Σχόλια 26/02/16

0
xinidis-than 4
Όταν ανοίγεις τα σύνορα της Ευρώπης χωρίς να ρωτήσεις τους Ευρωπαίους έρχεται η ώρα κι αυτοί να σου κλείνουν τα σύνορα χωρίς να σε ρωτήσουν…


Νους και χειρ Αθανασίου Ξυνίδη
Συμπολίτης μας, αναγνώστης και συνδρομητής της εφημερίδας μας, τηλεφώνησε νωρίς το πρωί για να πληροφορηθεί το όνομα του συντάκτη της επιστολής της Δημοτικής Παράταξης «Κοινωνία Δημοτών». Του επισημάναμε ότι η επιστολή δεν φέρει όνομα συντάκτη και ως εκ τούτου θ’ αποτελεί προϊόν κοινής αποφάσεως του συνδυασμού.
Δεν πείστηκε. Και μάλλον δικαιολογημένα. Διότι από μια προσεκτικότερη ανάγνωση γίνεται φανερό ότι μάλλον ο νους και το χέρι του Θανάση Ξυνίδη είναι πίσω από την επιστολή.
Το χιούμορ και το πνεύμα Ξυνίδη είναι εμφανέστατα και ομολογουμένως ιδιαίτερα έξυπνα.
Επί της ουσίας τώρα, την όποια ευθύνη ως προς το ακριβές ή όχι του περιεχομένου φέρει ο δήμαρχος Χαρ. Δημαρχόπουλος και η παράταξή του. Κυρίως όμως ο επικεφαλής
Γ.Δ.


Απαντήσεις
Απάντηση μέσω έργων κι όχι λόγων, οφείλουν οι εκάστοτε δήμαρχοι στην κριτική που τους ασκείται. Τα λόγια ως γνωστόν είναι εύκολα αλλά και πολλά. Σε αντίθεση με τα έργα που δύσκολα γίνονται και λίγα είναι.
Και κάτι καθοριστικό. Ας αφήσουν τα πολλά λόγια γι’ αυτούς για να «μιλήσουν» τα έργα τους.
Γ.Δ.


Δικαιοσύνη
Η Δικαιοσύνη δοκιμάζεται ιδιαίτερα. Η εξουσία που στηρίζει το αίσθημα του δικαίου και τη συνοχή της κοινωνίας μας περνάει δύσκολες ώρες. Όπως άλλωστε και η Ελληνική Πολιτεία στο σύνολό της. Η πρόσθετη δοκιμασία της Δικαιοσύνης οφείλεται όχι μόνο στη μη αποτελεσματική επίλυση από πλευράς Κράτους, των χρονιζόντων προβλημάτων της: (Στέγη, υλικοτεχνική υποδομή, επαρκές ανθρώπινο δυναμικό κλπ) αλλά κυρίως από την απόπειρα προσβολής του Status της συνταγματικής ανεξαρτησίας της.
Θρασείς και κακομαθημένοι οι εκπρόσωποι των δανειστών της Χώρας δεν αρκούνται σε μία σειρά απάνθρωπων οικονομικών απαιτήσεων (τύπου Σάυλοκ), αλλά με τις ανάρμοστες απαιτήσεις και παρεμβάσεις τους προκαλούν καταστάσεις που θυμίζουν ότι βρισκόμαστε σε καθεστώς πλήρους υποτέλειας. Η ηγεσία της Δικαιοσύνης καλείται με γενναιότητα να αντιδράσει, όχι μόνο για να υπερασπιστεί την ανεξαρτησία της αλλά και την αξιοπρέπεια αυτού του Λαού.
Παράλληλα βέβαια οφείλουν οι Δικαστές να επιταχύνουν τις διαδικασίες για την εκδίκαση των υποθέσεων και την έκδοση των αποφάσεων.
Γ.Δ.


Ακυβέρνητη χώρα
Η εικόνα έξω μιλάει από μόνη της. Η χώρα είναι ακυβέρνητη. Μετανάστες περιφέρονται σκόρπιοι στις εθνικές οδούς, σταματάνε είτε στα κλειστά σύνορα είτε στα αγροτικά μπλόκα. Τα νησιά βουλιάζουν από εξαθλιωμένους ανθρώπους και καταστρέφονται τουριστικά. Τα ανατολικά μας σύνορα έχουν ουσιαστικά καταρρεύσει και το ανθρώπινο ποτάμι της απελπισίας απειλεί να πνίξει την πατρίδα μας. Η κυβέρνηση δεν προχωράει ούτε την αξιολόγηση και σε λίγες μέρες θα στεγνώσουν εντελώς τα ταμεία τη στιγμή που έχουμε επιφορτιστεί με τη σίτιση χιλιάδων ανθρώπων. Από έξω ακούγονται ήδη φωνές για ανθρωπιστική κρίση που θα ξεσπάσει.
Η χώρα έχει παραλύσει οικονομικά, από το αγροτικό και το προσφυγικό. Και ο πρωθυπουργός το μόνο που κάνει, αντί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, κυνηγάει φαντάσματα. Ανύπαρκτες λίστες και σκοτεινούς διαπλεκόμενους. Όσες λίστες και όσοι διαπλεκόμενους όμως κι αν «ανακαλύψει» δεν θα γλιτώσουμε από την τραγωδία που επιδεινώνεται καθημερινά. Καταγγέλλει με πύρινους λόγους στη βουλή την αντιπολίτευση τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη για συναίνεση – και προσφέρεται- τουλάχιστον στο εθνικό θέμα του προσφυγικού.
Η κυβέρνηση ψηφίστηκε για να λύσει τα προβλήματα των πολιτών κι όχι για να καταγγέλλει ως παρατηρητής. Αν δεν μπορεί, τότε να πάει σπίτι της. Ο τόπος πρέπει να κυβερνηθεί. Αλλιώς, λίγο απέχουμε από το να γίνουμε ζούγκλα, και ο σώζων εαυτόν σωθήτω!


Άρχισαν οι… εικαστικές παρεμβάσεις
Γράψαμε χθες ότι στο νέο θεματικό πάρκο στο Λιμνίο χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις με λουλούδια και φυτά για την βελτίωση της αισθητικής εικόνας του χώρου. Πολλοί παλιοί Ξανθιώτες θυμούνται το πάρκο κατάφυτο, καταπράσινο, γεμάτο όμορφα, χρωματιστά και ευωδιαστά λουλούδια. Η σημερινή αισθητική επικεντρώνεται αρκετά στην κάλυψη χώρων με γκαζόν, αλλά ούτε και αυτό είναι φυτεμένο με σωστό τρόπο στο πάρκο μας. Την έλλειψη αυτή έσπευσαν να… καλύψουν κάποιοι ‘’φιλότεχνοι’’ με τα σπρέι ανά χείρας. Δυστυχώς έχουμε ήδη τα πρώτα δείγμα κακότεχνων γκράφιτι και συνθημάτων σε κάποια σημεία του πάρκου, απόρροια της έλλειψης παιδείας, αλλά και της έλλειψης φύλαξης του χώρου. Ας ελπίσουμε να λάβει άμεσα κάποια μέτρα ο δήμος, αφού δεν φρόντισε να το κάνει πριν δοθεί σε χρήση το πάρκο, για να μην θυμηθούμε ‘’σκοτεινές’’ εποχές της περιοχής του Λιμνίου.
Χ.Δ.


Έκανε μέχρι και τον Χατζηγκενέ να μιλήσει!
Για μια ακόμη φορά έκλεψε την παράσταση η κα Ελένη Κίτσου στην συνεδρίαση του Επιμελητηρίου και κατάφερε όχι μόνο να εκνευρίσει τον πρόεδρο κ. Μωραΐτη για τον οποίο δεν χρειάστηκε να καταβάλλει και μεγάλη προσπάθεια αλλά εκνεύρισε και τον κ. Ιρφάν Χατζηγκενέ ο οποίος πήρε δυο φορές τον λόγο (!) για να της απαντήσει και δεν φημίζεται για την πολυλογία του. Η επιμονή της να μπερδεύει τον προϋπολογισμό με τον απολογισμό και να κάνει φύλο και φτερό τους κωδικούς στην προσπάθεια της να περιφρουρήσει τα χρήματα των μελών και να μην γίνονται σπατάλες, παροιμιώδης και καθ’ όλα θεμιτή. Όμως ίσως θα’ πρεπε να έρχεται πιο διαβασμένη σε θέματα νομοθεσίας και οικονομικής λειτουργίας του Επιμελητηρίου, ώστε να μην την κολλάνε τόσο εύκολα στον τοίχο και ν’ ακούει από τον πρόεδρο: «Μορφωθείτε επιτέλους κα Κίτσου…»
Είναι άλλωστε επιμελής η κα Κιτσου….
Μ.Ξ.


Καριόκα για Γκίνες…
Για δεύτερη φορά η Ξάνθη διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο Γκίνες! Μετά την μεγαλύτερη αποκριάτικη μάσκα του κόσμου (επί θητείας Μ. Φανουράκη) τώρα με την παρασκευή της μεγαλύτερης καριόκας του κόσμου βάρους 200 κιλών που θα γίνει στην έκθεση που θα διοργανώσει το Επιμελητήριο αρχές Απριλίου στο Αμοιρίδιο. Ευφυές το εγχείρημα καθώς αποτελεί ένα πρόκριμα για την διεθνοποίηση της καριόκας της Ξάνθης που είναι και το ζητούμενο για την πιστοποίηση του προϊόντος. Αυτές οι ενέργειες που έχουν ως στόχο την εξωστρεφή επιχειρηματικότητα είναι πολύ σημαντικές και πρέπει να έχουν την στήριξη όλης της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της.
Μ.Ξ.


Η αξιολόγηση φέρνει χαμόγελα
Με μεγάλη ικανοποίηση ο πρύτανης του ΔΠΘ κ. Καραμπίνης παρουσίασε τα αποτελέσματα της εξωτερικής αξιολόγησης του πανεπιστημίου που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα.
Το ΔΠΘ έλαβε εξαιρετικές και πολύ καλές βαθμολογίες στις περισσότερες κατηγορίες, ενώ δεν έλαβε για κανένα θέμα αρνητική αξιολόγηση.
Μάλιστα, οι αξιολογήσεις που συγκέντρωσε είναι καλύτερες από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, γεγονός που δεν είναι αμελητέο.
Εξαιρετική βαθμολογία έλαβε το ΔΠΘ για τη διαδικασία της αξιολόγησης, για τη διαδικασία την αυτοαξιολόγησης, για την κατηγορία «αποστολή, όραμα και στόχοι του ιδρύματος», για τη στρατηγική οργανωτικής ανάπτυξης, για τη στρατηγική ακαδημαϊκής ανάπτυξης, για την κοινωνική στρατηγική, για τη διασφάλιση ποιότητας πολιτικής και στρατηγικής για τη διάδοση των πληροφοριών στους ενδιαφερόμενους και για τη διαχείριση των διοικητικών υπηρεσιών. Τις χαμηλότερες αξιολογήσεις πήρε μόνο στον τομέα της περιβαλλοντικής πολιτικής και στα διδακτορικά προγράμματα. Στην τελευταία κατηγορία ίδια βαθμολογία είχε και το ΕΚΠΑ.
Ε.Δ.


Αγωγή από το ΔΠΘ για το «πάρτι της σίτισης»
Την αγωγή που άσκησε το ΔΠΘ κατά της «Εφημερίδας των Συντακτών» για το δημοσίευμα που αναφερόταν στο «πάρτι» των αναθέσεων για τη σίτιση στο πανεπιστήμιό μας και τις σχέσεις με συγκεκριμένο ιδιώτη γνωστοποίησε στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Καραμπίνης, ενημερώνοντας μάλιστα ότι είναι ύψους 1,2 εκ. ευρώ.
«Πρέπει να αποκατασταθεί το πανεπιστήμιο. Δε διοικείται ούτε αποτελείται από κομπιναδόρους οι οποίοι κοιτάνε να εξασφαλίσουν την πάρτι τους. Η απόφαση της Συγκλήτου ήταν ο πρύτανης να υπερασπιστεί το όνομα και τη φήμη του πανεπιστημίου. Τα πρόσωπα θα φύγουν, αλλά το πανεπιστήμιο παραμένει», δήλωσε ο πρύτανης, ενημερώνοντας παράλληλα ότι η εντολή προς τη νομική υπηρεσία είναι να στραφεί και εναντίον κάθε προσώπου ή φορέα που χρησιμοποίησε το πανεπιστήμιο και το συκοφάντησε με προσωπικά κίνητρα και σκοπό να αντλήσει οφέλη.
Ε.Δ.


Το ΔΠΘ ζητά πίσω τη διαχείριση των εστιών
Αποδέκτης των παραπόνων των φοιτητών για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα οι φοιτητικές εστίες γίνεται και η διοίκηση του ΔΠΘ, η οποία και δια μέσω της συνέντευξης Τύπου ζητά να δοθεί πίσω στο ίδρυμα από το ΙΝΕΔΙΒΙΜ η διαχείριση των εστιών, μιας και ούτως ή άλλως μέχρι σήμερα το πανεπιστήμιο προβαίνει σε συντηρήσεις και επισκευές χωρίς να υποχρεούται, προκειμένου να διευκολύνει τη διαβίωση των φοιτητών. Σήμερα προβλήματα αντιμετωπίζονται στη θέρμανση, στη φύλαξη, ακόμη και στη σύνδεση στο διαδίκτυο. «Εμείς ζητάμε από το υπουργείο Παιδείας ή να προχωρήσει σε όσα οφείλει το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, είτε να μας δώσει και πάλι τη διαχείριση των εστιών», σημείωσε ο κ. Καραμπίνης.
Να θυμίσουμε ότι οι εστίες της Ξάνθης έχουν παραχωρηθεί από το 1995 και πράγματι κατά καιρούς εκδηλώνονται πολλά παράπονα για την κατάσταση που βρίσκονται σήμερα.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Τι θα γίνει με τα γκράφιτι; Είναι κάποια γκράφιτι που όντως είναι όμορφα, έργα τέχνης. Τα …