «Ε», που βρέθηκε στον χώρο του εργαστηρίου στον οικισμό της Παλαιάς Μορσίνης στην Ξάνθη, ήταν μια εποχή που πολλοί έμποροι πρώτων υλών ευαγγελίζονταν μια εύκολη ευκαιρία για ένα υψηλό εισόδημα μέσα από την κατασκευή σαπουνιών. Ο Πάνος γρήγορα συνειδητοποίησε ότι η υπόθεση δεν ήταν τόσο εύκολη, αλλά χρειαζόταν μεθοδικότητα και επαγγελματισμός. Έτσι προέκυψε μια επαφή με έναν ρωμιό της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος διατηρεί το παραδοσιακό οικογενειακό σαπωνοποιείο τριών γενιών στην Πόλη. Αυτός τον έπεισε να προχωρήσει, δίνοντάς του τις πρώτες συμβουλές, σε μια απόφαση που έτυχε της έμπρακτης στήριξης της οικογένειάς του. «Ξεκινήσαμε πριν τέσσερα χρόνια την επιχείρησή μας με ενθουσιασμό και αγάπη για τα φυσικά προϊόντα που παράγουμε. Σήμερα με αμείωτο μεράκι, όμως περισσότερη εμπειρία και κατάρτιση, παρουσιάζουμε την εμπλουτισμένη σειρά προϊόντων της Biolive και καλούμε όλους να την δοκιμάσουν», μας λέει ο Πάνος.

Στην Παλιά Μορσίνη με σεβασμό στους πελάτες και τα ποιοτικά προϊόντα

Από το ξεκίνημα της επιχείρησης στον χώρο που στεγάζεται μέχρι σήμερα στην Παλιά Μορσίνη, ο Πάνος επιδίωξε να δημιουργήσει μια φιλοσοφία γύρω από τα προϊόντα. Ποιοτικά προϊόντα με εκλεκτές πρώτες ύλες και σεβασμό προς τους καταναλωτές. Όπως λέει ο ίδιος, «επιλέγουμε με μεγάλη προσοχή πιστοποιημένα υλικά από την ελληνική αλλά και την παγκόσμια αγορά σεβόμενοι την υπόσχεσή μας στο καταναλωτικό κοινό για προϊόντα ανώτερης ποιότητας. Τα προϊόντα μας είναι φυσικά και δεν περιέχουν κανενός είδους χημικό συντηρητικό, είναι SLS και SLES free, δεν δοκιμάζονται σε ζώα, δεν προέρχονται από μεταλλαγμένες πρώτες ύλες. Για την παρασκευή των σαπουνιών μας εφαρμόζουμε την ψυχρή μέθοδο. Δηλαδή δεν υπερθερμαίνουμε τα λάδια, ώστε να διατηρούνται όλα τα ευεργετικά για την ανθρώπινη επιδερμίδα συστατικά τους». Το ελαιόλαδο που χρησιμοποιείται στα σαπούνια προέρχεται κατά κύριο λόγο από την Μυτιλήνη και εσχάτως και από την Καβάλα, ενώ όλες οι πρώτες ύλες διαθέτουν τα απαραίτητα πιστοποιητικά ποιότητας.

Ελληνικά προϊόντα με βάση την ελιά της ελληνικής χλωρίδας

biolive-proiondaΡωτήσαμε τον Πάνο από πού προήλθε το όνομα της εταιρείας. «Το όνομα του σαπωνοποιείου μας είναι bi-o-live, bio από το ελληνικό βίος, δηλαδή ζωή και olive που σημαίνει ελιά. Γιατί η ελιά, ένα από τα σπουδαιότερα είδη της ελληνικής χλωρίδας, είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με το τοπίο της πατρίδας μας, με τον πολιτισμό και τη διατροφή μας, αλλά και γιατί το ελαιόλαδο αποτελεί το βασικό συστατικό όλων των προϊόντων που προσφέρουμε με σκοπό να φροντίσουν το δέρμα, τα μαλλιά και το σώμα, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα της ζωής των καταναλωτών. Ως παράλληλη δραστηριότητα, συνδεδεμένη όμως και με το σαπωνοποιείο, ο Πάνος με δύο συνεργάτες του καλλιεργούν σε 10 στρέμματα κοντά στην Ν. Αμισό φυτά λεβάντας, από την οποία παράγουν διάφορα προϊόντα, με το εκχύλισμα λεβάντας να γίνεται ανάρπαστο σε πολλά προϊόντα αρωματοθεραπείας και καλλυντικών. Μάλιστα η έκταση πρόκειται να επεκταθεί με πέντε επιπλέον στρέμματα. Κατά την περίοδο ανθοφορίας το καλοκαίρι μπορεί κανείς να βρει ματσάκια λεβάντας, λεβάντα σε χλωρή και ξηρή δρόγη, πουγκιά λεβάντας σε διάφορα μεγέθη (για τη ντουλάπα, το αυτοκίνητο, το μαξιλάρι κλπ). Επίσης, πιστοποιημένο αιθέριο έλαιο λεβάντας, από την παραγωγή της εταιρείας, και ανθόνερο λεβάντας, προϊόν και αυτό από την απόσταξη της τοπικής παραγωγής.

Παρουσία σε εκθέσεις και εμπλουτισμός των προϊόντων

Στην πρόσφατη έκθεση ντόπιων παραγωγών στην πλατεία Διοικητηρίου, η Biolive ήταν παρούσα με τα ευωδιαστά προϊόντα της. Πολλοί Ξανθιώτες πληροφορήθηκαν για πρώτη φορά για το τοπικό σαπωνοποιείο, παρότι έχει συμμετάσχει ήδη σε αρκετές εκθέσεις. Ο χώρος κατασκευής των σαπουνιών, πέρα από τις μεθυστικές μυρωδιές της λεβάντας, του δυόσμου και των άλλων αιθέριων ελαίων, είναι επισκέψιμος σε σχολεία, που πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές. Πρόσφατα βρέθηκε στο σαπωνοποιείο της Παλιάς Μορσίνης ένα σχολείο από τις Σέρρες, που πραγματοποιεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ελιά και οι μαθητές ενημερώθηκαν για όλη την διαδικασία κατασκευής σαπουνιών. Στους χώρους ωρίμανσης, τα σαπούνια περιμένουν υπομονετικά στα ράφια να αποβάλουν τον όξινο χαρακτήρα τους, αφού όταν ωριμάζουν, απαλλάσσονται από την καυστική σόδα (ποτάσα) και αποκτούν μεγαλύτερη αντοχή. Όσοι επιθυμούν να δοκιμάσουν τα προϊόντα της Biolive, μπορούν να τα παραγγείλουν ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα της εταιρείας www.bi-o-live.gr, να τα βρουν σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων της πόλης μας ή να κάνουν παραγγελία για δημιουργίες που επιθυμούν, κάτι που συνηθίζεται συχνά τελευταία σε βαφτίσεις.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε ψηφιακή πλατφόρμα καλούνται να καταχωρίσουν οι δήμοι τα έργα πυροπροστασίας

Με κοινή υπουργική απόφαση καθορίζεται η διαδικασία καταγραφής των εκτελεσθέντων έργων πυρ…