Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Διάθεση του προϊόντος όλων των Λογαριασμών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στον Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ

Διάθεση του προϊόντος όλων των Λογαριασμών του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στον Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ

0

Α. Η οικονομική κατάσταση στην Χώρα και οι κίνδυνοι αποσάρθρωσης του κοινωνικού ιστού λόγω της εκρηκτικής αύξησης των ποσοστών ανεργίας και της διατήρησης επί πενταετία ήδη σε εξωπραγματικά μεγέθη επιμέρους πληθυσμιακών και ηλικιακών ομάδων εκτός παραγωγικής διαδικασίας και εκτός αγοράς επιβάλλουν νομοτελειακά για μία περίοδο τουλάχιστον μίας πλήρους ΤΡΙΕΤΙΑΣ την διάθεση του συνολικού προϊόντος όλων γενικά των Λογαριασμών, Διανεμητικών και Ειδικών, που τηρούνται και λειτουργούν στο Υπουργείο Εργασίας και στους εποπτευόμενους από αυτό Φορείς αποκλειστικώς στον Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ.

Β. 1. Οι υφιστάμενοι Λογαριασμοί, που κατά Νόμον λειτουργούν στο Υπουργείο Εργασίας (λχ ΛΒΚΑ, ΔΛΟΕΜ, ΛΑΕΚ κτλ) αναπόδραστα πρέπει να διατεθούν κατά πλήρες σύνολο για μία τριετία επιτυχών οικονομικών χρήσεων στον Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ για την εξειδικευμένη αντιμετώπιση των κυμάτων των εισερχομένων και παραμενόντων στην ανεργία και στην μη απασχόληση μισθωτών και ελευθέρων επαγγελματιών.

Η διάθεση στον Λογαριασμό στόχους θα έχει (α) την επέκταση από δωδεκάμηνο σε τριανταεξάμηνο του διαστήματος καταβολής του επιδόματος ανεργίας, (β) την ονομαστική αύξηση του καταβαλλομένου ποσού, (γ) την σύνδεσή του με την οικογενειακή κατάσταση του επιδοτούμενου, (δ) την διατήρησή του μετά το πρώτο δωδεκάμηνο με συνυπολογισμό της ενεργητικής και συνεπούς συμμετοχής και αυτενέργειας του επιδοτούμενου είτε στην αποδεδειγμένη αναζήτηση εργασίας είτε στην ευδόκιμη απόκτηση επαγγελματικής κατάρτισης σε δυναμικούς κλάδους της Οικονομίας, (ε) και όλα τα προηγούμενα ενταγμένα σε ένα Ολοκληρωμένο Σχέδιο και Πρόγραμμα ανάπτυξης της αγοράς εργασίας στην Χώρα μας με ποσοτικούς και ποιοτικούς στόχους δραστικού περιορισμού της ανεργίας και δημιουργίας και διατήρησης θέσε ων εργασίας χωρίς κρατική ταμειακή ενίσχυση.

2. Οι εν λόγω Λογαριασμοί λόγο ύπαρξης έχουν τους μισθωτούς, άρα την φυσική ύπαρξη αυτών πρέπει να εξασφαλίσουν, ενώ λόγω εθνικής και κοινωνικής αλληλεγγύης πρέπει να καλύψουν και τις αντίστοιχες ανάγκες των διακοψάντων την επιχειρηματική λειτουργία τους ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι ως κοινωνικοί εταίροι έχουν συμβάλει άλλωστε στην δημιουργία και γιγάντωση τ ων ταμειακών διαθεσίμων των εν λόγω Λογαριασμών, με προοπτική την γενναιόψυχη τόνωση της πρόθεσης επανέναρξης της υγειούς επιχειρηματικής πρωτοβουλίας τους.

Γ. Το όφελος του Δημοσίου από την πρόταση είναι προφανές, αφού η αποφυγή της κοινωνικής διάρρηξης και η επαναφορά της κοινωνίας σε ρυθμούς ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης είναι παράγοντες υγιούς και βιώσιμης εξόδου της Χώρας από την κρίση.

*Μολονότι περιττό, αναφέρω ότι οι απόψεις είναι προσωπικές και δεν εκπροσωπούν ούτε δεσμεύουν τον Φορέα, στον οποίο απασχολείται ο γράφων

Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής

Δικηγόρος ΔΣΑ ΝΥ ΟΑΕΔ

email: ioanniskymionis@yahoo.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Ιωάννης Ελ. Κυμιωνής
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…