Σχόλια 05/02/16

0
papadopoulos-thodoros
Η Αριστερά κατάφερε ένα πραγματικό θαύμα μέσα σ’ ένα μόλις χρόνο: να ενώσει όλες τις κοινωνικές τάξεις και όλα τα επαγγέλματα… εναντίον της


Παντός καιρού ο Θ. Παπαδόπουλος
Άλλος ένας πρώην Πασόκος και μάλιστα μέλος Νομαρχιακής και με άλλες θέσεις, ο Θόδωρος Παπαδόπουλος, μεταπήδησε στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο συμφοιτητής του Σπίρτζης, τον έχρισε αντιπρόεδρο της Αττικόν Μετρό με Πρόεδρο τον Μυλόπουλο, καθηγητή στο Αριστοτέλειο. Ο Θόδωρος Παπαδόπουλος μετά από μια μικρή θητεία στον ιδιωτικό τομέα στράφηκε προς το δημόσιο, πάντα με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών. Η γνωριμία του με τον υπουργό Σπίρτζη ευδοκίμησε και είχε ως αποτέλεσμα τον διορισμό στη διοίκηση της Αττικόν Μετρό.
Βέβαια υπάρχει ένα πρόβλημα που σίγουρα θα δημιουργήσει ενδεχομένως κάποια τριβή. Κι αυτό διότι ο υφυπουργός στο υπουργείο Υποδομών Π. Σγουρίδης, είχε δεχτεί κατά το παρελθόν οξύτατες επιθέσεις από τον Θόδωρο Παπαδόπουλο και είχε κάνει σκληρή κριτική εις βάρος του ως βουλευτή.
Τώρα λοιπόν πώς θα συνεργαστούν;
Γ.Δ.


Πέθανε ο Θόδωρος Πασχαλίδης
Κηδεύτηκε προχθές στην Ξάνθη ο γνωστός βιομήχανος Θόδωρος Πασχαλίδης, ο οποίος επί σειρά ετών διατηρούσε μεγάλη μονάδα ενδυμάτων στην πόλη μας.
Ο Πασχαλίδης ήταν 80 χρόνων και τα τελευταία χρόνια συνέχισε την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην Βουλγαρία εξαιτίας κάποιων λαθών που έγιναν με την ίδρυση Τυπογραφικής μονάδας.
Ο Θόδωρος Πασχαλίδης υπήρξε όλα τα χρόνια της εδώ δραστηριότητάς του ένας σωστός εργοδότης, ένας εκλεκτός άνθρωπος, με χαμόγελο και γνώση της δουλειάς. Επί πολλά χρόνια πρόσφερε εργασία σε εκατοντάδες εργαζόμενους, γι’ αυτό και στην κηδεία του παραβρέθηκαν και τον τίμησαν οι εργαζόμενοι όπως και οι συνάδελφοί του βιοτέχνες και βιομήχανοι.
Γ.Δ.


Απεργία
Το «Εμπρός» δεν κυκλοφόρησε την Πέμπτη διότι συμμετείχε στην 24ωρη γενική απεργία που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στον χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.
Κυκλοφόρησε κανονικά σήμερα Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου με πλούσιο ρεπορτάζ από την απεργιακή κινητοποίηση στην Ξάνθη.
Γ.Δ.


Η ανεργία συνεχίζεται
Το’ χουμε πει, το’ χουμε γράψει και το τονίζουμε συνέχεια: Η ανεργία δεν πρόκειται να μειωθεί, κυρίως των νέων, χωρίς ανάπτυξη, χωρίς επενδύσεις. Έτσι, η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη με ποσοστό 24,5%. Ακολουθεί η Ισπανία με 20,8% και τρίτη η Κύπρος με 15,7%.
Άραγε οι κυβερνώντες έχουν αντιληφθεί πως με διορισμούς στο δημόσιο δεν πρόκειται να λύσουν το θέμα της ανεργίας; Αν έχουν ανάγκη επιβεβαίωσης, ας ρωτήσουν το φίλο τους πρόεδρο της Δημοκρατίας Πάκη Παυλόπουλο. Αυτός ξέρει…
Γ.Δ.


Προβληματισμός για τον Γιώργο
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο χώρο του ΠΑΣΟΚ για την προσέγγιση που επιχειρήθηκε με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου από πλευράς ηγεσίας του κινήματος και συγκεκριμένα της Προέδρου κ. Γεννηματά.
Η πλευρά Βενιζέλου δεν καλοβλέπει τις κινήσεις αυτές κι αυτό διότι χρεώνει στον Παπανδρέου την διάσπαση που έγινε στις προηγούμενες εκλογές και τη μείωση του εκλογικού του ποσοστού. Παράλληλα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο ο Παπανδρέου να θέσει υποψηφιότητα για επικεφαλής της Κεντροαριστεράς εάν και εφόσον ακολουθηθεί αυτή η διαδικασία. Τότε, είναι σίγουρο πως θα βγουν τα μαχαίρια…
Γ.Δ.


Με ελαφρά πηδηματάκια;
Σκέψεις για «ηρωική» έξοδο από την κυβέρνηση φαίνεται να εκφράζονται πλέον στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την σκληρή θέση του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό. Άλλη μια διαπραγμάτευση που δεν βαίνει όπως την υπολόγιζε αρχικά η κυβέρνηση, όπως και κάθε πολιτική που έχει εφαρμοστεί εδώ και ένα χρόνο και έχει στεφθεί από παταγώδη αποτυχία. Δεν υπήρξε ποτέ, και βέβαια δεν φαίνεται να υπάρχει και σήμερα κανένα σχέδιο αντιμετώπισης των προβλημάτων, κοινωνικών, οικονομικών, εθνικών. Κάθε ζήτημα αντιμετωπίζεται με χρονικό ορίζοντα μερικών εβδομάδων, δηλαδή βλέποντας και κάνοντας. Μόνο μέλημα είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, που ακόμη απολαμβάνει μιας σχετικής δημοφιλίας. Αλλά ακόμη και αυτό το πλάνο φαίνεται να καταρρέει από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές. Οι προτάσεις Κατρούγκαλου για αλλαγές στο ασφαλιστικό απορρίφθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ από πλευράς ΔΝΤ παρουσιάστηκε μία αντιπρόταση με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά και με κύριο άξονα την ανατροπή του σχεδίου της εθνικής σύνταξης, στην οποία έχει βασιστεί κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κάποια μέλη του κομματικού οργάνου έχουν αρχίσει να αναζητούν πολιτική διέξοδο, προκειμένου να περισωθεί, έστω και σε έναν ελάχιστο βαθμό, η συνέπεια προς τις προεκλογικές γραμμές του κόμματος, οι οποίες αναιρούνται καθημερινά και απειλούνται πλέον με ολοκληρωτική ακύρωση. Το ζήτημα, λοιπόν, το επόμενο διάστημα είναι να δούμε αν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα παραμείνει για να υπομείνει τα συνεπακόλουθα των μέτρων που προβλέπει το τρίτο μνημόνιο ή θα μας αφήσει με ελαφρά πηδηματάκια υιοθετώντας τον ρόλο του θύματος και διεκδικώντας και πάλι την στήριξη του λαού.
Χ.Δ.


Ξεφορτώθηκα εγώ τους Σαμαροβενιζέλους;
Γνωστή έκφραση που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον πριν ένα χρόνο (κάποιοι ακόμη επιμένουν στο ίδιο τροπάρι), όταν κάποιοι μιλούσαμε για τις ελλείψεις της κυβέρνησης, αλλά σ’ αυτούς έφτανε που ξεφορτώθηκαν το ‘’παλιό’’. Που ήρθε η αλλαγή. Που έφυγαν αυτοί που εφάρμοζαν τα αντιλαϊκά, αντικοινωνικά μέτρα, που επέβαλαν μνημόνια και φονικές μεταρρυθμίσεις, οι γερμανοτσολιάδες. Κι όμως, πέρασε μόλις ένας χρόνος. Γεμάτος πίεση και άγχος, αλλά ταυτόχρονα σαν να έφυγε σε μια στιγμή. Και φτάνει σήμερα η κυβέρνηση να ανακαλύψει τον αντισυντεχνιασμό και τον αντιλαϊκισμό, παρά τις κούφιες δηλώσεις για στήριξη των κινητοποιήσεων. Τα ΜΑΤ που θα καταργούσαν, απέδειξαν έμπρακτα στην εκδήλωση κατά του μνημονίου που θα έσκιζαν, πως έχει ο καιρός γυρίσματα. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος των χθεσινών απεργών, ιδίως αυτών που προκάλεσαν τα επεισόδια στην Αθήνα, ανήκει στους γνωστούς κύκλους, αλλά και στους απογοητευμένους ‘’Αγανακτισμένους’’. Η αγανάκτησή τους ξεχείλισε και πάλι, αφού περίμεναν ότι τα κινήματα του ‘’Δεν πληρώνω’’ θα έβρισκαν πλέον επίσημη εφαρμογή. Κατάφεραν έτσι να αμαυρώσουν την ειρηνική διαμαρτυρία τόσων ανθρώπων από κάθε κλάδο, που δεν είναι ‘’του δρόμου’’ και της ‘’μολότωφ’’. Το μήνυμα πάντως παραδόθηκε στην κυβέρνηση, που έχει πλέον απέναντί της μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, αφού επιμένει να απευθύνεται σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους. Οι ‘’πλάτες γυρνούν’’ γρήγορα και οι πρώην υποστηρικτές αναδεικνύονται στους πιο ένθερμους πολέμιους. Όταν ο λαϊκισμός εξαντλείται και πρέπει να αγγίξεις στρώματα της κοινωνίας πιο κάτω από τις ελίτ, τα πράγματα γίνονται δύσκολα.
Χ.Δ.


Το Συλλαλητήριο και ο ΣΥΡΙΖΑ
Είχε δεν είχε τα κατάφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ! Κατάφερε να βγάλει τους …Ξανθιώτες στο δρόμο σ’ ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο με συμμετοχή του εμπορικού κόσμου και των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών και των δημοσίων και των ιδιωτικών υπαλλήλων, των δασκάλων, των γιατρών, των μηχανικών που είχαμε να δούμε από το 2012 τότε με τα Μνημόνια. Κατάφερε δηλαδή να συσπειρώσει όλους τους κλάδους και τους φορείς εναντίον της! Μεγάλο επίτευγμα! Και μάλιστα καμαρώνουν γι αυτό γιατί λένε πως αυτό τους δίνει διαπραγματευτική δύναμη! Προφανώς γι αυτό ήταν και ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης στην απεργιακή συγκέντρωση. Εξάλλου όπου αγώνας κι απεργία πρωτοστατούσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τους βουλευτές δεν είδαμε. Ούτε καν τον συνδικαλιστή κ. Στογιαννίδη που άλλες εποχές πρωτοστατούσε στα συλλαλητήρια! Μάλλον θα είχαν δουλειά στην Αθήνα και οι τρεις!
Μ.Ξ.


Τα μάζεψαν γρήγορα
Εκτονώθηκε τελικά άμεσα η κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα στη ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ και τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Ενώ είχαν εξαπολύσει σημαντικότατες κατηγορίες για τη στάση των γιατρών όσον αφορά τις εφημερίες, λίγες μέρες μετά και αφότου μεσολάβησε η ανακοίνωση της ΕΙΝΟΚΥΞ που ζητούσε άμεσα να αποκατασταθεί η άδικη και προσβλητική, όπως σημείωνε, επίθεση, άρον άρον το «μάζεψαν» και όλα καλά.
Δηλαδή ή δεν ισχύουν οι κατηγορίες ή δε θέλουν να δώσουν συνέχεια στην αντιπαράθεση και άρα ας ξεχαστεί το θέμα.
Ε.Δ.


Τα κατάφεραν
Η κινητοποίηση των συνδικαλιστών πράγματι έφερε αποτέλεσμα. Επαγγελματίες, έμποροι και επιστήμονες ανταποκρίθηκαν μαζικά και νέκρωσαν την Ξάνθη. Ήταν ένα μήνυμα ηχηρό και είχε το νόημά του. Κυρίως γιατί έκανε τους ίδιους τους εμπλεκόμενους να καταλάβουν ότι δεν μπορούν οι λίγοι να αγωνίζονται για τους πολλούς. Ότι το στοίχημα βρίσκεται στη μαζικότητα είτε κερδηθεί ένας αγώνας, είτε χαθεί. Γιατί και αύριο θα υπάρχουν νέες διεκδικήσεις, νέες διαμαρτυρίες και νέα επώδυνα μέτρα.
Ε.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…