Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Μια θέση στο Γκίνες για την Καριόκα της Ξάνθης

Μια θέση στο Γκίνες για την Καριόκα της Ξάνθης

0
eve feb16

Οι 12 ζαχαροπλάστες θα παρασκευάσουν 200 κιλά καριόκα στην έκθεση του Επιμελητηρίου Ξάνθης

Ενέργειες Μωραίτη για συνάντηση με τον δήμαρχο του Ρίο ντε Τζανέιρο – Τρεις προτάσεις του ΕΒΕ Ξάνθης στο διασυνοριακό interreg Ελλάδα – Βουλγαρία

Μια θέση στο βιβλίο Γκίνες πρόκειται να διεκδικήσουν οι 12 Ζαχαροπλάστες της πόλης μας που στηρίζουν την προσπάθεια πιστοποίησης της καριόκας Ξάνθης. Την είδηση αποκάλυψε ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίαση του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου που πραγματοποιήθηκε την Τέταρτη 24 Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα.

Θα παρασκευάσουν 200 κιλά καριόκα για να μπουν στο βιβλίο Γκίνες!

Όπως ανέφερε ο κ. Μωραΐτης οι 12 Ζαχαροπλάστες θα παρασκευάσουν την καριόκα κατά την διάρκεια της έκθεσης του Επιμελητηρίου που θα διοργανωθεί το πενθήμερο 30 Μαρτίου έως 3 Απριλίου στον χώρο του Αμοιρίδιου. Έχει γίνει ήδη μια σύσκεψη μεταξύ τους υπό τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου και έχουν αποφασίσει να καλέσουν άμεσα το κλιμάκιο των εποπτών του Γκίνες. Η όλη προσπάθεια θα βιντεοσκοπηθεί και ακόμη κι αν δεν παραστεί το κλιμάκιο θα έχει το βίντεο της παρασκευής. Στην συνέχεα θα καλυφθεί και θα διατηρηθεί στο χώρο και στο τέλος της έκθεσης θα μοιραστεί στους επισκέπτες της. Όλο το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου όπως και η προσπάθεια για την πιστοποίηση και την καθιέρωση της καριόκας Ξάνθης ως Ολυμπιακό γλυκό στους φετινούς Ολυμπιακούς στο Ρίο ντε Τζανέιρο και θ’ αποτελέσει πρόκριμα για την επίτευξη του στόχου.

Προσπάθεια συνάντησης με τον δήμαρχο του Ρίο ντε Τζανέιρο

Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Μωραΐτης ενημέρωσε το σώμα πως έχει σταλεί έγγραφο με το αίτημα της συνάντησης με τον δήμαρχο του Ρίο ντε Τζανέιρο αν συμμετέχει στην αποστολή της τελετής αφής της Ολυμπιακής φλόγας στην Ολυμπία: «Πήραμε θετική απάντηση από την πρεσβεία μας στην Βραζιλία αλλά μας είπαν πως δεν έγινε γνωστό αν ο δήμαρχος θα συμμετέχει στην αποστολή που θα έρθει στην χώρα μας» , είπε ο κ. Μωραΐτης.

Πληρώνουν τα χρέη του παρελθόντος!

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης δόθηκε ομόφωνη έγκριση σε αίτημα του μισθωτή του πρώτου ορόφου του Επιμελητηρίου (πρώην Πίτσα ROMA) να κάνει δεκτή την αλλαγή στην σύνθεση της εταιρείας που συμμετέχει και να διευρυνθεί το σχήμα με μια υπομισθώτρια εταιρεία. Το σώμα έδωσε την συγκατάθεσή του καθότι προβλέπονταν από την προκήρυξη και τη σύμβαση. Στη συνέχεια συζητήθηκε ένα θέμα που εκκρεμεί από το 2.000 και αφορά μια δικαστική διαφορά με το ΤΕΙ Καβάλας. Όπως έγινε γνωστό ανατέθηκε στο ΤΕΙ από την τότε διοίκηση σου ΕΒΕ Ξάνθης όπως και των άλλων επιμελητηρίων της Θράκης μια έρευνα – μελέτη προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Προμηθέας». Το ΤΕΙ Καβάλας έκανε την μελέτη όμως το πρόγραμμα απορρίφθηκε. Το ΤΕΙ προσέφυγε στα Δικαστήρια διεκδικώντας τα χρήματα της σύμβασης που είχε με τα Επιμελητήρια. Τελικά επετεύχθη εξωδικαστικός συμβιβασμός προκειμένου και το Επιμελητήριο Ξάνθης να πληρώσει 11.000 ευρώ. Σ΄ αυτό κατέφυγαν και τα άλλα επιμελητήρια ώστε να μην χρειαστεί να πληρώσουν το ποσό που οφείλουν με τόκο! Το Επιμελητήριο Ξάνθης έκανε ρύθμιση να πληρώνει με δόσεις 1.000 ανά μήνα και η πρώτη δόση ξεκινά από τον Φεβρουάριο. Γι αυτό το σώμα δεν έκανε δεκτό το αίτημα της κας Κίτσου να αποσυρθεί το θέμα ώστε να έχει περισσότερη ενημέρωση από την νομικό σύμβουλο που λόγω της αποχής των δικηγόρων απέχει από τα καθήκοντά της.

Η κα Κίτσου εκπαιδεύεται…

Αλλά η κα Κίτσου είχε ερωτηματικά και ενστάσεις και για άλλα θέματα όπως για παράδειγμα γιατί στον προϋπολογισμό ο οικονομικός επόπτης έβαλε στο κωδικό οδοιπορικά το ποσό των 6.000 ευρώ το οποίο βρήκε υπερβολικό. Τόσο η προϊσταμένη της Οικονομικής υπηρεσίας κα Σιαμίδου όσο και ο οικονομικός επόπτης κ. Κάλφας της εξήγησαν ότι έγιναν αλλαγές στην σχετική νομοθεσία και έχουν διαχωριστεί οι κωδικοί και ότι αυτά απλά προϋπολογίζονται δεν ξοδεύονται όμως. Ο κ. Μωραΐτης επίσης ανέφερε οι αλλαγές που έγιναν δικαιολογούν μόνο 40 ευρώ οδοιπορικά και 10 ευρώ για φαγητό χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ανεγκέφαλους» αυτούς που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις. Είπε μάλιστα πως ενώ παρεμποδίζουν την λειτουργία των επιμελητηρίων και τα απαξιώνουν την ίδια στιγμή ψηφίζουν 20% αυξήσεις στους «κολλητούς» τους που βάζουν στα γραφεία τους : «Τα επιμελητήρια είναι οι μόνοι φορείς που δεν επιβαρύνουν ούτε ένα ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό και τώρα έρχονται να μας επιβάλλουν τι θα δικαιολογούμε σαν έξοδα στους υπαλλήλους μας που τους στέλνουμε για να ενημερωθούν και να προάγουν το έργο του επιμελητηρίου. Για να πάει κάποιος στην Αθήνα με το αυτοκίνητο του θέλει για διόδια 70 ευρώ και αυτοί δικαιολογούν 80 ευρώ. Πως μπορούμε έτσι να λειτουργήσουμε; Γι αυτό πήραμε την απόφαση στην ΚΕΕΕ να ενισχύουμε εμείς τα μέλη μας και να προϋπολογίζουμε κάποια ποσά ώστε να μην επιβαρύνουμε τους υπαλλήλους που χρειάζεται να παρακολουθήσουν είτε ένα πρόγραμμα είτε μια έκθεση κ.λ.π.». Η κα Κίτσου δεν πείστηκε και καταψήφισε το θέμα.

Τρεις προτάσεις του ΕΒΕ Ξάνθης στο διασυνοριακό interreg Ελλάδα – Βουλγαρία

Στην συνέχεια η κα Ανθή Παναγιώτου ενημέρωσε το σώμα για τις προτάσεις που σχεδιάζει να υποβάλλει το Επιμελητήριο Ξάνθης στο διασυνοριακό πρόγραμμα interreg Ελλάδα – Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό το επιμελητήριο θα είναι εταίρος στο πρόγραμμα «Δρόμοι του καπνού». Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και δήμοι της Βουλγαρίας όπως η Φιλιππούπολη αλλά και ο δήμος Ξάνθης και άλλοι φορείς όπως η Αναπτυξιακή Ροδόπης κ.ά. Ο προϋπολογισμός του συνολικού πρόγραμμα το ανέρχεται σε 1,5 ευρώ με 300.000 ευρώ για τοα επιμελητήριο Ξάνθης. Η δεύτερη πρόταση αφορά την ενίσχυση της Βιοποικιλότητας (Natura) στον ποταμό Νέστο και Άρδα και έχει προϋπολογισμό 150.000 – 220.000 ευρώ και η τρίτη πρόταση αφορά την Κοινωνική ένταξη και την καταπολέμηση του ρατσισμού και έχει προϋπολογισμό 60.000 – 100.000 ευρώ. Η κα Κίτσου αδυνατούσε να καταλάβει ποιοι θα υλοποιήσουν αυτές στις δράσεις για να της απαντηθεί ότι το Επιμελητήριο της Ξάνθης υλοποιεί άλλοτε ως επικεφαλής εταίρος και άλλοτε ως απλός εταίρος ενώ ο κ. Μωραΐτης απέδωσε τα εύσημα στην κα Παναγιώτου για το έργο που επιτελεί και το Επιμελητήριο Ξάνθης είναι πρώτο σε υλοποίησης προγραμμάτων.

Δει δη χρημάτων ….

Το τελευταίο θέμα αφορούσε οικονομικές ενισχύσεις μετά από αιτήματα που δέχτηκε από τον σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών, τον Εμπορικό Σύλλογο Ξάνθης για την διοργάνωση της Λευκής Νύχτας και την ΟΕΒΕ Ξάνθης για την εκδήλωση σε συνεργασία με την ΓΣΕΒΕΕ στην 11 Μαρτίου μαζί με την Λευκή Νύχτα του Εμπορικού συλλόγου. Το αίτημα των συλλόγου Αιμοδοτών μετατέθηκε σε επόμενο συμβούλιο λόγω οικονομικής στενότητας. Αναφορικά για το αίτημα του εμπορικού συλλόγου παραβρίσκονταν ο κ. Νίκος Τσάβας και εξήγησε πως είχαν σχεδιάσει διάφορες εκδηλώσεις για την Λευκή νύχτα βασιζόμενοι στις υποσχέσεις του δήμου για οικονομική ενίσχυση που όμως τις πήρε πίσω με την αιτιολογία ότι δεν μπορούν να κάνουν εκταμίευση. Ο κ. Τσάβας ζήτησε μια απάντηση αν το επιμελητήριο θέλει να βοηθήσει διαφορετικά θα ακυρωθεί η διοργάνωση. Ο κ. Μωραΐτης ζήτησε την γνώμη του κ. Κάλφα και ο κ. Κάλφας είπε πως πρέπει να εξετάσουν πως θα κοπεί η τραπεζική επιταγή ώστε να μην έχουν πρόβλημα, ο κ. Τσάβας το θεώρησε υπεκφυγή και έκανε να αποχωρήσει εκνευρισμένος. Τελικά ο κ. Μωραιτης του είπε ότι θα βρεθεί λύση και πρότεινε να δώσουν μια προκαταβολή από το ποσό που δίνουν κάθε χρόνο στον Εμπορικό σύλλογο, λύση που φάνηκε να ικανοποιεί το κ. Τσάβα παρότι ζήτησε έκτακτη βοήθεια και όχι μια προκαταβολή από την τακτική. Με την ίδια τακτική θα επιχορηγήσουν και την ΟΕΒΕ για την εκδήλωσή της.

 

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΙΕΛΚΑ: Συγκράτηση τιμών στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ τον Μάρτιο

Πού καταγράφηκαν μειώσεις και αυξήσεις Με ρυθμό 0,28% «έτρεξε» ο πληθωρισμός στα προϊόντα …